Почивка в Мола Калива (Халкидики, Касандра)

Това е първия път, когато ходих на море в Гърция. И оттогава не искам да се махам от там 🙂 Разказът съдържа линкове към двете части на пътеписа. Приятно четене:

Една почивка на Халкидики

Мола Калива, Касандра

Тази година имах (и все още имам) доста натоварено служебно лято. Моите клиенти решиха, че юли и август е подходящо време за поставяне на етапни цели (milestones), които естествено трябва да се спазят. Обикновено юли и август натоварването намалява, но този път не стана така. По тази причина евентуалната лятна отпуска трябваше да се вземе през септември, което съм правил по-рано, или юни, което досега май не ми се е случвало. Миналата година бяхме ходили (като допълнително море) на Резово в първите дни на септември (около 6-и). Бяхме на квартира с изглед към Турция, хазайката беше много готина, и за сравнително малко пари си изкарахме чудесно. Е, не всеки ден ставаше за плаж, но септември си е септември. Иначе „нормалното“ ни море го правим края на юли, най-късно началото на август. Втората половина на август, поне на Черно море, според мен е малко рисковано заради времето. Затова и Резово ни беше като “допълнително„море — бяхме се вече напекли и наплували през юли на Ривиера и едно отспиване с малко плаж на Резово ни дойде добре. Та искахме да повторим и тази година да идем някъде на спокойно място — на квартира или нещо подобно, без да се ходи по 14-етажните хотели на Слънчев бряг или Златните. И без това в София живея на 8-ия етаж — за почивка искам нещо по-ниско.
Възможните месеци останаха септември и юни. Септември, както казах, е рисково откъм дъждове и не става за „основно“ море. Така, че остана юни. Къде през юни морето вече е достатъчно топло? Правилно — в Гърция. После се оказа, че си е направо като чайче.
Продължение на 1 част>>>

Mola Kaliva Beach, Гърция

Част 2. Морето и плажовете на Халкидики

Така и не отидохме на най-близкия плаж. Както казах, той се намираше на около 150 метра надолу по уличката между другите вили и хотелчета. Според Танасий бил каменист, а и аз отдавна съм загубил навика да ходя на най-близкия плаж: в последните години ходехме на Ривиера на почивка, но на плаж ходехме на Албена. Идете вие на гъчканицата на Ривиера или Златните… Сега ще питате защо не съм почивал в самата Албена — ами защото ми е скъпо за предлаганото качество, но пък плажът е великолепен, нали?
В района на Мола Калива е пълно и с други плажове — така че избор — голям. Най-често ходехме на два от тях — единият беше на самия вход на Мола Калива — имаше отколнение от шосето и 50м по-надолу вече си на плажа. Наблизо се намира 4 звездният хотел Менди, но това наблизо означава поне 100 метра плажна ивица до него. Изобщо плажът беше пясъчно-чакълест, абсолютно празен — в делнични дни съседът се намираше на такова разстояние, че можех да го видя, но не можех да определя мъж ли е жена ли е… В почивните дни, когато солунчани излизат и те да се цопнат в морето — до най-близкия съсед имаше такова разстояние, че човек можеше да си тупа хавлията от пясъка, колкото си иска, и на каквато височина иска (даже с вдигнати ръце) — нямаше никакъв риск да пречиш на някого. Морето не беше дълбоко, но освен пясъка по дъното се срещаха и големи камъни, които от непрекъснатия досег с водата се бяха изгладили.
Продължение>>>

Други разкази свързани с Касандра – на картата:

Касандра

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Г.Тодоров каза:

  Снимки от “почивката” ни в Хотел “Менди” на Халкидики близо до Фурка в Гърция.

  ЗА БОГА БРАТЯ не ходете в този хотел , дори и да ви подарят безплатна почивка там !!! Хубаво място, Прекрасна градина, Ужасен хотел, Ужасни стаи, Ужасно обслужване , Супер гадна храна… Разгледайте снимките , от градината , от стаята , от банята , от спортните площадки ….и помислете добре преди да решите да ходите там – http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=25836&AlbumId=131197

 2. Стойчо каза:

  Само да отбележа, че ние бяхме в малко семейно хотелче „Мола Калива“ в Мола Калива, а „Менди“ беше просто хотелът на другия край на плажа

 1. 07.04.2008

  […] Продължение, началото е тук… […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.