Седмица в Хърватия (2): Ровин, Лимски залив, Върсар

Продължаваме с почиваката нма Влади в Хурватия. Първо пристигмахме в Пореч, а днес ще обикаляме из околните плажове, села и градчета. Приятно четене:

Седмица в Хърватия

на почивка

част втора

Ровин, Лимски залив, Върсар

Ден трети – 3.09.2017 г.

Бързам да закуся, за да се вместя във времето да мога да отида и на корабчето, което тръгва от Пореч в 10 ч и предлага целодневна обиколка до 17 ч. следобед до Ровин, Лимския залив и Върсар . На цена от 200 куни.

Слизам на закуска. Много ги обичам тези саламчета, нарязани на тъничко и кашкавалите. Започвам от тях. Похапвам си добре, парен кранвирш, бъркани яйца, маслинки, едно варено яйце, пия и две кафета и бързам да тръгвам.

Отивам на корабчето.

Корабчето

се казва Sv.Mauro. Все още няма никой. Плащам си и се настанявам.

Един от персонала на корабчето говори български (малко, но се разбираме). Посъбират се достатъчно хора и възрастни, и влюбени двойки. Имаше и едно много сладко бебе в джоб за бебета, привързан към бащата. Все едно баща – кенгуру. Отплаваме в 10:12 ч.

Корабчето събира 130 души или поне така пише на една табелка. На тавана, под брезента , който покрива палубата бяха наредени спасителните жилетки… Позагледах се – има достатъчно… Има и безплатен интернет достъп. С таблета си пиша, снимам си и споделям в социалните мрежи.

Преминаваме през цялата Зелена лагуна, спираме и там, за да вземем и други туристи и продължаваме за Ровин. Докато плаваме , аз разглеждам с бинокъла брега. Персонала на корабчето ни почерпи с малко Грапа (местен вид ракия). Прекрасно. Пия си и си гледам. Но чашата е от тези за кафе, найлонова – ще ми я издуха вятъра докато зяпам по брега. Хм. Я, да видим как ще я закрепим… Слагам бинокъла на масата, чашата между двата обектива и от другата страна – телефона…

След 1:20 ч, плаване, пристигаме в

Ровин

Там сме в 11:25 ч. Съобщават ни часа за отплаване. На изхода от корабчето капитана показва табелка в ръка, на която пише 13:30. И надпис на няколко езика , означаващ тръгване… Така че всеки да разбере.

Ето ме в Ровин. Прекрасен град.

Първите къщи по на 3 – 4 етажа откъм брега буквално излизат от морето. Сякаш почти откъснато парче земя. В средата се издига една висока кула. И за нея трябва да имам време.

Ровин, Хърватия Ровин, Хърватия

В толкова часа отплаваме от Ровини ? Ровин, Хърватия

В толкова часа отплаваме от Ровини

Ровин, Хърватия Ровин, Хърватия Ровин, Хърватия Ровин, Хърватия

Стръмна уличка в Ровини. Виждате ли как са монтирали декоративна скара под стола, за да не се чувства туриста под наклон – Ровин, Хърватия

Стръмна уличка в Ровини. Виждате ли как са монтирали декоративна скара под стола, за да не се чувства туриста под наклон

Ровин, Хърватия Ровин, Хърватия

Ровин, Хърватия

Обикалям по тесните улички, правя снимки, зяпам по заведенията, спъвам се по калдаръма. Много тесни улички с 3 – 4 етажни къщи, също толкова тесни и високи. Накрая ми остава време да се кача и до църквата. Стръмен е пътя нагоре – стъпала, калдъръм.

Средновековно градче.

Даже не запомних пътя нагоре. Все едно. Като се кача на върха на кулата ще видя накъде трябва да вървя. Стигам до горе с последни сили.

Разходка из Ровин, Хърватия

Разходка из Ровин

Разходка из Ровин, Хърватия Разходка из Ровин, Хърватия Разходка из Ровин, Хърватия Разходка из Ровин, Хърватия

Църквата е Свети Тома (Sv. Toma; – San Tommaso)

Първо бързам към върха на кулата. Минава се през църквата. Плащам 3 евро и тръгвам нагоре по стъпалата. Оказа се, че вътре

кулата е куха като комин

Не е със спираловидни стълби. Стъпалата вървят по четирите стени. 189 стъпала като изкачите по едни много тесни дървени стълби, колкото да стъпи половин крак и сте горе на върха. Но усилията си заслужават. И като погледнах нагоре колко стълби има и ми стана лошо. А като се качвам нагоре и поглеждам надолу и ми се завива свят.

Стигам до върха и гледката е зашеметяваща

Поглед от върха на кулата на църквата в Ровин, Хърватия

Поглед от върха на кулата на църквата в Ровин

А и нямам никакво време. Поглеждам набързо от четирите страни и бързам надолу. Слизането е по същите стълби. Само че този път стъпалото събира само петата на обувката ми… И трябва да се разминавам с изкачващите се…

Поглед от върха на кулата на църквата в Ровин, Хърватия

Поглед от върха на кулата

Остава ми време за последни снимки и за един сладолед при корабчето. Качваме се и в 13:30 ч,

отплаваме за Лимския залив

На корабчето започват да

сервират обяд

Преди това минаваха да питат кой какво иска – риба или месо. За мен месо със зелева салата. Донасят и безалкохолно. То влиза в цената. Но който иска и бира, се плаща – 20 куни.

Обяд на корабчето –Ровин, Хърватия

Обяд на корабчето

Гларуси и чайки следват корабчето в очакване на вкусна храна от обяда ни – Лимски залив, ХърватияГларуси и чайки следват корабчето в очакване на вкусна храна от обяда ни – Лимски залив, Хърватия

Гларуси и чайки следват корабчето в очакване на вкусна храна от обяда ни

Плаването продължава към Лимския залив. Разглеждам от двете страни брега. Само на едно – две места видях хора и то с плавателен съд с който се стига до там – яхта или лодка. Тук някъде около Лимския залив се намират едни от най-известните

нудистки места

за каравани, къмпинг и плаж – Коверсада, Валалта, Истра.

Някой се пече гол на плажа Амарини, в околностите на Ровини,малко преди Валалта, Хърватия

Някой се пече гол на плажа Амарини, в околностите на Ровини,малко преди Валалта

Оглеждам с бинокъла къде са и си мисля в един от дните с велосипед да ги обиколя всичките. Интересно ми е.

Виждам едно островче, свързано с мост към сушата. Поглеждам в навигацията на таблета къде точно се намира и в един от следващите дни успявам да го намеря при обиколката с велосипеда. Спираме на

Върсар

Там имаме около час време. То е малко градче

[gee_mashup_location_info]

Бързам към кулата на църквата. Тя е на един голям баир, който изкачвам с лекота. Влизам и се качвам бързо догоре.

Църквата се казва „Света Мартина“ (Sv. Martina)

Прекрасна гледка към целия залив и близките къмпинги с караваните. Точно след Върсар е къмпинга Порто Соле (Porto Sole – вижда се от върха на кулата на църквата). Отгоре се виждат и пътищата по които ще хвана през следващите дни. После слизам и отивам до близките пътни табели на изхода на градчето, за да видя кое накъде е и колко е далеч. Остава ми време за по един сладолед и обратно на корабчето.

Така изглеждат цените на лакомствата във Върсар, Хърватия

Така изглеждат цените на лакомствата във Върсар

Пристанището във Върсар, Хърватия Пристанището във Върсар, Хърватия

Пристанището във Върсар, Хърватия

Пристанището във Върсар, Хърватия Пристанището във Върсар, Хърватия

От малкото пристанище тръгва и едно друго по-малко корабче с друга група туристи. На него пък имаше жива музика през цялото време – един синтезатор и един музикант. Прекрасна романтика за хора със стил и вкус.

Върсар, Хърватия

Върсар

Плаването е към своя край. След около час ще сме обратно на Пореч. А времето се гласи да вали. Цялото небе е ясно, само над

Пореч

имаше един голям дъждовен облак и малко преди да слезем, целият дъжд се изсипа там. И духаше. И какво да се прави, имам около час и половина до вечерята.

Побързах в дъжда и се спрях на първото заведение на сухо да пия по една бира. Изръсих дребните куни и евро монети, които тъкмо стигнаха за една бира… И докато я пия, дъжда се изваля и си тръгнах, за да вечерям в хотела.

Заслужена бира в Ровини след края на колоезденето, Хърватия

Заслужена бира в Ровини след края на колоезденето

Ровин, Хърватия Ровин, Хърватия Ровин, Хърватия Ровин, Хърватия Ровин, Хърватия Ровин, Хърватия

Следва вечерята. Тя е от 18:30 до 21:00ч. Храната е като от предната вечер, вече знам кое къде се намира. Но в тази вечер имаше много хора, защото опашката нямаше край поне час след началото – изглежда през деня са дошли нови групи, защото и автобусите на паркинга пред хотела бяха повече.

Едната вечер минах по-късно към 21:15 ч. Последните бабки едвам се влачат с бастунчетата – преяли, не могат да вървят… Но вътре имаше още хора. Вмъкнах се и аз – похапнах малко десертчета, парфета и пак сладолед.

След вечеря отивам при аниматорите на танци. Много приятни момчета с едни перуки, големи очила, усмихнати, подканващи за танци. Много интересни песни – по детски забавни. Имах нужда от малко танци с децата след обилната вечеря. След това реших да отида

до Пореч по тъмното

Осветена алея, прекрасна вечер, този път няма да вали. Разходих се из нощен Пореч, пристанището, тесните улички, кокетните ресторанти и бирарии. На едно място на една поляна имаше група за джаз пеене. Наоколо маси и столове, пият хората бира и се забавляват.

Прибирам се около полунощ и бързам да спя, че утре пак е ден.

Ден четвърти – 04.09.2017 г.

Днес след закуска ще караме велосипед. Закусвам до към девет, почти два часа и отивам да взема велосипед за цял ден. Вземам си един с кошничка отпред, за да мога да си сложа нещата, които ще ми трябват през цялото време – таблет, карта, вода, навигация, пари. Плащам 90 куни, оставям си паспорта и се ориентирам към Върсар . Запомням от къде съм тръгнал, за да не се загубя.

За днес ще ходя там, където всички се пекат голи на плажа. Интересно ми е. Ще се разходя към къмпингите за каравани –

Коверсада, Фортуна, Валканела (Valkanela) и Истра

Предния ден ги гледах от корабчето с бинокъла, после погледнах в навигацията на таблета кое къде е точно.

Ориентир ми беше

Лимския залив

От едната страна ще обикалям в този ден от Пореч, а от другата страна ще обикалям на следващия ден от Ровин. Но за това по-късно. Разстоянията тук не са големи. От Върсар до Порторож (Словения) са 68 км; – От Пула до Върсар са 53 км; – От Върсар до Ровин са 31 км. ; – От Върсар до Загреб са малко повече – 258 км, а от Риека до Върсар са 100 км.

Яхвам велосипеда

и вече съм на главния път. Асфалт, коли, табели, които ти пречат да се загубиш. До Върсар са 6 км, а до Коверсада 8 км. Малко по-натам, за Върсар пишеше 8 км, сякаш пътя се разтяга. Някъде по средата е Фортуна.

Покрай пътя минава асфалтирана пътечка за пешеходци и велосипедисти. Аз карам по пътя. По-бързо става. Но колите ми бибиткат и ми сочат тази пътека по която да карам. Да, ама по нея много друса и става по-бавно. Ми нека си бибиткат…

Стигам до Върсар , минавам го, целта е

Коверсада в началото на Лимския залив

Стигам до островчето, свързано с мост към сушата. Минавам по моста и връзвам велосипеда на едно дърво. Островчето се обикаля за около 40 минути без да се бърза – едни много интересни скали като сталактити…трудно проходими. Тук – там места за плаж.

Обикалям, вземам велосипеда и продължавам. Следвам брега на морето и велопътеките, които минават там. На места се кара по едни горски пътеки с камъчета, черни пътеки, но следвам брега. Изцяло покрай брега минавам покрай Коверсада. Много каравани. Хората си ходят голи, голи си пазаруват от сергиите за плодове, голи си карат велосипеди…

Малко по-натам минавам и през къмпинг Истра, през Фортуна, покрай Върсар и все по брега по пътеките и стигам точно до там, от където вземахме корабчето предния ден на Върсар . За да е пълна обиколката.

Сядам да пия кафе на Върсар

Имах малко дребни куни, а кафето е 7 куни. Вземам едно…А то точно две глътки. В една малка чашка, един пръст кафе – две глътки. Плътно, черно с каймак. Първата глътка да го опитам и се показа дъното. И на втората глътка свърши…Това е най-малкото кафе, което някога съм пил…

От Върсар излизам за малко на асфалтирания път , но скоро пак се отбивам по черните пътища покрай брега. И все по брега, после пак малко по асфалта и стигам до

Зелената лагуна

и хотел – LAGUNA MOLINDRIO (4****). И вече си мисля, че съм на Зелената лагуна. Следва още малко каране по табелите да не се загубя и вече съм сред познати сгради. Продължих да се разхождам с велосипеда по тесните калдъръмени улички на

Пореч

Минах покрай една кръгла кула на върха на която имаше заведение. Завързах си велосипеда на входа за един парапет и се качих горе да пия бира – за 17 куни. За първи път пия бира от такава уникална чаша – дъното е елипса, а върха (там, откъдето се пие) – окръжност…

Пореч, Хърватия

Гледам града отвисоко. После питах къде е автогарата на Пореч и вече знам и това. След бирата ми остана време да разгледам и

Еуфразиевата базилика (Eufrazijeva Bazilika)

за 40 куни. И там си връзвам колелото за един парапет. До тази базилика има една улица, която е пешеходна и много тясна (Декуманос). И там, на номер 5 видях една

поразителна Готическа къща

с два реда прозорци, украсени с много цветя. Строена е през 1473 година във венециански стил и вероятно е била дом на заможно семейство от средновековен Пореч. Отдолу има магазин за сувенири, картички и тениски с щампи.

Готическата къща – Ровини, Хърватия

Готическата къща

Готическата къща – Ровини, Хърватия Готическата къща – Ровини, Хърватия

Бързам да оставя велосипеда. Вече е 16:40 ч, доста уморен от целия този път. А и пак има да вали. Заболяха ме крака, кръст и всички места по мен, които участваха в натоварването… Пия по една бира в Пореч, след приятната разходка и бързам към хотела.

Общо взето през деня нищо не ям,

само едно кафе по обед, малко вода, която си нося и една бира като оставя велосипеда.

Следва вечеря

По два часа закусвам, по два часа вечерям и по четири часа колоездене всеки ден. Понякога повече.

Този път ресторанта беше в изцяло нова обстановка. Всяка маса, застлана с бяла покривка, на масата една голяма запалена свещ. Столовете също целите в бяло и с една бяла панделка на всяка облегалка. Прекрасна романтика. Сякаш тази вечер ресторанта е по-пълен. Пристигнали са много нови групи. И много китайци имаше. Азиатци. Едно китайче седна до мен с момичето си. Ама той награбил една чиния, ама с куп, наредил миди, риби, филета… Ама чак пада от върха на купчината от чинията по масата. Като невиждал храна. Мисля си, дали ще успее да го изяде…? Като се съблече, като се развъртя и каката му помага, докато аз си доям моето, неговата чиния беше празна. Смая ме.

Вечерта след вечеря и след програмата на аниматорите виждам, че има събрали се хора

в салона за танци и забавление

Някаква група свиреше много приятна и малко ретро музика. Я да видя и аз. Влизам в салона. Има маси, столове, канапета и сепарета. Има в средата една сцена, озвучена и осветена. Има и достатъчно място за танци. Имаше и места по сепаретата. Я да поседна…

Ама то не може само да седя и да гледам. Има си меню, все нещо трябва да си поръчам. Но какво ли да пия, като от шведската маса ставам, а там прекалих и тази вечер. Алкохола по 30 грама, но не ми се пият две глътки. Затова си избирам коктейл ROYAL RED. Имаше в него коняк , сок някакъв, други разни съставки. Червен на цвят. Прекрасен вкус, с две сламки. За 39 куни.

Възрастните двойки танцуваха, а на мен това ми е интересно да гледам. Живеят си хората по достоен начин.

Време за сън.

Продължението

Седмица в Хърватия (3): Нудистките плажове край Пореч

Автор: Владимир Георгиев

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Другата Хърватска – на картата:

Другата ХърватскаBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. 12.11.2017

    […] Седмица в Хърватия (2): Ровин, Лимски залив, Върсар […]

  2. 03.12.2017

    […] Влади в Хурватия. Първо пристигмахме в Пореч, после обикаляхме из Върсар и Ровин, а днес ще обиколим с колело по съседните плажове и ще […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.