До Равена от Силистра – пътят на Флавий Аеций

Днес ще посетим един изветсен силистренец – всъщност едва ли известен в Силистра, но в историята на Рим е известен като Последният римлянин – Флавий Аеций. Наш водач ще бъде Цветан.

Приятно четене:

До Равена от Силистра

или пътят на последния римлянин Флавий Аеций

Чао, Венеция! Влакът потегля в 7:54 от Венеция Местре за Болоня, следва прехвърляне във Феррара в 9:22, за да бъдем в

Равена

в 10:30. Преди години едно момче от Кърджали (В. Р.) пробива желязната завеса и се качва на същия влак за да получи наградата на името на великия поет Данте Алигиери.

Днес това е известния наш скулптор Вежди Рашидов.

Гробът на Данте в Равена, Италия

Гробът на Данте в Равена, прокуден от родния си град Флоренция, като „корумпиран магистрат“.

През 396 г. в

Дурoстoрум, в далечната провинция Долна Мизия

в семейството на местния началник на римската конницата Гауденций „особено удачно“ се ражда синът му Флавий Аеций (FLAVIUS AETIUS)

Момчето от римската гробница в Силистра, България

Момчето от римската гробница в Силистра

С препоръки от баща си нашият юнак Аеций се урежда да служи като телохранител на императора Хонорий. Така има „късмета“ да попадне два пъти в принудително заложничество при хуните и готите и тогава научава техния език и обичаи.

Последният римлянин (Ultimus Romanorum)

Последният римлянин (Ultimus Romanorum)

Последният римлянин (Ultimus Romanorum)

Така е наречен Аеций от историка Прокопий като човек, който въплъщава ценностите на античната римска цивилизация – ценности, които косвено са изчезнали след неговата смърт.

„Той бил среден на ръст, силен, добре сложен, не бил нито слаб, нито дебел; бодър, пълен със сили, стремителен ездач, изкусен в стрелбата с лък, неуморен в мятането на копие, много способен воин и прославен в изкуството да сключва мир. В него няма нито капка лакомия, нито малка алчност, по природа бил добър, не позволявал на глупави съветници да го отклоняват от взетото решение; търпеливо понасял обиди, бил трудолюбив, не се боял от опасностите и много леко понасял глад, жажда и безсънни нощи“ – тази характеристика му е дадена от Григорий Турски.

Велико преселение на народите е в разгара си. Това е грандиозно нашествие на вестготи, последвани от алани и вандали, накрая от хуни и готи – през замръзналия Рейн и Дунав, през калпавите ограждения на неохраняваната граница и варварите са вече са тук.

Пристанище Равена – мозайка от базиликата Сан Аполинарио Нуово – Равена, Италия

Пристанище Равена – мозайка от базиликата Сан Аполинарио Нуово

Император Хонорий е преместил столицата си в 402 г. в крайбрежния град Равена (Ravenna), който е защитен от пръстен от блата и здрави укрепления. Докато новата столица е лесно защитаема, нейното странично местоположение не позволява на римските войски да застанат на пътя на варварите към централната част на Италия.

Император Хонорий храни своите гълъби – Равена, Италия

Император Хонорий храни своите гълъби

Когато в Равена достигнала новината, че Рим е „загинал“, Хонорий първоначално бил шокиран; смятайки, че новината се отнася до любимото му птиче, което той бил кръстил „Roma“, той отговорил, че това било лъжа, защото съвсем скоро птичето се хранило от ръката му. Впоследствие му било обяснено, че става дума за града Рим, който е оплячкосан на 24 август 410 от вандалите на Аларих.

Императорът и неговата гвардия – мозайка от Рим, Италия

Императорът и неговата гвардия – мозайка от Рим

Междувременно пленникът Аеций се жени за дъщерята на знатния гот Карпилион, има от нея син Карпилион и достига до поста префект на императорската гвардия (comes domesticorum) (баш телохранител 🙂

През 423 г. умира император Хонорий, без да остави наследник. Властта в Равена заграбва от Йоан – бившият началник на канцеларията, но Византия не го признава. През 424 г. византийският император Теодосий II изпраща в Италия войска, за да възкачи на римския трон брат си Валентиниан III, заедно с майка му Гала Плацидия. Така пътищата на Аеций се пресичат с тези на константинополската аристокрация. Следните три знатни фигури подолу изиграват съдбоносна роля в неговия живот:

Валентиниан III, Хонория и Гала Плацидия – Равена, Италия

Валентиниан III, Хонория и Гала Плацидия

Вдясно е Гала Плацидия – „най-благородното момиче“: сестра на император Хонорий и дъщеря на император вТеодосий I Велики. Тук тя е заедно с двете си деца Валентиниан III и Хонория.

„Йоан, подбуден от това, изпратил Аеций, който по това време отговарял за охраната на двореца, с голям товар злато при хуните, познати на Аеций още от времето когато е бил заложник при тях и свързан с тях с близка дружба и му казал: когато вражеските отряди се втурнат в Италия, те да ги нападнат в гръб, а самия Йоан ще ги посрещне челно“

Но Аеций пристига с хуните, когато Йоан вече е разбит и убит.

През 425 г. 7 – годишния Валентиниан III е провъзгласен за император, но фактически вместо него започва да управлява като регент неговата майка Гала Плацидия. Аеций признава властта на Плацидия и хуните с богати дарове са изпратени вкъщи.

Равена, Италия

Аеций получава поста военен магистър в Галия

(comes et magister militum per Gallias),т.е. да командва войските по северните граници. Плацидия назначава своя фаворит Бонифаций за генерал на Либия. Бонифаций влиза в съюз с вандалите но губи Африка. Бонифаций е повикан в Рим от Плацида и направен патриций и главнокомандващ римската армия. В 432 г край Равена се срещат двамата генерали в кървава битка в която Бонифаций побеждава, но е смъртно ранен и почива. Аеций се оттегля в Панония. Плацидия разбира,че е загубила своите лоялни генерали: Те са мъртви или са избягали при Аеций.

новият главнокомандващия Ezio или Аеций, Равена, Италия

Вероятно така е изглеждал и новият главнокомандващия Ezio или Аеций, заменил предходния Феликс

Плацидия трябва да направи неизбежното и тя повиква от изгнание Аеций през 433 и го прави „magister militum” (главнокомандващ) и “патриций”. Това назначение дава на Аеций ефективен контрол на цялата армия на Западната римска империя.

Аеций е избиран три пъти за консул (432, 437, 446).

Благородният Аеций се жени за Пелагия, вдовицата на генерал Бонифаций и през 440 г. има с нея син Гауденций, който през 454 г. e сгоден за Плацидия, дъщерята на западноримския император Валентиниан III

Гала Плацидия и Аеций от филма „Атила“

Гала Плацидия и Аеций от филма „Атила“

Аеций от филма „Атила“

Аеций от филма „Атила“

Талантлив военачалник и дипломат, Аеций успява да обуздае германските племена в Галия и да ги принуди да служат на римските интереси. С хуните Аеций поддържа мирни отношения, но когато техният вожд Атила нахлува в Галия, „последният римлянин“ успява да създаде коалиция от алани, визиготи, франки.

Битката при Каталаунските полета

Битката при Каталаунските полета

С помощта на този съюз Аеций успява да разгроми хуните на Атила в битката при Каталаунските полета през 451 г.

Решителният сблъсък е не само между добре познаващи се от младостта си мъже, но това е сблъсък за бъдещия път на Европа – сурови нрави и диващина срещу съхраняване и развитие на християнските ценности.

Порасналата дъщеря на Гала Плацидия – Хорация също се включва в интригите и пише писмо до „бича божия“Атила да я спаси от готвения й брак с римски сенатор. Атила вместо към Константинопол насочва свойте войски към Рим (за зестрата 🙂

На следващата година Атила възобновява войната, като със свежи сили завладява Северна Италия.

Аеций, изоставен от съюзниците си, изчаква подкрепления от Източната Римска империя, но императорският двор предпочита да търси мир с хуните и изпраща посолство при Атила начело с папа Лъв I Велики. Императорът Валентиан бяга от столицата си Равена в Рим.

Срещата на Атила и папа Лъв I, картина от Рафаело

Срещата на Атила и папа Лъв I, картина от Рафаело

Атила се отправя да превземе и опустоши „Вечния град“ Рим но опитният манипулатор – папа успява да убеди суеверният и кръвожаден и амбициозен воин да се оттегли, като му казва, че може да последва съдбата на Аларих, който починал скоро след като превзел Рим.

След смъртта на хунския вожд през 453 г. убит от собствената си жена в първата брачна нощ, порасналият но останал доверчив син на Гала император Валентиниан III опасявайки се от авторитета и влиянието на Аеций, лесно е убеден от евнуха Ираклий, че Аеций готви преврат.

Същата година Аеций сгодява своя син Гауденций за дъщерята на император Валентиниан III Плацидия. Възможно е предстоящото сродяване с императорското семейство да ускорява съдбата на пълководеца

Дворецът в Равена, Италия

Дворецът в Равена, където подозрителният император извиква на 21 септември 454г. пълководеца, за да му докладва как върви събирането на данъците.

Мозайката е от базиликата Сан Аполинарио Нуово, където си купихме комбиниран билет за византийските мозайки (по стил) в 5 – те обекта за 9,50 евро, валиден една седмица.

Тук в двореца в Равена императорът напада с меч Аеций – Равена, Италия

Тук в двореца в Равена императорът напада с меч Аеций

След като Валентиниан III с помощта на Ираклий убива Аеций, той се допитва до един придворен „Не е ли истина, че смъртта на Аеций е прекрасно изпълнена?“, а човека отговорил „Прекрасно или не, не знам. Но знам, че вие с лявата си ръка отрязахте своята дясна“.

След шест месеца по-късно двама хуни, верни приятели на Аеций отмъщават за смъртта му като убиват Валентиниан III и Ираклий. Никой от охраната не се намесва да защити императора си.

Двадесет години по късно загива и Западната Римска империя

„Така загина Аеций, най-войнствения мъж всял ужас в могъщия Атила, а заедно с него падна и Западната империя и държавата, и повече не можаха да се възстановят“

Равена

Равена, Италия
Туристическа карта на мозайките в Равена, които можеш да обиколиш с един комбиниран билет – Равена, Италия

Туристическа карта на мозайките в Равена, които можеш да обиколиш с един комбиниран билет

Авторът виси на лобното място на Флавий Аеций пред развалините на императорския дворец в Равена, Италия

Авторът виси на лобното място на Флавий Аеций пред развалините на императорския дворец в Равена

Надявам се, че неговата памет заслужава достойни паметници както в родната Силистра, така и в Равена. Това може да бъде дело на преминалия през „Вратата на чистилището“ наш бивш министър или на други наши скулптори като Александър Хайтов или Георги Чапкънов.

Отбиваме се в кафенето на централния площад „Плаца Дуомо“ срещу гроба на Данте т. е. влизаме в местната социална мрежа 🙂

Вестник „Туто спорт“ върви много добре с местния портокалов щприц – Равена, Италия

Вестник „Туто спорт“ върви много добре с местния портокалов щприц

Днес е дербито на Шампионска Лига: „Барцелона“ – „Ювентус“!!! Но къде можем да го гледаме, това се оказа по трудно отколкото у нас. Дълго обикаляхме мозайките, но не открихме близко заведение, където да дават мача. Наложи се излезем от стария град през Порта Сан Маманте за открием тази футболна таверна и клуб на „Ювентус“

 „Барцелона“ – „Ювентус“ – Равена, Италия

Тъжните погледи на тифозите след гола на Меси

Единствено ние напуснахме радостни и доволни след края на мача (3:0) (Без да ядем пердах!!! 🙂

Мавзолей на Гала Плацидия (Mauseleo di Galla Placidia) – Равена, Италия

Мавзолей на Гала Плацидия (Mauseleo di Galla Placidia)

Пътят ни минава покрай малкия кръстообразен

Мавзолей на Гала Плацидия (Mauseleo di Galla Placidia)

Тази проста тухлена сграда е малка съкровищница на красиви мозайки. Влиза се през деня на малки групи на интервали от 10 минути заради мозайките, които се пазят от климатиците.

Мавзолей на Гала Плацидия (Mauseleo di Galla Placidia) – Равена, Италия

Вътре има три скромни саркофага на знатни християни без надписи. Най вероятно те принадлежат: вдясно – е на Валентиан, а насреща е на Гала Плацида, вляво е на Хонорий. Саркофагът на Гала е по- висок, защото тя вероятно е погребана седнала. Мавзолеят носи името на Гала Плацида и е част от Световното културно наследство.

Но погледа на всеки посетител е вперен нагоре към забележителните византийски мозайки. Те са запазени в своя оригинален вид.

Мавзолей на Гала Плацидия (Mauseleo di Galla Placidia) – Равена, Италия

Св.Лаврентий разпалва огъня. Той е под блестящите звезди в синьото небе.

Развихрилият се светия е зает да изгори апокрифните евангелия. Вляво в библиотеката се съхраняват каноничните евангелия от Матей, Марко, Йоан и Лука.

Мавзолей на Гала Плацидия (Mauseleo di Galla Placidia) – Равена, Италия

Над входа Исус е в образа на Добрият Пастир на агнета (народа)

„Звездна нощ“ е модерна картина на холандеца Ван Гог

„Звездна нощ“ е модерна картина на холандеца Ван Гог

Тези звездни шедьоври ги делят векове, но за мен са като два паралелни красиви свята, които се преливат един в друг като затворя очи.

Мавзолей на Гала Плацидия (Mauseleo di Galla Placidia) – Равена, Италия

Апостолите Св.св.Петър и Павел.

Обедното слънце сякаш разпалва пламъци в яркия прозорец от тънък лист алабастър. За да направя този кадър се наложи безцеремонно да стъпя върху гроба на Валентиан – убиеца на Аеций. Това уникално брилянтно звездно небе вдъхновява и Данте да опише Рая.

Мавзолей на Гала Плацидия (Mauseleo di Galla Placidia) – Равена, Италия

Мирните гълъбчета спокойно пият вода от фонтана.

Незабравим детайл от мозайките в мавзолея, многократно копиран като сувенир и станал почти емблема на Равенна. Жалко, че София взриви своя мавзолей.

Мавзолеят на Г. Димитров е построен за 6 дни, а разрушен за 7 дни! След като погребахме Димитров, можехме да оставим поне една кукла вътре за туристите:) !

Мавзолеят на Г. Димитров е построен за 6 дни, а разрушен за 7 дни! След като погребахме Димитров, можехме да оставим поне една кукла вътре за туристите:) !

Баптистерият на Неон ( Кръщелното на православните), (Battistero Neoniano) – Равена, Италия

Баптистерият на Неон ( Кръщелното на православните), (Battistero Neoniano)

В тази строга осемстенна тухлена постройка се крие едно радостно място – Баптистерият на Неон (Кръщелното на православните), (Battistero Neoniano).

Баптистерият на Неон ( Кръщелното на православните), (Battistero Neoniano) – Равена, Италия

Кръщелното на православните е украсено отвътре с византийски мозайки, които са част от Световното културно наследство

Баптистерият на Неон (Кръщелното на православните), (Battistero Neoniano) – Равена, Италия

Кръщението на Исус от Йоан Кръстител

Кръщението на Исус от Йоан Кръстител в прозрачните води на река Йордан (с пешкира:) – византийска мозайка от православната кръщелна в Равенна. Наоколо са дванадесетте апостола излъчващи радиално благодатна енергия.

Баптистерият на Неон (Кръщелното на православните), (Battistero Neoniano) – Равена, Италия

От тoзи амвон, какво ми остава – да се моля да има повече християнчета в Европа и

Баптистерият на Неон (Кръщелното на православните), (Battistero Neoniano) – Равена, Италия

да хвърля стотинки в кръщелния купел.

Амин!

Писа грешният брат Цветан Димитров, Андреевден, 2017

снимки: Цветан Димитров

Литература:

  1. Любомир Чолаков, Писмото до Флавий Аеций и неговата връзка с легендите за крал Артур, iskamdaznam. com
  2. Последний из римлян, diletant. media, 2016
  3. Roman general Flavius Aetius, warfarehistorynetwork. com, 2016

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

Изгдоно да пренощувате в Равена може тук:Booking.com

Други разкази свързани с Другата Италия – на картата:

Другата Италия

А ако решите да разгледате останалата част от Италия – ето и местата за преспиване:Booking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Даниела каза:

    Прекрасен разказ и навременен за мен, защото съм точно на вълна посещение специално на Равена, а и като прибавим старата ми детска привързаност към Рим се получава онази магична смес, която показва— ще я бъде Равена в моя италиански списък като отметната. Благодаря Ви г-н Димитров за увлекателните и широко познавателни пътеписи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.