Рио Де Жанейро – Тропически акценти и карнавал

Веско ще ни води днес до Рио до Жанейро – не забравяйте белите панталони!

Приятно четене:

Рио Де Жанейро

Тропически акценти и карнавал

Малко мисли за Рио Де Жанейро. И съветчета малко:)

В Рио не е безопасно, макар и видимо да е ок през деня, та даже и вечер в централните части. Екскурзоводката, обаче първо и преди всичко ще ви предупреди на пешеходния тур да си носите раниците отпред. като тя си слага нейната там още в метрото в моя случай:) Лично аз препоръчвам движение в група, ако сте туристи! Туристите се наблюдават косвено и от полицейските патрули и другите служби, които не са видими за тях. На плажа, както и по принцип трябва да имате почти непрекъснат визуален контрол над вещите си и особено камери и фотоапарати! Във фавелите ако влизате военните патрули на входовете им веднага ви предупреждават, че навътре сте на своя отговорност с разни думи.

Така, че тръгвайте смело! Препоръчвам по време на

Карнавала

Страхотна атракция е, макар и да е различно от предаването му по телевизиите! Самба купон е отвсякъде! Аз бях в деня на победителите на Самбодромо, арената построена специално за него, където се провежда! Организацията е изпипана до детайли и нищо не е оставено на случайността.

Самбодромо – Карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия

Самбодромо

Денят на победителите – Карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия

Карнавалът – Денят на победителите

Охраната и сигурността са извън всякакъв компромис от взимането ви от хотела до връщането в него сутринта, или когато пожелаете!

Самбата е ритъм достъпен за всеки,

на който ритмите по принцип са му в кръвта. Горе-долу представлява движение, поклащане и “набиване“ на едно място или движейки се в ритъма на ритмите. Там ще видите и онези бразилки от филмите, че по улицата почти не се срещат!:))

Денят на победителите – Карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия

Карнавалът – Денят на победителите

Самба – Карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия

Самба

Шест самба школи представят в деня на победителите най-доброто в по няколко теми от международната история и култура всяка с хореография, декор, костюми, танцьори и танцьорки готвили се една година само за това представяне на карнавала. Първите три места получават сериозни пари. За карнавала не се щадят средства! В Бразилия първо е той и чак после е футбола! Самата арена е разделена за публиката на няколко части с различни логично цени на билетите от 70 – 100 за правостоящите около изходите и 250 до около 1500 долара по трибуните. В Бразилия казват, че всеки бразилец трябва да посети карнавала поне веднъж в живота си.

Почнах малко от средата!:) Пристигайки в Рио де Жанейро за карнавал обикновено няма да го видите първо него, а самото

Рио и неговите забележителности,

които са доста за този мегаполис. На всичко отгоре са и на сериозни разстояния едно от друго логично. Най-важна е емблемата на Рио хълмът, където се намира т.н. „захарна глава“, хълм, който се вижда почти отвсякъде и до него се стига от подножието му с лифт.

И сега най-важния ми съвет –

задължително си носете и ползвайте крем за слънце

поне фактор 30-50! Аз не се мазах първия ден, понеже беше облачно и като се видях вечерта в хотела помислих, че съм с първа степен изгаряне!:) В тропика, а там е южния тропик слънцето е силно и без да пече директно. Мажете се непрекъснато с крем, въпреки шапките, очилата и дрешките. В тропика лъчите проникват отвсякъде!

Влакчето към статуята на Исус – Корковадо, Рио де Жанейро, Бразилия

Влакчето към статуята на Исус

Статуята на Христос

е другия символ с който градът е световно известен. Намира се на

хълма Корковадо,

точно срещуположно на „захарната глава“. До самата статуя се стига с туристическо влакче по хълмът нагоре през самата околна джунгла.

Снимките там са много “ракурсни”, понеже се снима от самите площадки около статуята, която е висока 40 метра. Няма никаква друга възможност, поради гъстата тропическа растителност наоколо. Така или иначе никой турист не пропуска да дойде в Рио и да си направи ритуалната снимка под статуята.

Статуята на Исус – Корковадо, Рио де Жанейро, Бразилия

Статуята на Исус

Това, което обаче бих препоръчал на всеки идващ в Рио де Жанейро е

обиколката с хеликоптера на залива,

на който е изграден града Гуанабара и най-заможната му част Ботафого. Краткия вариант за около 5 минути е около 70 долара, по-дългия до статуята на Христос е около 120 за около 10 минути.

От хеликоптера - Гуанабара бей и Ботафого – Рио де Жанейро, Бразилия

От хеликоптера – Гуанабара бей и Ботафого – Рио де Жанейро, Бразилия

От хеликоптера - Гуанабара бей и Ботафого – Рио де Жанейро, Бразилия

От хеликоптера

Преживяването е изключително за снимките отгоре да не говорим. Хеликоптерната площадка е точно отстрани на магазина с диамантите на Щерн при който винаги се водят организираните в групи туристи.

След това спокойно можете да се наслаждавате на

плажа на Копакабана или Ипанема

и нощните разходки там по крайбрежната алея или на залеза. Ако се събуждате по-рано наблюдавайте изгрева задължително! Изгревите в тропика са винаги атракция и този е един от тях.

Копакабана през деня – Рио де Жанейро, Бразилия

Копакабана през деня

Копакабана през нощта – Рио де Жанейро, Бразилия

Копакабана през нощта

Копакабана – Рио де Жанейро, Бразилия

Копакабана по обяд

Интересен факт е, че Копакабана е застроена и оформена при военните управления на Бразилия в 60-те години на 20 век! До тогава там е било обикновен крайбрежен район на града. Зад Копакабана паралелно се намира

„Авенида Атлантика“ или Атлантическия булевард

на който се намират основните магазини и ресторанти, освен тези на хотелите. На този булевард се срещнах за първи път с т.н. храна на тегло в ресторанти за такава. Всички вкусотии, а те са точно такива в тези ресторанти се предлагат на отделни блок маси, като основна, сладка част, салати. Всяка от тези части е с определена на килограм цена и колкото ви покаже кантара преди да се отправите към салона за консумация.

На Авенида Атлантика почти в центъра се намира и входът за една от

фавелите на Рио,

мисля, Санта Марта се казваше.

Фавелата Санта Марта зад Копакабана – Рио де Жанейро, Бразилия

Фавелата Санта Марта зад Копакабана

Фавелите представляват един вид отделени махали

по склоновете на Рио подобни на гета, където живее по-бедната част от населението и където животът си има свои норми. Това обаче далеч не са едновремешните фавели, изградени с домове от подръчни материали. Днес в тях домовете са тухлени, а пък за канализацията казват, че била „лесна“ понеже сградите са изцяло по наклоните на хълмовете.

R. São Clemente, 307 - Botafogo, Rio de Janeiro - RJ, 22260-140, Бразилия

Това, което обаче не е за изпускане е разходката из центъра на Рио наречена като туристически продукт на място

„Колониално Рио“!

Точно на нея ще ви посъватват да си сложите раницата отпред на гърдите. и да си държите камерите на ръкохватки.

Колониално Рио – Рио де Жанейро, Бразилия

Раниците – отпред!

Колониално Рио – Рио де Жанейро, Бразилия

Колониално Рио

Ще видите целия стар център изграден от португалците с резиденцията на местния управител тогава, библиотеката, операта, старите катедрали и най-вероятно ако сте с екскурзовод ще ви заведе накрая в най-известната сладкарница кафене за по кафе, което обаче е 15 долара за каничка и се поръчва за двама човека обикновено.

Резиденцията на Губернатора на града от колониалния период – Рио де Жанейро, Бразилия

Резиденцията на Губернатора на града от колониалния период

Стадиона Маракана и катедралата Метрополитън

са последните обекти на туристически интерес преди летището за организираните туристи, но за мен Маракана е повече спортно съоръжение свързано с големи бразилски звезди от футбола, като Пеле и компания.

Модернистичната катедрала Метрополитън е известна с това, че е проектирана от ученик на известния бразилски архитет Оскар Нимайер проектирал новата столица Бразилия, която така и си остава повече един “негов” град-музей на модернизма.

По пътя към летището се минава през най-бедните райони на града. Това са места, където не бихте искали транспортът ви да се развали неочаквано! За късмет и никога не става.

И още нещо:

Винаги бъдете готови в Рио и за дъжд

Той е нещо като част от този град.

Това, което обаче аз не разбрах, и никой не знае със сигурност е защо градът е наречен „Януарска река“

Автор: Веселин Давидков

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Бразилия – на картата:

БразилияBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дончо каза:

    Мой приятел ,който вече няколко пъти ходи в Рио ми каза ,че португалците го открили през януари и мислели ,че заливът е устие на река .Така му измислили името.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.