Лазурният бряг с деца (6 ден): Марсилия и Замъкът Иф

Продължаваме пътуването на Тони из Лазурния бряг, което започнахме в Милано, Ница и Монако, а продължихме в Кан, Антиб и Ез, а за последно – в Сен Тропе, Каси, Марсилия и Мартиг. Днес сме в Марсилия и замъка на граф Монте Кристо.

Приятно четене:

Ден 6,

Марсилия и Замъкът Иф

02.07.2015 г.

част шеста на

Лазурният бряг с деца

Ден 6, Марсилия, Замъкът Иф, Мартиг 03.07.2015 г.

Денят започна както обикновено – ранно ставане, закуска и приготовление на сандвичи. Днес щяхме да се разходим из

Марсилия

Градът беше някъде на около 20 – 30 км. от нас и се очакваше бързо пристигане. Спестихме някой лев от магистрала, тъй като по сайтовете я даваше платена, а се оказа безплатна.

Отново бях пуснал GPS-а като целта беше базиликата Notre Dame De La Garde. Тъй като беше рано сутринта си имаше и трафик към града. Отново на едно от техните смахнати кръстовища се получи драма и не бях застанал в правилната лента, което пък ни вкара в някакъв дълъг тунел и започнах да се чудя дали няма да ни изкара извън града, пък точно преди да влезем в тунела трябваше да хванем на другото дясно 🙂 и след 2 км да стигнем до базиликата.

Тези безумни кръстовища направо ме изумяваха всеки път, не е като да нямам опит в шофирането в чужбина, но във Франция определено се оказах без никакъв опит в големите градове. Междувременно от всякъде хвърчат скутери и те задминават като спрял. На хлъзгавия асфалт си взимаха завоите без проблем, особено триколките Piaggio MP3. Карам ежедневно и целогодишно скутер в София и наблюдавайки тези безумци с триколките нямах много избор като се приберем в България освен да си продам скутера и да си купя такова 🙂 То така и стана и определено не съжалявам за избора си. Наистина ги наблюдавам от много време, но сега като участник в движението и като ги гледах как сноват около мене вече реших и взех MP3. Много е стабилно и перфектно за хлъзгавия асфалт в София, спирачния път му е с около 20 % по-малък от на нормален скутер, което е животоспасяващо в много от случаите.

На изхода на тунела се оказа, че се плаща и то не беше малко пари. Хвана ме яд, че обърках пътя, защото тези пари бяха напълно излишни, но това е положението. Да, но тук поредната греда – спираме на тола, бутаме стандартната карта, с която плащахме на останалите толове и нищо. Почнахме да изреждаме всички карти, които имахме и пак нищо. Стана опашка, започнаха да се изнервят и да свиркат отзад. Да ама не, дупка за пари нямаше. За късмет имаше бутон за интерком, натиснах го и веднага дотърча една кака да види какво става. Добре, че имах дребни защото ресто не връщат. Дадох ѝ на ръка парите и ни отвори да минем. Оказа се, че въпреки минаването през дългия тунел отново бяхме на 2 – 3 км. от базиликата и реално пътят се удължи с километрите на тунела плюс таксата за въпросния, която беше нещо от рода на 2 – 4 евро.

Базиликата Notre Dame De La Garde

се намира на един много висок хълм и предлагам да започнем първо с панорамна снимка към града.

Notre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

Оригиналът тук: http://www.tonyco.net/panoramas/France_2015/Marseille.JPG

Ето и изглед.

Notre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

Notre Dame De La Garde – Марсилия, Франция Notre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

Сандерото и то наблюдава прекрасната гледка.

Дачия Сандеро – Марсилия, Франция

Най-голямата забележителност в Марсилия е църквата Notre Dame De La Garde.

Намира се на хълм над града и се издига на височина от 154 м. На върха на камбанарията й има близо 10-метрова позлатена статуя на Дева Мария на 12-метров пиедестал. Статуята е висока 9,7 м и тежи 4,5 т. Позлатена е чрез 29,4 хил. златни пластинки.
Няма място в Марсилия, било то по вода или по суша, откъдето да не се вижда великолепната статуя. Пред входа на базиликата има 2 статуи. Едната е на пророк Исая, а другата – на св. Йоан Богослов.

Notre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

Notre Dame De La Garde

Notre Dame De La Garde – Марсилия, ФранцияNotre Dame De La Garde – Марсилия, ФранцияNotre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

От паркинга се виждаха още няколко катедрали като например Cathedrale de la Major.

Марсилската катедрала или Cathedrale de la Major,

е католическа катедрала, съставена от разположени една до друга две църкви. Така и не стигнахме до нея, но по-късно през деня я видяхме още един път откъм морето връщайки се с корабчето от замъка Иф.

cathedrale de la major – Марсилия, Франция

Марсилия и морето видяни от базиликата Notre Dame De La Garde.

Notre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

Замъкът Иф видян от базиликата Notre Dame De La Garde.

Замъкът Иф от Notre Dame De La Garde – Марсилия, ФранцияЗамъкът Иф от Notre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

И поредното семейно селфи на фона на Марсилия.

Замъкът Иф от Notre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

За да се вижда и града, се наложи бижуто да го направим гугъл-мобил.

Дачия Сандеро – Марсилия, Франция

Запътихме се към входа.

Notre Dame De La Garde – Марсилия, ФранцияNotre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

Вътре е внушително и красиво. За щастие не бяха забранени стативите и успях да щракна прилично добри снимки.

Notre Dame De La Garde – Марсилия, ФранцияNotre Dame De La Garde – Марсилия, ФранцияNotre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

В долната част, мисля, че беше крипта имаше интересна полегнала статуя, може би на Исус.

Notre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

Приключихме с базиликата и се отправихме надолу към града. Уличките бяха тесни и супер стръмни, направо се набирах на кормилото, за да не се отлепя от седалката. Отново нещо завъртях от където не трябва и се наложи да направим още едно кръгче около катедралата за да уцеля слизането. Колата трябваше да я оставим някъде в центъра на платен паркинг и да продължим пеша и с градския транспорт. Движението е ужасно в града – тясно, натоварено, едвам-едвам с много зор се добрахме до паркинга в центъра. Паркирахме колата, и поехме из мръсните улици на Марсилия. До момента си мислех, че Paris е най-мръсния град, но и този не отстъпваше по мизерия и мръсотия. След като излязохме от паркинга щракнахме някоя друга снимка в района.

Църквата Iglesia San Vicente de Paul

Църквата Iglesia San Vicente de Paul – Марсилия, ФранцияЦърквата Iglesia San Vicente de Paul – Марсилия, Франция

И поехме към триумфалната арка.

Марсилия, ФранцияМарсилия, ФранцияМарсилия, Франция

Ето я в далечината Porte d’Aix

Porte d aix – Марсилия, Франция

Да де, но на площада около арката течаха ремонтни работи. Затова снимки от далеч.

Porte d aix – Марсилия, ФранцияPorte d aix – Марсилия, Франция

Нямаше какво друго да правим тук в прахоляка и започнахме да се лутаме къде е метрото. Стигнахме до положение да пускам GPS-а, за да ни заведе до спирката на метрото, която беше на 300 м. от площада.

Слязохме в метрото

и зачакахме влакчето.

Метро – Марсилия, ФранцияМетро – Марсилия, Франция

Тук отново ми направи

лошо впечатление

как хората се отнасят с другите. Една жена с бял бастун чакаща метрото, явно сляпа, горе долу се ориентираше добре, но все пак да уцели вратата не е много лесно. Около нея имаше доста хора и никой не и съдейства. Хванах я за ръката и я насочих, помогнах да се качи в метрото без да се лута по перона. Говорих и на английски и не знам дали ме разбра. Имаше места за сядане, но не пожела да седне и остана права във вагона. Може би щеше да и е по-лесно при слизането. В Софийското метро често съм засичал слепи хора и винаги някой им помага да се качат на влакчето. Всички знаем, че метрото не чака много на спирките и трябва бързо да се натовариш.

Пристигнахме в Parc Longchamp

Parc Longchamp – Марсилия, Франция

Имаше малка будка на която продаваха пържени картофи, и Боби реши, че е гладен. Седнахме и си взехме по нещо дребно за хапване, след което продължихме из парка.

Parc Longchamp – Марсилия, ФранцияParc Longchamp – Марсилия, ФранцияParc Longchamp – Марсилия, ФранцияParc Longchamp – Марсилия, Франция

Петя беше чела за някакъв дворец в парка с много хубави водни каскади, и се бяхме запътили да го открием.

Дворецът Palais Longchamp

се намира в едноименния парк. Комплексът на двореца се състои от три части. В центъра е разположен великолепен фонтан, истински воден замък, а на север и юг се простират полукръгло колонади.
От северната страна се намира

Музеят на Изящните Изкуства (Musee de Beaux-Arts),

а от южната

Музеят по Естествена История (Musee d’Histoire Naturelle).

На входа на комплекса се намират две симетрични стълбища украсени със скулптори на знаменития Антоан Луи Баро, които изобразяват хищници и тяхната плячка. Към централната част – Водният замък – принадлежи и великолепна Триумфална арка, която е украсена с кошници с цветя и птици с разперени крила. В предната част на свода между две русалки е изобразен герба на Марсилия. От арката тръгват две колонади, като всяка от тях се състои от 19 колони, 8 отпред и 11 отзад. Те са разположени така, че да не се закриват една друга. На фриза над колонадата се намират дванадесетте знака на зодиака, дело на Жилбер.

В центъра на целия комплекс е разположен 10 метров каменен фонтан направен от Жул Кавел. Скулптурата изобразява три жени на колесница теглена от волове. Централната, най-висока фигура символизира река Дюранс, двете по-малки пшеницата и гроздето. Зад тях се намират две деца с класове и грозде в ръце.

Зданията на двата музея на Изящните Изкуства и Естествена История са разположени симетрично относно главната ос на двореца и всеки има своя собствена архитектура.
Музеят на Естествената История е украсен с имената на известни учени и барелефи с техните изображения, а в музея на Изящните изкуства е отдадена почит на велики художници, скулптори, архитекти.

Дворецът Palais Longchamp – Марсилия, ФранцияДворецът Palais Longchamp – Марсилия, ФранцияДворецът Palais Longchamp – Марсилия, ФранцияДворецът Palais Longchamp – Марсилия, ФранцияДворецът Palais Longchamp – Марсилия, ФранцияДворецът Palais Longchamp – Марсилия, ФранцияДворецът Palais Longchamp – Марсилия, Франция

За съжаление каскадата и фонтаните не работеха.

Дворецът Palais Longchamp – Марсилия, Франция

Ето и една панорама към двореца.

Дворецът Palais Longchamp – Марсилия, Франция

Оригиналът тук: http://www.tonyco.net/panoramas/France_2015/Longchamp_1.JPG

И семейно селфи пред двореца.

Дворецът Palais Longchamp – Марсилия, Франция

Видяхме каквото видяхме само отвън. В музеите с малко дете не беше много оферта. Продължихме да търсим зоологическата градина. Еми намерихме я, само дето се оказа с изкуствени животни 🙂

Parc Longchamp – Марсилия, ФранцияParc Longchamp – Марсилия, Франция

Явно нямаше нищо интересно в тази зооградина и седнахме да хапнем по един сандвич на една пейка. Приключихме с обяда и се отправихме към

пристанището, където щяхме да търсим корабче до замъка Иф

Хванахме си отново метро в тази посока. На самото пристанище имаше много як навес, който да пази сянка на чакащите. Таванът му отдолу беше огледален и много хора бяха налягали по плочките и се зяпаха в тавана.

Пристанището на Марсилия, Франция

Vieux Port.

Пристанището на Марсилия, Франция

И една панорама на пристанището

Пристанището на Марсилия, Франция

Оригиналът тук: http://www.tonyco.net/panoramas/France_2015/VieuxPort_1.JPG

La Canebiere –

улицата срещу пристанището

la canebiere – Марсилия, Франция

Взехме билети и след малко лутане, откъде точно ни тръгва корабчето, се законтрихме на опашката.

Пристанището на Марсилия, Франция

Дойде време за качване и се натоварихме. Корабчето заплава из натовареното пристанище.

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, ФранцияС корабче до Замъка Иф – Масрилия, ФранцияС корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

Ето и две панорами от корабчето към пристанището.

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, ФранцияС корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

Оригиналите съответно тук: http://www.tonyco.net/panoramas/France_2015/VieuxPort_2.JPG и тук: http://www.tonyco.net/panoramas/France_2015/VieuxPort_3.JPG

Базиликата Notre Dame De La Garde, видяна откъм морето

Notre Dame De La Garde – Марсилия, Франция

Palais des congres du Pharo

palais des congres du pharo – Марсилия, Франция

Статуя пред Palais des congres du Pharo

palais des congres du pharo – Марсилия, Франция

Марсилия видяна от морето.

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, ФранцияС корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

Cathedrale de la Major

cathedrale de la major – Марсилия, Францияcathedrale de la major – Марсилия, Франция

На излизане от пристанището, видяхме бензиностанция за кораби и яхти. Много интересно съоръжение – накрая на един кей две колонки като на нормална бензиностанция и зареждат лодките, които спират на края на кея. Не я снимах, защото ме беше напекло доста 🙂

Ето вече бяхме към края на пристанището

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

И една панорама.

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

Оригиналът тук: http://www.tonyco.net/panoramas/France_2015/VieuxPort_4.JPG

Катамарани.

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

Акостираме на

острова Иф,

и корабчето продължава към следващата си дестинация.

С корабче до Замъка Иф – Марсилия, Франция

Замъкът Иф (Chateau d’If)

се намира на малкия скалист остров Иф в Марсилския залив, на около една миля от града. Построен е през 1524-1531 г. от крал Франсоа I, за да защитава града откъм морето. През 16-ти век били построени крепостната стена и наблюдателната кула. В него са били разположени 22 оръдия и 200 войници.

От 1634 г. замъкът-крепост е превърнат в затвор. Първият затворник в крепостта е бил рицарят Анселм, обвинен в заговор срещу монархията, който година по-късно е удушен в килията си. В продължение на три века около 3 500 души са били затворени в крепостта Иф. Не е известно някой от тях да е успял да избяга от острова (освен измисления граф Монте Кристо). Бедните затворници били настанявани в малки килии без прозорци в подземията. Богатите можели срещу солидно заплащане да ползват по-големи помещения с прозорци, камина и дори гардероб. Въпреки че на една от килиите има табела, че там е живял Желязната маска, това не е потвърдено документално.

Embarcadère Frioul If, 1 Quai de la Fraternité, 13001 Marseille, Франция

Островът става известен през 19-ти век покрай романа „Граф Монте Кристо“ от Александър Дюма, издаден за първи път през 1844 г. В него част от действието се развива в крепостта Иф. Тя е демилитаризирана в края на 19 век и от септември 1890 г. е отворена за посетители. Оттогава е туристическа атракция. До нея се стига лесно с някое от корабчетата, които тръгват от старото пристанище на Марсилия. Всички туристи могат да посетят килията на Едмон Дантес.

Поехме по стълбичките към входа.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Ето го и замъка.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

В единия край на двора има заведение.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Купихме си билети и влязохме във вътрешността.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Входът към

килията на Едмон Дантес (Граф Монте Кристо)

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, ФранцияЗамъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

В килията на Едмон Дантес (Граф Монте Кристо)

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Тунелът, който прокопават с абат Фариа.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, ФранцияЗамъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Продължихме с разходка из замъка, който не е нищо особено. Камъни и килията на героя, общо взето това е всичко.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, ФранцияЗамъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, ФранцияЗамъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, ФранцияЗамъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Надписи на килиите, кой къде е лежал.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, ФранцияЗамъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Петя затворник.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Камина в замъка.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Макет на замъка.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Изглед от върха на замъка.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

И една панорама.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Оригиналът тук: http://www.tonyco.net/panoramas/France_2015/Marseille_1.JPG

Ето го Боби на самия връх.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Петя на фона наМарсилия.

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Две семейни селфита

Замъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, ФранцияЗамъкът Иф (Chateau d'If) – Марсилия, Франция

Корабчето, което кара туристи из близките острови.

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, ФранцияС корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

Фарът

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, ФранцияС корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

По стената

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

Зачакахме корабчето да дойде да ни вземе. Беше зададено за определен час, като би трябвало да идва от към другите острови, но закъсня и в крайна сметка се качихме да се возим малко обиколно, до останалите острови и назад към Марсилия.

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

Поне видяхме замъка от задната му страна.

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, ФранцияС корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

Минавайки покрай един от другите острови, видяхме тази сграда.

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

На последния остров кораба се натъпка до козирката, като метро в пиков час. Добре че си бяхме взели места на носа. От приятното люшкане Боби и Ади заспаха въпреки жестоката жега и печащото слънце.

С корабче до Замъка Иф – Масрилия, Франция

Слязохме на пристанището и се запътихме към паркинга, за да си приберем колата.

Марсилия, ФранцияМарсилия, Франция

Това дори да не прилича на улица е такава и вървят коли със страшна сила. Из цяла Франция има подобни улици в пешеходните зони и много внимавахме да не ни отнесе някой, особено за децата, тъй като хич не прилича на нормална улица, по която вървят коли.

Марсилия, Франция

Намерихме си колата, но тъй като беше стояла почти цял ден на паркинга се наложи да платим голяма сума, нещо от порядъка на 18 – 20 евро за паркинг. По принцип Петя беше предвидила скъпите паркинги и бяхме подготвени.
Следващата дестинация беше

плажа на Fos-sur-Mer

Хазяинът ни го препоръча като добър и на няколко километра от Мартиг. От Марсилия, беше на около 40 – 50 км. по магистралата, която отново се оказа безплатна и спестихме някой лев. Беше ранен следобед и движението не беше много натоварено, та се измъкнахме сравнително бързо от града. Хич не ни хареса този град, доста мръсен, миришещ и мизерен.

Стигнахме до плажа, който наистина беше приличен

плажа на Fos-sur-Mer - Лазурен бряг, Франция

Плитко доста навътре и перфектно за игра на Боби.

плажа на Fos-sur-Mer - Лазурен бряг, Францияплажа на Fos-sur-Mer - Лазурен бряг, Францияплажа на Fos-sur-Mer - Лазурен бряг, Франция

Игра на топка.

плажа на Fos-sur-Mer - Лазурен бряг, Францияплажа на Fos-sur-Mer - Лазурен бряг, Францияплажа на Fos-sur-Mer - Лазурен бряг, Франция

И докато си почивам малко ме украсиха.

плажа на Fos-sur-Mer - Лазурен бряг, Францияплажа на Fos-sur-Mer - Лазурен бряг, Франция

За тази вечер бяхме планували да си приготвим вкъщи вечерята и да е риба. Напазарувахме някаква местна риба и Петя я приготви. Много комфортно се чувствахме в този апартамент, все едно си бяхме вкъщи.

Квартира - Лазурен бряг, ФранцияКвартира - Лазурен бряг, Франция

Ето я и детската стая.

Квартира - Лазурен бряг, Франция

Героите бяха уморени, а на другия ден ни очакваше сериозно физическо натоварване и трябваше да сме подготвени.

Всички снимки от Марсилия можете да видите тук: http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Marseille/
А от замъка Иф тук: http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Chateau_d_If/

Двуминутно видео от деня можете да гледате директно тук

 

Продължението

Лазурният бряг с деца (7 ден): Камарг, Арл и Мартиг

Автор: Антон Конакчиев

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Лазурен бряг – на картата:

Лазурен брягBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Антон Конакчиев

Роден съм в София на 1 Март 1979 г. Мотоциклетите са ми станали начин на живот.

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Дончо каза:

  Unlike.

 2. Автора каза:

  Дончо какво точно ти е унлайка ?

 1. 29.11.2017

  […] и Ез, в Сен Тропе, Каси, Марсилия и Мартиг. За последно бяхме в Марсилия и замъка на граф Монте Кристо, а днес сме в делтата на река Рона и град […]

 2. 18.03.2018

  […] в Кан, Антиб и Ез, в Сен Тропе, Каси, Марсилия и Мартиг. Бяхме в Марсилия и замъка на граф Монте Кристо, после – в делтата на река Рона и град Арл, Монпелие и в […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.