С влак от София до Истанбул

Мой ред е да ви разкажа как, дали и защо да ползвате влака София – Истанбул. Приятно четене:

С влак от София до Истанбул

и обратно

Преди няколко месеца Турските железници възстановиха директния влак между Истанбул и София (заедно с него отново има влак Истанбул – Букурещ и Истанбул–Белград, както и Истанбул–Сараево). Влаковете за София, Букурещ и Белград се рекламират със слогана

„За един ден в Европа“ 🙂

Tren istanbul sofya slogan - За един ден в Европа – Влак Истанбул-София

За един ден в Европа

Естествено, щом е Европа – там съм и аз :), и сътоветно започнах да се възползвам от влака за София, вместо да се мандахерцам с автобуса, когато пък Турските авиолинии не са пуснали промоция.

След

няколко пътувания в двете посоки

– при това в два различни вида купета („класи“): в двуместно и четириместно купе, мога да кажа следното:

Ако пътувате за Истанбул/София през нощта, или трябва да пристигнете сутринта там (в Истанбул/София), или пък трябва да пътувате с дете – искрено препоръчвам услугите на TCDD и БДЖ за нощния експрес София–Истанбул / Истанбул–София.

Разликата с цената на автобуса е от 5 лв (в 4 местното купе) до 15 лв (в 2 местното купе) на човек. И получаваш легло с бели чаршафи, одеало, тоалетна, тоалетна хартия и … място да си опънеш изцяло краката.

Гара Халкалъ – Влак София-Истанбул Гара Халкалъ – Влак София-Истанбул

Гара Халкалъ, Истанбул

Гара Халкалъ – Влак София-Истанбул

Турският локомотив (Гара Халкалъ)

Гара Халкалъ – Влак София-Истанбул

Български вагон (Гара Халкалъ). На се смейте, мене това ме държи

Централна гара – Влак София-Истанбул

Турските вагони (Централна гара)

Централна гара – Влак София-Истанбул

Турските вагони (Централна гара)

Билети

Билетите могат да се купят без предварителна резервация директно на гарата (Централна гара в София или гара Халкалъ в Истанбул) и в деня на пътуването. Ако в Турция има дълъг уикенд (т.е.повече хора идват в София на разходка – а София започва да става популярна дестинация!) – помислете за билетите поне един ден предварително. В София билети се купуват и от бюро Рила (срещу Централна поща), а в Истанбул – и на гара Сиркеджи в центъра. И двете железници – БДЖ и TCDD – имат някаква фобия към продажби по интернет, но пък поне приемат дебитни и кредитни карти на касите си 😉

Разписание

Влакът

Влакът, като цяло, е една идея по-бавен от нощния автобус, и съвпада точно с времето за пътуване на дневния автобус. Ако пътувате през нощта – автобусът пристига преди началото на градския транспорт, а влакът пристига малко след като градския транспорт е тръгнал. Което по истанбулски мерки ви икономисва допълнителни 40-50 и нагоре лева за нощно такси (да не говоря за номерата, които владеят истанбулските таксиджии).

Влак София-Истанбул, купеВлак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе Влак София-Истанбул, купе

Двуместните купета във влака Истанбул–София

Двуместните купета имат собствена мивка (с вода!), сапун, контакт 220 V, закачалка, шкафче с чекмедже и … хладилник 🙂 И чиста хавлиена кърпа за лице! И еднократни чехли, като в хотел!

Кондукторът раздава нещо и за хапване/пийване, което е включено в цената (подобно на турските автобуси). Освен това предлага чай или кафе 🙂

При четириместните купета ги няма мивката и хладилника (то ясно – другата двойка легла са на мястото им). Май и чехли нямаше 😉

Всички купета са климатизирани, като климатикът не се самоизключва, когато няма локомотив или има дълъг престой (както е на границата). Същото важи и за водата в мивката и тоалетните. Тоалетните са две различни в двата края на вагона – едната е с клекало („турска“), другата е със седалка. И двете са чисти, работят с вакуум, и не ми се е случвало да няма тоалетна хартия, вкл.и в края на пътуването.

İstasyon Cd., 22130 Kemal Köyü/Edirne Merkez/Edirne, Турция

Границата

Границата по разписание отнема около два часа (Толкова, колкото и при дневния автобус. Нощният автобус минава по-бързо заради липсата на опашки, но пак не става за по-малко от час) – от българска страна минава граничен полицай, събира паспортите и ги носи за обработка, а вие в това време си спите. По-неприятното е от турската страна, защото трябва да слезете и да минете лично паспортния контрол на едно гише на гарата Капъкуле. После пак си влизате в купето и си спите 😉 (При автобуса се слиза и на трите проверки – българска паспортна, турска паспортна и турска митническа. Адска досада е – слез – качи се –слез –качи се)

Гара Капъкуле – Влак София-ИстанбулГара Капъкуле – Влак София-Истанбул

Гара Капъкуле

Гара Капъкуле – Влак София-Истанбул

Гара Капъкуле

В посока към Турция от турска страна минават и митничари (вече след като сте минали паспортния контрол) за проверка на багажа – като според мене търсят месо и месни продукти, а не толкова алкохол или цигари. Иначе от бълграска страна митничари не минават (или поне аз не съм имал такъв случай). С други думи митническа проверка има само в посока Турция и само откъм турската страна. А за паспортната проверка от турска страна се слиза на гарата.

При напускане на Турция, и ако не сте турски граджанин, влизайте направо вътре на гишето за паспортния контрол. Турските граждани се редят първо на една предварителна опашка и чак тогава отиват на граничния контрол. Те плащат едни 15 лири таксова марка за правото за напускане на страната си – така че, ако не сте турски граджанин, бягайте веднага на граничния контрол вътре в гарата. Като минете по-бързо, ще имате после повече време да си отспивате в купето. Или да идете до фри шопа. (Прилича на склад на Илиянци, но малък). Или просто да подишате чист въздух 🙂

Пътниците

Специално ги описвам, защото от няколко места дойде въпроса какви хора пътуват по това направление – има две големи групи:

 • семейства с деца (обикновено турци), както и
 • пътешественици с раници (всякакви, но отново предимно турци)

Последните са в по-младата възрастова група, естествено, а София очевидно се превръща в добра дестинация за уикенд-туризъм. Щом щерка ми ползва влака сама – можете да сте сигурни, че публиката е прилична 🙂

Гастарбайтери и бежанци не ползват влака – първите пътуват с коли, вторите – ползват други средства са транспорт 😉 Не се забелязват и онези групи от по няколко сами мъже, които пътуват до София заради казиното на Дедеман – те си летят със самолет петък вечер за София и се връщат в Истанбул неделя вечер пак със самолета. Също не съм срещал и български турци – те обикновено пътуват до градове близо до турската граница (Кърджали, Хасково и т.н.) и влакът за София просто не им върши работа. Възможно е да ползват влака за Букурещ, защото минава през Русе (но това са само мои предположения).

Пътуване и сън

След границата – лягате и спите. Влакът вози като немска железница – не прави ту-ду–ту-туп, а прави ссссссссссс (с изключение на районите около Пловдив, и около Костенец – там още не е стигнал ремонтът на линията).

Пловдив – Влак София-Истанбул

Пловдив

Чаталджа – Влак София-Истанбул

Чаталджа

Първото ми събуждане след границата е или на Чаталджа, или на Пловдив. Тогава може и кафенце да си поръчате при кондуктора, преди да сте стигнали до края на пътуването 🙂

Турско кафе – Влак София-Истанбул

Кафе, малко преди Белово

Пристигане

Истанбул

Когато пристигнете на гара Халкалъ в Истанбул, ще ви чака безплатен автобус (турците му викат „сервис“), който ще ви откара до гара Сиркеджи (т.е.баш в центъра). Иначе можете да ползвате и градските автобуси BN1, BN2 и BN3 – спират точно като излезете от пероните на гара Халкалъ: в посока Кючукчекмедже (с връзки към Авджълар и метробуса), към Кaзлъчешме (връзка към Мармарай и Азия), и към Еминьоню и Сиркеджи (центъра) (BN2 от известно време стига само до центъра на Кючюкюекмедже, без да стига до Халкалъ – бел.Ст.)

Истанбул – Влак София-Истанбул

Истанбул

Истанбул – Влак София-Истанбул Истанбул – Влак София-Истанбул

Истанбул

София и Витоша – Влак София-Истанбул

София и Витоша

София

Когато пристигате в София – погледнете през прозореца: идея си нямате колко е красива и София, и Витоша при пристигането на влака от Истанбул!

Лек път!

Още снимки (правени са с телефон, през прозорец на влак – та, моля, не се втелявайте за качеството им 😉 :

Чаталджа – Влак София-Истанбул

Чаталджа

Чаталджа – Влак София-Истанбул

Чаталджа

Одрин – Влак София-Истанбул

Одрин. Защо влаковете за Мармарай влизат през България, все още ми е загадка

Гара Пловдив – Влак София-Истанбул

Гара Пловдив

Гара Пловдив – Влак София-Истанбул

Гара Пловдив

Пазарджик – Влак София-Истанбул

Гара Септември – Влак София-Истанбул

Гара Септември

Гара Септември – Влак София-Истанбул

Гара Септември

Малко Белово – Влак София-Истанбул

Малко Белово

Белово – Влак София-Истанбул

Белово – красива къща, нуждаеща се от поддръжка

Белово – Влак София-Истанбул

Белово – една от най-важните гари на българското Възраждане

Ихтиман – Влак София-Истанбул

Ихтиман

Ихтиман – Влак София-Истанбул

Ихтиман

Вакарел – Влак София-Истанбул

Вакарел

Гара Елин Пелин – Влак София-Истанбул

Гара Елин Пелин

Гара Елин Пелин – Влак София-Истанбул

Гара Елин Пелин

Гара Елин Пелин – Влак София-Истанбул

Гара Елин Пелин

Гара Искър – Влак София-Истанбул

Гара Искър

Слатина – Влак София-Истанбул

Слатина – Влак София-Истанбул

Гара Подуене разпределителна – Влак София-Истанбул

Гара Подуене разпределителна

Гара Подуене – Влак София-Истанбул

Само Левски! Гара Подуене

Гара Подуене – Влак София-Истанбул

Гара Подуене – любимата ми

Гара Подуене – Влак София-Истанбул

Гара Подуене – най-красивата!

Гара Подуене – Влак София-Истанбул

Гара Подуене – моят усет към пътешествията!

Бул.Данаил Николаев („страшното място“) – Влак София-Истанбул

Бул.Данаил Николаев („страшното място“ – място за тест на гадже: ако след като мине с тебе от тук и не те зареже – жени се, тя е!)

Моста Чавдар – Влак София-Истанбул

Моста Чавдар – „Когато па! Когато па! Когато падне БСП!“

Моста Чавдар – Влак София-Истанбул

Моста Чавдар – на това място посрещнах новината, че БСП връща мандата през зимата на 1996/97

Сточна гара – Влак София-Истанбул

Сточна гара

Към Централна гара – Влак София-Истанбул

Към Централна гара

Централна гара – Влак София-Истанбул

Централна гара

Централна гара – Влак София-Истанбул

Централна гара

Централна гара – Влак София-Истанбул

Буря се задава над Централна гара

Дедеман – Влак София-Истанбул

Дедеман

Централна гара – Влак София-Истанбул

Буря над София

Други разкази свързани с Истанбул – на картата:

ИстанбулBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

26 Отговори

 1. dimitrov каза:

  Днес от Димитровград този влак тръгна с 2 часа закъснение.Автобусите почти винаги пристигат по разписание.

 2. Dragomir каза:

  Знаете ли как стоят нещата с велосипед? Истанбул-София

 3. Стойчо каза:

  Мисля, че няма да има проблем да го качиш във влака (питай на касата за всеки случай), но не мога да си представя какво ще правиш с велосипед в Истанбул? Тук колела се карат само в парк или други, далечни от улиците, подсигурени места

 4. Марина Митева каза:

  Стойчо, интересува ме от Халкали колко време заема пътуването до Сиркеджи с сервиз?

 5. Стойчо каза:

  Под половин час 😉 Когато мене ме возиха (по принцип не ползвам сервиза, защото съм в друга посока) – за около 15 минути беше, но беше без никакъв трафик деня

 6. Марина Митева каза:

  Супер,ако 30мин….а обратно пак от Сиркеджи има ли такъв сервиз?Благодаря 🙂

 7. Стойчо каза:

  Да, преди влака в посока София от Сиркеджи също тръгва „сервиз“. За съжаление не знам в колко часа, но влакът по разписание (лятно) тръгва в 21:40, предполагам, че сервизът тръгва в 20:30 от Сиркеджи. Във всеки случай – питай, защото не съм го ползвал (аз отивам директно на Халкали, защото ми е по-кратко)

 8. Марина Митева каза:

  Благодаря!

 9. Васил каза:

  Привет, виждам в google maps, че пътя за Серкеджи минава покрай летище Ататюрк. Дали ще можем да слезем там?
  И съответно да го хванем после 🙂

 10. Стойчо каза:

  Здравей, едва ли ще ти спрат по пътя до Сиркеджи, за да слезеш, но от самото Сиркеджи много лесно се стига до Ататюрк: за една спирка с Марамрай до Йеникапъ, а там се каваш на метрото за Ататюрк (мисля, че се води Линия 1 даже)

 11. Бойко каза:

  Привет, много полезна и чудесно поднесена информация. Благодарности на Стойчо! Убеди ме да ползвам влак отново след 30 години 🙂

 12. Бойко каза:

  Само да добавя актуално инфо. Към днешна дата (28.02.19) билети за международни влакове НЕ могат да се купят от бюро Рила (срещу Централна поща, на Гурко), а само на Ц. гара. Другото е, че явно пътуването набира популярност, защото пак днес нямаше билети за двуместните спални купета за връщане от Истанбул. Та имайте едно на ум да купувате билети по-рано. И последно – няма я вече отстъпката от 10 % ако купиш билети за отиване и връщане.

 13. Симо каза:

  Благодаря за инфото!
  и въпрос…
  как се разпознава този автобус, който ще чака на гарата…?
  много хубави снимки, ама точно на автобуса снимки няма 🙂

 14. Стойчо каза:

  Кондукторите насочват към него – освен това, той паркира по такъв начин, че няма как да го подминеш (уличката е тясна 🙂

 15. Ана каза:

  Здравейте!
  Благодаря за изчерпателната информация. Мислите ли, че влака е безопасен, ако пътуваш сама. Също така знаете ли на коя гара се съединява с този идващ от Русе- предполагам на Димитровград? Плаща ли се допълнително за тези автобуси “сервиз”?

 16. Стойчо каза:

  1. Дъщеря ми пътува редовно сама. Не бих я пуснал, ако имах съмнения.
  2. Съединява се, мисля, на Капъкуле (обаче май съм в грешка – погледнах текущото разписание и май наистина се съединявата на Димитровград! Капъкуле беше по-рано, когато още пътувах редовно по линията)
  3. Не, това е част от услугата

 17. Mira каза:

  Здравейте и от мен!

  На други гари спира ли влака или само тези които са посочени в разписанието? По конкретно ме интересува дали между Димитровград и Свиленград спира на гара Харманли?
  Благодаря предварително!

 18. Стойчо каза:

  @Mira, предполагам тчоно това е ролята на разписанието – до покаже кога и къде пристига и тръгва влака.
  Иначе от опит ми е много трудно да ти кажа, защото между Пловдив и Свиленград винаги го проспивах, така че нямам спомени

 19. Mira каза:

  Много Ви благодаря за бързият отговор, Стойчо, явно ще звъня на БДЖ. Гледала съм разписания и са пропускали гари а се спира, затова попитах, ако случайно знаете. 🙂 Прекрасна седмица Ви желая! Бедете здрави!

 20. Гримьор каза:

  Дано и нашите железници да се сетят да пуснат нещо подобно за европа.

 21. Стойчо каза:

  Понякога подозирам, че върху БДЖ влияят нежелезопътни фактори предимно… 🙁

 22. Бойка каза:

  Налагамисе пътуване до софия а се намирам в Текирдаг от коя гара мага да хвана вечерният влак тъй като съм с бебе.Благодаря предварително

 23. Стойчо каза:

  Спира на Чаталджа и Чорлу, ако ти върши работа.

 24. :) каза:

  русе- букурещ-север – будапеща-келети – виена-запад – цюрих по релси е ~1.5 денонощие,живи & здрави

 25. Мария Йорданова каза:

  Бих казала, че съм по- скоро разочарована, защото нямаше никаква информация за разписанието във влака.
  Генерално влака се движи и в двете посоки с по 3.5-4 часа закъснение, което е прекалено. Също така на връщане климатика непрестанно духаше непоносимо студено, контрольорът трябваше да изключи цялото електричество във вагона, за да спре, че иначе сеяхме с по 2-3 блузи и якета вътре.

 1. 04.03.2018

  […] трябва да се включа и аз, т.к.в последно време редовно пътувам с влака София – Истанбул: практически съм единственията българин във влака – […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.