Пътуване до замъка Бентхайм, Германия

С Янита днес отново ще идем до приказен замък – този път тове ще е замъка Бентхайм в градчето Бад Бентхайм в най-западната част на Германия. Ако някой направи коментар за носа на младоженеца, ще се банваме!

Приятно четене:

Пътуване до замъка Бентхайм

провинция Долна Саксония, Германия

Имало едно време в едно графство Бентхайм

един граф Отто фон Нортхайм. Като саксонски благородник той бил много богат, много влиятелен и с много необуздан нрав.

Към XI век, когато графът (като единствен наследник на баща си) навършил пълнолетие, построили му един замък egregiam et firmam, както казват латинските историци- стабилно укрепен и отличен, и го оставили сам да избира с какви аристократични подвизи да изпълва живота си и да чертае съдбата си на рицар и воин. Голям късметлия се оказал този Отто, измъквал се винаги невредим от всяка историческа каша, в която сам се забърквал и бил щастлив да притежава един от най- красивите замъци за времето си- замъкът Бентхайм.

Замък Бантхайм, Германия Замък Бантхайм, Германия Замък Бантхайм, Германия Замък Бантхайм, Германия

Саксонският херцог и бъдещ император Лотар Трети му видял сметката, а заедно с него, опустошил целия замък. По ирония на съдбата, херцогът после трябвало да възстанови разрушеното, за да намести в графството своя зет, давайки му благородническата титла и имението, така се появил още един Отто: граф Отто фон Салм – Райнек, който не бил особено умен, създал си конфликти с духовенството в Ютрехт и загинал в неравна битка с врага на територията на днешна Източна Холандия, някъде край село Оотмарсум.

Същата участ имал и неговия син. За да запази благородническата кръв на рода си, Софи- дъщерята на граф Отто фон Салм – Райнек , се омъжила за холандския граф Дитрих VI и така според протокола, имението било вписано и в регистрите на холандските графства. От този брак се пръкнал графът на Бентхайм Отто Младши, който вече бил граф и в Германия, и в Холандия, но каква ли полза. По традиция забъркал се и той в исторически каши и т.н. все едно и също до последния граф, пряк наследник на семейството холандецът Бернард, който през 1394 година бил последният граф на Бентхайм. След неговата кончина, замъкът се наследил от племеник, (със сигурност и той се е казвал Отто).

От тогава в продължение на пет века до наши дни, дворцовата обител е била собственост на графовете и принцовете на Бентхайм и Щайнфурт.

Замък Бентхайм, Германия

Замък Бентхайм, Германия

Това е накратко историята на замъка Бентхайм. Тя се дописва и в наши дни, тъй като в половината от замъка днес все още живеят наследниците на Оттовците, това са принцът и принцесата на Бентхайм и Щайнфурт, четиридесетгодишният Карл- Фердинанд и съпругата му Елна-Маргрет.

Schloßstraße, 48455 Bad Bentheim, Германия

За осем века съществуване, замъкът е бил многократно разрушаван, опустошаван и изграждан отново, и през всичките тези столетия- винаги се е стопанисвал от средновековни благородници: графове, херцози или от духовенството.

В средата на XIX век е напълно възстановен и се ползвал като резиденция, като непрекъснато в плановете за реставрацията му се правят архитектурни промени, изграждат се нови пристройки или се модернизират старите.

Заслуга за днешния вид на имението има принцът на Бентхайм и Щайнфурт-Оскар

Голяма част от замъка е отворена за посещения и има статут на музей, но в имението има и частна обител, в която днес живеят благородниците, наследници на двете фамилии фон Бентхайм и Щайнфурт. В музейната част експонатите са артефакти, свързани с историята на замъка и принцовото семейство. Целият комплекс е обозначен с информация на немски и холандски език заради родословието на двете аристократични фамилии наследници.

Музеят е действащ от 1993

година и се помещава в дясното крило на замъка, т. нар. Кроненбург.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

Замъкът Бентхайм се намира в провинция Долна Саксония в град Бад Бентхайм,

разположен между Нордхорн и Гронау, съвсем близо до границата с Холандия.

Бад Бентхайм

е малък провинциален град, известен единствено с историята си, със замъка и с термалните извори, заради които градът има и такова име. С приближаване към населеното място,

замъкът се вижда от далече,

извисен високо върху непристъпни огромни скали. Два пъти съм посещавала този замък, през лятото и през есента, на път за Нордхорн и Мюнстер.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

Заради многократното унищожение и от съображения за сигурност,

замъкът Бентхайм е ограден с двойна крепостна стена

Първата стена се преминава през т.нар.

Долна крепостна порта,

където се е осъществявал строг контрол за достъп от стая, намираща се над портата.

До втората порта т.нар. Горна крепостна порта отвежда много стръмен и хлъзгав павиран път, който се извива в лъскаво сиво през зелена равна поляна, в дясно от която се намира вход към забранена за посещение градина, а в ляво- спасителното убежище на съвременно кафене или малък ресторант, вкусните гозби в който като нищо могат да развалят плановете ви за обиколка на крепостните стени и изкачването в бойната кула.

Горната Порта

е свързана с втората крепостна стена, опасала замъка. Крепостният зид е по-силен и по-укрепен и точно по тази стена е възможно изкачването и панорамната разходка. Втората крепостна стена е свързана с двете бойни кули, а в шепите й е сгушен замъка и пространството около него- голяма градина с рози.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

При Горната порта контролът на достъп е бил още по- строг.

Над портата има две канцеларски помещения, в които дежурен писар денонощно е отбелязвал в една грамадна и дебела книга лицата, които са допускани в имението и причините за посещението им, т.е. извършвал се е един своеобразен средновековен паспортен и фейс контрол. (Снимането през стъкла е занимание отвратително, но все пак разказът трябва да бъде онагледен.)

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

След преминаването на втората порта, се озовавате в

гордостта на замъка – Градината на розите:

ароматен и разноцветен двор, засаден с всякакви видове рози. В този отлично поддържан малък рай са разположени двете основни крила на замъка и двете кули. В ляво от портата се намира

Катаринкирхе – малката църква Света Катарина,

над която също се издига кула. В църквата е запазена една малка християнска реликва- каменно разпятие, едно от най- ранните изображения на Исус Христос в Централна Европа; изображението е изработено преди хилядолетие.

Интериорът на храма е съвсем скромен, типично за реформаторските готически църкви, състои се от по-голяма галерия и по-малко светилище с две стъпала по-ниско от нивото на галерията. В стените на храма има множество хоризонтално разположени надгробни плочи. До Катаринкирхе се намира касата за билети и стръмните каменни стъпала, които отвеждат високо до върха на крепостната стена. Мястото е стръмно и не е особено удобно за разходка, но пък оттук се открива величествена панорама към града Бад Бентхайм и към градините, разположени в подножието на замъка.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

Преминавайки през втората контролна порта за наблюдение на влизащите в замъка хора, каменната полусрутена пътека по ръба на крепостната стена отвежда до 30 метровата отбранителна кула, това е т.нар.

Прахова кула

Достъпът в кулата, както и изкачването й са разрешени, но не са препоръчителни. По време на трудното си изкачване, лично се убедих защо, затова препоръчвам евентуално изкачване само до първата площадка на бойната кула.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

Кулата е издигната към XI- XII век и е с правилна квадратна форма 14 на 14 метра. Изкачването е трудно, поради ужасното състояние на автентичните дървени стъпала, които в някои участъци липсват. В основата на кулата е изградено ново широко дървено стълбище, което подвежда и създава илюзията, че новосъздаденото удобство продължава до върха. В пода до стълбището има малък отвор на шахта, която в миналото се е ползвала за тъмница. Дълбочината на шахтата е 12 метра, а ширината около метър и двадесет сантиметра, със сигурност първите признаци на човешка клаустрофобия са започнали оттук. Единственият достъп до кулата започва от много тясна дупка в тавана, а преминаването през нея обяснява и смисълът, и значението на фитнеса като спорт и като модерна съвременна загуба на свободното ни време.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

Нагоре по изпочупените стъпала изкачването става почти вертикално и в тъмнина, защото прозорци или каквито и да е отвори, през които да влиза светлина липсват. На места само мъждиво светят аварийни лампи, колкото да напомнят посоката на движение.

Тясно (на места около метър), задушно, прашно и тъмно, клаустрофобията става нахална

и в опознаването на замъка разбирам съвсем осезателно, защо 30 метровата каменна грамада се казва Праховата кула.

Упоритостта ми ме отвежда до първия етаж на кулата, а после и до платформата на върха й, но в самота, други не се решиха да рискуват. Учудвам се, че в такова окаяно състояние, крепостта е отворена за посетители, наистина изкачването до върха по изпочупени или липсващи стъпала е страховито и не е здравословно, не го препоръчвам,

но пък панорамата е убийствена

Казват, че в ясно време оттук се виждат дори пограничните градове Гронау в Германия и Енсхеде в Холандия. Естествено – ако не те съборят силните пориви на вятъра, може да се види и повече.

Панорама – Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Панорама – Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Панорама – Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Панорама – Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Панорама – Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

Крепостта Бентайм има още една кула,

която се издига на същата височина, намира се в близост, но не е достъпна за посетители. Към нея отвежда много тесен каменнен път, широк около метър, който е всъщност връх на най- високата част от крепостната стена. Не бих рискувала да го премина, дори и да беше място отворено за посещения. Резервите ми от дързост, любопитство и безразсъдство се бяха изчерпали. Пътеката има масивен железен парапет, но той изглежда като декорация, а зейналата паст на урвата долу, смразява кръвта и спира дъха. Кулата отсреща е също отбранителна, но за разлика от тази, която успях да изкатеря, беше със затворен островърх покрив. Някога, назад във времето към епохата на Фауст, под този покрив се е помещавала алхимична лаборатория. В случай на обсада, през лабиринтите под това укрепление, хората в замъка са се снабдявали с провизии.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

 

 

Гледах камънака надолу с възторг, но и със свито сърце.

От тази височина долу в ниското хората изглеждаха като цветни петна. Представа си нямах как ще се завърна там при тях, затова отлагах спускането си, което после ми отне почти час. Не съм с двойна гаранция и за пияниците нищо не мога да кажа, но съм убедена, че Бог пази лудите.

Кроненбург е основната сграда на замъка,

в която се помещава музейната част. Малко преди цялостната реставрация за възвръщане на средновековния аристократичен облик, в това крило през XVIII век се е помещавал местният затвор. Реставрирането на замъка продължава до двадесетте години на XX век и от тогава до днес той си изглежда все така – в типично за немската архитектура готически стил, със стъпаловиден фронтон на лицевата фасада, издигната над открити изящни арки.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

Преди входа на Кроненбург,

в дясно от входната врата се намира едно помещение, в което е събрана впечатляваща колекция от файтони, шейни, карети, каруци и всякакви други подобни средства за транспорт с конски впряг, използвани в последните няколко века от благородниците, населявали замъка Бентхайм. В случай на важно събитие, свързано със собствениците на замъка, тези отлично поддържани транспортни средства, могат да бъдат използвани. Казано с две думи: за сватби или погребения. Последният повод за шествие из града с карета от тази колекция, е била сватбата на принц Карл- Фердинанд с принцеса Елна-Маргрет през лятото на 2007 година.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

 

В Кроненбург интересна за посещение е

Залата на рицарите,

която се намира на приземния етаж, веднага след входа в дясно, а в ляво срещу тази стая има помещение с огромна камина, вероятно това е била кухнята. В съседство е ловната стая. Освен тези стаи, могат да бъдат разгледани също и спалнята на графа, библиотеката, залата с артефакти от дворцовия инвентар: родословното дърво, печати на всеки един от владетелите на Бентхайм, рицарски доспехи, униформи и разни други вещи, както и работния кабинет; все стаи, които се намират един етаж по-високо. Последният етаж в това крило е затворен за посещения.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

На излизане от Кроненбург, от главната алея в ляво, се намира един добре укрепен

кладенец

Дълбочината на съоръжението за добиване на вода за нуждите на замъка е 23 метра; една стремително спускаща се надолу галерия, която в миналото е достигала в дълбочина до 30 метра. Изумително е, как толкова дълбока яма е издълбана в скалата без всякакви модерни съоръжения и само с два чифта ръце.

Историята на кладенеца започва преди четири века с двама нещастници: рицари – пленници и завършва пак с тях и с тяхната лична драма. Графът разпоредил на двама от затворниците военнопленници да изкопаят кладенец, в замяна на което щял да им подари свободата. И те се заели с непосилната задача: копали, стъргали и се бъхтали 10 години, а когато победили силната скала и достигнали до вода, така и не могли да се порадват на свободата си. И двамата „хидроинженери“ издъхнали от изтощение още в момента, когато ги извадили от зловещата, студена и гадна дупка.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

Изумителна се оказа и височината на

крепостната стена,

която е издигната директно върху скалите. Стената удвоява височината си точно около най-уязвимото място в Кроненбург – спалнята на графа. Гледах страховитата височина на озъбените скали, с надиплени поли вероятно още от времето на терциера, и си мислех: що за любовник психопат би бил рицарят, катерил се по тези скали, а после и по гладката като стъкло каменна стена на замъка, само за една целувчица от любимата си, която тръпне в любовна мъка зад панорамните балкончета горе високо, високо, толкова високо, че задържиш ли погледа си там, моментално ти пада кръвното.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

Обиколката на крепостните стени

отвън е удоволствие: червеникави тухлени къщи, ресторанти, пицарии, магазини за сувенири, павирани улици, антиквариати, една аптека с чудно хубаво име и паркът отпред – пак със същото име, и още

откровена красота

– градините отблизо, обгърнали със зелените си пръсти малък плитък фонтан. Около фонтана в строгата геометрия на зеления ландшафт – обособен парк с пейки, по които бяха насядали на следобедни клюки половината от пенсионерите на града.

Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Замък Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

 

 

В замъка Бентхайм, подобно на други замъци, се организират и сватби, така че сватбите тук са нещо съвсем обичайно. Докато се размотавах в опознаване на културно- историческото наследство, няколко сватби се извървяха, наснимаха се с всякакви видове ретро облекла или автомобили, с файтони… В една от тях открих българска следа. И следата откри мен.

Сватба в замъка Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Сватба в замъка Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

Допълнителна информация:

Адрес:

Шлосщрасе, Бад Бентхайм, Германия.

Работно време на замъка Бентхайм:

  • От март до октомври – от 10 до 18 часа. Последните посетители се допускат в 17:15 часа.
  • От ноември до февруари – вторник, сряда, петък, събота, неделя от 10 до 17 часа. Последните посетители се допускат в 15:15 часа.
  • По време на официални или регионални празници или при лоши метеорологични условия- замъкът е затворен.

Цени за достъп:

  • За възрастни 5 евро.
  • За деца под 6 години- безплатен вход.
  • За деца от 6 до 14 години – 3,50 евро.
  • Цена на двучасова обиколка с екскурзовод- 39 евро плюс входните такси.
  • Цена на рекламните туристически издания за замъка- 3 евро.

В почивните дни се организират двучасови обиколки на замъка с екскурзовод. В петък и в събота от 15 часа и в неделя от 11 часа. Такива обиколки могат да бъдат направени и в друго време, но само с предварителна уговорка и само за група от посетители. Достъпът до градините, които се намират в подножието на замъка, е безплатен.

Снимането в замъка е позволено,

но снимките не могат да бъдат използвани с търговска цел, както и без да е посочен произхода им и мястото. Повече информация от официалния сайт на замъка: https://www.burg-bentheim.de/ За употреба с търговска цел се изисква задължително разрешение в писмен вид на e-mail: info@burgbentheim.de

Паркинг няма,

могат да се ползват обществените платени места за паркиране, които се намират в близост около или до замъка. Разрешава се достъпът на кучета, но само в двора на замъка. Те обаче трябва да са на къс повод. В изложбеното пространство достъпът на животни е забранен.

Сватба в замъка Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия Сватба в замъка Бентхайм _ Бад Бентхайм – Долна Саксония, Германия

 

 

Автор: Янита Николова

Снимки: авторът (снимките са със специален лиценз)

За изгодни оферти за нощувки в района на Бентхайм, възползвайте се:Booking.com

Други разкази свързани с Другата Германия– на картата:

Другата Германия

След като разгледате замъка Бентхайм, ето и цяла Германия на разположение:Booking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.