До Каспийско море и назад (1): Сванети, Грузия

Това лято ни върви на пътешествия из Кавказ – на днешното тръваме заедно с Любо. Започваме с Грузия, след обичайния транзит през Турция.

Приятно четене:

До Каспийско море и назад

автопътешествие през Грузия, Армения и Азербайджан с изкачване на връх Арагац в Армения

част първа

Сванети, Грузия

Дойде и тазгодишното дългоочаквано скитане към земите на изток от България. Плановете се простираха до обиколка на Грузия, Армения и Азербайджан като Турция беше планувана за строг транзит на отиване, а на връщане имаше посещение на древната арменска столица Ани. За цвят в обиколките из забележителните места бяхме включили изкачване на най-високия връх в Армения– Арагац 4090 м.

 • Армения ми е отдавна в полезрението. Малка страна, но има много какво да покаже.
 • В Грузия съм бил преди 5 години, но един път не стига за тази страна.
 • В Азербайджан пък просто няма как да не отидеш като вече си по тези места особено след като опростиха процедурата за издаване на визи и всичко става само по електронен път. Пък и държавата има какво да покаже.

Интересно е като обиколиш и трите бивши съветски републики и накрая направиш съпоставка между тях. Но да давам подред.

Петък след работа натоварихме верния автомобили, събрахме се екипажа от трима ентусиасти и поехме в посока югоизток към ГКПП Капитан Андреево. Идеята беше да минем в Турция и около Одрин да разпънем лагер 1 като ще имаме една граница зад гърба си и малко спестено време. До границата се стига неусетно по магистралата. Преминаването също беше бързо, защото все още потока от гастарбайтери не беше много голям. Намерихме си място в съседство на един царевичак скоро след границата и след лежерна вечеря се напъхахме в палатката.
Ден 1
Ранно ставане, закуска и

към Истанбул

Там решихме да минем по

новия мост номер 3 над Босфора,

който е добро решение макар и с отклонение от около 40 км, защото в Истанбул никога не знаеш кога ще влезеш и кога ще излезеш. Моста иначе е хубав с добра архитектура и видимо е било много скъп проект за изпълнение. Пътя е добре планиран с 6 платна в посока на места. Малко в азиатската част трябва да минеш през половин дузина детелини докато се включиш обратно в пътя за Анкара, но според мен тепърва предстои да го доусъвършенстват и ще поизправят трасето.

Всичко е хубаво, минаваме милионния град съвсем за прилично време, но след него ни

чака изненадата

Макар на магистрала, движението просто спря и напред се проточи безкрайна колона. Оказа се, че е първия ден от техния Рамазан и всичко се изнася. Отвратително задръстване или лазене чак до края на магистралата, където се отклонихме на север към крайбрежния път като мислех, че там нещата ще се оправят, но уви всичко просто спря. За половин час минаваш километър-два и особено като бързаш тая работа хич не ти се нрави. Решихме, че така няма да я караме. Отбихме на една бензиностанция и там ни казаха, че ще е така поне още 200 км до следващия ключов разклон – единия път отива към Трабзон, а другия към Ерзурум. За късмет от бензиностанцията се спускаше черен път, който отвеждаше към чудна поляна, която само питаше за палатки.

Разпънахме лагера в късния следобед и решихме, че ще станем в 1 ч през нощта и тогава ще пътуваме. Само на няма и километър от хаоса и глъчката на шосето цареше такава идилия като единствените живи същества ,които можеха да внесат някакъв смут бяха група лениви крави, които се мотаеха наоколо. Налягахме към осем часа, за да изпълним плана с нощното потегляне.

Сванети, Грузия

Ден 2
В 2:00 ч през нощта всичко беше събрано, багажа натоварен и потеглихме. Трафика беше натоварен дори и в този час, но поне се движехме с нормална скорост. След 200 км на разклона

хванахме пътя за Самсун и Трабзон

и движението се успокои чувствително. Започна т.н. крайбрежен турски скоростен път, който е в добро състояние, а и доста живописен на места. Единствения минус беше, че минава през населени места с ограничения и светофари, а това доста бави.

Път Сванети, Грузия Крави – Сванети, Грузия Сванети, Грузия

Много интересно, но имаше знаци за ограничение на скоростта, които показваха 82 км/ч. Не бях виждал досега такова прецизиране на ограничението. Първоначално реших, че ми се е сторило, но после видях, че тези знаци са често явление.

На грузинската граница

имаше дълга колона и реших, че ще си отчакаме поне 4 часа, но за щастие за около 2 часа минахме. По едно време докато чаках на колоната проехтя цветуща псувня на чист, роден, български език. Огледах се и видях камион със старозагорска регистрация и неговия шофьор, който нещо се беше нервирал.

Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия

На влизане в

Грузия

не ни правиха детайлна инспекция на багажа, което беше добре. Малко след границата в град Батуми хаоса на движението ни погълна.

Интересно, но по наблюденията ми в Грузия от 2012 година и сега, грузинците значително са занижили и без това ниската си култура на шофиране. Изпреварване в завой, разминаване на 3 коли по двулентов път, където е забранено изпреварването и други такива са нещо нормално за там. Просто го приемаш и се гмурваш в трафика, въпреки че някои изпълнения са достойни за планирано самоубийство. Грузински джигитски изпълнения. Все пак трябва да докажат, че думата „джигит“ идва от Грузия, а действително доколкото знам това означава човек, който може да язди бързо.

Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия

Поехме в посока градчето Зугдиди точно до границата с Абхазия. Оттам трябваше за се отклоним за Местия и

националния парк Сванети

в полите на Кавказ. Нещо любопитно е, че из трите държави

кравите са много на почит

Разхождат се по шосета, главни, второстепенни пътища и магистрали като господари на пътя. Обичайна гледка е в крайна лява лента на магистрала или скоростен път да има дузина заспали крави, които трябва за заобиколиш. Не ми стана ясно откъде този афинитет към асфалта от тях при положение, че само на метри имаше тучни ливади. Та

тук трябва да си нащрек за крави,

както е в Скандинавия със северните елени.

Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия

Вече беше късно и слънцето вървеше към скриване зад хоризонта, когато разпънахме лагера в покрайнините на малко село с много хубава ливада. И тази нощ наши домакини и съседи по палатка бяха стадо крави, които спяха в съседство. Откарахме до късна доба, защото нещо хич не ни се лягаше в тази идилия и спокойствие.

Ден 3
На сутринта след дърпането на ципа на палатката първото нещо, което се показа бяха група гъски, които се клатушкаха наперено по чакълестия път. Веднага се разкрякаха тревожно като видяха рошавата ми глава и намръщена физиономия с все още неотворени очи.

Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия Кавказ – Сванети, Грузия

Часът беше 5:00 ч. Сутрешната мъгла се стелеше над ливадите и се изпаряваше, а слънчевите лъчи се процеждаха през нея. Свежа грузинска утрин! Бавна и обилна закуска и

потеглихме към Сванети

Пътя беше около 100 км само завои по ту хубава, ту лоша и неравна настилка. Минава се и през един тунел, кой наподобява

порта към друг свят

Мегрелия-Горна Сванетия, Грузия

Отвсякъде течаха „водопади“ в него, долу беше калищак и всякакви такива неприятни екстри. За щастие времето беше супер и красиви високи кавказки върхове позираха на фона на синьото небе и тучните ливади в ниското, а множеството цветя допълваха прекрасния облик на мястото. Ясно изразения и най-популярен връх Ушба се беше наперил сред останалите по-ниски връхчета и ясно се открояваше пред нас. Направихме му поне дузина снимки.

Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия

Достигнахме

градчето Местия,

където се разходихме и се запознахме с околността. Тук популярни за целия район са множеството отбранителни кули, които навремето са служели хем за обстрел, хем за жилища. Повечето от тях са запазени в много добро състояние. Дори успяхме да влезем в една от тях и да се качим до покрива й, който предлагаше чудесна гледка към околността. Опитахме

местния специалитет – Хачапури,

който се оказа нещо много вкусно, особено за любителите на тестените изделия. След това обърнахме по същия път като останалото от Грузия щяхме да гледаме на връщане. И без това три пъти влизахме и излизахме от Грузия за това пътуване. Тя се явява неизменна точка за всеки, който иска да влезе и в Азербайджан, и в Армения, т.к. тези страни са затворили сухопътните граници помежду си и са в меко казано лоши отношения.

Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия Вардзия, Грузия

Следваше транзит до границата с Азербайджан. По пътя се мяркаха много ирански цистерни, които бяха с архаични американски влекачи „МАК“. Ладите, Жигулите и Волгите също бяха на всеки километър по много.

Кавказ – Сванети, Грузия

Бях решил, че по тези страни няма да карам по тъмно, а и по принцип така препоръчваха по форуми, където съм чел това и онова. Е, така се случи, че и в трите страни направих не един нощни прехода. Първия такъв преход в Грузия ми сервира зловеща дупка(или по-скоро дълбока траншея през пътя) на хубав път с добър асфалт като цяло, в която се натресох мъжката и с мъка преглътнах псувнята, която напираше в гърлото ми.

Кавказ – Сванети, Грузия

На 50 км от азерската граница по късна доба се настанихме на чудесно място в едно лозе под една черница, която на другия ден налазихме и подобаващо се натъпкахме със сочните плодове(или май по-скоро само аз се натъпках, а другите само леко хапнаха).

Продължението:

До Каспийско море и назад (2): Баку, Азербайджан

Автор: Любомир Петров

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Грузия – на картата:

ГрузияBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Nat. каза:

  Ех че хубаво!

 2. Стойчо каза:

  Нали 🙂

 3. Гост каза:

  Е, защо не ползвахте ферибота от Бургас до Грузия ами се мъкнахте през цяла Турция?

 4. Любомир каза:

  По принцип ферибота от Бургас е нешо много хубаво, но при последната ми проверка нямаше нищо сигурно в него. Нито точна дата за тръгеане нито ясни процедури. Ототогава повече н есъм и проверявал. Сега може да не е така, а и не трябва да бъде, за да се използва като ферибот и да може да се планира времето. Всичко друго е несериозна работа подобна на фериботите от Баку до Казахстан и Туркменистан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.