Съвети за пътуване

 

А по-долу следват Съветите на Европейския съюз за пътувания в Европа:

Съвети за пътуване в Европа

Пътуване с автомобил, самолет, влак, застраховки, ограничения на скоростта, съвети и много друго…

Шофьорска книжка

Деца наблюдават самолет през прозорец © CorbisВалидната шофьорска книжкаDeutsch (de)English (en)Français (fr) , издадена от държава-членка на ЕС, важи навсякъде в Съюза.

В някои страни освен валидна шофьорска книжка трябва да носите със себе си и регистрационния талон на колата.

Не забравяйте, че в повечето страни трябва да сте навършили 18 години, за да можете да шофирате. Минималната възраст за вземане на кола под наем не е фиксирана на ниво ЕС и варира между 20 и 23 години. Възможни са също ограничения за максимална възраст, вариращи между 65 и 75 години.

Автомобилна застраховка

Когато пътувате в ЕС, автомобилната ви застраховка автоматично ви осигурява минималното покритие („гражданска отговорност“), изисквано от закона. Това е в сила също за Исландия, Норвегия и Швейцария. Ако имате пълна застраховка в своята страна, проверете дали тя е в сила при пътуване в други страни.

Зелената карта не е задължителна при пътуване в ЕС, но е международно признато доказателство за застраховка и улеснява уреждането на искове, възникнали при злополука. Ако не вземете със себе си зелена карта, носете застрахователния си договор.

Системата на зелената карта в момента обхваща 44 страни и се управлява от асоциация на застрахователи. Техният уебсайтEnglish предлага допълнителна информация за системата на зелената карта и нейните цели.

Вашият застраховател може да ви даде европейски формуляр за злополука – стандартен документ, който улеснява подаването на декларация на място, ако претърпите произшествие в чужбина.

Правилата на ЕС улесняват получаването на бърза компенсация за жертвите на пътни злополуки извън страната им. Това важи не само за произшествия в ЕС, но и за такива между две лица от ЕС в страна извън ЕС, участваща в системата на зелената карта. През 2005 г. бяха приети нови подобрения, като бе улеснено получаването и предявяването на застрахователни искове за шофьорите и бе повишена защитата на жертвите на злополуки чрез установяване на по-високи минимални стойности на обезщетенията за наранявания и вреди по имуществото.

Повече информация за правилата на ЕС за автомобилните застраховкиDeutshEnglishFrench .


Безопасно шофиране

Във всички страни на ЕС пътниците трябва да слагат коланите си във всички превозни средства, включително в туристически автобуси и минибуси. Децата също трябва да имат съответните детски предпазни средства в колите и камионите, а при възможност – и в другите превозни средства.

Не забравяйте, че в Ирландия, Кипър, Малта и Обединеното кралство трябва да карате от лявата страна на пътя, и че в някои страни, като например Белгия, Нидерландия, Португалия и Франция, предимство обикновено имат идващите отдясно превозни средства.

Използването на мобилен телефон по време на шофиране увеличава значително риска от фатална злополука и е пряко или косвено забранено във всички страни на ЕС. В някои страни се допуска използването на устройства „без ръце“ (хендсфрий).

Въпреки че в повечето страни на ЕС максимално позволеното количество алкохол в кръвта е 0,5 мг/мл, в други то варира между 0,2 мг/мл и 0,8 мг/мл (0,9 мг/мл в Кипър), а някои страни не допускат никакъв алкохол в кръвта при шофиране. Европейската комисия е препоръчала на всички страни да приемат стандартно ограничение от 0,5 мг/мл.

Позволена скорост

Ограничението на скоростта по магистралите обикновено е 110, 120 или 130 км/ч, а максималната разрешена скорост в населени места е 50 или понякога 60 км/ч. Следете знаците, за да сте сигурни какво точно е ограничението и дали са в сила евентуални специални условия.

Таблицата по-долу показва максимално допустимата по принцип скорост за автомобили през януари 2007 г. В някои страни тя е по-ниска при лоши атмосферни условия или за начинаещи шофьори.

Ограничение на скоростта в км/ч :

 
В населени райони
Извън населени райони
Магистрали

*В Германия 130 км/ч е препоръчителната максимална скорост

Момче в кола пълна с багаж © Van Parys Media Пътни такси

Платени пътища има в много страни, включително Австрия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Словакия, Унгария, Франция и Чешката република. Посетителите използващи магистрали и първостепенни пътища в Австрия трябва да поставят на видно място в колата си талон или винетка за пътна такса. Те могат да се купят на всички големи гранични пунктове на Австрия и в големите бензиностанции. В Словакия, Унгария и Чешката република има подобна система със стикер, залепен на предното стъкло.

(Стойчо: Конкретните пътни такси можете да прочетете ето тук>>>;

Вижте и списъка с газостанции в Европа>>>)


Пътуване със самолет

Създаването на единен европейски пазар във въздушния транспорт доведе до по-евтини билети и по-широк избор на превозвачи и услуги за пътниците. ЕС установи също така набор правила, осигуряващи справедливо отношение към самолетните пътници.

Права на самолетните пътници

Като самолетен пътник вие имате определени праваEnglishFrench когато става въпрос за информиране за полети и резервации, повреда на багажа, закъснели и отменени полети, отказан достъп на борда, компенсация при злополука или трудности с пакетните почивки. Тези права се отнасят до редовни и чартърни полети, както вътрешни, така и международни, от летище на ЕС или до летище на ЕС, когато полетът идва от летище извън ЕС и се извършва от авиокомпания на ЕС.

ЕС поддържа също списък от авиокомпанииEnglishFrench , на които е забранено да летят в ЕС и да използват летища на ЕС. Постепенно се въвеждат нови правила и за инвалидиEnglishPDF и пътници с намалена подвижност, за да им се гарантира безплатно и ефикасно обслужване в самолетите и летищата на ЕС, както и справедливо и недискриминационно отношение.

Ако имате оплакване, свържете се с авиокомпанията или с организатора на пакетната почивка. Ако те не изпълнят задълженията си, оплачете се на съответната национална инстанцияEnglish .

Сигурност

Спестете си забавянето и неудобството от евентуални конфискации, като се уверите, че не носите със себе си забранени предмети. Съществува списък на ЕС с предмети, които не се допускат в кабинатаDeutshEnglishFrench при полети от летища на ЕС, както и списък на артикулите, които не се допускат в багажното отделение. Тези списъци обикновено са изложени в зоната за регистрация за полети.

Неотдавна бяха въведени нови правилаEnglishFrench за течностите, които пътниците могат да пренасят в ръчния си багаж през пунктовете за проверка. Течностите (включително крем, гел, паста за зъби, спрей, парфюм) трябва да бъдат в отделни съдове с максимална вместимост 100 мл. Съдовете трябва да са сложени в една прозрачна, затваряща се пластмасова торбичка с вместимост не повече от 1 литър. Правят се изключения за лекарства и бебешка храна, необходими по време на пътуването. Разрешават се течности като напитки и парфюми, купени в салона за заминаващи пътници. Въвеждат се и ограничения за размерите на ръчния багаж.

Пътуване с влак

В ЕС има 210 000 км железопътни линии, предлагащи най-разнообразни услуги на международните пътници. В няколко страни има високоскоростни линии, по които влаковете развиват до 300 км/ч, като мрежата се разширява тeзи години с нови връзки в Белгия, Германия, Испания, Италия, Обединеното кралство, Франция и Холандия.

Значителни финансови средства се отпускат за трансевропейски проекти като железопътните връзки от Лион до полската граница с Украйна, от Берлин до Палермо, от Париж до Братислава и от Варшава до Хелзинки.

Един от начините да обиколите Европа с влак е да си вземете международен ЖП абонамент и да потеглите на откривателско пътешествие към местата и страните, които ви привличат.

Източник: Европейски съюз

Добавка от Стойчо: Пътни такси, цени на винетки, такса мост можете да прочетете ето тук>>>;

Вижте и списъка с газостанции в Европа>>>, както и Глобите в Гърция>>>Booking.com

   Изпрати пътеписа като PDF   

98 Отговори

 1. Неделчо каза:

  Vesi , пробвайте да вземете пълномощно. Случвало се е да го искат и нашите гранични служби , а последният път на Капъкуле една млада турска граничарка го искаше с превод на турски или английски и когато си мислех , че ще трябва да обръщам колата , тя се усмихна и каза ” next time”. Вече го имам и преведено.
  Използвам случая да пожелая на всички Весели празници и много незабравими мигове от чудесни пътувания през 2010г.

 2. Vesi каза:

  Благодаря Ви за отговора!
  Весели празници!

 3. Peppy каза:

  Извинявам се предварително, ако това не е мястото за моя въпрос.
  Скоро ще заминавам в Гърция да работя, но да си призная честно малко ме е страх. Чувала съм какво ли не – като например, че ти взимат личната карта. От тук и въпросът ми – шофьорските книжки признават ли се за документ за самоличност( да знам има ли смисъл да я крия, за всеки случай)
  Благодаря предварително!

 4. Стойчо каза:

  Не и в Европа. Могат само да помогнат в спорни ситуации, но валидни са паспортите и личните карти като документи за самоличност, но не и шофьорските книжки

 5. Стойчо каза:

  Иначе има смисъл да я скриеш – защото ако изродите наистина ти прибират личната карта, то все пак шофьорската книжка ще помогне пред българското посолство, ако трябва да ти издават пасаван. Но само с шофьорска книжка няма да минеш границата легално.

  Боже, да не би да давам съвети на потенциални нелегални е/имигранти?

 6. Nedelcho каза:

  Здравейте!Дайте идея за нощувка в Хърватска близо до магистралата по пътя от Италия към България някъде след Загреб.Предварително Благодаря!

 7. Стойчо каза:

  Тук съм описал една възможност http://patepis.com/?p=7147

 8. Nedelcho каза:

  Благодаря Стойчо. Разгледах хотела и ми хареса. Ще го имам предвид.

 9. Nedelcho каза:

  Здравей Стойчо ! Знаеш ли случайно в този хотел Феникс в Загреб дали има тройни стаи?
  В booking.com пише , че има, но са за двойно заемане!? Пуснах имейл на хотела , но от там отговор няма.

 10. Стойчо каза:

  Май точно тройна беше – на последния етаж. Или е била двойна с доп.легло (диванче)

 11. Nedelcho каза:

  Благодаря! Получих и имейл от хотела, че имат.

 12. asd каза:

  Някой да е минавал наскоро по пътя Връшка Чука – Зайчар – Петровац – Пожаревац скоро, да сподели впечатления става ли за каране и за колко време се взема горе-долу?! Благодаря предварително.

 13. Анонимен каза:

  Здравейте, интересувам се от пътуване до Германия с фирмата Рачич, с който сте пътували до Берлин. какви са условията в автобуса. Шофьорите пушат ли в автобуса или не? Удобен ли е автобуса, има ли достатъчно пространство?

 14. Стойчо каза:

  Дано някой знае, помогнете

 15. Дама каза:

  Здравейте, предстои ми пътуване до Кения – Момбаса , не мога никъде да намеря задължително ли е ваксинация против жълта треска , намирам противоречиви отговори ,

 16. Стойчо каза:

  Ето отговора http://www.ncipd.org/index.php?category=9&section=36

  „Централна Африка
  Характерни за региона са вирусните заболявания, вкл. някои тежки хеморагични трески, предавани чрез кърлежи, комари, мухи и др. Сред неваксинираните периодично се наблюдават епидемии от жълта треска…“

  По-официално от това, здраве му кажи – а най-добре да им звъннеш. Намира се в София до бившето кино Левски (на бул.Мадрид)

 17. Lilia Ivanova каза:

  По повод въпроса по-горе за пътищата около Зайчар.
  Пътувахме в края на юли от Пирот, до Княжевац и Зайчар, целта беше римската крепост Felix Romuliana в Гамзиград, обект на Юнеско, близо до Зайчар.
  http://whc.unesco.org/en/list/1253
  Пътят от Пирот до Княжевац е планински, вие се покрай река, по терена, тесен, но без дупки, струва ми се трудно разминаването с автобус. Срещнахме микробус, много тракторчета и соц-возила.
  Планински живи селца, с млади хора, няколко манастира и църкви от 14-15 век, там е сръбския НотрДам от времето на Иван Срацимир – напълно запазени и автентични, поддържани и цветни. Курорта Бабин зуб, връх Миджур в резервата Стара планина. Девствена природа, красиво.
  От Княжевац до Зайчар пътят е широк, асфалтов, почти права линия, има пътни знаци.
  От Зайчар до Бор прилича даже на магистрала, толкова добър е.
  Дружелюбни и усмихнати хора, за кръчметата не споменавам…
  Дано съм полезна.

 18. lilyana каза:

  Ще пътувам до Загреб за участие в проект “Коледа в Европа” Трябва да представя традиционната българска коледна кухня. Знае ли някои какви хранителни продукти мога да нося , без да са забранени за пренасяне със самолет?

 19. Стойчо каза:

  Защо не ги пратиш по DHL?

 20. mario каза:

  moga li da zakaram kola ot BG do UK bez palnomo6tno poneje kolata ne e moq
  mersi

 21. Стойчо каза:

  Стига да не те хванат 😉

  Вземи си пълномощно, за 5 минути става

 22. mario каза:

  da no sobstvenika na kolata e v UK

 23. Стойчо каза:

  Още по-рисковано да го направиш без пълномощно – накарай го да ти извади и да ти го прати. Наистина не бих рискувал в подобна ситуация.

  С не-твоя кола може минеш само ако е лизингова и то не е гарантирано

 24. mario каза:

  mersi za infoto

 25. Wesela каза:

  Трябва да прекарам кола с БГ регистрация от Швейцария до БГ, собственост на сина ми. Трябва ли да имам някакво пълномощно и къде и на какъв език да бъде издадено?
  Благодаря предварително!

 26. Валери каза:

  Здр Стойчо. Попаднах на пътепис подобен на моя, но София-Германия:
  http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=80888
  Ако намериш начин да се споразумееш с автора да ко копнеш/пейстнеш тук. Все пак по-голямата част от българите излизат през София за западна Европа. Част от инфото дадено от мен, се потвърждава и от колегата и така хората могат, да не залагат само на едно мнение 🙂

 27. Vale каза:

  Здравейте 🙂
  Замъкнах се до Турция (от Русе през Гурково) по работа. След 2 седмици се прибирам. Като идвах насам залисан зад един турски ТИР и без никакво предупреждение от GPS-а се тикнах през Нова Загора, след което излязох на павиран път покрай някакъв язовир. Не обичам да съкращавам по лоши пътища и реших да се върна за да мина през Ст. Загора. както и да е .. гризах дървото на Ст. Загора покрай липса на адекватни табели и не много актуалната карта в GPS-са, който упорито ме караше да се върна пак до Нова Загора и това докато не му дадох да ме закара в Харманли. Сега ви моля някой да каже как да се върна. Дали тоя павиран път не е много дълъг за да мина от там, или да карам Харманли – Симеоновград .. или пък през Димитровград. Идеята ми е да карам по добри пътища без да се скъпя за някой и друг километър повече, но не и да ходя чак до Пловдив за да карам по магистралата 🙂
  Благодаря предварително, но искам да уточня че приемам съвет само от колеги, които 1-во са минавали скоро от там и 2-ро не казват ‘добър път’ на много друсащ па макар и закърпен път… защото когато слизах надолу, карах известно време по път на който част от най-горния пласт асфалт беше отлепен на места. Наистина ли няма сносен път от Гурково към Истанбул ?

 28. Валери каза:

  Стойчо 🙂 Пътувах с кола до Гебзе, Турция и научих някои неща за HGS винетките. Ще ги напиша тук, а ако сметнеш че нещо е интересно и актуално, може да го прехвърлиш в инструкциите за Турция.

  На някой гишета (офиси на HGS) по магистралите има персонал, но само през деня. Аз пътувах нощем и всички бяха затворени. Както казва и колегата, не разчитайте на това и по-добре си купете на границата. Ако случайно не успеете или забравите, стикери се продават също и в пощите (PTT офисите естествено са в жълто) и някои банки, които обаче почиват от 12:00 – 13:30 на обяд, а вечер работят до 17:00. Там можете да платите и в брой. Трябва да представите талона на колата и паспорта си.
  Как работи системата:
  При влизане на едно от гишетата регистрират колата по регистрационна табела с вашите имена в системата на HGS. Ако още не сте си купили стикер, минавайки през бариера системата регистрира преминаването и ви начислява глоба от около 30 лири и така на всяко преминаване. Моята сума стигна около 140 лири преди да платя. Тази глоба е все още фиктивна – не влязла в сила. Ако си купите стикер (до колкото знам са по 35 или 50 лири) до 7 дни, тази глоба изчезва от системата. След 7-мия ден глобата се начислява в десеторен размер, но на сайта на HGS http://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/ пише, че глобите се бавят 2, 3 дни докато бъдат въведени в системата, тоест – имате около 9, 10 дни в които ако платите, глобата ви може да не влезе в сила. Аз закъснях с 9 дни (събота и неделя включително) и нямах глоба (надявам се.. ще разбера на излизане). Пише и нещо за след 11 дни, но не успях да го преведа точно.. нещо за ‘задържане’ на регистрацията, която ви е направена, но не знам какво означава това. Някои колеги казват че системата била много толерантна и не глобявали, но аз лично предпочетох да не залагам на това. Може и да е вярно, тъй като 1-вия път когато отидох на гише за стикер, ми беше казано че системата е блокирала.. тоест – като си знаят проблемната система, може да са решили да не бързат да глобяват.
  Ако решите да не си платите, мисля че на излизане от страната като проверят по вашия рег. ще ви искат пари за да излезете от страната.
  На този сайт има и страница в която можете да вкарате рег. номера си и да проверите дали има глоби по вашата регистрация:
  http://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/violation.jsf
  Ако не разбирате турски, ползвайте Гугъл транслейт през браузер Хром, защото на сайта няма други езици.
  За анг. четящите тук:
  http://www.turkishliving.com/forums/cars-motoring-turkey/66287-hgs-toll.html има писано от американец и англичанин, които са гризали дървото на тая тема и аз попаднах на техните инструкции. Те казват как са обикаляли на няколко гишета, на които им е казвано ‘стикерите свършиха’ и специално темата ‘HGS fiasco – no stickers – alarms – penalties’ от user ‘Lez Zetli’ (към края на 1-ва страница).
  Това е от мен 🙂

 29. Стойчо каза:

  Много благодаря! Ще опитам да включа тази информация в основното тяло на статията за Пътните такси (ще си поиграя малко 😉

 30. Валери каза:

  За тези, които пътуват по пътя Дуранкулак (Варна) – Констанца !
  Моста на канала точно преди Констанца (село Agigea) се ремонтира (подмяна на въжетата и ще отнеме още много месеци, може и година) и се затваря за всякакви автомобили:
  – всеки вторник, четвъртък, събота 09:00 – 13:00
  – вечерите – понеделник срещу вторник ; петък срещу събота (07/08-02.2014) 23:00 – 03:00
  Това съм го копнал от техния сайт на агенция нещо като нашата АПИ, а аз лично гризах дървото веднъж. http://www.cestrin.ro:8080/restrictii/default.aspx
  Отбиването отнема повече от час и е около 75 км. Друга опция е един малък ферибот, който също отнема повече от час чакане. Трети вариант е да се пресече границата при Кардам.

 31. Lora каза:

  Имам намерение да пътувам (пристигам със самолет) до Прищина и от там с бус до Призрен, после Тирана и Дурес. От там Дурес-Скопие-София.
  Майка ми се включи днес от БГ с покъртителна статия за някаква жена, която имала страхотни проблеми с косовските гранични полицаи. Разковничето – имала БГ паспорт и пътувала абсолютно сама. Аз сам доста смела и отгоре на това няма да влизам от сръбска или македонска граница сухопътно и се чудех да се отказвам ли от пътуването и да променям дестинацията или да си пътувам спокойно.

  Благодаря предварително.

 32. Juliana каза:

  Как да стигна от София до Тирана с автобус?

  Здравейте, трябва да пътувам до Тирана (Албания) от София с автобус, но няма директна линия София – Тирана (така казаха от Централна автогара и автобусни фирми). В интернет не откривам информация, поне не актуална. Някъде пишеше, че единственият начин е с автобус София – Скопие (или друг голям град в Македония) и от там се взима автобус за Тирана.
  Ще съм благодарна ако някой помогне с информация за маршрути и разписания, фирми…

 33. Стойчо каза:

  Да, и аз знам този като единствен реалистичен вариант

 34. Juliana каза:

  Ок, но някой пътувал ли е с автобус? Нещо разписания, автобусни фирмички…? Че е малко страшничко да се озовеш насред Македония без ясна визия дали ще стигнеш в Тирана 🙂

 35. Валери каза:

  Здравейте,

  Някой да е минавал скоро от Бг към Турция през Малко Търново … пътя дали е поносим за лек автомобил ?

 36. Огняна каза:

  Здравейте,

  страхотен сайт, много полезна информация!!!! Много благодаря !!!!
  Бих искала да попитам дали някой е пътувал с домашен любимец – куче ?
  Интересува ме дали правят проблем на границата – от БГ от Австрия и до Испания съм минавала пътя с кола и знам че не правят проблеми, интересува ме за Германия, Полша, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Санкт Петербург.

  Благодаря

 37. Стойчо каза:

  Мисля, че проблем можеш да имаш само на външна за ЕС граница – в твоя случай посока Санкт Петербург.

 38. Г. Петков каза:

  Ето нещо полезно за всички които шофират на природен газ (метан).
  Линкът който следва е на най-бързо опреснявания сайт за метан станции в света. Информацията която показва е кратка, точна и ясна, а именно -> име на обекта, адрес, gps координати и цената на килограм метан. За най-лесно и точно само напишете от къде за къде пътувате и ще получите желаната информация.
  http://www.cngprices.com/trip_planner.php
  И още нещо важно – миналата седмица бях в гр.Солун и ме “зарадваха” неприятно -> метан “временно” няма… Другото което е, че до дни ще им заработи система за плащане на пътя непосредствено след Кулата-Промахон. Желателно е да имате зелена карта -> не глобяват, но питат. В началото на годината не питаха, миналата година също…
  Лек път 🙂

 39. viktor каза:

  iskamda patuvam do ukraina s avtobus ,no nqmam rezervacia za hotel ,problem li shte e tova ,trqbva li mi viza za tam .prosto iskam da se sreshtna s edno momi4e kakvi sa vazmnojnite problemi na ukrainskata granica .blagodarqvi ochakvam vashite mneniq

 40. Стойчо каза:

  В Украйна от доста време се пътува без визи, така че: лек път и поздрави на девойката!

 41. нели каза:

  Пътят за турция през малко търново е доста хубав. Има завои но няма дупки. Границата се минава бързо. Последния път преди седмица я минах за 30 мин. Което включваше и проверката на колата, всички документи и 4 пътници. Не забравяйте да заредите и на последната българска бензиностанция. Има две едната е в град м. Търново но Петрол а другата е непосредствено преди границата на Л1койл. Стикера за HGS можете да го заредите и на бензиностанция на шел и opet в турция

 42. Валери каза:

  Има някои особености в сравнение с други КПП – спираш на паркинага, влизаш вътре в сградата на гише да дадеш паспорта си за проверка на митническа полиция, а не както на други митници да минаваш на гишето с колата. После чакаш митничар да дойде на паркинга да те прегледа. Внимавайте дали ви удря печат, защото някой път забравят и ще ви върнат от последната бариера.
  Има гише за зареждане на HGS сметката ви в сградата на митницата, но само ако предварително имате купен стикер. Без стикер не може и на бензиностанция, а само в PTT (пощенска станция).
  Зареждане на HGS може да се прави на банкомат на PTT като влезнете на допълнителни услуги и изберете HGS (без да вкарвате банкова карта). Въвеждате цифрата от баркода на стикера ви (има го и на квитанцията с която сте си купили стикера). Излизат ви имената и колко пари имате. Избирате колко лири да вкарате, вкарвате банкнота и готово. Не е необходимо да знаете Турски… аз се ориентирах без да го знам.

 43. Ива каза:

  Доста полезна информация. Ще я имам предвид при следващото пътуване 🙂

 44. Миро каза:

  Предстои ми пътуване с автомобил през Сърбия, Хърватия до Словения – езерото Блед. Моля, ако някой е минава скоро, или има информация за положението по граничните пунктове – бавно ли става преминаването, има ли опашки, въобще как е положението след тази бежанска криза. Благодаря предварително за информацията.

 45. Дани каза:

  Здравейте, ние също ще пътуваме с автомобил през Сърбия до Хърватия, обиколка на Хърватия и връщането ще бъде през Черна гора или Босна и Херцеговина. Заинтересовани сме от състоянието на пътищата, от къде ще бъде най-удачно връщането, бавно ли се преминава по граничните пунктове? Всякаква информация би ни била полезна, за която предварително благодарим.

 46. Миро каза:

  Пътуването мина успешно, нямаше никакъв проблем по граничните пунктове – имаше паспортна проверка, но нищо необичайно. За информация на тези, които ще посещават езерото Блед – имаше стачка на лодкарите, които возят туристи до острова в езерото, така, че се налага да се наемат малки лодки и да се гребе до там – в интерес на истината е много забавно. Пътищата, по нашия маршрут – Сърбия, Хърватия, Словения – и обратно са супер.

 47. Нели Иванова каза:

  Интересува ме къде е удобно да се нощува. Ще пътуваме с кола от София до Амстердам. Ще съм благодарна ако някой ми даде съвет.

 48. Стойчо каза:

  @Нели, откъде ще минете, горе-долу колко километра можете да минете за един ден и колко во е бюджета за нощувки?

  Иначе горе вляво на сайта съм сложил търсачка за нощувки и хотели – опитай с нея!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.