Рио Де Жанейро – Тропически акценти и карнавал

Веско ще ни води днес до Рио до Жанейро – не забравяйте белите панталони!

Приятно четене:

Рио Де Жанейро

Тропически акценти и карнавал

Малко мисли за Рио Де Жанейро. И съветчета малко:)

В Рио не е безопасно, макар и видимо да е ок през деня, та даже и вечер в централните части. Екскурзоводката, обаче първо и преди всичко ще ви предупреди на пешеходния тур да си носите раниците отпред. като тя си слага нейната там още в метрото в моя случай:) Лично аз препоръчвам движение в група, ако сте туристи! Туристите се наблюдават косвено и от полицейските патрули и другите служби, които не са видими за тях. На плажа, както и по принцип трябва да имате почти непрекъснат визуален контрол над вещите си и особено камери и фотоапарати! Във фавелите ако влизате военните патрули на входовете им веднага ви предупреждават, че навътре сте на своя отговорност с разни думи.

Така, че тръгвайте смело! Препоръчвам по време на

Карнавала

Страхотна атракция е, макар и да е различно от предаването му по телевизиите! Самба купон е отвсякъде! Аз бях в деня на победителите на Самбодромо, арената построена специално за него, където се провежда! Организацията е изпипана до детайли и нищо не е оставено на случайността.

Самбодромо – Карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия

Самбодромо

Денят на победителите – Карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия

Карнавалът – Денят на победителите

Охраната и сигурността са извън всякакъв компромис от взимането ви от хотела до връщането в него сутринта, или когато пожелаете!

Самбата е ритъм достъпен за всеки,

на който ритмите по принцип са му в кръвта. Горе-долу представлява движение, поклащане и “набиване“ на едно място или движейки се в ритъма на ритмите. Там ще видите и онези бразилки от филмите, че по улицата почти не се срещат!:))

Денят на победителите – Карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия

Карнавалът – Денят на победителите

Самба – Карнавалът в Рио де Жанейро, Бразилия

Самба

Шест самба школи представят в деня на победителите най-доброто в по няколко теми от международната история и култура всяка с хореография, декор, костюми, танцьори и танцьорки готвили се една година само за това представяне на карнавала. Първите три места получават сериозни пари. За карнавала не се щадят средства! В Бразилия първо е той и чак после е футбола! Самата арена е разделена за публиката на няколко части с различни логично цени на билетите от 70 – 100 за правостоящите около изходите и 250 до около 1500 долара по трибуните. В Бразилия казват, че всеки бразилец трябва да посети карнавала поне веднъж в живота си.

Почнах малко от средата!:) Пристигайки в Рио де Жанейро за карнавал обикновено няма да го видите първо него, а самото

Рио и неговите забележителности,

които са доста за този мегаполис. На всичко отгоре са и на сериозни разстояния едно от друго логично. Най-важна е емблемата на Рио хълмът, където се намира т.н. „захарна глава“, хълм, който се вижда почти отвсякъде и до него се стига от подножието му с лифт.

И сега най-важния ми съвет –

задължително си носете и ползвайте крем за слънце

поне фактор 30-50! Аз не се мазах първия ден, понеже беше облачно и като се видях вечерта в хотела помислих, че съм с първа степен изгаряне!:) В тропика, а там е южния тропик слънцето е силно и без да пече директно. Мажете се непрекъснато с крем, въпреки шапките, очилата и дрешките. В тропика лъчите проникват отвсякъде!

Влакчето към статуята на Исус – Корковадо, Рио де Жанейро, Бразилия

Влакчето към статуята на Исус

Статуята на Христос

е другия символ с който градът е световно известен. Намира се на

хълма Корковадо,

точно срещуположно на „захарната глава“. До самата статуя се стига с туристическо влакче по хълмът нагоре през самата околна джунгла.

Снимките там са много “ракурсни”, понеже се снима от самите площадки около статуята, която е висока 40 метра. Няма никаква друга възможност, поради гъстата тропическа растителност наоколо. Така или иначе никой турист не пропуска да дойде в Рио и да си направи ритуалната снимка под статуята.

Статуята на Исус – Корковадо, Рио де Жанейро, Бразилия

Статуята на Исус

Това, което обаче бих препоръчал на всеки идващ в Рио де Жанейро е

обиколката с хеликоптера на залива,

на който е изграден града Гуанабара и най-заможната му част Ботафого. Краткия вариант за около 5 минути е около 70 долара, по-дългия до статуята на Христос е около 120 за около 10 минути.

От хеликоптера - Гуанабара бей и Ботафого – Рио де Жанейро, Бразилия

От хеликоптера – Гуанабара бей и Ботафого – Рио де Жанейро, Бразилия

От хеликоптера - Гуанабара бей и Ботафого – Рио де Жанейро, Бразилия

От хеликоптера

Преживяването е изключително за снимките отгоре да не говорим. Хеликоптерната площадка е точно отстрани на магазина с диамантите на Щерн при който винаги се водят организираните в групи туристи.

След това спокойно можете да се наслаждавате на

плажа на Копакабана или Ипанема

и нощните разходки там по крайбрежната алея или на залеза. Ако се събуждате по-рано наблюдавайте изгрева задължително! Изгревите в тропика са винаги атракция и този е един от тях.

Копакабана през деня – Рио де Жанейро, Бразилия

Копакабана през деня

Копакабана през нощта – Рио де Жанейро, Бразилия

Копакабана през нощта

Копакабана – Рио де Жанейро, Бразилия

Копакабана по обяд

Интересен факт е, че Копакабана е застроена и оформена при военните управления на Бразилия в 60-те години на 20 век! До тогава там е било обикновен крайбрежен район на града. Зад Копакабана паралелно се намира

„Авенида Атлантика“ или Атлантическия булевард

на който се намират основните магазини и ресторанти, освен тези на хотелите. На този булевард се срещнах за първи път с т.н. храна на тегло в ресторанти за такава. Всички вкусотии, а те са точно такива в тези ресторанти се предлагат на отделни блок маси, като основна, сладка част, салати. Всяка от тези части е с определена на килограм цена и колкото ви покаже кантара преди да се отправите към салона за консумация.

На Авенида Атлантика почти в центъра се намира и входът за една от

фавелите на Рио,

мисля, Санта Марта се казваше.

Фавелата Санта Марта зад Копакабана – Рио де Жанейро, Бразилия

Фавелата Санта Марта зад Копакабана

Фавелите представляват един вид отделени махали

по склоновете на Рио подобни на гета, където живее по-бедната част от населението и където животът си има свои норми. Това обаче далеч не са едновремешните фавели, изградени с домове от подръчни материали. Днес в тях домовете са тухлени, а пък за канализацията казват, че била „лесна“ понеже сградите са изцяло по наклоните на хълмовете.

R. São Clemente, 307 - Botafogo, Rio de Janeiro - RJ, 22260-140, Бразилия

Това, което обаче не е за изпускане е разходката из центъра на Рио наречена като туристически продукт на място

„Колониално Рио“!

Точно на нея ще ви посъватват да си сложите раницата отпред на гърдите. и да си държите камерите на ръкохватки.

Колониално Рио – Рио де Жанейро, Бразилия

Раниците – отпред!

Колониално Рио – Рио де Жанейро, Бразилия

Колониално Рио

Ще видите целия стар център изграден от португалците с резиденцията на местния управител тогава, библиотеката, операта, старите катедрали и най-вероятно ако сте с екскурзовод ще ви заведе накрая в най-известната сладкарница кафене за по кафе, което обаче е 15 долара за каничка и се поръчва за двама човека обикновено.

Резиденцията на Губернатора на града от колониалния период – Рио де Жанейро, Бразилия

Резиденцията на Губернатора на града от колониалния период

Стадиона Маракана и катедралата Метрополитън

са последните обекти на туристически интерес преди летището за организираните туристи, но за мен Маракана е повече спортно съоръжение свързано с големи бразилски звезди от футбола, като Пеле и компания.

Модернистичната катедрала Метрополитън е известна с това, че е проектирана от ученик на известния бразилски архитет Оскар Нимайер проектирал новата столица Бразилия, която така и си остава повече един “негов” град-музей на модернизма.

По пътя към летището се минава през най-бедните райони на града. Това са места, където не бихте искали транспортът ви да се развали неочаквано! За късмет и никога не става.

И още нещо:

Винаги бъдете готови в Рио и за дъжд

Той е нещо като част от този град.

Това, което обаче аз не разбрах, и никой не знае със сигурност е защо градът е наречен „Януарска река“

Автор: Веселин Давидков

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Бразилия – на картата:

БразилияBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дончо каза:

    Мой приятел ,който вече няколко пъти ходи в Рио ми каза ,че португалците го открили през януари и мислели ,че заливът е устие на река .Така му измислили името.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.