Archive for the tag 'България'

юли 16 2010

Няколко часа в София – толкова близо и толкова далеч

Днешният пътепис, мили мои, ще ни за(до?)веде до София, столицата на Република България. На гости ни е дошъл един от добрите македонски блогъри – Мечето Ушко, чийто разказ ви представям днес. Да видим как изглеждаме в очите на другите – може да се окаже, че не сме такива идиоти, за каквито самите ние се имаме?

И понеже знам, че сега ще съберем коментаторите, длъжен съм да ви припомня правилото на нашия сайт за свободата на словото: Обсъждаме разказа, но не обсъждаме автора/другите коментиращи/редакцията.

Приятно четене:

Няколко часа в София – толкова близо и толкова далеч

В България и София не бях ходил почти 3 години, или последен път бях някъде 2007 година. Изключвам онези ходения до софийското летище, няколкото възможности през изминатите години, защото това не беше стриктно истински пътуване и кажи-речи нищо и не гледах и слушах, което се случва около мене. Именно за онези, които не знаят: през софийското летище може да извадите най-евтина билет отиване и връщане до Чикаго, за само от горе-долу 600 долари, което ще ви струва най-евтино, a ако това го правите през скопското летище – около 850 евра.

[geo_mashup_map]

Но този път не летях, пък малко и да се приземим в този мой спонтанен текст, кой искам да го събера на едно място и да споделя размислите си с вас.

Когато пътувате за София от Скопие

и когато минете Куманово и се упътите към Крива Паланка, добивате впечатление, чепътувате по Луната. Главен виновник за това сa голите бърда и кажи-речи 100% самота. Именно – няма хора, още по-малко коли, вие сте и един и единствен, прав път, препълнен с дупки, който не прилича на път, който свързва два големи града, които между себе си са на разстояние от само 220 километра.

13 responses so far

юли 02 2010

Разходка до едно Райско кътче

Днешният пътепис няма да ни води надалеч, но за сметка на това ще е красив. България съвсем не е лошо място, нали?
Приятно четене:

Разходка до едно Райско кътче

язовир Стойковци, Благоевградско

Някъде там ,високо ,до границата ни с Македония е сгушено едно Райско кътче.То е зелено,топло,меко,жълто,чисто,лъхащо на живота, жужащо,цветно и много тихо и спокойно.Знаех ,че отиваме на язовир Стойковци.Телефонът ми отново беше на мнение,че отиваме в Македония.Този път не ми остана време и дъх да се възмущавам.Свободно зяпнах и стиснах с потна ръка фотоапарата.Имах усещането,че съм готова да скоча в движение от колата и да се заровя в жълтата шир.Изкачихме баирчето,преминахме през скупените на тепе с.Селище.Градинки с лалета размазаха погледа ми,пухкави облаци ни махаха от хоризонта.Заслизахме по селския път и се потопихме в неописуема гледка.Няма да успея да опиша с думи,това в което се гмурнахме.Ще го покажа!
Край язовир Стойковци, Благоевградско
Край язовир Стойковци, Благоевградско

3 responses so far

май 24 2010

Мигове от една страна

Днес е ден, в който можем да обърнем внимание на себе си и страната си. Чужд съм на ура-патриотизма, но това не пречи да харесвам тази страна и тези хора. Приятно четене:

Мигове от една страна

Усещането, което изпитваш в чакалнята преди път, е повече от неописуемо. То шества по цялото ти тяло и прелива от върховете на пръстите върху гланцираната хартия на списанието, което разгръщаш разсеяно, докато чакаш. Време е.

Централна гара, София

Бургас те посреща с хлад и неописуеми гледки.

Да се разходиш в Морската в 6 сутринта си е страхотно изживяване въпреки схванатите рамене от спането във влака. Нищо, което една топла прегръдка в студената сутрин да не може да оправи.

Разсъмване – Бургас

От мраморния парапет сякаш може да видиш Безкрая. Страхотно е. А наоколо няма никого и цялата тази красота си е само за теб.

Добро утро! – Бургас

На ръба на света – Бургас

Досега не знаеше, че тук напролет цъфтят дървета с лилави цветове. И тъй като не си специалист-биолог, не те интересува точно какви са. Важното е, че са красиви.

7 responses so far

Older Entries »