Остров Мозамбик (Мозамбик)

С Домоседа отиваме на остров Мозамбик, дал името си на цялата държава. По този начин днес откриваме нова страна за нашия сайт 🙂

Приятно четене:

Остров Мозамбик

Мозамбик

Остров Мозамбик, МозамбикFrom Ilha de Moçambique 2011

От Нампула за Острова

пътувахме с колата на Уве (за туземците: Руби) от Пирна (окръжен център на Заксише Швайц-Остерцгебирге на брега на река Елба). Помни Несебър от ваканциите с вартбург и палатка в България с родителите си, като телманов пионер. Горе-долу по същото време, когато пък ние с нашите с лада и палатка карахме към Пирна и Дрезден. Като нищо сме се разминали на ферибота при Калафат.

Сега са отворили къща за гости/бакпакери на острова с жена му португалка. 13-годишният му доведен син тъкмо го били пратили в английско училище-интернат, държано от емигрирали родезийци. Че да има шанс за общуване с хора от неговия сой (разбирай: раса) . Тук имало само още един бял тийнейджър, синът на французина Антоан, в чиято къщата за гости се настаних, с когото не се понасяли. Синовете това. Бащите са приятели.

Бели момичета изобщо нямало

Даже на Антоан доведената от другия край на Африка дъщеря е черна. Като катран (разбирай: по-черна от местните черни). Което не пречи да е достойна за Мис Остров, а и работите ѝ като моден и вътрешен дизайнер далеч надхвърлят местното ниво.

Тия жълто-семейно-битови подробности нямат никакво отношение нито към световното историческо наследство на остров Мозамбик, нито към природните прелести на северномозамбишкото крайбрежие, но дават добра представа за начина на живот на европейските експатриати в пост-пост-колониална Африка. Идеята да захванеш свой бизнес, и то в

маларийното средище на Африка,

била дотолкова чужда на баща му, че инстинктивната му реакция била сходима с основния философски въпрос от края на XX век „Какво му беше лошото на ГДР*-то?“

Остров Мозамбик, Мозамбик

From Ilha de Moçambique 2011

И според Уве, и според Антонио, даже и на маларията ѝ нямало лошо, защото държавата я лекувала и леко, и евтино. Стига да идеш първо при държавния доктор (като в ГДР-то), а не при местния знахар, който да се опита да те излекува с хвърляне на раздрусани шикалки.

Антонио (да не се бърка с Антоан) има гемия от първи род (разбирай: черупка) с мачта, с която при благоприятен вятър развежда такива като мене до съседния о-в Гоа (където има фар и гроб на умрял преди половин век фараджия, предполагаемо португалец) и до плажовете на континента.

Остров Мозамбик, Мозамбик

From Ilha de Moçambique 2011

По майчина линия бил мюсюлманин, но се казвал Антонио, защото баща му, макар и с недекларирани религиозни предпочитания, се придържал към установената по времето на цивилизационната мисия на Салазарова Португалия именна система – слуги на португалци да се наричат по португалски. А и навремето в колонията съществувала някаква форма на многослоен апартейд, при който в южната половина на острова се допускали да живеят черни при условие, че са християни, което не е ясно как точно се е разпознавало освен по името. Та сега тоя Антонио в зависимост от контекста и компанията се представя или като Антонио, или като Жито, което според него било мюсюлманско име. Става ясно, че това с двете имена е широко разпространена практика.

Остров Мозамбик, Мозамбик

From Ilha de Moçambique 2011

Също широкоразпространена в народната памет е теорията, че арабите са мюсюлманизирали африканците со кротце и со благо, а после португалците са покръствали со малце кьотек. Но не чак с огън и меч, както се опитват да им го припишат злите езици със задна дата.

От 400 години португалско присъствие

на острова първите поне 200 са свързани главно с търговията с черен пипер от Индия и кораборемонтна дейност. Идеята да се търгува и с роби идва чак към XVIII век, от което в наследство освен складовата база е останало и френското консулство, представяло интересите на най-крупния клиент, – палат – втори по достолепие след губернаторския.

Остров Мозамбик, Мозамбик

From Ilha de Moçambique 2011

По-любопитна е историята с холандците,

които на няколко пъти между 1607 и 1613 се опитвали да им го вземат на португалците острова. Чунким малко острови е имало в Индийския океан, свободни за колонизиране. На тоя даже и вода е нямало (и сега няма), нито строителни материали (португалците си карали камъните от Португалия), нито даже храна (туземците ги мързяло да готвят и португалците си карали манджи от Мадагаскар). Обаче му било стратегическо разположението от мореплавателска гледна точка.

Mozambique, Мозамбик

Та

португалците удържали неколкомесечни обсади

на с много превъзхождащи ги военни флотилии, точно защото противно на логиката и обичайната стратегическа ситуация, вода и храна (запаси в огромни резервоари) имали защитниците на крепостта, нежели нападателите.

Накрая на холандците им писнало, омели се и 40 години по-късно си построили аналогичен форт при нос Добра надежда. Само че там никога не би имало проблеми с питейната вода за евентуални обсадители. Тая победа (разбирай: незагуба) на шепа португалци в тропическа крепост е добър пример за на вид незначителна историческа ситуация, която има голямо значение за по-нататъшната история на света или в частност един континент. „Ами ако … (Ботев беше с каска, а Левски …)“

Остров Мозамбик, Мозамбик

From Ilha de Moçambique 2011

Ако холандците бяха спечелили, може би нямаше да установят колония при нос Добра надежда и основат Кейптаун, може би нямаше да има бели заселници-земеделци в Южна Африка, със сигурност нямаше огромна част от субконтинента 300 години по-късно да бъде подарена на Португалия от Берлинския и подобни конгреси (когато на България една Източна Румелия им досвидя да дадат), а впоследствие разпределена в зоната на влияние на ГДР по линия на СИВ** от 70-те и 80-те години на XX век.

Остров Мозамбик, Мозамбик

From Ilha de Moçambique 2011

Асоциацията с Несебър е, че и този остров е вързан към континента, но не с провлак, ами с няколко километров мост, построен в самия край на колониалната ера и по чудо оцеляващ вече 40 години. А

името на острова и оттам – на съвременната държава

идвало от някой си Муса М’Бики, който бил посрещнал първите португалци в ролята си на местен султан. Дали е бил чистокръвен арабин или африканец не съм сигурен.

Остров Мозамбик, Мозамбик

From Ilha de Moçambique 2011

Островът

е 3 км дълъг и 300 м широк и е плътно застроен, така че южната и северната половина ги дели една улица, но

разликата в архитектурните стилове е значителна

Бялата част е от каменни къщи, някои по на два – три ката с керемидени покриви, докато в черната колибите са еднокатни и покрити с някакъв традиционен материал с растителен произход – макути (Да не се бърка с тонтон-макутите на Папа и Бебе Док в Хаити).

Целият остров в тоя си вид е световно културно наследство,

което е и привлекателното да се отбие човек точно насам. В днешно време с изключение на шепата европейци като семействата на Уве и Антоан, цялото население на острова е черно и поне половината – мюсюлманско. Разликата е, че гъстотата на заселване на макути–зоната е в пъти по голяма. То не, че покривите от макути им трябват чак толкова.

Стига да не вали, спят на открито и комаресто

на верандите си един връз друг. Наистина са много, та цялата работа не е ясно колко е устойчива и кога демографската бомба ще избухне в буквалния смисъл. Май не видях жена в активна детеродна възраст да не дундурка бебе в реално време, хвърляйки око на няколко проходили около огнището. Освен това се присламачват и хора с лодки, на които на континента им се струва по-бедно и по-скучно. А тук на острова, макар и рядко, се мяркат и туристи, та току виж паднал по някой метикал. В момента

всички изглеждат щастливи

в някакво крехко равновесие, не досаждат, не просят и не насилват, но знае ли човек след пет години каква ще бъде хавата. Както е казал д-р Фауст (частна практика, Ваймар, ГДР): О, миг поспри, ти тъй си хубав!

Остров Мозамбик, Мозамбик

From Ilha de Moçambique 2011

Д.’11

Всички снимки:

Ilha de Moçambique 2011

*ГДР – Германска демократична република
**СИВ – Съвет за икономическа взаимопомощ

Автор: Димитър Тодоров (Домосед)

Снимки: авторът

Разказът е със запазени авторски права

Други разкази свързани с Южна Африка – на картата:

Южна Африка

 

Booking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. tanya каза:

    Добре сте се подготвили. Интересно е!

  2. Дончо каза:

    Да ,авторът добре се е подготвил,както обикновено.Може само да се добави ,че Мозамбик е от шестте най-бедни страни в света заедно с Хаити ,Сомалия ,Камбоджа и т.н. Когато властите хванат някоя проститутка я изпращат за 45 дни в джунглата заедно с други като нея в женски бригади.Там изравят с ръце дървета и нормата е висока.Повечето си оставали в джунглата завинаги.Това не го знам от Интернет или от някоя проститутка 🙂

  3. Стойчо каза:

    Остава да си приятел с надзирателите 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.