Прага и замъкът Карлщайн за 3 дни (Съвети за пътуване)

Днес Дарина ще ни даде малко съвети за пътуване до Прага и близкия замък Карлщейн. Приятно четене:

Прага и замъкът Карлщайн за 3 дни

Съвети за пътуване

Варианти за пътуване:

освен с кола, за да се пътува до Прага има 2 други варианта.

Първият вариант е с директен полет

на Bulgaria Air – можете да изберете опция чрез сайт, опериран от Bulgaria Air https://posoka.com/ , който предлага добра цена за полет+хотел. Можете да си изберете хотел измежду няколко варианта, като цената на хотела също беше занижена. Неприятната страна е, че е само за 3 дни – даже 2 и половина на практика, което е крайно недостатъчно, за да се разгледа града.

Вторият вариант е по-евтин, но и по-бавен

– полет с нискотарифните Wizz air от София до Братислава и след това влак/ автобус до Прага. Разстоянието между 2 те столици е около 350 км, но така могат да се съчетаят 2 дестинации. Вариантите са

придвижване между Братислава и Прага са 2:

  • автобус на Flixbus или
  • с влак или автобус на Regiojet – това е частен чешки превозвач, който оперира под компанията Student Agency – не се подвеждайте под името – не са само за студенти.

Цената варира, но обикновено струва около 10 евро в посока, като има намаления, ако сте над 60 години, студент с ISIC карта, под 26 г., под 15 г. или под 6г., както и за инвалиди. На борда има безплатен WI-FI, както е сервират – заплаща се отделно – напитки и храна.

Подходящо време за посещение на Прага

  • избягвайте летния сезон от юни до август. Въпреки че като цяло климатът е по-хладен от този в София, има значително влага и през лятото не е особено приятно за дълги разходки.
  • Зимата е студена и ветровита, така че

пролетта и есента са най-подходящото време за посещение

– от март до май и от септември до ноември. Прага е около 1.3 млн., но има доста повече туристи. В петък следобяд и привечер трафикът е изключително натоварен откъм коли, така че ходете в този период пеша или с метрото.

Придвижване от летището

няма директно метро от летището, но има транспорт от/ до него цяла нощ. Най-добрата информация обикновено може да се вземе от летището – Информация за транспорт от/ до летището и винаги използвайте Google maps. Можете да наемете shuttle бусче предварително, който няма да излезе много скъпо. Не се подлъгвайте в никакъв случай по хора на летището, които предлагат превоз. Както ни беше казано от местни – ще ви вземат много повече пари от това, което е реалната цена за такава услуга. Най-лесният вариант е с автобус 119 от летището, който има връзка с метрото. ВАЖНО: за детска количка и куче със сигурност се заплаща в градския транспорт. Мисля, че за малка раница не се заплаща, но за куфар мисля, че също се заплащаше поне в автобуса ( можете да проверите в сайта на публичния транспорт. В голяма част от метростанциите можете да влезнете безконтролно, но видяхме проверка на билетите вътре и глобата едва ли е малка.

Относно самото придвижване и локациите, които съм си набелязала, доста често използвам сайта Visit A City ,където има директно направени предложения по дни. Аз лично доста често размествам подредността на местата, като започвам сутрин от най-важното място за посещение, за да се избегнат допълнителните тълпи.

Прага, Чехия

Задължителни места за посещение:

Кулата с часовника заедно с Кметстовото

показва едно и също на всеки час, но си заслужава да се види. Площадът пред часовника и кметството, които са заедно. Там е и Tyn Church – можете да се качите отгоре и да видите целия стар град, а гледката е невероятна.

Чешкия зоопарк

Това е един от най-хубавите зоопаркове в света, а цената му е доста достъпна. Отделете си поне 3 часа вътре, огромен е и има много интересни животни за разглеждане.

Карловия мост

невероятно красиво и интересно място, препоръчвам го и през деня, и вечерта също.

Пражкия замък

в момента е и музей, и резиденция на техния президент. Някога е била резиденцията на краля им.

До замъка е

Катедралата Свети Вит (St Vitus)

заслужава си и отвътре да се разгледа, дори и да не сте религиозни или големи почитатели на църкви

Манастира Страхов

това е една от най- , ако не и най-хубавата бира, която може да опитате – отново ако не сте почитатели на религиозни забележителности. Сравнително близо е до замъка, но може да се вземе и градски транспорт.

Прага, Чехия

Музея, посветен на жертвите на терора на нацисткия режим на Райнхард Хайдрих

мястото определено е доста тъжно, но е много интересно. За нацисткия лидер, управлявал Чехослакия, Хитлер е казвал, че има сърце от стомана. Сградите на операта, театъра, общината ( невероятно красива, а оттам тръгват и туристическите автобуси ), както и има прекрасни сграда по река Вълтава, които можете да разгледате, ако се качите на

разходка с лодка по реката

Изключително красиво е интересно.

Ако сте за малко дни или искате да разгледате най-много за кратко време, ви препоръчвам

туристическите автобуси

Това, което разказват, е записано предварително, но е с добър акцент. Има го на около 15 ина езика, включително и руски – ние ползвахме Prague City Tours – много учтиви и приятни. Носете си свои слушалки като тези за телефон, дават ви неизползвани лични, но е по-удобно със свои. Дават и отстъпки за група – мисля, че за над 10 души. Отговарят си редовно на запитвания по имейл, ако имате такива.

Как да изберете място на спане:

апартаментите, които се предлагат, обикновено са чисти и като на снимките. Спала съм и в хотел и също беше много приятно. Имайте предвид, че чехите не държат на климатика, евентуално на прост вентилатор в стаята, така че това е една причините да избягвате посещения в жегите.

Кварталите в Прага нямат имена, а са разделени на Prague 1, Prague 2 и т.н. Prague 1 е стария град, където са една част от забележителностите – не малка част и е най-красивата част на града. Ако сте с кола – не е за препоръчване, тъй като паркирането в тази част на града е на практика почти невъзможно или ненужно скъпо.

Прага, Чехия

Местни заведения за посещение

местата бяха препоръчани от местни, не са особено туристически, нито особено скъпи и определено си заслужават. За някои от тях може да ви трябва резервация за вечеря:

U Provaznice

невероятно място в стария град, забито е в малка уличка, където обикновено няма да попаднете. Не е туристическо, много е вкусно и приятно. Имаше и меню за вегетарианци с няколко предложения. Друго място е

Pivovar U Tří růží

мястото е близо до часовника, малко по-скъпо е от предишното. Правят уникална своя марка бира, която не можете да опитате никъде другаде освен там на място.

U Medvídků

храната е чудесна, тук предлагат бира, която е 50% светла и 50% тъмна – не беше подходяща за топло време, но за по-хладна е интересен избор.

Pivovar U Fleků

забутано пак в малка уличка близо до Карловия мост. Аперитивите, които сервират, се плащат.

Klášterní pivovar Strahov

пивоварната на манастира Страхов, забравих да спомена, че сервират и храна.

Hostinec U Vodoucha

беше ни препоръчано от местни, но не остана време за него, сервират местна храна, цените са прилични, близо до центъра е.

Pivovarský klub

пак силно препоръчано не е в центъра, не е посещавано.

Malesicky mikropivovar

правят своя бира, която можете само там да опитате. Препоръчано място, но не е посетено.

Ако имате половин и/ или искате да посетите близката провинция – един от най-приятните начини е да посетите

замъка Карлщайн, известен като Hrad Karlstejn

Проверете предварително дали работи на сайта, ако сте в по-студено време, тъй като пишеше някъде, че затваря през зимата. Също може една част от замъка да бъде затворена в някои дни, поради мероприятия като сватби и други. Това е била лятната резиденция на чешкия крал, както и на Карл IV по време на Свещената Римска империя. Замъкът е реновиран много добре, отвътре е малко празен, но има доста да се разгледа. Може да се посети по 2 начина: организарано за около 750 – 780 чешки крони ( без билета ) или неорганизирано за около 50% от организираното посещение.

Прага, Чехия

По времето, по което ние посетихме,

най-бързият начин да се достигне беше

да се вземе метрото и да слезнете на метростанция Smichov – tube B.

Без да излизате от метрото, само като вървите по табелите, отивате на гарата. Преди да се качите на перона, се качвате по едни стълби и отляво има гишета за билети. С влака е около 30 тина минути, климатизиран и много удобен. Има нормална и първа класа. Първа класа е почти същото – но е на 2 рия етаж на влака ( ако имате страх от високо, не е за вас) и има по-силен климатик и е малко по-широко.

[geo_mashu_map]

267 18 Karlštejn, Чехия

В събота влакът беше доста пълен с туристи и доста местни го ползват, но имаше къде да се седне. По някое време на пътуването минава контрола, която ви маркира билета – и в 2 те посоки имаше. За разходката обаче си вземете много, много удобни ниски обувки или маратонки. Върви се около 40-45 минути по пътя, който е страхотно асфалтиран, но си има доста изкачване.

От градчето можете да си купите страхотни картини на много добри цени и може да получите и остъпка, ако купите повече.

Ако решите да ги купувате от Прага – изберете местата по Карловия мост. Продавачите трябва да имат някаква лепенка от общината, че са оригинални, а не китайски реплики. Ако не ви се минава пеша до замъка – можете да си вземете карета до самия замък. Не сме питали за цена, но обикновено изчакват да се съберат 10-ина човека и тогава потегля.

Ние взехме тур номер 2 – включваше Параклиса на Светия кръст. Накрая ви дават да се снимате от втория етаж. Турът трае около час и половина и не го препоръчват, ако сте с малки деца (пишеше го и в сайта ). Другият вариант, ако сте с деца е да изберете основния тур, който трае към 1 час.

За купуване на сувенири:

най-евтините места да го направите е на пазара в центъра на стария град. Магазинчетата предлагат за магнити, малки чашки ( не говоря за стъкло ) общо взето същите неща, но на по-високи цени.

Надявам да се съм била полезна и да си прекарате в този чудесен град толкова добре, колкото и аз съм се чувствала. 🙂

Автор: Дарина Маринова

Снимки: авторът

Нощувки в Прага по специални офертиBooking.com

Други разкази свързани с Съвети за пътуване – на картата:

Съвети за пътуване

А тук можете да резервирате из цяла Чехия:Booking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.