мар. 27 2008

Визов режим

Published by

Визов режим

е малко по-надолу, а сега започваме:

С лична карта (без паспорт) можете да влезете във:

  • Всички държави от Европейския съюз, (вкл.Гибралтар и френските отвъдморски територии)
  • Швейцария/Лихтенщайн, Исландия, Норвегия (членки на Шенген, но не и на ЕС) – също може да се влиза само с лична карта.
  • Всички страни от бивша Югославия, които са извън ЕС (без Косово): Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония
  • Грузия
  • Албания

Визи и паспорти:

Страни, издаващи визи за българи на място (на граница) са (без гаранция, по свидетелства на български пътешественици):

  • Оман
  • Кувейт
  • Бахрейн (до 2 седмици)
  • Ливан
  • Египет – на летище
  • Иран (двуседмична визи за 50 евро на летищата: IKA : Tehran Imam Khomeini Airport, THR : Tehran Mehrabad Airport, MHD : Mashad Airport, SYZ : Shiraz Airport, TBZ : Tabriz Airport, ISF : Isfahan Airport). За всички останали случаи (сухопътни граници и/или по-дълъг престой от две седмици, визата се издава от посолството б София)
  • Йордания
  • Непал
  • Лаос
  • Камбоджа
  • Индонезия
  • Шри Ланка (след предварителна регистрация на сайта http://www.eta.gov.lk/slvisa/ )
  • Мадагаскар,
  • Зимбабве (трябва виза, но … имало и втори начин, който редакцията не препоръчва 😉
  • Замбия (получава се на влизане на летището – 50 долара еднократно влизане, 80 долара двукратно (важи 3 месеца). Посолството им е в Берлин
  • Кения (тримесечни визи на летище на цена 40 долара)
  • Малави (подробности: http://patepis.com/?p=35876)
  • Уганда,
  • Танзания
  • Мозамбик – изкарва се на границата: 62 долара/417 ранда, важи 30 дни
  • Виетнам – след предварителна регистрация на http://vietnamvisa.govt.vn/ , може да получите виза при притигане на едно от следните летища: Ханой, Хо Ши Мин или Да Нан. За всички останали случаи се свържете с посолството.
  • Тайланд –(@Александър)Ето няколко линка – от сайта на тайландските имиграционни служби и от хора, на които им е била издадена VOA. Има възможност дори да се попълни формуляр онлайн и там на място с разпечатката да се вземе виза.http://www.immigration.go.th/nov2004/en/base.php?page=visahttp://www.immigration.go.th/nov2004/doc/services.pdfhttps://extranet.immigration.go.th/voaonline – оттук се попълва формуляр. Първо обаче трябва да приемете съобщението, че сертификатът на страницата е изтекъл и продължавате.
  • Това са по свидетелства на читатели само, във всички случаи се свържете със съответното посолство за потвърждение.

 Електронна визи:

А ето и визовия режим, валиден за български граждани (взет от външно министерство – последна актуализация 14.04.2016 г.)

Без транзитна виза

  • Китай – без виза за престой до 72 часа на следните летища (Ако искате да излезете в град извън летището, трябва да декларирате това пред авиокомпанията. В Пекин – това се прави пред граничните власти след кацане)
    • Beijing Capital International Airport,
    • Shanghai Pudong Airport,
    • Shanghai Hongqiao Airport,
    • Guangzhou,
    • Chengdu,
    • Chongqing,
    • Shenyang,
    • Dalian,
    • Harbin,
    • Xian,
    • Guilin,
    • Kunming,
    • Hangzhou,
    • Wuhan,
    • Tianjin,
    • Qingdao,
    • Nanjing,
    • Changsha,
    • Xiamen

Визов режим спрямо гражданите на Република България

Информация за пътуващи

Списък на държавите, за които е необходима/не е необходима виза при краткосрочен престой (до 90 дни), за българските граждани, притежатели на обикновени паспорти

Последна актуализация: 14.04.2016 г.*

Държава Необходима виза Да/Не

1 Австралия Да

2 Австрия Не

3 Азербайджан Да

4 Албания (1) Не

5 Алжир Да

6 Андора Не

7 Ангола Да

8 Антигуа и Барбуда Не

9 Аржентина Не

10 Армения (12) Не

11 Афганистан Да

12 Бангладеш Да

13 Барбадос Не

14 Бахамски острови Не

15 Бахрейн Да

16 Беларус Да

17 Белгия Не

18 Белиз (2) Не

19 Бенин Да

20 Боливия Да

21 Босна и Херцеговина Не

22 Ботсвана Не

23 Бразилия Не

24 Бруней Не

25 Буркина Фасо Да

26 Бурунди Да

27 Бутан Да

28 Вануату Не

29 Ватикана Не

30 Великобритания Не

31 Венецуела (9) Не

32 Виетнам Да

33 Габон Да

34 Гамбия Да

35 Гана Да

36 Гватемала Не

37 Гвинея, Екваториална Да

38 Гвиана Да

39 Гвинея – Бисау Да

40 Гвинея Да

41 Германия Не

42 Гренада Не

43 Грузия (11 ) Не

44 Гърция Не

45 Дания Не

46 Джибути Да

47 Доминика Не

48 Доминиканска Република (4) Не

49 Египет Да

50 Ел Салвадор Не

51 Еквадор (7) Не

52 Еритрея Да

53 Естония Не

54 Етиопия Да

55 Замбия Да

56 Зимбабве Да

57 Израел Не

58 Индия Да

59 Индонезия (5) Да (Не за до 30 дена)

60 Иран Да

61 Ирак Да

62 Ирландия Не

63 Исландия Не

64 Испания Не

65 Италия Не

66 Йемен Да

67 Йордания (3) Да

68 Кабо Верде Да

69 Казахстан Да

70 Камбоджа Да

71 Камерун Да

72 Канада Да

73 Катар Да

74 Кения Да

75 Кипър Не

76 Кирибати (2) Не

77 Киргизия Да

78 Китай, Народна Република (КНР) Да

79 Китай, Макао (Административен район на КНР) Не

80 Китай, Хонконг (Административен район на КНР) Не

81 Колумбия Не

82 Комори Да

83 Конго, Бразавил Да

84 Конго, Демократична република Да

85 Корейска Народно -демократична република Да

86 Корея, Република Не

87 Коста Рика (2) Не

88 Косово Не

89 Кот д’Ивоар Да

90 Куба Да

91 Кувейт Да

92 Лаос Да

93 Латвия Не

94 Лесото Да

95 Либерия Да

96 Либия (6) Да

97 Ливан Да

98 Литва Не

99 Лихтенщайн Не

100 Люксембург Не

101 Мавритания Да

102 Мавриций Не

103 Мадагаскар Да

104 Македония Не

105 Малави Да

106 Малайзия Не

107 Малдиви (2) Не

108 Мали Да

109 Малта Не

110 Мароко Не

111 Маршалови острови Да

112 Мексико Не

113 Мианмар Да

114 Микронезия Да

115 Мозамбик Да

116 Молдова Не

117 Монако Не

118 Монголия Да

119 Намибия Да

120 Науру Република Да

121 Непал (3) Да

122 Нигер Да

123 Нигерия Да

124 Никарагуа Не

125 Нова Зеландия Не

126 Норвегия Не

127 ОАЕ Не

128 Оман Да

129 Пакистан Да

130 Палестинска администрация Не

131 Палау Не

132 Панама (2) Не

133 Папуа Нова Гвинея Да

134 Парагвай Не

135 Перу Не

136 Полша Не

137 Португалия Не

138 Пуерто Рико Да

139 Руанда Да

140 Румъния Не

141 Русия Да

142 Самоа Не

143 Сан Марино Не

144 Сао Томе и Принсипи Да

145 Саудитска Арабия Да

146 САЩ (8) Да

147 Свазиленд Да

148 Сейнт Луша Не

149 Сейнт Винсент и Гренадини Не

150 Сейнт Китс и Невис Не

151 Сейшели Не

152 Сенегал Да

153 Сиера Леоне Да

154 Сингапур Не

155 Сирия Да

156 Словакия Не

157 Словения Не

158 Соломонови Острови Да

159 Сомалия Да

160 Судан Да

161 Суринам Да

162 Сърбия Не

163 Таджикистан Да

164 Танзания Да

165 Тайван Не

166 Тайланд Да

167 Тимор Източен Не

168 Того Да

169 Тонга Не

170 Тринидад и Тобаго Не

171 Тувалу Да

172 Тунис Не

173 Туркменистан Да

174 Турция Не

175 Уганда Да

176 Узбекистан Да

177 Украйна Не

178 Унгария Не

179 Уругвай Не

180 Фиджи Да

181 Филипини (2) Не

182 Финландия Не

183 Франция Не

184 Хаити Да

185 Холандия Не

186 Хондурас Не

187 Хърватска Не

188 Централна Африканска Република Да

189 Чад Да

190 Черна Гора Не

191 Чехия Не

192 Чили Не

193 Швейцария Не

194 Швеция Не

195 Шри Ланка (10) Да

196 ЮАР Да

197 Ямайка (3) Да

198 Япония Не

(1) Заплаща се входна такса от 10 евро на границата.

(2) Без виза до 30 дни.

(3) Визата може да се получи на границата.

(4) Без виза, но с „туристическа карта”. „Туристическата карта” се получава (купува) от посолствата на Доминиканската Република (може и на границата, но не се препоръчва), срещу заплащане на такса. Тя е валидна 30 дни, считано от датата на влизане в Доминиканската Република.

(5) Без визи за престой до 30 дни с цел туризъм.

(6) Трябва да има т.н. „арабска страница” на паспорта.

(7) Без виза до 90 дни само при пътуване с туристическа цел. За престой над 90 дни или пътуване с цел, различна от туризъм, е необходима виза.

(8) Подава се електронно заявление за виза, след което се уговаря дата за явяване на интервю в посолство/консулство по избор. За подробности, моля да се обърнете към дипломатическо представителство или на сайт htpp:/ceac.state.gov/genniv.

(9) Без виза, но с „туристическа карта”. „Туристическата карта” се получава от туристически оператор/авиопревозвач или на границата. Тя е валидна за еднократен престой до 90 дни.

(10) За престой до 30 дни с туристическа цел (bona fide tourists) визата се получава на границата без заплащане на такса. За престой по-голям от 30 дни или с цел, различна от туризъм, визата се получава от посолството срещу заплащане на визова такса.

(11) До 360 дни. За престой повече от 360 дни е задължително получаването на виза, което може да стане във всяко териториално подразделение на Агенцията за гражданския регистър при Министерството на правосъдието на Грузия.

(12) От 10.01.2013 г. влиза в сила безвизов режим за престой от 180 дни в рамките на една година (360 дни).

* Тази информация има ориентировъчен характер. Моля, преди пътуване да се обърнете към съответното дипломатическо/консулско представителство, акредитирано за България.

Министерство на Външните работи

Списък на посолствата в България

и подробна информация за процедурата и необходимите документи за кандидатстване за виза – на сайта на Министерство на външните работи“Чужди дипломатически мисии в България”.

Ако дипломатическата мисия липсва в списъка на министерството, обадете се директно в МВнР. От личен опит: наистина помагат

София 1040, България
улица „Александър Жендов“ № 2
ЦЕНТРАЛА : 948 29 99
Приемна на МВнР
Телефон: +359 2 948 20 18,
+359 2 971 10 54
Всеки работен ден от 9.30 до 17.30 ч.

Друга полезна информация:

www.pdf24.org    Изпрати пътеписа като PDF   

462 коментара

462 коментара to “Визов режим”

  1. Александър каза:

    Сигурна ли е информацията, че не може да се вземе виза при пристигане на летище в Тайланд? Хора, които скоро са пътували дотам казват, че Visa on arrival все още се издава на български граждани без проблем, стига да представите самолетен билет за напускане на страната в рамките на 15 дни. Съответните тайландски сайтове също казват, че България е сред държавите, които могат да се възползват от VOA.

  2. Стойчо каза:

    Аз също четох някъде, че може да се вземе от летище – но нямаме потвърждение от читател/свидетел

  3. Александър каза:

    Ето няколко линка – от сайта на тайландските имиграционни служби и от хора, на които им е била издадена VOA. Има възможност дори да се попълни формуляр онлайн и там на място с разпечатката да се вземе виза.

    http://www.immigration.go.th/nov2004/en/base.php?page=visa

    http://www.immigration.go.th/nov2004/doc/services.pdf

    https://extranet.immigration.go.th/voaonline – оттук се попълва формуляр. Първо обаче трябва да приемете съобщението, че сертификатът на страницата е изтекъл и продължавате.

    http://magelanci.com/topic/3107-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%B0/

    http://magelanci.com/topic/5694-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4-%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD/page-2

  4. Стойчо каза:

    Благодаря – добавено 🙂

  5. Красимир каза:

    Необходима ли е виза (транзитна?) за Катар при полет с катарските авиолинии когато не се излиза извън транзитната зона на летището в Доха?

  6. Красимир каза:

    Намерих отговора на въпроса ми отпреди 4 часа и го пиша и тук: Не, не необходима транзитна виза за международно летище Хамад в Доха. http://support.qatarairways.com/hc/en-us/articles/206466228-Do-I-need-a-visa-for-transiting-in-Doha-

  7. Венелин Милев каза:

    Това лято два пъти си извадих виза на летището в Банкок, спазвайки условията за престоя и билета за заминаване. Разбира се, втория път бях къде-къде по-бърз и съобразителен и искам да споделя опита от месец юли:
    visa on arrival се изисква на няколко източноевропейски народа И КИТАЙЦИ и тайванци. Затова опашките са огромни, хората бавни и се разбират трудно. На първото влизане ми отне около час и половина посред нощ. Разбира се, имаше и комичния момент със събирането на паспортите в панери и раздаването им срещу номерца след 10-15 минути.

    Затова втория път попълних заявката онлайн, както е в линка на Александър по-горе. След това е позволено с нея, със снимката и съпътстващите документи да се наредиш на най-лявата опашка с надпис VOA Online. Там пак има доста ръчна работа по проверката на документа, но пред мен нямаше други хора и за няколко минути паспортите ни се озоваха в заветното панерче. Дори гидовете на групи с купчини паспорти се редяха на различно трето гише, а жената на гишето онлайн приличаше на отегчена връзкарка и явно не ѝ се случва да се преработва. Така че – смело напред с новите технологии.

  8. Boris каза:

    Predi sedmica bqh v Bangkok i nqma problem s VOA. Vsichko se pravi na mqsto i e dosta burzo. Az kato minavha struvashe 1,000baht no imashe tabelka na koqto pisheshe che ot Oktomvri mesec shte vdignat cenata na 2,000baht. Ne zabravqaite snimkite i biletite za napuskane na Thailand.

  9. kristina каза:

    Zdraveite,ako niakoi moje da mi pomogne bih bila mnogo blagodarna,otivam do Tailandia za Koleda,pristigam vav Phuket,veche mi e iasno che moga da polucha visata na miasto na letishteto ,obache problemat mi e drug,na vrashtane smeniam polet vav Kitai vav grad Kunming,i tam imam prestoi okolo 20 h,niakoi moje li da mi kaje dali mi trabva tranzitna visa za tova letishte,chetoh che ako si po malko ot 72 h ne e nujno…no ne sam sigurna dali na tova letishte vaji..blagodaria vi

  10. Стойчо каза:

    @Кристина, аз също съм чувал, че транзит/престой под 72 часа в Китай е без визи

  11. Стойчо каза:

    Ето го

    https://www.travelchinaguide.com/embassy/visa/free-72hour/faq.htm

    Обърни внимание на списъка с летища, дали твоето е сред тях!

    И на български

    http://m.btvnovinite.bg/article/svetut/72-chasa-bez-viza-v-pekin-i-shanhai-ot-1-yanuari.html

  12. Венелин Милев каза:

    От 01.01.2017 Казахстан не изисква визи за българи, както и за останалите страни от ЕС и почти всички други „западни“ страни.

    Явно пилотната програма за избрани европейски страни от последните две години е имала желания ефект на ръст на посещенията.

Leave a Reply


Switch to mobile version