Барселона за 5 дни (Съвети за пътуване)

Днес Дарина ще ни води до Барселона – с много съвети и идеи къде, какво, кога. Приятно четене:

Барселона за 5 дни

Съвети за пътуване

Музей на Салвадор Дали и местна храна

Пътуване до Барселона

освен с кола, влак, автобус, най-бързото и удобно (според мен ) пътуване е със самолет. От София летят 3 компании

 • Bulgaria Air,
 • Wizz Air и
 • Ryanair

Ние летяхме с Wizz air с престой за 5 дни. Bulgaria Air имат от време на време промоции, но това е доста рядко. Единствената разлика е, че можете да носите повече багаж и че имате по 1 сандвич и напитка в самолета.

Оферти на Ryanair и Wizz Air

аз следя от 2 места:

 • facebook страницата Flight Chaser и AzAir.EU . Първото е фейсбук страница с различни оферти за промоции на полети от София за целия свят.
 • Второто е изключително полезна (за мен досега най-полезната ) търсачка за нискотарифни полети. Избирате начална и крайна дестинации, време за престой и дали желаете да е директен или с прекачване и ви дава множество варианти. Удобството е, че можете да търсите ОТ избрана начална дестинация с крайна Anywhere ( тоест за навсякъде ) в определен диапазон от време, ако просто търсите евтина дестинация по време на празници и така нататък. Мисля, че има и само лятото обаче лети и испанската Vueling като опция, която също се води нискотафирна, но не мога да гарантирам.

Полетите на Wizz Air от София за Барселона поне засега са вечерни. Излитате към 19 ч тук и сте там към 22ч. Обратния полет е по същия начин. В Барселона летището е само едно – El Prat – всички кацат на него. Летището е огромно международно летище. Има 2 терминала, която разстоянието между тях е 4 км. Между 2та терминала има безплатно зелено автобусче, което върви 24/ 7 и е на 6-7 минути. Имайте предвид, че понякога има опашки, когато се насъберат повече полети. Ryanair, Wizz Air и Bulgaria Air кацат и излитат на Терминал 2, който е по-удобния. Ако обаче Барселона ви е междинна спирка, уточнете си предварително дали не трябва да се прехвърлите на другия терминал.

Придвижване от летището

освен информация на сайта на летището за транспорт , тук има страхотен пътепис с много подробна информация.

Най-евтиният вариант за придвижване от летището е с влака Renfe,

който ще Ви струва само 1 евро на човек. От Tерминал 2 като минете паспортната проверка, без да излизате от терминала, минавате покрай залата за багаж, вървите направо и в един момент стигате до ескалатори и има табела Renfe с големи лилави букви на бял фон. Качвате се нагоре по ескалатора, вървите през един тунел около 5 – 10 минути и ще стигнете до мястото от където се качвате на влака. Той върви от 5:30 ч до 23:30 ч по информация от сайта на железницата – Информация за железницата и разписание .

Имайте предвид, че този влак – линията е R2N / R2Nord е през 30 минути, влаковете не са климатизирани, но са сравнително чисти и удобни. Купувате си билетче не от оранжевите автобуси с надпис Renfe, а от бяло-червените автомати – най-добре билет T10 за 9.95 евро. Билетът не е персонализиран, тоест могат няколко човека да минат заедно. Гледайте разписанието, защото 1 билет важи за 75 минути от момента на чекиране. Тоест докато не тръгне самия влак, повечето хора не си чекират билетите.

Ако не ви се занимава с влака – има опции за т.нар.

Aerobus,

който струва някъде към 5 – 6 евро в посока на човек, климатизиран и удобен. Спира на площад Испания и площад Каталуния, откъдето и 2те места има много транспорт. Другият вариант е с

метро L9 Sud,

който е малка линия с опция после да се прикачите на по-основна линия на метрото.

Избор на хотел/ апартамент

градът е изключително добре уреден откъм транспорт – има 9 линии на метрото, автобуси ( включително денонощни, които са с разреден график ), страхотни трамваи.

Ние бяхме избрали апартамент на около 3 – 4 км от централната част на града близо до линия на метрото L1 – по картата на метрото бяхме разгледали, че тази линия минава през почти всички места, които ни интересуват, затова е по-добре да имате директна връзка с нея, ако не си изберете хотел/ апартамент в самия център.

Удачно време за посещения

Барселона е доста топъл град, значително по-топъл от София. Когато там е 20 градуса, е все едно тук е около 25. Има и лека влага от Средиземно море. Според мен

най-подходящото време е между февруари – до началото на май

най-късно и след това

октомври и ноември

Тази програма включва ходене по около 15-ина километра на ден, но можете да ползвате или градския транспорт – с тези билетчета T10 за 9.95 евро или да си купите поне за няколко дни

Hop-on-Hop off автобусче

Освен че дават много подробна информация, те си служат и вместо градски транспорт за придвижване. Най-препоръчани след доста разглеждане са тези, които са от официална страницата на Барселона – Hop on Hop off автобус . Има 2 основни линии на автобуса – червена и синя, както и допълнителна зелена, която е по-кратка и могат да се ползват всички линии, както ви е удобно. Има и безплатен WI-FI. За разлика от други европейски градове, спирките на тези автобусчета са или точно пред културната забележителност, или на максимум 3 – 4 – 5 минути пеша.

Предварително си платете за следните посещения:

Музей на Салвадор Дали във Фигерас

независимо дали ще го посетите организирано или не, предварително си уредете екскурзията.

Музей на Салвадор Дали във Фигерас , Испания

Ако решите да не е организирано, имайте предвид, че се влиза под час, пътува се дотам с влака Renfe и обикновено най-удобните часове са заети, което прави задължително да си платите платената екскурзия, която струваше 70 евро на човек. Тълпите дори в началото на май, който не е силен туристически сезон, бяха отвратителни. Музеят е много голям е отнема около 3 ч да се разгледа, тоест си отделете цял ден.

Музей и театър Салвадор Дали във Фигерас , Испания

Музея на Пикасо

има ужасно много тълпи обикновено. Ние бяхме от първата група за 10:15ч сутринта и като бяхме към края, дойдоха ужасно много хора. Отвън има опашки от сутринта за билети.

Саграда Фамилия – Катедрала – Барселона, Испания

Sagrada Familia

мисля, че е ясно какви са опашките. Много често можете да вземете билет за друг следващ ден, но не и за същия. Чакането е убийствено и напълно излишно. Влиза се също под час.

Саграда Фамилия – Катедрала – Барселона, Испания

Парк Гюел

имаше доста опашки за билети. Препоръчвам посещението да е сутринта, тъй като по обяд беше доста топло, а мястото е изцяло отворено.

Първи ден 1

Базилика Santa Maria del Mar

готическа катедрала.

Катедрала Санта Мария дел Мар – Барселона, Испания

Работи

 • от понеделник до събота от 9 ч до 13 ч и 17 ч до 20:30 ч.
 • Платено посещение – от 13 ч до 17 ч.
 • Неделя от 10 ч до 14 ч и от 17 ч до 20 ч.

Проверете на сайта предварително, ако има промяна. Много е красива и пищна, може да се разгледа обстойно за около 15-ина минути.

Музей на Пикасо

На 200 метра от базиликата. Не бях особен почитател на Пикасо, но след посещението на музея си промених доста мнението за него. По-странните му картини са само в една зала, останалото е доста интересно ( пиша го за тези, които не са почитатели на късния му период). Струва 21 евро на човек. Купете си билети по-рано и най-добре за ранен час. Ако имате раница, ще Ви помолят да си я оставите безплатно на гардероб. Около 2ч – 2:30 ч си отделете вътре. Има и допълнителна изложба вътре, в която ни пуснаха, понеже не бяха сигурни дали билетът ни важи.

Зоологическа градина

На около 700 м от Музея на Пикасо. Намира се в парка Цитадела/ Parc de la Cuitadella – много голям и интересен, има невероятни много животни, вкл. и екзотични и много голям делфинариум. Не сме си плащали предварително.

Зоопарк Барселона, Испания Зоопарк Барселона, Испания

Парк Цитадела/ Parc de la Cuitadella

Много голям и красив парк, може да се посети по всяко време, но не стойте след 8ч – 8:30 ч вечерта или когато се стъмва, защото се появяват съмнителни хора.

Парк Цитадела/ Parc de la Cuitadella – Барселона, Испания

В парка е и Триумфалната арка. Достъпът и до двете е напълно безплатен.

Аквариум

намира се на около 2 км пеша или с транспорт. Струва около 18 евро, имаше хора, но не прекалено. Мястото не ме впечатли, има много по-големи и интересни аквариуми в Европа. От сайта разгледайте програмата на аквариума – най-доброто време е около обяд – ранен следобяд, когато има шоу на пингвините.

Аквариум Барселона, Испания

Аквариумът се намира на самото пристанище, където има лодки и яхти. Билетите за аквариума трябва да са принтирани, ако са платени предварително.

Пристанище Порт Вел, Барселона

Статуя на Колумб/ Mirador de Colomb

на около 5 минути пеша. Не сме плащали предварително, струваше около 6 – 7 евро. На около 50 метра и има страхотна гледка. Качвате се с асансьор, но ако имате страх от високо – определено не е за вас, защото е стъклено горе, макар и затворено.

Пристанище Порт Вел, Барселона

Втори ден

Посещение или на

стадиона Camp Nou

(втория най-голям стадион в света след този в Бразилия ) – има метро до там и после към 1,5 – 2 км пеша или с автобус от центъра до стадиона. Автобусите са на 5 – 7 минути, но са доста пълни, заради туристите. Затова изберете сутрешно посещение и най-добре си запазете билетите предварително.

Ако като мен, не ви се посещава това място, бих предложила една от двете сгради на един от най-известните съперници на Гауди (архитектът на Sagrada Familia ) –

Lluís Domènech i Montaner – той е оставил двете най-известни сгради в Барселона

концертната зала Palau de la Música Catalana или бившата болница Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – и двете са под закрилата на Unesco. Ние видяхме концертната зала отвън (тя работи за посетители от сутрин до обяд ) или разгледахме с платения тур на английски самата болница. Нямаше много големи тълпи и билети предварително не бяха необходими. Турът е около 30-40 минути и после може да си разглеждате вътре колкото време пожелаете. Може да се разгледа и без тур и се заплаща съвсем малка сума.

Placita de la Seu, s/n, 08002 Barcelona, Испания

След това посетихме

Barcelona Cathedral/ Santa Eulalia/ Барселонска катедрала

платеното посещение – 14 евро на човек е между 13 ч и 17 ч ( в неделя между 14 ч и 17 ч ), от 9 ч до 12:30 ч е безплатно и след 17 ч до 19 ч също. Препоръчвам да се посетите в часовете с платеното посещение.

Santa Eulalia – Барселонска катедрала – Барселона, Испания Santa Eulalia – Барселонска катедрала – Барселона, Испания Santa Eulalia – Барселонска катедрала – Барселона, Испания

Катедралата повече ни хареса от Sagrada Familia. Отвътре архитектурата е невероятна, свиреше орган, ако си платите – в тези 14 евро се включва – и покривите – гледката е върху целия готическия квартал се вижда отгоре, отвътре има невероятни картини и скулптури, не забравяйте вътрешния двор и малък музея има, повечето хора го пропускаха. За покрива се стига с асансьор и се слиза с асансьор.

Площад Испания/ Placa d’Espanya

разглежда се за около 10 – 15 минути. Там има няколко музея като за модерно изкуство CaixaForum и Poble Espanyol, както и Museu d’Art de Catalunya (MNAC – то е огромен дворец и билетът за този музей важи за 2 дни ).

Ние избрахме да хванем автобусчето – може и да се разходите, но автобусът е 30 минути само в изкачване. Горе има страхотна гледка и крепост, която по времето на Франко е била затвор. Входът е 4 – 5 евро и имаше хора, но не чак толкова много, че да е нужно предварително заплащане.

Каталонски национален музей на изкуствата – Барселона, Испания

След това пеша (но и слизането е стръмно, имайте го предвид, ако сте с неудобни обувки или не ви се ходи много ) или с автобусчето можете да се върнете на площад Испания за шоуто с

магическия фонтан на Монжуик

Безплатно е и има ужасно много тълпи. За този ден си изберете тъмни дрехи, защото най-вероятно ще се наложи да седите на стълби или на не много чисти пейки и където намерите. Бъдете там поне 30 минути по-рано. Проверете си задължително графика на шоуто на фонтана.

Трети ден

Това беше ден посветен на архитекта Гауди и неговите архитектурни шедьоври. Къщите, които е постоил Гауди, включително Палатът на Гюел, както паркът и Sagrada Familia са обекти на Юнеско. Единственият обект, който не посетихме е Колония Гюел, която се намира извън Барселона и трябва да си отделите половин или направо цял ден, за да я посетите.

Casa Lleó Morera

архитект е бил Lluis Domenech i Montaner ( този, който е бил архитект на болницата и концертната зала ). Може да се разгледа отвътре, ако имате време и желание.

До нея е

Casa Batlló

Гауди е бил архитект на сградата, може също да се разгледа. Билетът струва 23,50 евро онлайн и 28 евро, ако го купите на място.

Каса Батийо – Браселона, Испания

На 500 метра от нея е

Casa Milà / La Pedrera

основният билет е 22 евро, но има отстъпки за студенти, ако сте над 65 г., деца. Има малко по-скъп билет премиум и още по-скъп, който е за нощно посещение след 7 ч вечерта. Не сме влизали вътре. Ако го купите на място, а не онлайн има 3 евро увеличение от цената.

Каса Мила – Барселона, Испания

На около 10-ина минути пеша е

Sagrada Familia

ужасно големи тълпи, препоръчвам предварително да закупите билетите. Бъдете там 15-ина минути по-рано, тъй като се прави доста обстойна проверка на багажа и на самите вас. Ние си взехме аудио гид, чрез който може да се разберат повече неща за мястото.

Билетът освен че е за дата, е и за конкретен час, така че си организирайте целия ден около това посещение. Заедно с аудио гида и посещението на покрива билетът струваше 27 евро на човек. Имайте предвид, че покривът се качвате с асансьор, но слизате надолу по едно малко тясно стълбище. Ако изпите клаустрофобия – определено не го препоръчвам. Като излезете от катедралата от дясната страна е музеят, който също си заслужава да се разгледа.

След Sagrada Familia може да се разгледа най-известния покрит базар в града –

La Boqueria

продават всякакви неща за храна, ние пробвахме всякакви видове странни плодове и бяха много вкусни за разлика от супермаркетите. Не бях очарована от нивото на хигиена, което поддържат, но ставаше. Имайте предвид, че в този район се мотаят много джебчии и трябва много да внимавате за нещата си, както и известната улица La Rambla, където също трябва да внимавате.

След това разгледахме останалата част от готическия квартал, за която нямахме време по-рано като Palau Güell/ Палатът на Гюел ( само отвън ), базилика Santa Maria del Pi – струваше 4 евро на човек, площад Placa Reial, Palau de la Generalitat de Catalunya – парламентът на Каталония.

Четвърти ден

Тук целият ни ден беше зает с посещението на

музея на Салвадор Дали във Фигерас

Купете си задължително билети предварително. Може да се отиде с кола, рент-а-кар, влак или организирано. Билетът за музея е под час, така че в нашия случай имаше само много ранни билети за музея и нямаше да можем да го съчетаем с разписанието на влаковете, затова избрахме организирана екскурзия.

Избрахме екскурзиите, които видяхме от официалния сайт на Барселона, включващ музея и Жирона – много приятен малък град по пътя към музея – 70,20 евро на човек.

Има и друг вариант за екскурзия до Монсерат – това е католически манастир, там се намира т.нар. черна Мадона от 12-и век, самия манастир, който е невероятно красив на снимки, както и самия музей на манастира, който за мен представляваше най-голям интерес – има произведения на Тиеполо, Караваджо, Ел Греко. Пътуването ни за Фигерас започна от площад Каталуния и там завърши. Тъй като на връщане имаше задръстване по магистралата се върнахме уморени към 5 ч и отидохме на плажа Barceloneta и да разгледаме крайбрежието.

Пети ден

Тъй като полетът ни беше вечерен за София, избрахме последното ни посещение да бъде на

парка Гюел

тъй като около него няма наблизо други забележителности, някъде е строен извън града, а и сега не е в центъра определено. Входът му е 14 евро, съветвам ви да си закупите билетите предварително, тъй като имаше доста хора.

Парк Гюел – Барселона, Испания Парк Гюел – Барселона, Испания

На сайта можете да прочетете, че ви съветват да сте там по-рано – ние отидохме към 30 минути, но и 15 е достатъчно, за да си намерите групата. Обиколката е около 1 ч – 1:30ч, много е интересно и красиво. Ако сте в по-топло време, определено изберете сутрешни часове, защото към обяд започва доста да напича.

Надявам се да съм ви била полезна и да прекарате чудесно време в града (и извън него 🙂 ).

Посетени ресторанти:

 1. Ресторант El Clotоценка 8/10. Има маси отвън, работи до 1 – 2 ч вечерта всеки ден. Морската храна и паелята бяха супер. И едни тиквички с мед имаше много хубави.
 2. La Tasqueta de Blaiоценка 10/10. това е между бар и ресторант. Няма сервитьор. Сервират супер наливна местна бира. Само тапас е, които струват между 1 – 1.80 евро всяко. Всяко си има клечка, накрая ти броят клечките и плащаш. Има и маси и отвън. За 10 – 12 евро можеш да се наядеш до пръсване.
 3. Jai-Caоценка 10/10. Мястото е на същия принцип като предишното.
 4. La Xampanyeriaоценка 10/10.
 5. Cuines Santa Caterinaоценка 9/10. Мястото е малко по-луксозно, вечерята струваше към 25 евро на човек. Пробвайте десертът им Crema Catalana – беше невероятен.
 6. Pizza Circus – за парите си мястото е страхотно. Не е нищо испанско в него обаче.
 7. Arume Restauranteоценка 9/10. малко по-скъп ресторант, работят до 1:30 ч вечер, но между 15 ч и 19 ч почиват ( както и други места за хранене в града ). Като цена/ качество си заслужава повече от горния вариант.
 8. La Bombeta оценка 10/10. Не изглежда луксозно, но храната е чудесна.

Автор: Дарина Маринова

Снимки: авторът

Картинката по-долу ще ви отведе при специалните оферти а нощувки в Барселона:Booking.com

Други разкази свързани с Съвети за пътуване – на картата:

Съвети за пътуване

А като ви омръзне Барселона, мозете да обиколите и Испания

Booking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.