Публикувайте разказ

 

Публикувайте Ваш разказ

Както знаете в този блог, освен моите и на Комитата, публикуваме и вашите пътеписи. Ако искате разказът Ви да се появи на този сайт, трябва да направите следното:

 • прочетете условията за публикуване по-долу
 • ако сте регистриран потребител можете да го създадете директно като статия в него или
 • да ми го пратите чрез субмит формата по-долу или
 • да ми го пратите на мейла (stojtscho@яху.ком) или
 • да се свържете с нас през страницата на patepis.com във Фейсбук

Файтон – Прага, ЧехияРегистрираните потребители имат привилегията разказите им да се появяват по-скоро в сравнение с останалите пътеписи. Тези от регистрираните потребители, които искат да качват и снимки в разказите си, ще ги помоля да ми ги пратят все пак на мейла – аз ще ги кача централно в галериите на сайат, и после вече ще могат да се ползват и оформят по усмотрение на автора.

Тук можете да свалите едно

кратко обучение как се работи с wordpress-а

с разказите и снимките (707 KB): http://www.patepis.com/wp-content/gallery/manual/Training.zip Не се мъчете да измисляте към коя категория или какви ключови думи да слагате в постингите си – имам концепция, но е дълга за обясняване. Във всички случаи разказите се преглеждат преди публикуване и тогава правя и това. Още една причина да си създадете юзер е, че можете да коментирате с това си потребителско име другите и вашите пътеписи, което ви позволява и да слагате линкове в коментарите си без да рискувате, че спам-защитата ще ви отреже 🙂

Ето къде се Регистрират нови потребители (намира се в категорията Служебни на левия сайдбар). Когато се регистрирате, моля, попълвайте полето за Име и Фамилия – така разбирам, че срещу себе си имам жив човек, а не някой злостен спам-бот.
По-подробно описание на процеса по регистрация и как да се създават пътеписи можете да видите тук: Нови функционалности в нашия сайт

При субмит формата няма нужда от регистрация – пишете и пращате. Ако имате снимки ще трябва обаче да ми ги пратите на мейла, текущата версия на софтуеъра не позволява за съжаление пращане на снимки през субмит формата. И, ако горните два варианта не Ви допадат – пращате ми разказа на мейла. Произведението си можете да ми пратите като текст или пък като някакъв вид документ – например файл, който може да се отвори със Word или Open Office, или пък текстов файл. Ако имате снимки – качете ги като отделни attachment-и на мейла. Можете да ми пратите разказа и като html код. Във всички случаи – разказите минават финално одобрение преди публикуване, за което ще получите известие

Условията един разказ да се появи тук са следните:

 • Да бъде разказ за пътуване до….където ви дойде на ум. Няма ограничение за мястото за пътуване – ако ми разкажете как сте се качили на Черни връх с лифта, стига да е забавно и/или интересно, разказът може да бъде качен на сайта. Ако ми разкажете как живеят в Нова Гвинея местните – също:-)
 • Разказът (поема, есе, новела – няма значение точната литературна форма) – трябва да бъде забавен и/или интересен. Ако за Вас самия/самата разказът се струва забавен и интересен (а най-важното е да ви е било кеф, докато го пишете) – той ще бъде такъв и за читателите на блога. Е, и на мен, де – нали трябва да му хвърля едно око преди да го пусна.
 • Разказът (поема, есе и т.н….) трябва да бъде личен. Целта ми е да събера личните впечатления на пътешестениците от света (вкл. и от Витоша и от Катманду, и от Рейкявик, и от Буенос-Айрес, и от гръцките острови и от…). А „личен“ още значи, че вие сте авторът! (а ако искате да ми препоръчате чужд разказ, тярбва да укажете, че не сте негов автор)
 • Желателно е да бъде написан на български/македонски и на кирилица. Ако не е на кирилица – ще го оправя, не е страшно. Също така, ако разказът е много интересен или се отнася за някое много екзотично място – може да бъде и на сръбски, руски или немски. С английските разкази най-трудно се справям, де – останалите не са ми проблем.
 • Запазваме си правото да коригираме пунктуацията, малки/големи букви, заглавия и подзаглавия на изпратените текстове. Това не бива да ви отпуска и да не си ги преглеждате;-) но имайте пред вид, че добре оформените разкази се четат много по-леко и приятно, колкото и невероятно да ви звучи.
 • Когато автор иска да прати собствения си текст на друг сайт (не нашия) в оригиналната (авторова) версия, ще се радваме, ако спомене, че текстът за пръв път е публикуван на patepis.com.
 • Ако пратите текста си на друг сайт, но с нашето форматиране (корекции, пунктуация, заглавия и т.н.), което сме правили тук, то трябва да се спазва Creative Commons лиценза на нашия сайт (т.е.слагането на линк към източника  patepis.com е задължително)
 • Сайтът има собствена страница за (по)читатели във Фейсбук, в която има и фотогалерия. Възможно е снимките, които сте пратили да се появят и във фотогалерията във ФБ. Това може става само за пейзажни снимки, на които не се разпознават отделни хора, но ако не искате снимките да се появят и във ФБ, достатъчно е да ми го напишете в мейлчето.
 • Препоръка (но не задължително): ако можете и искате, включете в края и информация за бюджета на пътуването си. Не че е зор, но подобна информация може да бъде полезна за всички – естествено без да го превръщате в описание на цени и покупки 😉

Ако разказът (есето, поемата и т.н.) отговаря на горните условия – напишете го като регистриран потребител ИЛИ пратете го на submit-формата по-долу ИЛИ, при проблем, на stojtscho@уаhоо.сом (не копирайте домейна директно в мейла, ами го напишете на ръка на латиница ;-))

Правила за коментарите:

1. Придържайте се към темата на статията, коят коментирате 2. Обиди и непристойно поведение спрямо собствениците (редакцията) на сайта, към авторите, към другите коментиращи, както и към невинни трети (четвърти) лица се маркират като спам.

Вашият пътепис:

  Вашето име – името, под чието авторство искате да излезе разказа (задължително)

  Ваш реален Email – необходим е за контакт между мен и вас (задължително, не се публикува)

  Вашият сайт – линкът, който искате да се появи в името ви като автор(не е задължително)

  Заглавие (Тема) на пътеписа

  Вашият пътепис като текст:

  Ако имате файлове за пращане – пратете ги по мейла, моля. Все още нямам техническа възможност да ползваме формата за това

     Изпрати пътеписа като PDF   

  26 Отговори

  1. Daniela Asenova каза:

   Не съм много наясно какво точно искате да се пише тук и къде да си прикача разказа.

  2. Стойчо каза:

   Пращайте материалите на мейл: stojtscho@яху.ком

  3. Марияна каза:

   Много сложно направено! Исках да ви разкажа нещо много интересно и забавно и трагично от остров Тенерифе.

  4. Стойчо каза:

   Ако искаш опиши го и мо го прати на мейлчето или направо го включи като коментар на темите за Тенерифе http://patepis.com/?p=350

  5. Oponent каза:

   Предлагам, като се натисне бутона “Публикувайте разказ”
   да излиза само карето където ще се пише и никакви други обяснения, които са объркващи.

  6. Стойчо каза:

   @Oponent, забелязал съм, че хората не обичат да четат условия за публикуване, натискат едно „Да, прочетох“ и заминават нататък. Пък на мен ми е важно да се прочетат условията предварително – нито са много, нито са трудни за разбиране, но … са важни

  7. Азз каза:

   как мога да съм сигурна, че авторските ми права са запазени, а няма да се експлоатира разказа ми например?

  8. Стойчо каза:

   http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/bg/

   Това е лицензът на сайта по премълчаване. Ако някой автор иска друо – достатъчно е да ме уведоми – различаващият се лиценез ще важи само за неговия разказ

  9. Комитата каза:

   Азз, лицензът http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/bg/ пази в достатъчна степен правата ви като автор. Кликнете на линка, за да се запознаете по-подробно с условията.

   А ако питате дали някой би могъл да не се съобрази с лиценза, да, напълно възможно е. Изборът е ваш.

  10. plamena каза:

   Здравейте! Искам да изпратя нещо като регистриран потребил, след логване, но се натъквам на противоречиви указания тук по-горе 🙂 Първо пише, че снимките при всички случаи трябва да се изпратят отделно на имейла, а после в “нови функционалности в нашия сайт” са разгледани прозорци, в които е показано как се add-ват снимки и даже са дадени указания за това. Това второто да не е стара информация, защото на таблото след логването такъв бутон add при мен не излиза… Аз ли бъркам нещо? И още нещо – има ли ограничения в броя на снимките и препоръчителен размер? Мерси 🙂

  11. Стойчо каза:

   Здравей, няма противоречие:
   1.Имаш юзер
   2.Пишеш разказа в сайта и пращаш снимките не показания мейл
   3.Аз ги зареждам в сайта
   4.Ти ги поставяш от вече заредените галерии в разказа си
   5.Пишеш ми мйлче, че си готова
   6.Аз се правя на велик и го публикувам 😉

  12. plamena каза:

   Ок, разбрах. Само ще се постарая да намаля размера на снимките, че са доста и големи 🙂

  13. heavy каза:

   Здравейте Стойчо,

   В правилата пише, че пътеписите трябва да са в уърд формат или офисен. Аз имам много пътеписи, но едно от преимуществата им е, че те са неразделно цяло със снимките, с дизайна и с многото си шрифтове. Тоест – ако не са в ПДФ-формат, част от достойнствата им биха се загубили. Може ли да се направи нещо по въпроса?

  14. Стойчо каза:

   Ако са в pdf се копират изключително трудно, да не говоря как се оправят редовете.

   Повече фт разбираемо е, че искаш снимките да са по местата си – ако ми ги пратиш на word/office не виждам причина да сменям местата им при качването 🙂

   Но с пдф просто ще си изям ноктите докато направя copy/paste-a

  15. heavy каза:

   OК. Ще пробвам да ти изпратя нещичко в уърд, като отделно ще прикача и шрифтовете, за да не се размести всичко. Има и много бележки, които са в отделни текстови полета. Чудех се не може ли да се публикува във вид на снимкови формати? Т.е. сканирани, и после – поствани като изображение?

  16. Стойчо каза:

   Стига да са някакъв jpg или подобен фото-формат 🙂

  17. heavy каза:

   Адресът stojtscho@яху.ком е невалиден. Пробвах и на stojtscho@yahoo.cом – пак не става.

  18. Стойчо каза:

   Препиши го, не го копирай – на латиница 🙂

  19. Весела каза:

   Здравейте, имам много пътеписи, които мога да включа във Вашият сайт, но имам следния въпрос – позволено ли е вмъкването на връзка/линк към личен травел блог. Ще очаквам Вашият отговор!

  20. Стойчо каза:

   @Весела, здравейте – такава ни е практиката: ако разказът е бил публикуван първо на авторски сайт, да слагаме работещ линк към него – обикновен в името на автора. Гугъл винаги го забелязва 🙂

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.