авг. 15 2017

С влак от София до Истанбул

Мой ред е да ви разкажа как, дали и защо да ползвате влака София – Истанбул. Приятно четене:

С влак от София до Истанбул

и обратно

Преди няколко месеца Турските железници възстановиха директния влак между Истанбул и София (заедно с него отново има влак Истанбул – Букурещ и Истанбул–Белград, както и Истанбул–Сараево). Влаковете за София, Букурещ и Белград се рекламират със слогана

„За един ден в Европа“ 🙂

Tren istanbul sofya slogan - За един ден в Европа – Влак Истанбул-София

За един ден в Европа

Естествено, щом е Европа – там съм и аз :), и сътоветно започнах да се възползвам от влака за София, вместо да се мандахерцам с автобуса, когато пък Турските авиолинии не са пуснали промоция.

След

няколко пътувания в двете посоки

– при това в два различни вида купета („класи“): в двуместно и четириместно купе, мога да кажа следното:

Ако пътувате за Истанбул/София през нощта, или трябва да пристигнете сутринта там (в Истанбул/София), или пък трябва да пътувате с дете – искрено препоръчвам услугите на TCDD и БДЖ за нощния експрес София–Истанбул / Истанбул–София.

Разликата с цената на автобуса е от 5 лв (в 4 местното купе) до 15 лв (в 2 местното купе) на човек. И получаваш легло с бели чаршафи, одеало, тоалетна, тоалетна хартия и … място да си опънеш изцяло краката.

Гара Халкалъ – Влак София-Истанбул Гара Халкалъ – Влак София-Истанбул

Гара Халкалъ, Истанбул

Гара Халкалъ – Влак София-Истанбул

Турският локомотив (Гара Халкалъ)

Гара Халкалъ – Влак София-Истанбул

Български вагон (Гара Халкалъ). На се смейте, мене това ме държи

Централна гара – Влак София-Истанбул

Турските вагони (Централна гара)

Централна гара – Влак София-Истанбул

Турските вагони (Централна гара)

Билети

Билетите могат да се купят без предварителна резервация директно на гарата (Централна гара в София или гара Халкалъ в Истанбул) и в деня на пътуването. Ако в Турция има дълъг уикенд (т.е.повече хора идват в София на разходка – а София започва да става популярна дестинация!) – помислете за билетите поне един ден предварително. В София билети се купуват и от бюро Рила (срещу Централна поща), а в Истанбул – и на гара Сиркеджи в центъра. И двете железници – БДЖ и TCDD – имат някаква фобия към продажби по интернет, но пък поне приемат дебитни и кредитни карти на касите си 😉

Разписание

Влакът

Влакът, като цяло, е една идея по-бавен от нощния автобус, и съвпада точно с времето за пътуване на дневния автобус. Ако пътувате през нощта – автобусът пристига преди началото на градския транспорт, а влакът пристига малко след като градския транспорт е тръгнал. Което по истанбулски мерки ви икономисва допълнителни 40-50 и нагоре лева за нощно такси (да не говоря за номерата, които владеят истанбулските таксиджии).

Влак София-Истанбул, купеВлак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе

Двуместните купета във влака Истанбул–София

Двуместните купета имат собствена мивка (с вода!), сапун, контакт 220 V, закачалка, шкафче с чекмедже и … хладилник 🙂 И чиста хавлиена кърпа за лице! И еднократни чехли, като в хотел!

Кондукторът раздава нещо и за хапване/пийване, което е включено в цената (подобно на турските автобуси). Освен това предлага чай или кафе 🙂

При четириместните купета ги няма мивката и хладилника (то ясно – другата двойка легла са на мястото им). Май и чехли нямаше 😉

Всички купета са климатизирани, като климатикът не се самоизключва, когато няма локомотив или има дълъг престой (както е на границата). Същото важи и за водата в мивката и тоалетните. Тоалетните са две различни в двата края на вагона – едната е с клекало („турска“), другата е със седалка. И двете са чисти, работят с вакуум, и не ми се е случвало да няма тоалетна хартия, вкл.и в края на пътуването.

İstasyon Cd., 22130 Kemal Köyü/Edirne Merkez/Edirne, Турция

Границата

Границата по разписание отнема около два часа (Толкова, колкото и при дневния автобус. Нощният автобус минава по-бързо заради липсата на опашки, но пак не става за по-малко от час) – от българска страна минава граничен полицай, събира паспортите и ги носи за обработка, а вие в това време си спите. По-неприятното е от турската страна, защото трябва да слезете и да минете лично паспортния контрол на едно гише на гарата Капъкуле. После пак си влизате в купето и си спите 😉 (При автобуса се слиза и на трите проверки – българска паспортна, турска паспортна и турска митническа. Адска досада е – слез – качи се –слез –качи се)

Гара Капъкуле – Влак София-ИстанбулГара Капъкуле – Влак София-Истанбул

Гара Капъкуле

Гара Капъкуле – Влак София-Истанбул

Гара Капъкуле

В посока към Турция от турска страна минават и митничари (вече след като сте минали паспортния контрол) за проверка на багажа – като според мене търсят месо и месни продукти, а не толкова алкохол или цигари. Иначе от бълграска страна митничари не минават (или поне аз не съм имал такъв случай). С други думи митническа проверка има само в посока Турция и само откъм турската страна. А за паспортната проверка от турска страна се слиза на гарата.

При напускане на Турция, и ако не сте турски граджанин, влизайте направо вътре на гишето за паспортния контрол. Турските граждани се редят първо на една предварителна опашка и чак тогава отиват на граничния контрол. Те плащат едни 15 лири таксова марка за правото за напускане на страната си – така че, ако не сте турски граджанин, бягайте веднага на граничния контрол вътре в гарата. Като минете по-бързо, ще имате после повече време да си отспивате в купето. Или да идете до фри шопа. (Прилича на склад на Илиянци, но малък). Или просто да подишате чист въздух 🙂

Пътниците

Специално ги описвам, защото от няколко места дойде въпроса какви хора пътуват по това направление – има две големи групи:

 • семейства с деца (обикновено турци), както и
 • пътешественици с раници (всякакви, но отново предимно турци)

Последните са в по-младата възрастова група, естествено, а София очевидно се превръща в добра дестинация за уикенд-туризъм. Щом щерка ми ползва влака сама – можете да сте сигурни, че публиката е прилична 🙂

Гастарбайтери и бежанци не ползват влака – първите пътуват с коли, вторите – ползват други средства са транспорт 😉 Не се забелязват и онези групи от по няколко сами мъже, които пътуват до София заради казиното на Дедеман – те си летят със самолет петък вечер за София и се връщат в Истанбул неделя вечер пак със самолета. Също не съм срещал и български турци – те обикновено пътуват до градове близо до турската граница (Кърджали, Хасково и т.н.) и влакът за София просто не им върши работа. Възможно е да ползват влака за Букурещ, защото минава през Русе (но това са само мои предположения).

Пътуване и сън

След границата – лягате и спите. Влакът вози като немска железница – не прави ту-ду–ту-туп, а прави ссссссссссс (с изключение на районите около Пловдив, и около Костенец – там още не е стигнал ремонтът на линията).

Пловдив – Влак София-Истанбул

Пловдив

Чаталджа – Влак София-Истанбул

Чаталджа

Първото ми събуждане след границата е или на Чаталджа, или на Пловдив. Тогава може и кафенце да си поръчате при кондуктора, преди да сте стигнали до края на пътуването 🙂

Турско кафе – Влак София-Истанбул

Кафе, малко преди Белово

Пристигане

Истанбул

Когато пристигнете на гара Халкалъ в Истанбул, ще ви чака безплатен автобус (турците му викат „сервис“), който ще ви откара до гара Сиркеджи (т.е.баш в центъра). Иначе можете да ползвате и градските автобуси BN1, BN2 и BN3 – спират точно като излезете от пероните на гара Халкалъ: в посока Кючукчекмедже (с връзки към Авджълар и метробуса), към Кaзлъчешме (връзка към Мармарай и Азия), и към Еминьоню и Сиркеджи (центъра) (BN2 от известно време стига само до центъра на Кючюкюекмедже, без да стига до Халкалъ – бел.Ст.)

Истанбул – Влак София-Истанбул

Истанбул

Истанбул – Влак София-Истанбул Истанбул – Влак София-Истанбул

Истанбул

София и Витоша – Влак София-Истанбул

София и Витоша

София

Когато пристигате в София – погледнете през прозореца: идея си нямате колко е красива и София, и Витоша при пристигането на влака от Истанбул!

Лек път!

Още снимки (правени са с телефон, през прозорец на влак – та, моля, не се втелявайте за качеството им 😉 :

Чаталджа – Влак София-Истанбул

Чаталджа

Чаталджа – Влак София-Истанбул

Чаталджа

Одрин – Влак София-Истанбул

Одрин. Защо влаковете за Мармарай влизат през България, все още ми е загадка

Гара Пловдив – Влак София-Истанбул

Гара Пловдив

Гара Пловдив – Влак София-Истанбул

Гара Пловдив

Пазарджик – Влак София-Истанбул

Гара Септември – Влак София-Истанбул

Гара Септември

Гара Септември – Влак София-Истанбул

Гара Септември

Малко Белово – Влак София-Истанбул

Малко Белово

Белово – Влак София-Истанбул

Белово – красива къща, нуждаеща се от поддръжка

Белово – Влак София-Истанбул

Белово – една от най-важните гари на българското Възраждане

Ихтиман – Влак София-Истанбул

Ихтиман

Ихтиман – Влак София-Истанбул

Ихтиман

Вакарел – Влак София-Истанбул

Вакарел

Гара Елин Пелин – Влак София-Истанбул

Гара Елин Пелин

Гара Елин Пелин – Влак София-Истанбул

Гара Елин Пелин

Гара Елин Пелин – Влак София-Истанбул

Гара Елин Пелин

Гара Искър – Влак София-Истанбул

Гара Искър

Слатина – Влак София-Истанбул

Слатина – Влак София-Истанбул

Гара Подуене разпределителна – Влак София-Истанбул

Гара Подуене разпределителна

Гара Подуене – Влак София-Истанбул

Само Левски! Гара Подуене

Гара Подуене – Влак София-Истанбул

Гара Подуене – любимата ми

Гара Подуене – Влак София-Истанбул

Гара Подуене – най-красивата!

Гара Подуене – Влак София-Истанбул

Гара Подуене – моят усет към пътешествията!

Бул.Данаил Николаев („страшното място“) – Влак София-Истанбул

Бул.Данаил Николаев („страшното място“ – място за тест на гадже: ако след като мине с тебе от тук и не те зареже – жени се, тя е!)

Моста Чавдар – Влак София-Истанбул

Моста Чавдар – „Когато па! Когато па! Когато падне БСП!“

Моста Чавдар – Влак София-Истанбул

Моста Чавдар – на това място посрещнах новината, че БСП връща мандата през зимата на 1996/97

Сточна гара – Влак София-Истанбул

Сточна гара

Към Централна гара – Влак София-Истанбул

Към Централна гара

Централна гара – Влак София-Истанбул

Централна гара

Централна гара – Влак София-Истанбул

Централна гара

Централна гара – Влак София-Истанбул

Буря се задава над Централна гара

Дедеман – Влак София-Истанбул

Дедеман

Централна гара – Влак София-Истанбул

Буря над София

Други разкази свързани с Истанбул – на картата:

ИстанбулBooking.com

www.pdf24.org    Изпрати пътеписа като PDF   


11 коментара

11 коментара to “С влак от София до Истанбул”

 1. dimitrov каза:

  Днес от Димитровград този влак тръгна с 2 часа закъснение.Автобусите почти винаги пристигат по разписание.

 2. […] трябва да се включа и аз, т.к.в последно време редовно пътувам с влака София – Истанбул: практически съм единственията българин във влака – […]

 3. Dragomir каза:

  Знаете ли как стоят нещата с велосипед? Истанбул-София

 4. Стойчо каза:

  Мисля, че няма да има проблем да го качиш във влака (питай на касата за всеки случай), но не мога да си представя какво ще правиш с велосипед в Истанбул? Тук колела се карат само в парк или други, далечни от улиците, подсигурени места

 5. Марина Митева каза:

  Стойчо, интересува ме от Халкали колко време заема пътуването до Сиркеджи с сервиз?

 6. Стойчо каза:

  Под половин час 😉 Когато мене ме возиха (по принцип не ползвам сервиза, защото съм в друга посока) – за около 15 минути беше, но беше без никакъв трафик деня

 7. Марина Митева каза:

  Супер,ако 30мин….а обратно пак от Сиркеджи има ли такъв сервиз?Благодаря 🙂

 8. Стойчо каза:

  Да, преди влака в посока София от Сиркеджи също тръгва „сервиз“. За съжаление не знам в колко часа, но влакът по разписание (лятно) тръгва в 21:40, предполагам, че сервизът тръгва в 20:30 от Сиркеджи. Във всеки случай – питай, защото не съм го ползвал (аз отивам директно на Халкали, защото ми е по-кратко)

 9. Марина Митева каза:

  Благодаря!

 10. Васил каза:

  Привет, виждам в google maps, че пътя за Серкеджи минава покрай летище Ататюрк. Дали ще можем да слезем там?
  И съответно да го хванем после 🙂

 11. Стойчо каза:

  Здравей, едва ли ще ти спрат по пътя до Сиркеджи, за да слезеш, но от самото Сиркеджи много лесно се стига до Ататюрк: за една спирка с Марамрай до Йеникапъ, а там се каваш на метрото за Ататюрк (мисля, че се води Линия 1 даже)

Leave a Reply