Истанбул – втората стъпка към Анадола

Анелия продължава поредицата си за Турция – днес сме в Истанбул. Приятно четене:

Истанбул – един пристан, една любов

Еххх, откъде да започна, толкова е казано и изписано за Градът на два континента… Но и мен като повечето магеланци, колумбовци и дагамовци ме обхвана графоманията и ми се ще и аз нещичко да споделя 🙂

Чудна работа е този Истанбул

Чуден с цветовете, миризмите, звуците си. Чуден с начина, по който те грабва още като навлезеш в него, от първите улици, от първите къщи, от причудливите сокаци. Турците знаят как да посрещат своите гости. Има за всекиго по нещо, има хотели по джоба на всеки, ресторанти и кафетерии, стоки и продукти според пълнежа на портмонето. Да се слееш с масата вървящи във всякакви посоки тълпи по улиците е чувство неописуемо, ставаш част от пулсиращото сърце на Истанбул – Имперският град, бил е столица на четири империи – Римска, Византийска, Латинска и Османска. Величествено полегнал на протока Босфора, разпрострял се на два континента, между Черно и Мраморно море, той расте и се развива ежедневно със своите почти 17 млн. население по неофициални данни /по официални е 15 млн./.

Разделя се на 3 основни части: Исторически полуостров, Галата и Новия град. Първите два района се намират в европейската част, а третата – в азиатската. Историческия полуостров е районът Фатих, именно където е Лалели – кварталът на туристите. В 99% от случаите на организирано туристическо посещение на Истанбул – отсядането е в хотел на Лалели. Там хотелите и страноприемниците са стотици, но за разумни цени, приятен интериор, уютни стаи и качествено обслужване ще отлича Бекдаш, Монако и Буюк Шахинлер панорамно ориентирани към Мраморно море.

Поглед от покривите към Мраморно море, Истанбул

Поглед от покривите към Мраморно море

Ако нямате намерение скоро пак да се върнете в Истанбул, което е малко вероятно – да, обиколете за два дни и половина всички архитектурно-исторически забележителности в Историческата част. Повечето от тях са разположени около площада Султан Ахмет /Римския хиподрум/, където са едноименната джамия или известна още като

 • Синята джамия /безплатен вход/;
 • Айя София – черква, впоследстие джамия, в наши дни музей /с решение на Ататюрк от 1935 г./, типичен пример на Византийската архитектура и в чуден розовеещ цвят;
 • Йеребатан сарнъджъ – Цистерната на базиликата – най-голямото и запазено покрито водохранилище в града. Най-впечатляващото вътре е едната обърната глава на горгоната Медуза, а другата положена странично, Кладенеца на желанията и поразително свежия въздух, въпреки че е под земята /вход 20 лири към днешна дата/;
 • Султанския дворец Топкапъ сарай – главният султански дворец, седалището на администрацията на Османската империя в период от 4 века. Комплекса съдържа 4 двора и харем и се е отличавал с големите оръдия около една от портите /която вече не съществува/ откъдето идва и името му – Топкапъ /капъ е врата на турски/, музей от 1924 година. В него са изложени колекция от турски платове от XVI и XVII в., килими, колекции от оръжия и европейски, китайски и японски порцелан. В библиотеката на двореца се съхраняват 22 000 ръчно написани книги. Работи всеки ден без вторник. Забранено е влизането с детски и бебешки колички и снимането вътре в изложбените зали. Заплащат се два входа – 40 лири за основната обиколка и oтделно 25 лири за Харема.
Света София, Истанбул

Света София

Египетският обелиск, Истанбул

Египетският обелиск

Фонтана на Вилхелм II - Alman Çeşmesi – Истанбул

Фонтана на Вилхелм II – Alman Çeşmesi –

Цистерните на Юстиниан (Yerebatan), Истанбул

Цистерните на Юстиниан (Yerebatan)

Три колони има на Хиподрума, които можете да разгледате спокойно без да плащате нищо 🙂

 • Египетския обелиск /транспортиран по р. Нил от храма в Карнак до Александрия, вторият такъв обелиск се намира в Рим/,
 • Ажурната колона – била е покрита с позлатени бронзови плочи, но естествено разграбени през вековете, и между двата обелиска е Змийската колона, тя пък е бронзова и идва от Делфи. Разположени на няколко метра една от друга, трите колони образуват екстравагантна композиция.
 • И, разбира се, Алман чешмеси /както си му викат истанбулци/ Фонтанът на Вилхелм ІІ – немският фонтан, подарен от германското правителство през 1900 г., в знак на благодарност за гостоприемството, което е оказал османския султан Абдулхамид II на император Вилхелм ІІ в Истанбул през 1898 година.

Намира се в северния край на хиподрума, точно пред Синята джамия. Всъщност това е една осмоъгълна постройка с купол, като от фронталната страна има малко стълбище, а от другите седем – месингови чешмички с мраморни корита под тях. Разказва се една легенда, че жена която пие от чешмичката ще си хване турски мъж, а ако пие два пъти ще му роди дете 🙂 Най-вероятно туристически „мит“ 🙂

Докато си обикаляте и си разглеждате всички тези прекрасни забележителности можете да си купите печени кестени за 7 лири пакетче от 100 грама или да си гризкате сютлю мисир – млечна царевица за 2 лири. Или прословутите симитчета, които вече са по 1,25 лири /бяха доскоро по 1 лира/.

Чайчето на повечето места по центъра е по 5 лири, ако е от по-непретенциозна лафка – 4, дори на места 3. Продават се всички видове цигари и Давидоф, и Боро, и Дънхил и Кент, така че няма да останете ненапушени J. Една кутия Давидоф Бургунди като показаната на снимката струва 13 турски лири, което е 6,50 лева към днешна дата. Турското кафенце е към 6-7 лири, пак зависи къде сте седнали да го изпиете. Доскоро беше 5.

Чай на една от улиците под площада Султан Ахмед, Истанбул

Чай на една от улиците под площада Султан Ахмед

Фреш от нар, Истанбул

Фреш от нар (за Бога, братя, по-добре пийте оцет!!! – бел.Ст.)

Ако ожаднеете за свежо фрешче, по улиците предлагат от нар, портокал , мандарини за 8 лири. Аз пих от нар, доста кисело беше, но е много полезен нара за имунната система. Така че кисело- некисело пийте смело за здраве 🙂

От веригите „Кошка“ и „Мадо“ можете да си закупите баклавичка и качествени локуми. (за хората с мръсно подсъзнание – произнася се Мáдо – бел.Ст.) Но е скъпичко там. Микс от баклавички, с различни пълнежи, кутийка от 500 гр. ще ви излезе към 40 лири, че и отгоре. Килото е над 80 лири./специално в Мадо/. Най-добре оставете купуването на прясна и свежа баклавичка от Къркларели на връщане. Там килото е 25 лири. И я вадят топла-топла с тавите.

Кутийките за баклава на Мадо, Истанбул

Кутийките за баклава на , Истанбул

Турски Davidoff Burgundi, Истанбул

Турски Davidoff Burgundi

Наблюдава се едно вдигане на цените в Истанбул. При нас лирата падна под 0,50 стотинки, но пък те вдигнаха цените. Нормално, следят валутните пазари по света, а има и отлив на туристи, заради атентатите и все трябва да се компенсира от някъде.

Литър бензинец, гледах по бензиностанциите, е между 4,5 и 5 турски лири. Все едно 2,25-2,50 лева. Малко по–високо от нас в момента /сега литър А 95 е 1.96 лв. в Източна БГи се вдига стремително нагоре ;)/.

Пак се отплеснах в цени и сравнения, но човек като пътува и за това мисли – за парите. Да ти стигнат, за да се чувстваш добре 🙂

Като казах „атентатите“, има новости в амбиента на Истанбул.

Пред историческите обекти охраната вече е с автомати пред гърдите, а на площад Султан Ахмед и на още две-три места из града видях и бронетранспортьори оградени с мрежа и до тях по 2 – 3 войника за цвят. Вдъхва сигурност тази гледка, но и леко смущение, защото ти напомня за лошият свят, в който живеем и се опитваме да бъдем щастливи.

Бронетранспортьор на Хиподрума, Истанбул

Бронетранспортьор на Хиподрума

По-далечко от Султан Ахмед, на брега на Босфора, в квартал Бешикташ /да, като отбора/ е

дворецът Долмабахче /Запълнената градина/.

Красив, приказен, пищен…

Построен през 19 век, той е бил административен център на късната Османска империя. Бил е дом на 6 османски султана и резиденция на Кемал Ататюрк, но той е обитавал само една стая от него, когато е напускал столицата Анкара и е пребивавал в Истанбул. Там е прекарал и последните дни преди кончината си.

Дворецът е отворен за посещения всеки ден без понеделник и четвъртък, между 9 и 15 часа, посещава се само с групи и екскурзовод /организиран тур/. Отива се по-раничко сутринта, за да си гарантирате спокойното разглеждане из красивата градина, харема, библиотеката, церемониалните зали, хамамите, да видите невероятния кристален полюлей /4,5 тона/ и Кристалното стълбище.

Пътят до там е лесен, вземате трамвая за Кабаташ от Султанахмед Мейданъ и слизате на последната спирка на трамвая, като оттам Долмабахче Сарайъ отстои на 10 минути ход пеша. Жетонче за трамвая – 5 лири.

Кула Галата, Истанбул

Кула Галата

Една от емблемите на Истанбул е кула Галата.

Кулата Галата, моята страст…

Тя и Къз Кулеси /Девичата кула/ навътре в морето са моите истанбулски любови 🙂 Красиви, горди, романтични, не пропускайте да ги разгледате отблизо.

Bereketzade Mahallesi, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu/İstanbul, Турция

Къз кулеси

е мястото за предложения за брак и сватбени селфита на истанбулци. Най-красиво е там във вечерните часове.

(Аз все пак се придържам „Момина кула“, когато става дума за Къз кулеси – бел.Ст.)

Отидете ли до Кулата Галата вече сте почти на

Истиклял – булеварда на младите хора на Истанбул,

на консулствата, на красивите магазини, на безкрайните заведения, театри, кина, галерии, клубове с музика на живо…

Булевард Истиклял, Истанбул

Булевард Истиклял

Булевард Истиклял нощем, Истанбул

Булевард Истиклял нощем

Life music club на Истиклял, Истанбул

Life music club на Истиклял

А оттам – хоп на

Площад Таксим

с прочутия Паметник на Републиката – Джумхурйет Анътъ. Там освен да си направите селфи пред монумента, можете да се разходите из парка „Таксим“ или да посетите Културния център „Ататюрк“ в близост.

По Истиклял Кадеси по принцип се движи Трамваят на носталгията – традиционния старинен трамвай преминаващ през района. В момента обаче /края на септември 2017/ правят ремонт на релсите и на самата настилка по булеварда и трамваят не се движи.

В десетките пресечици на Истиклял гъмжи от заведения с жива музика, бира, текила, бяло вино и много млади хора, които пеят и си тананикат заедно с музикантите типична турска музика от различните региони на страната, играят хора /бавни, с леки стъпки, хващат се за кутретата, ръцете се изтеглят напред, после се връщат назад, стъпките наподобяват нашето Право хоро. Аз също се включих, хванах се между две млади туркини и си тропнахме весело-весело/, гледат мачове на големи високо закачени телевизори, говорят си, хапват, бодват мезенца, пийват йени ракъ /турска анасонлийка/, подпушват си наргиленца… Страхотна и непринудена атмосфера, с толкова младежки заряд и толкова емоционално място, където религиозните догми и канони са отстъпили пред младежката енергия и дух.

Преди да се покатерите нагоре по стръмните улички към Кулата Галата, към Истиклял Кадеси и площад „Таксим“, и да се гмурнете в нощния живот на Истанбул, поспрете в края на моста Галата, за да дегустирате рибен сандвич.

Отплаващо корабче от Каракьой, Истанбул

Отплаващо корабче от Каракьой

Балък екмек – еее, няма такава вкусотия.

Да отидеш в Истанбул и да не ядеш рибен сандвич, все едно в Париж да не опиташ лучена супа или в Рим да не хапнеш пица. Струва 8 лири, но цените варират според продавача /туристка сподели с мен, че се опитали да й го продадат за 20 лири, а тя се спазарила за 10/ 🙂 Отивате на

пристанището Каракьой

/слизате по стълбите след края на моста Галата посока Кулата/. Купете си го, вземете си и един чай, седнете на пейките зад десетките рибари и се отдайте на тази невероятна наслада – балък екмек + супер манзара /гледка/ към отсрещния бряг на Истанбул.

Рибарите на Каракьой, Истанбул

Рибарите на Каракьой

Крайбрежна каракьойска котка, Истанбул

Крайбрежна каракьойска котка

Ултра вкусово-зрителен пакет за душата и стомаха 🙂 Всъщност представлява 1/3 франзела срязана на две и напълнена с рибно филе и зеленчуци – зеле, доматче, лук.

Докато си хапвате ще минат и неколцина дечица, които ще искат да ви продадат пакетче сухи кърпички за 1 лира, обръщайки се към вас с „абла, абла“ или „аби, аби“ /како, како или бате, бате/ 🙂 Купете си поне от едно. Няма да обеднеете с 1 лира, а на тях може и да помогне.

Като написах сега „абла“ и „аби“ се сетих да напиша и още две-три турски думи, които може да са ви от полза /турците обичат и им е приятно да чуят чужденец да им каже нещо на техния език/ :

Тешеккюрлер или тешеккюр едерим/Благодаря

 • Лютфен/Моля
 • Гюнайдън, Ии гюнлер, Ии акшамлар /добро утро, добър ден, добър вечер
 • Гюле, гюле/Чао
 • Гел, гит/ Ела, отивай
 • Афиет олсун/да ви е сладко, бон апетит

Истанбулци омекотяват „р“-то, не се изговаря много твърдо, както и „л“-то.

Навръщане от Каракьой се поспрете на

Египетския пазар – пазара на подправките в Еминьоню

Това е място, което може да посетите, ако сте фен на подправките от цял свят – шафран, кориандър, куркума, канела, кардамон, сусам, анасон, кедрови ядки, сакъз, бадемово и сусамово олио, корени, грудки, розова вода, билки, афродизиаци, разбира се и локуми, кафе, ядки, сушени плодове, парфюми, козметика, има дори и бижута и ориенталски мебели. Има 6 порти, през които можете да навлезете в пазара и да се потопите в тази типично ориенталска атмосфера, да си позяпате и да си купите нещичко за спомен.

Капалъ чарши – Гранд Базар,

е другият голям и най-посещаван пазар в Истанбул. Там има наистина всичко, от пиле мляко. Дрехи, обувки, чанти, бижута – злато, сребо, платина, дори и диаманти, лакомства /баклави, локуми, ядки, близалки, курабийки/, чай, кафе, антики, сувенири, изделия от кожа, красиви лампи като Лампата на Аладин, фенери, свещници, прибори и сервизи за хранене, за сервиране на чай, кафеени сервизи, килими, хавлии, чаршафи, покривала за легла, абе ориенталска съкровищница.

Капалъ чарши е огромен, на неговата територия освен хилядите магазини има джамия, хамам, кино, обменни бюра, полицейски участък, медицински пункт, сладкарници, кафенета, ресторанти, фонтанчета, чешмички. Град в града 🙂

Капалъ чарши се намира между спирките „Беязит“ и „Чемберлиташ“, ако решите да отидете дотам с трамвай, въпреки че няма смисъл, ако сте се настанили в Лалели, защото това са една или две спирки, а е по-добре да вървите и да гледате, да усетите пулса на града. Чаршията има четири големи порти и общо 21 входа. Построена е през 15 век по заповед на султан Мехмед II и доразвита и обогатена от султан Сюлейман Великолепни.

Крайбрежния Кенеди булевард, Истанбул

Крайбрежния Кенеди булевард

Толкова за тържищата в Истанбул. Има разбира се и

много молове

По-известните са «Форум», мола във Виаланд /турския Дисниленд/, «Хистория алъшвериш меркези» и мола в небостъргача Сапфир. В мола «Форум» мога да отлича един местен бранд – Караджа. В представителния му магазин там се продават много готини неща за дома – сервизи за хранене, чай и кафе, комплекти за сервиране на торти, подноси, прибори, дребна кухненска техника в най-различни цветове, дори и бонбонено розови – миксери, пасатори, чопъри, ютии, завивки, хавлии, възглавнички. Често правят голям индирим, до 30/50 %. Сега, както лирата в БГ е паднала, може да се купи нещо наистина качествено и изгодно за дома оттам.
На края на писанията ми ще отдам няколко заслужени думи за

разходката с корабче по Истанбул Боазъ – Босфора

Нещо без което може и да минете, но пък и е хубаво да се преживее. От корабчето се виждат ясно и двата бряга на Босфора, красивите богаташки къщи /познати ни от турските сериали/ накацали по крайбрежните зони, дворци, крепости, рибарски селища, Долмабахче сарай, джамията Ортакьой, Военната гимназия Кулели, прословутия нощен клуб „Рейна“ – мястото за забавления на златната младеж на Истанбул /за съжаление именно там беше един от зловещите атентати на Нова година 2016/2017, в момента неработещ/, кейовете на кварталите Ортакьой, Арнавуткьой, Бебек – в европейската част, крепостта Румелихисаръ, крепостта и едноименен квартал Анадолухисаръ и кв. Юскюдар – в азиатската част.

С корабчето се минава и под

моста Boğaziçi Köprüsü или Ататюрк –

най-стария /открит през 1973г./ и един от трите моста над Босфора, който свързва европейската с азиатската част. Вторият висящ мост през Босфорския пролив е Fatih Sultan Mehmet Köprüsü „Фатих Султан Мехмед“ строен през 80-те и Yavuz Sultan Selim Köprüsü „Явуз Султан Селим“ – най-новият, трети мост, който свързва Европа и Азия, завършен през 2016г. Струва над 3 милиарда евро, има четири платна и две железопътни линии и любопитен факт е, че „Сименс“ отговарят за системите за контрол на трафика на моста.

(тук съм длъжен да учочня, че първият – Босфорският – мост никога не се е казвал Ататюрк. А в момента даже не се казва и Босфорски мост, а „Мостът на мъчениците от 15 юли“ – в чест на неуспелия преврат срещу Ердоган през 2016 г – бел.Ст.)

Естествено, както и всеки друг световен мегаполис Истанбул не е само туристически атракции, архитектурно-исторически паметници, шопинг и гурме преживявания. Истанбул е град със собствен дух и атмосфера, едно кълбо от емоции, чувства, енергия и емпатия, една мултикултурна смесица от стилове, една ориенталска еклектика, един пристан, една ласка, една любов…

22-23-24 септември 2017 г

Ани Атанасова, Истанбул

Автор: Ани Атанасова

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Истанбул – на картата:

ИстанбулBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.