Музей на пениса в Рейкявик, Исландия

Днес ще си говорим за размери – ама за наистина впечатляващи размери! Наш водач ще е Данаила, а ако някой получи комплекси за малоценност, да не се притеснява – просто така се е родил 😉

Приятно четене:

Музеят на пениса се намира в Рейкявик

Музей на пениса – Рейкявик, Исландия

и точно както обещава рекламата му, в него няма порнографски или неприлични експонати. Според политиката на музея,

входът за деца под 13 г. е свободен,

но те трябва да са придружени от родителите си. В Музея на пениса е образователно и има много какво да се научи, види и съпостави.

Музей на пениса – Рейкявик, Исландия

Музей на пениса. Арт инсталация на входа

В Музея на пениса са изложени над 215 екземпляра

на полови органи на китове, моржове, делфини, мишки, мечки, тюлени и други животни. Показани са над 90 вида животни, обитаващи Исландия, като музеят разполага и с човешки пенис, а също и с пениси на митични същества.

Музей на пениса – Рейкявик, Исландия

Как започва всичко ? Собственик на музея е Сигурдур Хяртарсон

(роден през 1941 г.), учител по история. Като дете Сигурдур бил изпращан за през ваканциите на село и му давали пенис от бик, за да го използва като камшик за животните. През 70-те той става директор на училище. Някои от учителите в неговото училище работели през ваканцията в станция за китове и постепенно започнали да му носят като подаръци пениси на китове, за да се пошегуват.

Laugavegur 116, 105 Reykjavík, Исландия

Така на Хяртарсон му идва идеята да започне да колекционира пениси на животни, обитаващи Исландия.

Музей на пениса – Рейкявик, Исландия

Когато през 90-те събира 34 пениса, той отваря музей в Рейкявик. В последствие музеят се мести в селцето Хусавик, известно като Европейската столицата за наблюдаване на китове, но през 2011 отново се връща в Рейкявик. Уредник на музея е синът на Сигурдур Хяртарсон – Хьортур.

Музей на пениса – Рейкявик, Исландия

Музей на пениса. Експонат на хомо сапиенс. Дарение от 95 годишен исландски гид

Най-големият

екземпляр в музея е на кашалот и е с размери на обвивката 170 cm – 70 сантиметра. Предполага се, че целият пенис е тежал около 400 кг и е бил дълъг 5 м, като самият кашалот е бил тежък около 50 тона. В музея са изложени арт инсталации и сувенири с формата на пениси. Има екземпляри на фолклорни създания като елфи, тролове и русалка-мъж.

Музей на пениса – Рейкявик, Исландия

Екземплярите са събирани от кланици и ферми, като фермери сами са изпращали образците. В музея те се съхраняват по няколко начина: в епруветки или стъкленици с формалдехид, изсушени и закачени по стените или „облечени“ върху пръчки и бастуни.

Музей на пениса – Рейкявик, Исландия

Човешкият пенис

е принадлежал на 95 годишен исландец. Той се славел като голям женкар и решил да увековечи органа си, като го дари на музея. През 2011 донорът умира и тогава музеят се сдобива с първия си експонат на човешки пенис. Към днешна дата трима други кандидат – донори са заявили желание да бъдат представени в музея един ден.

Още експонати:

Музей на пениса – Рейкявик, Исландия

Музей на пениса. Непознат посетител, който непрекъснато ми се изпречваше пред апарата, но накрая реших, че може да послужи за мащаб

Музей на пениса. Атрибут, приписван на мъжка русалка – Музей на пениса – Рейкявик, Исландия

Музей на пениса. Атрибут, приписван на мъжка русалка

Музей на пениса. Слонски атрибут – Рейкявик, Исландия

Музей на пениса. Слонски атрибут

Музей на пениса – Рейкявик, Исландия Музей на пениса – Рейкявик, ИсландияМузей на пениса – Рейкявик, Исландия Музей на пениса – Рейкявик, Исландия Музей на пениса – Рейкявик, ИсландияМузей на пениса – Рейкявик, Исландия Музей на пениса – Рейкявик, Исландия Музей на пениса – Рейкявик, ИсландияМузей на пениса – Рейкявик, ИсландияМузей на пениса – Рейкявик, ИсландияМузей на пениса – Рейкявик, Исландия Музей на пениса – Рейкявик, Исландия Музей на пениса – Рейкявик, Исландия

Автор: Данаила

Снимки: авторката

Близо до Музея, в Рейкявик, можете да отседнете при нелоши условия:Booking.com

Други разкази свързани с Исландия – на картата:

Исландия

Но и за по-притенистелните ще се намери нощувка в Исландия:Booking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Направо не можах да дочета текста

  2. Стойчо каза:

    А, ще успееш! Не е чак толкова дълъг! Текста, де 😉

  3. Деси каза:

    Била съм в музея и наистина е много информацията, която може да се изчете, много образователно и интересно, а и закачките в сувенирите предизвикват усмивка! Наистина интересно място да се посети в Рейкявик, особено ако вали дъжд!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.