Почивка в Шиле – само час от Истанбул
Днес малко ще сменим направлението, за да си направим една кратка почивка в град Шиле, Турция. Абсолютно съм убеден, че не знаете, но Шиле е черноморски курорт — ето начин да видим какво имам оттатък Резово. В Шиле наш водач ще бъде Росица. Приятно четене:
Почивка в Шиле — само час от Истанбул
На крачка от астрономическото лято, юни 2009 г. С група приятели решихме да направим един истанбулски уикенд. За Истанбул се пише много, така че този град ще прескоча. Ще разкажа как в рамките на три дни човек може да си направи живота много интересен, предприемайки кратичко пътуване до черноморския бряг.
Идеята ни дадоха приятели от истанбулската група на www.couchsurfing.com. След закуска с много маслини на терасата на хотела ни в квартал Лалели, взехме трамвая до спирка Еминьоню и оттам към кея, от който тръгва ферито до азиатската гара Юскюдар в Истанбул. Това фери си е форма на градски транспорт, така че билетът струва колкото и този за останалите видове транспорт — 1, 50 лири. Тръгва на всеки половин час. Пътува 20 минути. Ако по някаква причина не можете да си позволите пътуване по Босфора с туристическо корабче, позволете си една-две врътки от европейската до азиатската част на Истанбул с водния градски транспорт! Чудесен изглед към забележителностите на града — Галата, Долмабахче, мостът, съединяващ двете части…
В квартала на гарата Юскюдар беше свежо и мокро от водата, с която турците мият пред дюкяните всяка сутрин. Отбелязахме, че цените тук са доста по-ниски от тези, които се вихрят в европейската част. Взехме билети за Шиле срещу 7 лири на калпак и тръгнахме да търсим чай, вода за из път и плодове.
Пътят от Юскюдар до Шиле е 60 километра.
Около 30 километра напускахме Истанбул, после движението се успокои и пропътувахме останалото разстояние бързо.
Шиле е много приятно градче.
Тръгнахме по стъргалото — една дъъъълга улица, започваща от джамията в центъра до автогарата и завършваща на брега на морето. На тази уличка са разположени множество магазинчета, от които можете да купите ръчно бродирани кенарени дрехи. Това е специалитетът на Шиле — даже паметник на бродиращата жена ще видите в центъра. Красотата на дрехите е неописуема — има и за малки, и за големи. Ресторанти и магазинчета се редуват по хармоничен начин, от пролуките между къщите проблясва синьото море долу. Тук-там созополски тип къщи — става ви мило и родно.
До генуезкия фар, декориран в черно и бяло, не стигнахме, защото час след разходката по главната улица, се обадихме на другарите от каучсърфинга, които си бяха организирали тук двудневен пикник. След пет минути пътувахме към къмпинга Кумбаба — на около 3 км от Шиле. Многонационална група от около 25 човека вече подготвяше храната за обяд. Наоколо — палатки. Ето и линк за онези, които се интересуват.
Обядвахме „традиционна“ храна — домати, краставици, чушки всякакви, маслини, сирене, кашкавал, салам и хляб. Бири Ефес не липсваха. След приказки и разговорки дойде време за плаж. Натоварихме се в един минибус, нает от къмпингуващите, и тръгнахме. Бусът паркира точно при крепостта на Шиле.
Прекрасен пясък — точно като нашият. Понеже миналата година пропътувахме турското Черно море от Самсун до Грузия, спокойно мога да кажа, че никъде не видяхме този фин пясък. Не е случайно, че истанбулчани идват тук да прекарат уикендите си. Времето напредваше, мързелът и чувството за релаксация ни завладяваха все по-силно. Налагаше се обаче ние с Емо да поемаме обратния път към Истанбул, затова към 19:00 часа се разделихме с групата, изтръскахме пясъка от телата, направихме няколко снимки на крепостта и се отправихме към автогарата. Билетите си бяхме взели предварително, защото лудницата е голяма, а не искахме да рискуваме с прибирането.
Слязохме на автогарата в Юскюдар, хапнахме по един сандвич с риба и в 21:30 взехме предпоследното фери за връщане в европейската част на града. Той блестеше в разни светлини и вълнението някак неусетно ни завладяваше. Един ден в Шиле, заедно с прекосяването на Босфора — толкова много емоции и впечатления.
Автор: Росица Якимова
Снимки: авторът
Росица! Наистина прекрасно преживяване сте имали! Снимките са страхотни! Благодаря за кратката, но стойностна разходка до това райско кътче!
Лора, благодаря за отзивите. Целта ми беше да представя едно чудно местенце, което е близо до основната дустинация на повечето български туристи – Истанбул. Приключението не струва скъпо, а ако някой реши да отседне в Шиле, ще намери чудесни възможности за не повече от 30 лири за нощувка.
Много полезна информация! Истанбул наистина е основната дестинация на повечето българи, а и не само на нас, но и на много чужденци. Но Шиле е може би точното място за истински релакс след забързания и шумен Истанбул. Определено си заслужава и средствата и времето. Благодаря пак за страхотния разказ!