Пътуване до…За нас


Здравейте,
Казвам се Стойчо Димитров и съм единият от двамата администратори на този блог. Другият администратор е Комитата.
Сайтът е предназначен да разказва за нашите пътешествия из страната и чужбините, като с удоволствие се публикуват и разкази на други пътешественици. Условията на публикуване са малко по-надолу..

Малко история

Сайтът започна работа през май 2006г, но предисторията му е доста преди това….
Работя като софтуеърен консултант. През 2003г отидох на дългосрочен проект в Белград, който продължи до есента на 2004г. Бяхме малка групичка колеги, като от време на време идваха и други колеги за по няколко семдици. „Основната” група практически станахме жители на Белград, които прекарват отпуските и почивните си дни извън Сърбия…. (така де, аз се връщах в София).
Белград е абсолютно непозната дестинация за нас, а и със сърбите меко казано, никога не сме се познавали. Освен това, кръчмите в Белград, като цяло не струват. Затова реших да напиша едно описание на пътя и начина на живот (ресторанти, цени). Това описание беше предназначено за моите колеги, които по една или друга причина идваха за по-кратки периоди в града и за да не се налага всеки път да се обяснява къде-какво-как…направих опит да напиша едно такова описание.
Работата ме увлече и докато пишех си спомнях какви ли не приятни и неприятни истории. При една от редакциите на мен самия ми стана интересно и … реших, че не става за инструкция за колегите, а си е нещо повече (колегите ми така и не разбраха, че първия ми разказ е бил предназанчен за тях) и тогава реших да го публикувам в интернет. Комитата ми обърна внимание върху форума на посока. Сложих го там и разказът за нула време беше прочетен от 1000 човека. Е, възгордях се, да седна да ви лъжа ли?
Следващите няколко години бяха свързани с поредица от дълги командировки и така се родиха следващите разкази. Тогава реших да ги събера и да ги сложа на мой сайт. Така възникна предшественикът на този сайт http://www.geocities.com/stojtscho -Размерът постепенно нарастваше и един ден Комитата рече, абе що не се преместиш на блогера?
И така през пролетта на 2006 се появи първия постинг в „Пътуване до…” на адрес http://stojtscho.blogspot.com/

Оттогава двамата с Комитата качваме пътеписите си тук и с удоволствие качваме подходящи разкази от други автори. Почнахме да качваме пътеписите в блогера и един щастлив ден надминаха 400 бройки.Който е работил с блогера знае, че има известни трудности при работата с етикетите – особено когато станат много и изобщо с навигацията при наличие на много материали. А както се сещате пътеписите са актуални в продължение на няколко години, за разлика от нормалните постинги в блоговете (не искам да кажа нещо лошо другите блогове, но просто животът на един пътепис е доста по-дълъг от живота на обичайния постинг, който има желанието за злободневност и актуалност). Освен това по едно време и Гугъла ни намрази.

И така след кратка спявка – решихме да се преместим на собствен URL , а именно http://patepis.com. Дано ни потръгне, защото съм сигурен, че идеята за сайт с пътешествия ви харесва:-)

Контакт и условия за публикуване:

За да се появи ваш разказа тук, е необходимо първо … да бъде написан, естествено! Второ – трябва да се свържете с мен на мейл стойчо@yahoo.com “стойчо” се изписва на латиница по немската транскрипция: stojtscho. (ама и аз измислих една формулировка, за да избегна „паяците”).
Разказът (новела, есе, роман, етюд, поема – не държа на формата) трябва да разказва за ваше пътуване (т.е. вие сте пътешественикът) в страната или чужбина, като най-важното е да бъде забавен и/или интересен. Изобщо не е нужно да бъде „литература”, особено пък във вида, а който я учехме в училище – важното е това да е личната ви история и личния ви поглед върху пътуването – така както се пише в интернет. Допуска се жаргон, допускат се и политически пристрастия.
Във всеки случай запазвам правото си на редакция, така както запазвам правото си какво и кога да публикувам.

Прочетете по-подробно Условията за публикуване на patepis.com

Как да ни четете:

Авторски права

Ако не е указано друго, съдържанието на сайта е защитено от creative commons лиценза. Авторите ще бъдат изписвани под името, което пожелаят.

Отказ от отговорност.

Нищо публикувано е този сайт не може да се приема като указание. Фактите може да са верни, може да не са верни. Нито аз, нито Комитата носим отговорност за щети, пропуснати ползи или каквото и да е друго предизвикано от ползването на инфомрация от този сайт.

PDF24    Изпрати пътеписа като PDF   

16 Responses

 1. Здравейте, искам да попитам как може да се коригира телефон за контакт във Вашия сайт
  От 25.02.2014г. манастира „Седемте престола“се управлява от нов свещеник и има нов телефон за контакт. За да не стават обърквания бихме искали да го сменим. Благодаря предварително.

  by Антония Тонова on мар. 3, 2014 at 21:32

 2. Напишете ми мейлче 🙂

  by Стойчо on мар. 3, 2014 at 21:54

 3. Здравейте,
  мислех да пиша на имейла за връзка, но едва ли нещо, озаглавено „предложение за качване на линк“ щеше да премине през спам-филтъра ви :)))
  Ваша сравнително редовна читателка съм и дори веднъж исках разрешение за ползване на снимки от сайта ви за моя собствен. Този месец попадам вече на втори пътепис, в който се споменават исторически възстановки и се коментира, че няма предварително обявена програма на тези неща. Аз самата се занимавам с възстановки и в момента работя именно по проект за обща програма и календар на същите – http://calendar.badamba.info/
  Още не е завършен и е далеч от пълното удобство, но в него могат да се правят справки, а новата информация се въвежда за минути. Вече доста организатори и клубове се ангажираха с него, включително управата на Цари мали град (точно днешната публикация на тема „Цари Мали град“ провокира съобщението ми).
  Смятам, че това може да е полезно на вашите читатели, затова предлагам да сложите линка при останалите в сайта ви. Календарът е напълно некомерсиален 🙂

  Поздрави,
  Калина Атанасова

  by Калина Атанасова (Бъдъмба) on юли 25, 2014 at 16:09

 4. Здравей, мисля да го добавя линка в самия разказ за Цари мали град

  by Стойчо on юли 25, 2014 at 17:46

 5. Здравейте, следя блога ви през Блогосфера и забелязах че последните няколко пътеписа излизат нечетливи предполагам че е проблем с кодировката на шрифтовете.

  by Dr.Serbezov on ян. 12, 2015 at 17:53

 6. Да, и аз го забелязах там – друг четец ползвате ли? Там как е? (Скоро имаше нова версия на вордпреса, та може и от това да е)

  by Стойчо on ян. 12, 2015 at 19:28

 7. Здравейте!
  Прочетох пътеписа на Кристина за остров Бали. Видях че българин ги е посрещнал и развел из острова. Няколко семейства сме решили да литнем до там и бих искал ако можете да ми дадете някакви телефони или друг начин да се свържем с Косьо и уговорим за посрещането.

  Благодаря!

  Тел. номер ми е 0888788227

  by Теодор Мачев on февр. 16, 2016 at 10:38

 8. @Теодоре, може ли това запитване да го сложиш под конкретния разказ, пък аз ще се свържа с авторката, че има интерес към разказа й.

  by Стойчо on февр. 16, 2016 at 18:22

 9. Не видях кой ти е мейла, не излиза там, където си го посочил.

  by Искра Банкова on май 11, 2016 at 2:31

 10. Иначе да се свържете с мен на мейл стойчо@yahoo.com “стойчо” се изписва на латиница по немската транскрипция: stojtscho

  by Стойчо on май 11, 2016 at 9:10

 11. Здравейте,
  Може ли да ми кажете кой е авторът на скулптурата „птиците“ в Южния парк, която е показана в сайта ви? Благодаря предварително.

  by Васил Кожухаров on май 17, 2016 at 12:44

 12. Може ли да дадеш линк към пътеписа – при почти 2500 пътеписа, невсяка снимка ми е и в главата

  by Стойчо on май 17, 2016 at 16:10

 13. Здравейте
  Чета Из Югоизточна Азия – пътепис на Бале, но не мога да отворя снимките. Показват се знаци за забранено влизането и до тук. Пробвах и през мобилния телефон и през лаптопа но не става. Какво ще посъветвате?
  Иначе сайтът е много интересен.
  Поздрави
  Г.Марев

  by Георги Марев on февр. 9, 2017 at 12:31

 14. @Георги Марев – част от снимките се затриха при преминаването от стария към сегашния сайт. За съжаление, не подбира дали разказът е готин или не 🙁

  by Стойчо on февр. 9, 2017 at 15:52

 15. Искрено се радвам и изчетох част за Дания и посещенията..аз лично живея на юг в Дания от четири години ,но 15 г живях в Португалия ,който смятам за мой първи дом ,

  by Румяна Николова on юни 16, 2017 at 18:31

 16. Ще се радвам и останалите да прочетеш 🙂 (и да кажеш на всичките си познати колко сме готини 😉

  by Стойчо on юни 16, 2017 at 20:05

Leave a Reply

Последни публикации


СтранициAbout Пътуване до...

Здравейте, Казвам се Стойчо Димитров и съм единият от двамата администратори на този блог. Другият администратор е Комитата. Сайтът е предназначен да разказва за нашите пътешествия из страната и чужбините, като с удоволствие се публикуват и разкази на други пътешественици. Условията на публикуване са малко по-надолу.. Малко история Сайтът започна работа през май 2006г, но […]more →
Switch to desktop version