юни 01 2010
Кратка (фото)разходка из центъра на Прага
Не обичам да си омешвам пътешествията и да пиша един разказ преди да съм написал предишния, но сега ще направя изключение, заради много краткото пътуване до Прага миналата седмица. Но това изобщо не значи, че няма да разкажа за пътуването ми до Дубровник от началото на месец май – пече се разказът, просто както винаги ще се получи много подробен. А днес набързо ще ви покажа малко от Прага в края на май. Приятно четене:
Кратка (фото)разходка из центъра на Прага
Миналата седмица, както си спомняте, нямаше много нови разкази. Едната причина беше, че малко неочаквано ме изпратиха в Чешко – една вечер спах в Прага, а на другия ден заминах за няколко часа до Бърно. В Бърно не можех да се усмихна, камо ли да снимам, но предната вечер в Прага употребих за една разходка из центъра. Е, сега ви показвам резултата
Преди да започна със снимките искам да ви дам един съвет, ако пътувате до Прага със самолет и не искате да се качвате на такси до центъра. Това последното наистина не бива да го правите, защото даже и след успешната сравнително борба с такситата-ментета в Прага, тарифите (редовните) също са несправедливо високи.
Как да икономисаме от такси на/от летище Ружине в Прага:
Точно срещу изхода на Терминал 1 (където кацат самолетите от нешенгенските страни) се намира стоянката на такситата. Пресечете улицата и на отсрещния тротоар са вече спирките на автобусите. В десния край е спирката на автобус 119, има автомат за билети (с монети), но билет може да се купи и от автобусния шофьор и от самото летище – информационният офис на градския транспорт се намира в чакалнята на пристигащи, точно срещу изхода, от който излизат пътниците. Ако купувате билет от бюрото или автомата цената е 26 крони (в лева, в евро), а ако го купите от шофьора е 30 крони (в лева, в евро). Е, в бюрото освен това ще ви упътят на всякакви езици
Билетът от 26 крони важи за целия град за 75 минути, които са достатъчни да стигнете и до отсрещния край на града.
Та, качвате се на автобус 119 и се возите до последнта спирка (Дейвицка), а там вече е първата спирка на линия А на метрото, която стига до центъра и там можете да се прекачите на даругите линии на метрото или на другите видове транспорт.
Не им давайте пари на таксиджиите!
Е, а сега да продължим с разходката из майска Прага.
Това, което ме изненада неприятно беше фактът, че в София тръгнах на 30 градуса, а в Прага ме чакаха 13 градуса със ситен есенен дъждец. За щастие дъждовното време го изкарах в офиса, а до вечерта времето се оправи и реших да направя един тегел по главната улица. Квартирата ми беше съвсем близо до Флоренц (единия край на центъра), пък аз се разходих през целия център до подножието на Храдчани, където търсех един ресторант, в който знаех, че има свински ребра и бира

Започнах с Барутната кула, по простата причина, че квартирата ми беше от тази страна на центъра. Не знам защо се казва така – казвали са ми, чел съм го, но не помня

Продължих по улицата към центъра, за да видя колко добре е възстановен и поддържан градът

Слънцето вече залязваше (към 8:30 вечерта беше) и успях да го щракна в цепнатината

Не познавам турист, който да е виждал някога часовника в Прага – всички го снимат, но едва ли някой го е гледал
Струва ми се, че този път в Прага имаше много малко туристи и че цените бяха доста по-високи от обичайното. Може и да се лъжа, но останах с такова впечатление. При това положение не мога да разбера какво търсят туристите в Прага и Чехия – и без друго силно прилича на Германия, но ако и цените са високи, като че ли е по-добре човек направо да иде до Германия.

На съседното площадче имаше пицарии и се виждаше силното присъствие на Кока-Кола в страната. Моя милост беше тръгна обаче за ребра с бира