Пътуване до, Стойчо, пътепис, пътеписи

мар 27 2008

Визов режим

Published by Стойчо

С лична карта (без паспорт) можете да влезете в:

• Всички държави от Европейския съюз, освен това в
  • Македония (по сведения на читатели)
  • Хърватска (по сведения на читатели)
  • Швейцария и Лихтенщайн (след 01.06.2009г) – също се влиза само с лична карта.

В някои случаи виза за Египет може да получите на летището в Кайро –  това свидетелстват читатели.

А ето и визовия режим, валиден за български граждани (взет от външно министерство – последна актуализация на 05.08.2009г.)

Визов режим спрямо български граждани

Държава Вид паспорт
194 Шри Ланка ■ А ■ А ■ А
195 ЮАР □ до 90 дни □ до 90 дни
196 Ямайка
197 Япония □ до 90 дни □ до 90 дни □ до 90 дни

* Заплаща се входна такса, както е за гражданите на всички страни-членки на ЕС

Визов режим спрямо гражданите на Република България
Легенда
с виза
без виза
T само с туристически цели
□ до 90 дни престой от 90 дни в рамките на 6 месеца
A може да се получи виза на място
□ дo 30 дни-T,V само за туристи и посетители
□ до 90 дни-T,B само с цел туризъм и бизнес

[lg_gallery]

85 responses so far

85 Responses to “Визов режим”

1. Stela казва:

Чак сега го открих :) Зла памет или странна представа за лято имам- изтича на 13.10.2009
    С агенцията се чух днес и докато оправим off topic-а, дамата се разлогна. Утре първо ще питам.
    Прощавай за неспазването на срока- мойта работа е със сто гарги на главата да опитваш и лебед да покачиш там. Лебед се явява искреното желание да съм точна с времето…

@ Стойчо- по някаква причина не работи нито една от двете пароли

2. Стойчо казва:

@Стела – пратих ти новата парола

3. stela казва:

Стойчо, благодаря (ще ти пиша по др. канал къде е според мен проблема)

Спас, ето какво ми казаха от агенцията. Официално няма изискване за конкретна валидност, но неофициално могат да ти се заядат за валидност под 6 месеца.
    За теб не знам, но аз за всеки случай ще си подновя паспорта за евентуалното пътуване натам в края на другата седмица (а и „за кадем“ по отношение на евентуално отскачане до Тунис или Мароко- не че има изгледи, ама ми се ще)

Относно подновяването на паспорта.
    Колегата, с когото бях в Сърбия през март, си го поднови по експресната процедура срещу 150-155лв, в рамките на един ден.

4. Златомир казва:

Към Спас – сърбите не правят проблеми за крайния ти срок на паспорта! Моят изтича след два месеца и почти всяка неделя ходя в Сърбия и досега никой нищо не е казал!
    И понеже темата е за визи ми се ще да допълня за Косово (сега, дали я признавате за държава или не е съвсем друга тема). Та, визи за българи няма, но има една малка подробност ако сте с МПС – там зелената карта не важи и се плаща transit insurence на влизане в страната, което за 15 дни за мотор е 20 евро, за кола 50 евро, а за камион/автобус – 200 евро.

5. stela казва:

Супер, а досега къде се кри, м? :)
    Имам впечатление, че доста (непрекъснато) пътуваш, та допълвай когато можеш и където ти е удобно- домакинът ще подрежда, че и ще се радва

Много полезна информация (както винаги). Благодаря, Златомир

6. Венелин Милев казва:

Видях, че има обяснение за влизането в Косово и се сетих да попитам следното:
    през лятото прочетох в няколко македонски сайта, че сърбите не пускали в страната македонци, в чиито паспорти има входни и изходни печати от „Република Косово“. Някой българин с косовски печати преминавал ли е сръбска граница? Дали това не е било само кратко лятно заяждане с цел подкуп? Знаете ли каква е официалната позиция на Сърбия по въпроса?

7. Златомир казва:

Ами, просто в Косово бях едва преди 4 дена, та затова „чак“ сега пиша:)))
    В интерес на истината и аз бях наплашен с подобна информация за заяждания от сръбска страна (още повече, че знаех за подобен случай отпреди десетина дни), та бях подготвен за излизане през Македония, Албания или Черна гора, но! Първо косоварите не ми биха печат нито на влизане, нито на излизане, та на практика сърбите нямаше как да се заядат за косовски печат в паспорта (не, че за нещо друго не могат, де), второ и на влизане и на излизане минах през Буяновац (т.е. влязох и излязох от Косово именно през Сърбия). От сръбска страна нямаше нито помен от заяждане, нито ровене на багажа, нито нищо…
    П.п. Не твърдя, че това е практика, може и аз и спътника ми да сме били късметлии, още повече, че имам два неуспешни опита за влизане в Косово, когато именно сърбите не ме пуснаха да вляза…

8. Спас казва:

Благодаря ви за информацията!

9. Stela казва:

Бях обещала да покажа бланка за формата, която се попълва за Тунис при влизане в страната, преди паспортен контрол (аналогично е съдържанието на тази в Мароко)
    Ето този линк ми спести труда по сканиране и ъплоуд http://www.smsitunis2005.tn/plateforme/visa/ficheemb.pdf

10. Дима казва:

привет!

някой да знае нещо за Гана?
    става дума за работа към английска компания

изискват 500 $
    и ми се струва малко прекалено

11. Дима – за какво ги изискват тия $500 в Гана?

12. Дима казва:

Даниеле, ми от една фирма в Лондон .. уж за самолетни билети и работна виза .. само че тези няколко дни проучих нещата , рових в нета .. билета Лондон-Акра е 390 лири .. нема как да се съберат в тези 500 $ .. тря-ля-ля..
    ако някой рови за инфо за Гана, вече имам достатъчно ;)
    да пита

а инак- аз да питам тука ..

за свободно ходене в Перу

в смисъл не организирана тълпа на екскурзия и бам 20 мин в оня музей , 10 мин за
    кенеф..

давайте акъл и инфо

да речем че от Испания има добри самолетни билети до Лима
    начертала съм маршут.. ама..

тва не е Европа, дет съм брисала насекъде и хората да говорят английски и да можеш да питаш кое де е и кога е
    а на испански май знам само „hola“…

13. Stela казва:

hola, Dima
    намини тук, ако ти се разсейва http://patepis.com/?page_id=564#comment-24739
    или директно тук http://patepis.com/?p=6624

14. Стойчо казва:

Дима, Стела е права – подкупен съм и ако обещаеш пътепис от там (като се върнеш) ще те свържа с авторите на пътеписите за Перу:-)

15. Дима казва:

Стела, 10х , но този пътепис е некак си скучен за мен
    Стойчо, тип, обещавам!

като съм се зарекла некой ден да напиша всяка една история ,която съм преживяла по пътищата.. и как само в Италия тел.112 се оказа на карабинерите, пък те решиха да ремонтират чисто нов „спринтер“ на магистралата , щото беше некъв празник и немаше каротреце ( пътна помощ)

хех

16. Stela казва:

моля, Дима :) Зависело от „очите“, казват.
    Не си могла да откриеш нещо тук- ще го откриеш другаде или по друг начин.
    Успех с откриването, осъществяването и забавното документиране (ще чакам :)

17. Stela казва:

Моля за информация за Сирия и Туркменистан. Най-вече може ли да се получи виза на летище.

18. putnik казва:

Имам един въпрос: Ще ходя в Англия защото ме приеха там да уча в колеж.Ще пътував в края на септември,но ще дойде и баща ми.Необходимо ли е той да си взима виза,защото престоят му там ще е около седмица.Моля ви отговорете ми възможно най-бързо,не разбрах много добре таблицата и за това.Благодаря предварителто :)

19. Stela казва:

@ putnik
    Не е необходима виза за баща ти.
    В таблицата е указано, че Великобритания е безвизова при престой до 90 дни.

Последно бях там за около 10 дни юни 2008- в случай, че държиш на личен опит. Доста познати живеят и/или пътуват (на-)там, бих чула непременно, ако бе въведена промяна.

20. vip4o казва:

Моят въпрос е, трябвали ми задграничен паспорт за Албания? Мога ли само с лична карта?
    Благодаря предварително

21. Стойчо казва:

Паспортът за Албания е задължителен, а за Македония – желателен (в Македония може и с лична карта, но граничарите се мръщят, защото четците на машините им още не са пригодени за лични карти).

Страните, извън ЕС, (за) които (се знае, че)пускат и с лична карта са дадени над началото на таблицата.

22. vip4o казва:

Да, видях ги. Размина ми се заминаването до Албания. Паспорта ми няма да е готов и затова ще заминавам за Гърция.

23. Таниа казва:

Zdraveite vsichki, strahoten site….

Monogo ih iz internet, no samo protivorichivi neshta pishe, iskam da znam dali moga da polucha vizata na pristigane v Jamaika, ili predvaritelno triabva da e imam. Mnogo vo blagodaria, chakam otgovoro. Znam che se iziskava viza, no dali moje da se poluchi na pristigane…Blagodaria.

Tania

24. Стойчо казва:

Надявам се и аз някой да отговори, който знае :-)
    (чувал съм, че българите със зелена карта в щатите могат да я получат на място – но изобщо не съм сигурен)
    Във всеки случай инфо-то тук е взето от сайта на Външно министерство – така че е доста официална

25. Златомир казва:

Има актуализация при визите за Армения! Отпреди месец входната виза за Република Армения е с нова цена и срок – 6 евро за 20-дневна виза, което е сериозно намаление в сравнение с предишната и цена! Както и до сега остава варианта виза да може да се вади и на самите ГКПП-та!
    За Автономна Република Арцах (демек Нагорни Карабах) също е необходима виза, различна от арменската. Такава се вади от Представителството на Автономната република в Ереван, което се намира на ул. „Зариан“ 17а в арменската столица, като цената за български граждани е 10 евро+2 евро за някакви такси и става в рамките на същия ден. Работното време на въпросното учреждение е в дните понеделник-събота от 9 до 14 часа!
    Дано съм бил полезен на някой пътуващ към тази непопулярна дестинация, за която намирането на каквото и да е полезно инфо си е сериозен проблем…

26. Златомир казва:

Ще ми се да добавя и още малко информация пък ако не е за тук – „delete“:)
    Понеже много хора не са запознати с конкретната обстановка в Кавказ, да добавя, че влизането в Армения освен по въздух е възможно единствено през общите граници с Грузия и Иран (само че как се вади иранска виза е съвсем друга тема). НЕ Е възможно преминаването на границите Армения-Турция, Армения-Азербайджан и Армения-Нахичеван!
    В Нагорни Карабах единственият начин за легално влизане е през тесния коридор през Шуши, т.е. само през Армения! Има и други възможни маршрути през азерска територия, които са изпълними, но са незаконни, а тук все пак говорим за нещата откъм легалната им страна!

27. Стойчо казва:

Съвсем си е на място:-)

28. Stela казва:

„НЕ Е възможно преминаването на границите Армения-Турция, Армения-Азербайджан и Армения-Нахичеван! … освен по въздух“- същото ми бе казано и в Армения от местните.
    Пиша го в случай, че на някого му е важно да има потвърждение от 2(+) различни източника. За разлика от Златомир, аз не съм проверявала лично, само предавам казаното ми.
    ~~~
    Отново потвърждение за възможността да се влиза в Хърватска с ЛК. Този път не си взех паспорта въобще и, признавам, беше ми малко напрегнато въпреки предишния опит. Никакви проблеми. „По въздух“, 27 септември 2009.

29. Stela казва:

Лихтенщайн- с паспорт или лична карта? Предварително благодаря.

30. Стойчо казва:

Стела, Лихтенщайн е в специална митническа и гранична уния със Швейцария – т.е.за Лихтенщайн важат същите правила, каквито и за Швейцария. Помня, че в Швейцария от скоро можеше и с лични карти, но не съм съвсем сигурен от кога влизаше в сила. Вземи си тескерето :-)

31. Stela казва:

Благодаря ти, точно това ми трябваше- да се уверя във валидността на проверка чрез Швейцария. Ето какво намерих междувременно
    … И понеже съм медиа-скептик …
    Според Overview of ID and visa provisions according to nationality (version of 29 September 2009), за български граждани приложимите документи за влизане в страната са ID (Identity Card) и SB (Seaman’s book). Източник: http://www.bfm.admin.ch/etc/medialib/data/migration/rechtsgrundlagen/weisungen_und_kreisschreiben/Weisungen_Visa.Par.0026.File.tmp/anh1-liste1_vorschriften-nach-staat-e.pdf

Аз така или иначе порових, та ще те помоля да преместиш това инфо горе, където му е мястото. И може да добавиш това, ако считаш за приложимо:
    Ambassade de Suisse
    Шипка 33, 1504 София (физически адрес)
    Tel. +359 2 942 01 00
    Fax +359 2 946 16 22
    понеделник- петък: 08.15-10.00

Не питах за себе си, но ще драсна какво е станало, ако пътуването се осъществи.

32. Stela казва:

Същата информация, от Federal Office for Migration
    „In the summer of 1999, the European Union and Switzerland signed seven bilateral agreements including the Agreement on the Free Movement of Persons, which came into force on 1 June 2002.[...] In a referendum on 8 February 2009, the Swiss electorate approved the continuation of the Free Movement of Persons Agreement after 2009 and Protocol II on extending the Agreement to Romania and Bulgaria. The election result confirms Switzerland’s commitment to the Bilateral II agreements. The protocol came into force on 1 June 2009.“
    Source: http://www.bfm.admin.ch/bfm/en/home/themen/schweiz_-_eu.html
    Резюме: двустранното съглашение за свободно движение на граждани е подписано м-у Швейцария и ЕС през лятото на 1999, в сила от 1 юни 2002. [...] Продължаването на действието му и Протокол за разширяването на обсега му с включване на Румъния и България- след референдум на 8 февруари 2009, в сила от 1 юни 2009.

33. Stela казва:

ноември 2009, 16- Цюрих (през Прага), самолет- без паспортен; ноември 18- обратно- с лична карта.

Leave a Reply