Термите на Каракалла в Рим

Днес Цветан ще ни води на баня с Пинк Флойд 😉 Приятно четене:

Термите на Каракалла в Рим

или на баня с Pink Floyd

В една тиха лятна вечер в Римските бани (терми) във Варна гледах „Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев и след това се замечтах да се пренеса в термите на античният мегаполис Рим.

Термите на Каракала в Рим

През 2015 бях щастлив да се пренеса с една евтина авиолиния в термите на Каракала (Terme di Caracalla) с билет от 20 евро за

балета на Пинк Флойд

Тримата тенори – Термите на Каракала в Рим

Тримата тенори

На тази култова сцена в Термите на Каракалла е пяло легендарното трио тенори Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти.

Римските бани

са възникнали по гръцки образец и бързо се превърнали в център на обществения живот. Далечен е споменът ми за лютивата сапунена пяна щипеща очите ми, когато излизайки за ръка с татко от турската баня се поздравявахме с „Честита баня!” Днес баните са загубили основната си функция и оживяват като място за културни събития като музей в София или галерия в Плевен.

Термите на Каракала в Рим

Термите на Каракала в Рим

Заехме своите места сред интернационалната публика на дървената трибуна жадни за „хляб и зрелища“ или

модерния Pink Floyd Ballet

Погледнах с уважение към надвисналите високи пинии и се помолих на римските богове да не духне ветрец, който да събори едрата килограмова шишарка върху тиквата ми 😉

модерния Pink Floyd Ballet – Термите на Каракала в Рим

модерния Pink Floyd Ballet

Началото бе дадено под ярката светлина на юнската луна от една любовна балетна увертюра „La rose malade“ по музика на Малер.

Viale delle Terme di Caracalla, 00153 Roma, Италия

Гледахме два балета, вдъхновени от рока и поезията, които може би излеждат странно отдалечени един от друг по дух и звук но те са обединени от креативноста на гения на балетмайстора Roland Petit. Вторият балет е поръчан от 10 годишната му дъщеря, която му подала един диск на The Pink Floyd и казала: „Татко, ти трябва да напишеш балет за тази музика, защото няма нищо по хубаво да се танцува.“

Pink Floyd Ballet – Термите на Каракала в Рим

Психеделичните звуци бяха органично свързани с лазерното шоу.

„Dark side of the moon“ ме покори отново. – Термите на Каракала в Рим

„Dark side of the moon“ ме покори отново.

Балет на Пинк Флойд – Термите на Каракала в Рим

Неусетно как, експресивните танци на балета на Римската опера продължиха 90 незабравими минути. Изпълнителите бяха изпратени с бурни овации от очарованата публика. Овацията е стар римски обичай след триумф да се пожертват овце (оваци) 🙂

Кратко видео от балета на Пинк Флойд:

Преди концерта една американка ни предложи да се разходим заедно из руините на термите за 6 евро. Категорично й отказах да я последвам, защото не исках да разруша романтичната си представа от картините на сър Лоуренс Алма-Темпи за това място и обясних,че идваме от римската провинция Мизия където си имаме същите терми в Одесос (Варна). Нещо обикновенно било заможните римляни да имат собствена баня в къщи, нещо вече обичайно и за съвременния българин. Повечето римски граждани обаче не могли да си позволят такъв лукс и посещавали

обществените бани,

които се появили в Рим от 3 в.пр.н.е. Към края на 1 в.пр.н.е. в Рим имало около 170 обществени бани, а през 5 в. броят им бил поне 1000.

Термите на Каракала в Рим

Най-голямото SPA на античноста са термите на Каракалла с площ от 11 хектара. Побирали 1600 човека. Работели от 217 г. до 537 г.
Античните политици, решили да спечелят благоволението на народа, със свои средства вдигали бани и ги дарявали на гражданите за безплатно ползване.

Иначе входната такса била разнообразна в зависимост от банята и населенето място. Мъжете плащали около 1/2 асс /дребна римска монета/, а жените – 1 асс /което било свързано с по-сложните козметически процедури/, децата ползвали баните безплатно.

Сутрешното къпане в термите – Термите на Каракала в Рим

Сутрешното къпане в термите

Посещението на баните било разделно. Жените посещавали баните преди обяд, а мъжете – следобед, когато приключвали служебните си дела.
Всеки уважаващ себе си римлянин посещавал баните поне веднъж дневно, което било нормално от хигиенна гледна точка и препоръчвано от римските лечители. Освен това баните били място за среща, разтуха, забавления и спортни мероприятия.
С установяването на императорската власт в Рим, принцепсите, за да угодят на гражданите, строяли

огромни бани, наричани терми

Това били огромни комплекси, включващи големи басейни с топла и студена вода, градини, библиотеки, даже и мини стадиони. Всеки посетител намирал тук това, което му е присърце, получавайки не само физическа, но и психическа отмора.

Император Каракалла отива на баня стъпвайки на килим от рози. - Термите на Каракала в Рим

Император Каракалла отива на баня стъпвайки на килим от рози.

Най-грандиозните терми обаче били построени по времето на Каракалла, разположени между хълмовете Авентин и Целий и са най-добре запазени. Те били истински архитектурен шедьовър.

Макет на термите на Каракалла - Термите на Каракала в Рим

Макет на термите на Каракалла

Заради бляскавата украса си термите напомняли на дворец - Термите на Каракала в Рим

Заради бляскавата украса си термите напомняли на дворец

Термите на Каракала в Рим

Разбира се оцелелите до днешно време бетонни конструкции, дават доста бегла представа за някогашното великолепие на сградите – днес покривите и облицовките ги няма. Tози огромен комплекс за почивка е разполагал с 50-метров басейн, библиотека, цветна градина и два гимнастически салона. Днес може да се разходите сред част от руините на римските терми – стените им достигат височина от 38 метра.

Термите на Каракала в Рим

Термите са велики не само по размерите си, но и заради великолепнатата си декорация от статуи, мозайки и стенописи.

Оцелели сякаш по чудо са 40 от прекрасните 100 статуи, които днес се съхраняват в Националният

Археологически музей в Неапол

Добре, че имах възможност да го посетя с билет за 12 евро преди да отида в Рим. Там можах да се насладя на статуите от (Collezione Farnese) колекцията на кардинал Фарнезе (бъдещ папа) откопани от римските терми на Каракалла. Само това си струваше да прекараш час в тази зала без да споменаваме за колекциите му от Помпей и Херкулан.

Статуите от термите на Каракалла са рядко драматични представляващи митични герои и богове от римския пантеон.

Термите на Каракала в Рим, Археологически музей в Неапол

Богинята Флора (Пролет) с разцъфнало клонче

Флора или поклон пред адашката Цветанка - Термите на Каракала в Рим

Флора или поклон пред адашката Цветанка

Фарнезският бик - Термите на Каракала в Рим – Археологически музей, Неапол

Фарнезският бик

Фарнезският бик (Farnese Bull). Тази известна мраморна скулптурна група изобразява наказанието на Дирка от близнаците Амфион и Зетус като отмъщение заради нейната жестокост към тяхната майка Антипа.

Фарнезският бик - Термите на Каракала в Рим – Археологически музей, Неапол

Братята я връзват за рогата на разяреният бик, който после ще я стъпче и разкъса. Автори на скулптурата са гърците Аполоний Тралески и неговия брат Тавриск.

Скулптурата е била намерена в 1546 в термите на Каракалла и реставрирана от Микеланджело. Той е направил главата на бика, цялата Антиопа без краката и синовете.

Бог Аполон свири на лира – Археологически музей, Неапол

Бог Аполон свири на лира

Убийството на троянеца Троил от гърка Ахил – Археологически музей, Неапол

Убийството на троянеца Троил от гърка Ахил

Убийството на троянеца Троил от гърка Ахил.Този неравен двубой в началото на Троянската война не може да бъде наречен по друг начин освен убийство.

Жертвата Троил е метната на гърба на Ахил като ловен трофей – Археологически музей, Неапол

Жертвата Троил е метната на гърба на Ахил като ловен трофей

Богинята на съдбата Фортуна – Археологически музей, Неапол

Богинята на съдбата Фортуна

Следва колосалната статуя на Фарнезкият Херкулес.

Тя е уголемено копие на оригинала на гръцкият скулптор Лизип.

Този античен герой е убил Немейския лъв и е окачил на гегата си неговата кожа, която носи постоянно със себе си.

Фарнезкият Херкулес – Археологически музей, Неапол

Фарнезкият Херкулес

Докато Херкулес преследвал лъва, той е бил гост на цар Теспий. Тогава е извършил един подвиг невключен в неговата официална поредица от 12 подвига. Кой е този подвиг наречен иронически от св. Григорий Назианзин като 13-ти?

Фарнезкият Херкулес – Археологически музей, Неапол

Херкулес преспал в една нощ с 50-те дъщери на царя, като най- възрастната и най-младата родили близнаци. Ето от къде произхождат нашите юнаци като Дан Колов, Боян Радев и Кубрат Пулев 😉

Но какво Херкулес крие зад гърба си в дясната си ръка?

Фарнезкият Херкулес – Археологически музей, Неапол

Трите златни ябълки на Хесперидите са в десницата му. (Подробности за подвизите на Херкулес, вижте в „Старогръцки легенди и митове“ на Кун.)

Дълбоко под земята се крие още по-внушителна картина – цял лабиринт от тунели с височина и широчина от по 6 метра. Общата им дължина е 3 километра – убедително доказателство колко много древните римляни са държали на хигиената.

Термите на Каракала в Рим

50 пещи и стотици роби са поддържали режима на работа на термите. Удоволствието е струвало на Рим тонове дърва на ден. Водата е идвала от около 100 км чрез специално построен акведукт „Nova Antoniada“, който е напълно разрушен от кирливите варвари.
В термите се различавали няколко типа помещения:

 • Палестра /palestra/ – римляните започвали посещението на банята с физически упражнения, помещенията за които се наричали палестра. Най-често това били игри с топка, бягане, фехтовка. Всичко това имало за цел посетителите да се раздвижат и поизпотят.

Термите на Каракала в Рим

 • Аподитериум /apodyterium/ – това била съблекалнята, в която римляните се преобличали. В него имало скамейки, лавици, където гражданките могли да си оставят дрехите и вещите. Разбира се по-заможните гражданки водели със себе си и робиня, която да наглежда нещата им докато се къпят.

Термите на Каракала в Рим

 • Тепидариум /tepidarium/ – „горещото помещение“е било място за къпане и измиване.

Тук посетителите сами или с помощта на роби втривали в кожата си масла и после я изчиствали със металически скребки /strigili/ и гъби /sponges/. Други услуги, оказвани на това място били масажът и депилацията. След тези хигиенизиращи процедури римляните се къпели в басейни с топла вода.

Термите на Каракала в Рим

 • Калдариум /caldarium/ – бил парно помещение с висок таван и плитки басейни с гореща вода. Водата се нагрявала благодарение на хипокауста /hypocaustum/. Тази ефективна система за централно отопление била изобретена от римските архитекти за подгряване на пода и стените. С помощта на пещта /praefurnium/, разположена в подземието, водата и въздухът се загрявали и циркулирали по тръби, прокарани в стените.

За реставрацията на подземията на термите на Каракалла, Рим взе от ЕС 450 000 евро. Не останаха назад и властите на Кордоба и Варна, които се погрижиха да представят своите римски терми като туристическа атракция.

Римските терми във Варна

На откриването на обновените Римски терми на Одесос бе Италианският легион. След като констатираха, че вода няма, войниците с маршова стъпка се отправиха към безплатния басейн на варненския плаж 😉

Боже не съм се къпал от миналата година!

Къде е Вила Адриана?

Писа грешният брат Цветан Димитров, Василовден, 2017

Снимки: Цветан Димитров и картините на сър Лоуренс Алма-Тадема

Литература: Николай Кун, Старогръцки легенди и митове.

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

Други разкази свързани със – на картата:

РимBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

 1. цветан Димитров каза:

  Кратко видео от балета на Пинк Флойд-
  https://www.youtube.com/watch?v=eZA-oJQQu5U

 2. Стойчо каза:

  Благодаря! Добавих го в текста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.