Барселона за 5 дни (Съвети за пътуване)

Днес Дарина ще ни води до Барселона – с много съвети и идеи къде, какво, кога. Приятно четене:

Барселона за 5 дни

Съвети за пътуване

Музей на Салвадор Дали и местна храна

Пътуване до Барселона

освен с кола, влак, автобус, най-бързото и удобно (според мен ) пътуване е със самолет. От София летят 3 компании

 • Bulgaria Air,
 • Wizz Air и
 • Ryanair

Ние летяхме с Wizz air с престой за 5 дни. Bulgaria Air имат от време на време промоции, но това е доста рядко. Единствената разлика е, че можете да носите повече багаж и че имате по 1 сандвич и напитка в самолета.

Оферти на Ryanair и Wizz Air

аз следя от 2 места:

 • facebook страницата Flight Chaser и AzAir.EU . Първото е фейсбук страница с различни оферти за промоции на полети от София за целия свят.
 • Второто е изключително полезна (за мен досега най-полезната ) търсачка за нискотарифни полети. Избирате начална и крайна дестинации, време за престой и дали желаете да е директен или с прекачване и ви дава множество варианти. Удобството е, че можете да търсите ОТ избрана начална дестинация с крайна Anywhere ( тоест за навсякъде ) в определен диапазон от време, ако просто търсите евтина дестинация по време на празници и така нататък. Мисля, че има и само лятото обаче лети и испанската Vueling като опция, която също се води нискотафирна, но не мога да гарантирам.

Полетите на Wizz Air от София за Барселона поне засега са вечерни. Излитате към 19 ч тук и сте там към 22ч. Обратния полет е по същия начин. В Барселона летището е само едно – El Prat – всички кацат на него. Летището е огромно международно летище. Има 2 терминала, която разстоянието между тях е 4 км. Между 2та терминала има безплатно зелено автобусче, което върви 24/ 7 и е на 6-7 минути. Имайте предвид, че понякога има опашки, когато се насъберат повече полети. Ryanair, Wizz Air и Bulgaria Air кацат и излитат на Терминал 2, който е по-удобния. Ако обаче Барселона ви е междинна спирка, уточнете си предварително дали не трябва да се прехвърлите на другия терминал.

Придвижване от летището

освен информация на сайта на летището за транспорт , тук има страхотен пътепис с много подробна информация.

Най-евтиният вариант за придвижване от летището е с влака Renfe,

който ще Ви струва само 1 евро на човек. От Tерминал 2 като минете паспортната проверка, без да излизате от терминала, минавате покрай залата за багаж, вървите направо и в един момент стигате до ескалатори и има табела Renfe с големи лилави букви на бял фон. Качвате се нагоре по ескалатора, вървите през един тунел около 5 – 10 минути и ще стигнете до мястото от където се качвате на влака. Той върви от 5:30 ч до 23:30 ч по информация от сайта на железницата – Информация за железницата и разписание .

Имайте предвид, че този влак – линията е R2N / R2Nord е през 30 минути, влаковете не са климатизирани, но са сравнително чисти и удобни. Купувате си билетче не от оранжевите автобуси с надпис Renfe, а от бяло-червените автомати – най-добре билет T10 за 9.95 евро. Билетът не е персонализиран, тоест могат няколко човека да минат заедно. Гледайте разписанието, защото 1 билет важи за 75 минути от момента на чекиране. Тоест докато не тръгне самия влак, повечето хора не си чекират билетите.

Ако не ви се занимава с влака – има опции за т.нар.

Aerobus,

който струва някъде към 5 – 6 евро в посока на човек, климатизиран и удобен. Спира на площад Испания и площад Каталуния, откъдето и 2те места има много транспорт. Другият вариант е с

метро L9 Sud,

който е малка линия с опция после да се прикачите на по-основна линия на метрото.

Избор на хотел/ апартамент

градът е изключително добре уреден откъм транспорт – има 9 линии на метрото, автобуси ( включително денонощни, които са с разреден график ), страхотни трамваи.

Ние бяхме избрали апартамент на около 3 – 4 км от централната част на града близо до линия на метрото L1 – по картата на метрото бяхме разгледали, че тази линия минава през почти всички места, които ни интересуват, затова е по-добре да имате директна връзка с нея, ако не си изберете хотел/ апартамент в самия център.

Удачно време за посещения

Барселона е доста топъл град, значително по-топъл от София. Когато там е 20 градуса, е все едно тук е около 25. Има и лека влага от Средиземно море. Според мен

най-подходящото време е между февруари – до началото на май

най-късно и след това

октомври и ноември

Тази програма включва ходене по около 15-ина километра на ден, но можете да ползвате или градския транспорт – с тези билетчета T10 за 9.95 евро или да си купите поне за няколко дни

Hop-on-Hop off автобусче

Освен че дават много подробна информация, те си служат и вместо градски транспорт за придвижване. Най-препоръчани след доста разглеждане са тези, които са от официална страницата на Барселона – Hop on Hop off автобус . Има 2 основни линии на автобуса – червена и синя, както и допълнителна зелена, която е по-кратка и могат да се ползват всички линии, както ви е удобно. Има и безплатен WI-FI. За разлика от други европейски градове, спирките на тези автобусчета са или точно пред културната забележителност, или на максимум 3 – 4 – 5 минути пеша.

Предварително си платете за следните посещения:

Музей на Салвадор Дали във Фигерас

независимо дали ще го посетите организирано или не, предварително си уредете екскурзията.

Музей на Салвадор Дали във Фигерас , Испания

Ако решите да не е организирано, имайте предвид, че се влиза под час, пътува се дотам с влака Renfe и обикновено най-удобните часове са заети, което прави задължително да си платите платената екскурзия, която струваше 70 евро на човек. Тълпите дори в началото на май, който не е силен туристически сезон, бяха отвратителни. Музеят е много голям е отнема около 3 ч да се разгледа, тоест си отделете цял ден.

Музей и театър Салвадор Дали във Фигерас , Испания

Музея на Пикасо

има ужасно много тълпи обикновено. Ние бяхме от първата група за 10:15ч сутринта и като бяхме към края, дойдоха ужасно много хора. Отвън има опашки от сутринта за билети.

Саграда Фамилия – Катедрала – Барселона, Испания

Sagrada Familia

мисля, че е ясно какви са опашките. Много често можете да вземете билет за друг следващ ден, но не и за същия. Чакането е убийствено и напълно излишно. Влиза се също под час.

Саграда Фамилия – Катедрала – Барселона, Испания

Парк Гюел

имаше доста опашки за билети. Препоръчвам посещението да е сутринта, тъй като по обяд беше доста топло, а мястото е изцяло отворено.

Първи ден 1

Базилика Santa Maria del Mar

готическа катедрала.

Катедрала Санта Мария дел Мар – Барселона, Испания

Работи

 • от понеделник до събота от 9 ч до 13 ч и 17 ч до 20:30 ч.
 • Платено посещение – от 13 ч до 17 ч.
 • Неделя от 10 ч до 14 ч и от 17 ч до 20 ч.

Проверете на сайта предварително, ако има промяна. Много е красива и пищна, може да се разгледа обстойно за около 15-ина минути.

Музей на Пикасо

На 200 метра от базиликата. Не бях особен почитател на Пикасо, но след посещението на музея си промених доста мнението за него. По-странните му картини са само в една зала, останалото е доста интересно ( пиша го за тези, които не са почитатели на късния му период). Струва 21 евро на човек. Купете си билети по-рано и най-добре за ранен час. Ако имате раница, ще Ви помолят да си я оставите безплатно на гардероб. Около 2ч – 2:30 ч си отделете вътре. Има и допълнителна изложба вътре, в която ни пуснаха, понеже не бяха сигурни дали билетът ни важи.

Зоологическа градина

На около 700 м от Музея на Пикасо. Намира се в парка Цитадела/ Parc de la Cuitadella – много голям и интересен, има невероятни много животни, вкл. и екзотични и много голям делфинариум. Не сме си плащали предварително.

Зоопарк Барселона, Испания Зоопарк Барселона, Испания

Парк Цитадела/ Parc de la Cuitadella

Много голям и красив парк, може да се посети по всяко време, но не стойте след 8ч – 8:30 ч вечерта или когато се стъмва, защото се появяват съмнителни хора.

Парк Цитадела/ Parc de la Cuitadella – Барселона, Испания

В парка е и Триумфалната арка. Достъпът и до двете е напълно безплатен.

Аквариум

намира се на около 2 км пеша или с транспорт. Струва около 18 евро, имаше хора, но не прекалено. Мястото не ме впечатли, има много по-големи и интересни аквариуми в Европа. От сайта разгледайте програмата на аквариума – най-доброто време е около обяд – ранен следобяд, когато има шоу на пингвините.

Аквариум Барселона, Испания

Аквариумът се намира на самото пристанище, където има лодки и яхти. Билетите за аквариума трябва да са принтирани, ако са платени предварително.

Пристанище Порт Вел, Барселона

Статуя на Колумб/ Mirador de Colomb

на около 5 минути пеша. Не сме плащали предварително, струваше около 6 – 7 евро. На около 50 метра и има страхотна гледка. Качвате се с асансьор, но ако имате страх от високо – определено не е за вас, защото е стъклено горе, макар и затворено.

Пристанище Порт Вел, Барселона

Втори ден

Посещение или на

стадиона Camp Nou

(втория най-голям стадион в света след този в Бразилия ) – има метро до там и после към 1,5 – 2 км пеша или с автобус от центъра до стадиона. Автобусите са на 5 – 7 минути, но са доста пълни, заради туристите. Затова изберете сутрешно посещение и най-добре си запазете билетите предварително.

Ако като мен, не ви се посещава това място, бих предложила една от двете сгради на един от най-известните съперници на Гауди (архитектът на Sagrada Familia ) –

Lluís Domènech i Montaner – той е оставил двете най-известни сгради в Барселона

концертната зала Palau de la Música Catalana или бившата болница Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – и двете са под закрилата на Unesco. Ние видяхме концертната зала отвън (тя работи за посетители от сутрин до обяд ) или разгледахме с платения тур на английски самата болница. Нямаше много големи тълпи и билети предварително не бяха необходими. Турът е около 30-40 минути и после може да си разглеждате вътре колкото време пожелаете. Може да се разгледа и без тур и се заплаща съвсем малка сума.

Placita de la Seu, s/n, 08002 Barcelona, Испания

След това посетихме

Barcelona Cathedral/ Santa Eulalia/ Барселонска катедрала

платеното посещение – 14 евро на човек е между 13 ч и 17 ч ( в неделя между 14 ч и 17 ч ), от 9 ч до 12:30 ч е безплатно и след 17 ч до 19 ч също. Препоръчвам да се посетите в часовете с платеното посещение.

Santa Eulalia – Барселонска катедрала – Барселона, Испания Santa Eulalia – Барселонска катедрала – Барселона, Испания Santa Eulalia – Барселонска катедрала – Барселона, Испания

Катедралата повече ни хареса от Sagrada Familia. Отвътре архитектурата е невероятна, свиреше орган, ако си платите – в тези 14 евро се включва – и покривите – гледката е върху целия готическия квартал се вижда отгоре, отвътре има невероятни картини и скулптури, не забравяйте вътрешния двор и малък музея има, повечето хора го пропускаха. За покрива се стига с асансьор и се слиза с асансьор.

Площад Испания/ Placa d’Espanya

разглежда се за около 10 – 15 минути. Там има няколко музея като за модерно изкуство CaixaForum и Poble Espanyol, както и Museu d’Art de Catalunya (MNAC – то е огромен дворец и билетът за този музей важи за 2 дни ).

Ние избрахме да хванем автобусчето – може и да се разходите, но автобусът е 30 минути само в изкачване. Горе има страхотна гледка и крепост, която по времето на Франко е била затвор. Входът е 4 – 5 евро и имаше хора, но не чак толкова много, че да е нужно предварително заплащане.

Каталонски национален музей на изкуствата – Барселона, Испания

След това пеша (но и слизането е стръмно, имайте го предвид, ако сте с неудобни обувки или не ви се ходи много ) или с автобусчето можете да се върнете на площад Испания за шоуто с

магическия фонтан на Монжуик

Безплатно е и има ужасно много тълпи. За този ден си изберете тъмни дрехи, защото най-вероятно ще се наложи да седите на стълби или на не много чисти пейки и където намерите. Бъдете там поне 30 минути по-рано. Проверете си задължително графика на шоуто на фонтана.

Трети ден

Това беше ден посветен на архитекта Гауди и неговите архитектурни шедьоври. Къщите, които е постоил Гауди, включително Палатът на Гюел, както паркът и Sagrada Familia са обекти на Юнеско. Единственият обект, който не посетихме е Колония Гюел, която се намира извън Барселона и трябва да си отделите половин или направо цял ден, за да я посетите.

Casa Lleó Morera

архитект е бил Lluis Domenech i Montaner ( този, който е бил архитект на болницата и концертната зала ). Може да се разгледа отвътре, ако имате време и желание.

До нея е

Casa Batlló

Гауди е бил архитект на сградата, може също да се разгледа. Билетът струва 23,50 евро онлайн и 28 евро, ако го купите на място.

Каса Батийо – Браселона, Испания

На 500 метра от нея е

Casa Milà / La Pedrera

основният билет е 22 евро, но има отстъпки за студенти, ако сте над 65 г., деца. Има малко по-скъп билет премиум и още по-скъп, който е за нощно посещение след 7 ч вечерта. Не сме влизали вътре. Ако го купите на място, а не онлайн има 3 евро увеличение от цената.

Каса Мила – Барселона, Испания

На около 10-ина минути пеша е

Sagrada Familia

ужасно големи тълпи, препоръчвам предварително да закупите билетите. Бъдете там 15-ина минути по-рано, тъй като се прави доста обстойна проверка на багажа и на самите вас. Ние си взехме аудио гид, чрез който може да се разберат повече неща за мястото.

Билетът освен че е за дата, е и за конкретен час, така че си организирайте целия ден около това посещение. Заедно с аудио гида и посещението на покрива билетът струваше 27 евро на човек. Имайте предвид, че покривът се качвате с асансьор, но слизате надолу по едно малко тясно стълбище. Ако изпите клаустрофобия – определено не го препоръчвам. Като излезете от катедралата от дясната страна е музеят, който също си заслужава да се разгледа.

След Sagrada Familia може да се разгледа най-известния покрит базар в града –

La Boqueria

продават всякакви неща за храна, ние пробвахме всякакви видове странни плодове и бяха много вкусни за разлика от супермаркетите. Не бях очарована от нивото на хигиена, което поддържат, но ставаше. Имайте предвид, че в този район се мотаят много джебчии и трябва много да внимавате за нещата си, както и известната улица La Rambla, където също трябва да внимавате.

След това разгледахме останалата част от готическия квартал, за която нямахме време по-рано като Palau Güell/ Палатът на Гюел ( само отвън ), базилика Santa Maria del Pi – струваше 4 евро на човек, площад Placa Reial, Palau de la Generalitat de Catalunya – парламентът на Каталония.

Четвърти ден

Тук целият ни ден беше зает с посещението на

музея на Салвадор Дали във Фигерас

Купете си задължително билети предварително. Може да се отиде с кола, рент-а-кар, влак или организирано. Билетът за музея е под час, така че в нашия случай имаше само много ранни билети за музея и нямаше да можем да го съчетаем с разписанието на влаковете, затова избрахме организирана екскурзия.

Избрахме екскурзиите, които видяхме от официалния сайт на Барселона, включващ музея и Жирона – много приятен малък град по пътя към музея – 70,20 евро на човек.

Има и друг вариант за екскурзия до Монсерат – това е католически манастир, там се намира т.нар. черна Мадона от 12-и век, самия манастир, който е невероятно красив на снимки, както и самия музей на манастира, който за мен представляваше най-голям интерес – има произведения на Тиеполо, Караваджо, Ел Греко. Пътуването ни за Фигерас започна от площад Каталуния и там завърши. Тъй като на връщане имаше задръстване по магистралата се върнахме уморени към 5 ч и отидохме на плажа Barceloneta и да разгледаме крайбрежието.

Пети ден

Тъй като полетът ни беше вечерен за София, избрахме последното ни посещение да бъде на

парка Гюел

тъй като около него няма наблизо други забележителности, някъде е строен извън града, а и сега не е в центъра определено. Входът му е 14 евро, съветвам ви да си закупите билетите предварително, тъй като имаше доста хора.

Парк Гюел – Барселона, Испания Парк Гюел – Барселона, Испания

На сайта можете да прочетете, че ви съветват да сте там по-рано – ние отидохме към 30 минути, но и 15 е достатъчно, за да си намерите групата. Обиколката е около 1 ч – 1:30ч, много е интересно и красиво. Ако сте в по-топло време, определено изберете сутрешни часове, защото към обяд започва доста да напича.

Надявам се да съм ви била полезна и да прекарате чудесно време в града (и извън него 🙂 ).

Посетени ресторанти:

 1. Ресторант El Clotоценка 8/10. Има маси отвън, работи до 1 – 2 ч вечерта всеки ден. Морската храна и паелята бяха супер. И едни тиквички с мед имаше много хубави.
 2. La Tasqueta de Blaiоценка 10/10. това е между бар и ресторант. Няма сервитьор. Сервират супер наливна местна бира. Само тапас е, които струват между 1 – 1.80 евро всяко. Всяко си има клечка, накрая ти броят клечките и плащаш. Има и маси и отвън. За 10 – 12 евро можеш да се наядеш до пръсване.
 3. Jai-Caоценка 10/10. Мястото е на същия принцип като предишното.
 4. La Xampanyeriaоценка 10/10.
 5. Cuines Santa Caterinaоценка 9/10. Мястото е малко по-луксозно, вечерята струваше към 25 евро на човек. Пробвайте десертът им Crema Catalana – беше невероятен.
 6. Pizza Circus – за парите си мястото е страхотно. Не е нищо испанско в него обаче.
 7. Arume Restauranteоценка 9/10. малко по-скъп ресторант, работят до 1:30 ч вечер, но между 15 ч и 19 ч почиват ( както и други места за хранене в града ). Като цена/ качество си заслужава повече от горния вариант.
 8. La Bombeta оценка 10/10. Не изглежда луксозно, но храната е чудесна.

Автор: Дарина Маринова

Снимки: авторът

Картинката по-долу ще ви отведе при специалните оферти а нощувки в Барселона:Booking.com

Други разкази свързани с Съвети за пътуване – на картата:

Съвети за пътуване

А като ви омръзне Барселона, мозете да обиколите и Испания

Booking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.