През Украйна към Полша (2): Великден в Полша

Продължаваме с пътуването на Красимир до Полша, където отива за посрещането на католическия Великден. Началото на разказа:
От Шумен през Румъния и Украйна до Полша (1) – а сега, продължението:

Украйна

Сняг, кал и гвоздеи

Три гадни неща, които могат да се случат на шофьор, ми се случиха баш в Украйна. Събудих се тази сутрин към 4 и се въртя в леглото, гледам Дорота и тя будна, викам — да ставаме, няма смисъл да се излежаваме, щом сме будни, път ни чака.
В 5 без 15 бяхме вече в колата. Навън минус два, джипиесът ни изведе сполучливо към

Ивано-Франковск

Заредих резервоара до пълно с А95, „пятая“, по 1.40 лева за литър. До километър 751 колата с багажник отгоре и с включен климатик през цялото време направи разход 7,35, което направо си е добре, като се има предвид как гоних в Румъния.

Челото на днешния „Газета 24“ гласи: „Под пicтолетом: Платимо бiлше“. Авторът Константин Кравчук твърди, че като се имат предвид разликите в акцизите, украинският бензин е станал един от най-скъпите в Европа. Миналата седмица като проверявах цените имаше на някои бензиностанции по 1,30 за литър, бензинджийката вика — всеки ден поскъпва с по някоя копейка. Направи ми впечатление, че откакто сме влезли в Украйна, никъде не дават касови бележки.

Украйна

Някъде 30 километра след

Черновци

започна да прехвърля сняг, пътят стана направо зимен. Заледено, заснежено и без обработка. На още 70 километра — отстрани вляво се хвърлили две коли, до тях катаджии. Караме максимално с 60 километра. За капак бях сложил някаква гадост за чистене в течността на чистачките, като се е разпенила — замръзна. На разтопени участъци от пътя насрещните и предните коли ми хвърляха кална вода, чистачките не чистят, кошмар, разтапям дюзата отпред, но след 2—3 минути пак същото. Спирах 4—5 пъти да поливам предното стъкло с вода и да го мия.

100_3130.JPG

Позатопли се чак към

Лвов,

но колата беше неузнаваема в кал. Намерих автомивка да я изплакна, там пък гледам в предната лява гума забита видийка някаква. Измих колата — айде да търся вулканизатор, оправихме и гумата.

Украйна

Пътьом влязохме в супермаркет от веригата „Арсен“. От пиле мляко на народни цени. Сигурно като се връщам ще напиша повече за магазините. Купихме за армаган водка на тъста и цигари на тъщата. Кутийка ментолови „Примол“, произведени от „Бритиш Американ Тобако“ струва 80—90 стотинки в зависимост от магазина.
На Лвов ще му запомня паважа. Имах чувството, че колата ще се разпадне.
Няколко думи за

кредитните карти в Украйна

— може да се ползват в по-големите супермаркети, пробвах го, а от бензиностанциите със сигурност в тези от мрежата на WOG. Споменавам го, защото от предварителното инфо, което имах от форуми и чатове, в Украйна картите не вървели. Плащах и с VISA и с MasterCard.
Други цени — за плакненето на колата ми взеха 3.50, пълно миене струва 6 лева, 6 лева ми взеха и за лепенето на гумата, лепиха я по стара технология с лепенка. Питах не ползват ли „гумени гвоздеи“, както им вика един циганин от Дивдядово, майсторът вика — не вярвам на тая технология.
Пътят до полската граница — без никакви проблеми, към 17 българско време бяхме пред блока на Дорота.

Люблин, Полша

Полша

Великден в Полша

Тук в Полша Великден е утре. Десетки пъти са ми обяснявали как се изчислява датата на тоя християнски празник и защо има разлика при католиците и православните и така и не разбрах. През 2001 година се женихме с Дорота точно на Великден, и тогава датата в Полша и в България, в католическия и православния свят съвпадаше. Тази година обаче тук е доста преди българския.

Великден в Полша

Днес преди обяд пред църквите в Полша без прекъсване имаше върволици от хора — мъже, жени, старци, деца — с кошнички отиват към църквата или се връщат. У нас тук, у родителите на Дорота, веднага след закуска също започна подготовка за утрешния празник и на кошничката за празника. На тази кошничка и казват швенцонка (święconka, от глагола освещавам). В нашата кошничка по полската традиция сложихме: небоядисани яйца, нарисувано яйце, хляб, сол и пипер, салам, захарно агънце, козуначе с глазура, чемшир. По принцип се слагало и корен хрян, но ние нямахме.

100_3266.JPG

Завита със салфетка, тая кошничка Аги я взе и я занесохме в църквата да я освети свещеникът. Цялата церемония е един конвейр — на всеки 30 минути има богослужение и останах с впечатлението, че отчето отбива номера, дори не дойде до нас, с една метличка пръсна два-три пъти и толкова. Но явно така беше в нашата квартална църква, защото по телевизията гледах такива кошнички събрани накуп и много по тържествено. Иначе интересна традиция.

Великден в Полша

Утре сутринта храната от тази кошничка ще е част от трапезата на закуска. Отчето каза, че символизирала менюто на тайната вечеря и на агнето, което Исус ял тогава, яйцето пък било символ на новия живот. На закуска поляците си честитят празника не с „Христос воскресе“, а със споделянето на яйцето. Осветеното небоядисано яйце (яйца) се разрязва на четвъртинки поръсено с осветените сол и пипер и се нарежда на чинийка. Най-възрастният, главата на семейството, взима и подава на всеки парченце от яйцето и поздравява с празника, после всички си честитят. За закуска задължително има бял борщ, твърдо сварени яйца, бял варен салам, бял печен салам и различни месарски изделия от този тип.

Христос воскресе, водка бол, ляба свърши!

Така може да е заглавието на Великденското ми полско чело на блога. Лийдът започна малко преди 9. В началото беше яйцето, спор няма, веднага след него обаче се появи водката. Цветелина чела какво съм писал вчера и ме пита сега по кюто — не се ли чукахте с яйца. Тука такива неща няма в обичая. Както писах празникът се честити със споделянето на осветено яйце и колбас. Тъстът ми като домакин честити на всички ни и в 9 бяхме на маса за Великденска закуска, която продължи според тукашната традиция до към 14, тъй като днес е и краят на постите. На закуска се сервират всякакви меса, шунки и салами, мариновани гъби, бял борш, всякакви торти сладки и лакомства и… водка. Точно така водка на закуска. Изпразнихме една „Nemiroff“ и до 14 минахме на „Хлiбний дар“, с малки спирки за вишновка и ликьор от сливи. Както и при нас,

празниците в Полша са време за кулинарна инквизиция,

когато всички злини, направени от човека се връщат обратно при него във вид на храна. Така ги виждам аз нещата след преяждане.

Иначе се събрахме четири поколения — прабабата на Агата — баба Стефа, която някои от приятелите ми познават от гостуването и в Шумен през 2001, баба и, моята тъща Ева и дядо и Лешек, ние с Дорота. Спомних си за времето, когато сядахме край масата на нашия Великден с моята маминка, баба Стоянка. Затова се радвам, че дойдохме за празника в Полша, Дорота не беше празнувала тук от 1999 година. Въобще — празниците са затова, да се виждат и чуват близките, ако не можете да се видите с някого, поне звъннете, докато не е станало късно.

При толкова меса с Аги ометохме… хляба. Полски хляб има, но той е по киселяв такъв, тъмен, заради нас бяха купили бели хлебчета, но ги ометохме. И тука проблем — днес и утре не работи нито един търговски обект в 360-хилядния Люблин, така е и в цяла Полша — на Великден и във Велики Понеделник всичко е затворено. Със закон от тази година са посочени дните, в които е забранено да се работи в търговски обекти. Работят само бензиностанциите, защото хората пътуват.

100_3376.JPG

Великден в Полша

Поглеждам преди миг да видя колата и какво да видя — сняг. Ще ходим на пързалка. Лешек вика на Агата — отивам за елхата да взема. Вместо с топки, ще я украсим с Яйца. Не знае човек Великден ли празнува, Коледа ли. Снегът идвал от юг, казаха по радиото.

Следва продължение

Автор: Красимир Крумов

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Полша – на картата:

Полша

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. Кирил каза:

    Много интересно патуване…Наскоро се запознах с момиче от Люблин,бих искал да науча нещо повече за Люблин…

  2. Edem каза:

    Къде може да се прочете продължението?

  1. 13.05.2008

    […] Следва продължението: През Украйна към Полша (2): Великден в Полша>>> […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.