Балаклава: Подземната база за подводници (Крим, окупирана от Русия част на Украйна)

И така – днес Цветан ще ни води до една от окупационните зони в Европа – украинския Крим.

В момента Крим се намира под руско окупационно упрвалние, така че всяко влизане на територията му, извършено без разрешението на украинските власти, означава нарушаване на украинската граница, което може да доведе до съдебно преследване.

Приятно четене:

Балаклава: Подземната база за подводници

Крим, окупирана от Русия част от Украйна

Балаклава, Крим

Балаклава, Крим

Уникалният тих залив Балаклава на югозападното крайбрежие на Крим до Севастопол е защитен от околните планини Таврос

Входът на залива се охранява от скрити сред скалите гнезда на ракетните батареи – Балаклава, Крим

Входът на залива се охранява от скрити сред скалите гнезда на ракетните батареи

.

Но какво е Balaklava (Балаклава)

според Гугъл?  Балаклава е шапка от времето на Кримската война!
В първата кримска война 1854г. (надявам и последна) англичаните воювали на страната на Турция. Когато завзели Балаклава се наложило да презимуват заради обсадата на Севастопол. Зимата се оказала много сурова със смразяващи студове и силен морски вятър, които водели нощем до измръзване и окапване на ушите и носа.

Балаклава, Крим

Балаклава

Опитвайки се да спасят от студа англичаните измислили плетената шапка с прорези за очите и устата, която нарекли в чест на града където презимували – „Balaclava“.

Чембало (Cembalo) – Балаклава, Крим

Чембало (Cembalo)

В този залив някога е била византийската крепост Ямбол. Развалините на генуезката крепост Чембало (Cembalo) са отгоре на склона

 

Балаклава, Крим

Крим

Кримският полуостров

е бил поделен между Кримското ханство (син цвят), Генуа(червен) и последното Византийско княжество Теодоро (зелен).

Намират се останки от отбранителни съоръжения издигнати от турците, гърците, англичаните, руснаците и украинците.

Балаклавский район, Севастопол, Украйна

Името „Балаклава“ се превежда от турски като „рибен чувал“и това е свързано с факта,че наесен делфините погвали рибното ято от морето в Балаклавския залив и там го вкарвали в клопка. Рибите се мятат между скалите и делфините докато им станат лесна плячка. Местните рибари знаейки тази особенност умело разполагали мрежите на таляна, че в сътрудничество с делфините си осигурявали богат улов.

Но какво се крие днес под маската Балаклава?

Балаклава, Крим

Балаклава, Крим

Това е руската подземна база за подводници с атомно оръжие.

След „отвличащия финт“ с посещението на Бахчисарай, аз се убедих, че никой не ме следи се върнах в отново в

Севастопол

Балаклава, Крим

Балаклава, Крим

Тролеят беше пълен с деца, а не с ,,зелени човечета“.

От автогарата се качих с билет за 10 рубли в тролея №20А и слязох на последната спирка на 5-я километър в Севастопол. Оттам взех жълто бусче №9 (94, 98) с билет за 15 рубли до Балаклава, като целта ми беше да посетя легендарната и някога абсолютно секретна подземна база за подводници с атомно оръжие.

На 19 февруари 1954 генералният секретар на КПСС Хрущев предава Крим на Украйна като ,,царски подарък“ по случай 300 годишнината от съюза й с Русия. Тогава никой не можел да си представи, че СССР ще се разпадне и Украйна ще бъде „самостойна и незалежная“(самостоятелна и независима) през 1991.

След подялбата на Черноморския съветски флот през 1992 Русия запазва базата си в Севастопол и плаща наем на Украйна.Тя предложила на Украйна през 2011 нов договор до 2042 за наем на базата, но Майдана развали тези планове. На Путин му се наложи да организира „референдума“* за присъединяването на Крим през 2014, след като Украйна отказа да продължи изтичащия през 2017 г. договор за наем на базата в Севастопол **

(*„Референдумът“ в Крим е проведен при условия на окупация (т.е.проведен е от руските окупационни власти) и, освен, че не отговаря на украинската конституция, но не отговаря и на руската конституция. Този „референдум“ е признат за незаконен от международната общнст (вкл.ООН) и е причина за първата порция международни санкции срещу руски висши чиновници – бел.Ст.)

(**Всъщност Русия отказа да продължи договора за наем, защото вече и без друго беше окупирала Крим – бел.Ст.)

Балаклава, Крим

Балаклава, Крим

Слязох на „английския“ пристан в Балаклава и се разходих между луксозните яхти на руските богаташи, но не открих къде е тази подземната база

Балаклава, Крим

Балаклава, Крим

„Нощните вълци“на Крим прогърмяха пред базата. За мен тя си остана секретна, докато един „агент“ не ми я показа. Скромният вход беше маскиран като портал на завода за пътни строителни материали

Балаклава, Крим

Котаракът ме провери, дали не внасям бомбаJ.

Взех си билет за 200 рубли за „Военно-исторический музей фортификационних сооружений“ в руската група в 14:00.

За чужденци билета е 300 рубли 😉 Музеят работи от 10:00 до 17:00.

Балаклава, Крим

Балаклава, Крим

На котешкия скенер се оказа,че мога да внеса кило сладко кримско грозде за 60 рубли.

Температурата вътре е постоянна +16 градуса. Много приятно прохладно беше вътре след пладне.
Балаклава, Крим

Входът (1) и Изходът (2) на Обект 825 ГТС са грижливо замаскирани. ГТС е Градска Телефонна Станция, Ало-Ало!J.

В продъжение на няколко века Балаклава е военно пристанище, но базата за съветските подводници е от 1953 г. от времето на студената война.

По същото време на 500 км от Балаклава в град Сталин (Варна) започва строежът на Сух док –„Обект 586“ за ремонт на големи военни кораби-днес КРЗ „Одесос“. Там имах възможност да работя след 1989 като безпартиен прораб (технически ръководител) на ремонта на няколко съветски бойни кораби. Характерно флотско изискване беше строго да се спазва адмиралтейския час от 13:00 до 14:00, когато спираше ремонта на борда за следобедната дрямка 😉 Друго флотско изикване беше хидравличните тръбопроводи да се промиват с чист спирт ;), но къде се ремонтираха подводниците доскоро си нямах хабер.

Да дойда в Крим и да не посетя ремонтната база на подводниците с която бяхме свързани с подводен кабел като пъпна връв беше немислимо!

Подземната база за атомни подводници заема 15 000 кв. м и е завършена за 8 години.

Повече от 120 000 тона скална маса била издълбана от специалистите на Метрострой и тайно изсипана в морето или преработена от завода за пътни строителни материали.След завършването на строителството било разчетено,че базата за подводници е практически неразрушима- нейните докове и коридори са защитени от стоманобетонна обвивка, която може да издържи пряк ядрен удар от 100 килотона.

Междувременно градът Балаклава става един от закритите градове в СССР и изчезва от картите. Входът на роднини на работниците бил силно затруднен, защото било необходимо да се представи обширна документация, потвърждаваща обосновката за влизане в града. Базата на подводниците в Балаклава изиграва важна роля заедно с флотската база в Севастопол по време на Караибската криза между САЩ и СССР. Слушайки тайно ВВС през 1962 се ние се страхувахме, че всеки момент ще настъпи Третата световна война, в която няма да оцелем. Научихме за разполагането на съветски ракети на Куба и за американски ракети „Херкулес“ в Трабзон (Турция) (Предполагам, че авторът има предвид ракетите Юпитер в Измир – бел.Ст.)
Балаклава, Крим

Тогава и не подозирах, че базата за подводниците с крилати ракети с ядрен заряд в Балаклава е била също в пълна бойна готовност!

Балаклава, Крим

Балаклава, Крим

Подземният завод е обслужвал само подводници модел 613 и 633 (,,Whisky“ и ,,Rомео“ съгласно класификацията на НАТО). Във водния канал на обект 825 ГТС са могли да се скрият 9 малки или 7 средни подводници. В залите и подземията са могли да поберат целия екипаж и още 1000 облужващ персонал. Автономноста на обекта била 30 денонощия.

За разлика от много подобни обекти, секретният обект база за подводниците в Балаклавския залив е преживял разпадането на СССР. Той се използвал до 1993 г.

А дали ще намерим пари да поставим в музея последната ни подводница ,,Слава“ проект 613?

Балаклава, Крим

Последната руска подводница е отплавала от Балаклава през 1996 г.

След това дълго време обектът останъл без охрана и бил подложен постоянно на разграбване на цветните метали.

В 2003 г. министерството на отбраната на Украйна поставя охрана и открива музей.

Балаклава, Крим

Схема на екскурзионите маршрути достъпни за туристите

Целият комплекс се състои от извити тунели и огромни отсичащи врати, които трябвало да угасят ударната вълна при ядрен удар – Балаклава, Крим

Целият комплекс се състои от извити тунели и огромни отсичащи врати, които трябвало да угасят ударната вълна при ядрен удар

Южният изход е насреща под моста – Балаклава, Крим

Южният изход е насреща под моста

Достъпът до канала откъм Балаклавския залив се закрива и от понтонен мост с товароподемност около 250 тона. Влизането или излизането на подводниците ставало само нощем в надводно положение, когато има облаци и няма луна! Тогава с помоща на шпил и въжета понтонният мост се премества, след което се връща обратно на мястото си. За маскировка входовете са покрити и с маскировачни мрежи с изкуствени храсти, спускащи се и прибиращи с помощта на лебедки. Отгоре над входа са били кацнали бутафорни къщички

Подземни съоръжения в Севастопол – Балаклава, Крим

Подземни съоръжения в Севастопол

Карта на тайните подземни съоръжения в Севастопол през 1985, които са отбелязани с червени точки. Ясно се вижда,че подземния Севастопол прилича на швейцарско сирене със своите тунели

Мини подводницата ,,Малютка“ (Тритон -1М) заедно с новите мераклии за подводничари – Балаклава, Крим

Мини подводницата ,,Малютка“ (Тритон -1М) заедно с новите мераклии за подводничари

Сухият док е с размери:Дължина – 102 м, ширина – 10 м и дълбочина – 8 м – Балаклава, Крим

Сухият док е с размери:Дължина – 102 м, ширина – 10 м и дълбочина – 8 м

Сухият док е отделен е от акваторията на канала с плаваща водонепроницаема преграда (малък батапорт)

Дължината на канала е 608м (работна-505м) с дълбочина-8 м и ширина от 10м до 24м преди сухия док – Балаклава, Крим

Дължината на канала е 608м (работна-505м) с дълбочина-8 м и ширина от 10м до 24м преди сухия док

Малкият батапорт (вдясно) – Балаклава, Крим

Малкият батапорт (вдясно)

Малкият батапорт е пълен с вода и е вдясно. Така той е легнал на дъното и е затворил входа на сухия док. Когато се изпразни батапорта с помпи, той изплава и се премества с лебедки за да отвори дока.

Подземна вградена цистерна за гориво – Балаклава, Крим

Подземна вградена цистерна за гориво

Преминаваме в

Музея на подводниците

Конструкцията на двойния борд на подводницата – Балаклава, Крим

Конструкцията на двойния борд на подводницата

Отсек от подводницата – Балаклава, Крим

Отсек от подводницата

Противоатомни врати – Балаклава, Крим

Противоатомни врати

Зад тези противоатомни врати е ,,светая светих“ на базата. Тук е свръхсекретната част на базата ,,Арсенал“ – обект 820 РТБ.

Той включва: техническа площадка, локална зона, голям транспортен коридор, склад за съхранение на готовите боеприпаси и товарна площадка. Тъй като тук са се съхранявали бойните глави на торпедата и ракетите, включително и тези с ядрен заряд, се е поддържал постоянен температурно-влажностен режим и максимална звукоизолация.

Транспортният коридор – Балаклава, Крим

Транспортният коридор

Свръхсекретният участък, където се съхраняват бойните ядрени глави. Климатичните шкафове са със силикагел. – Балаклава, Крим

Свръхсекретният участък, където се съхраняват бойните ядрени глави. Климатичните шкафове са със силикагел.

Балаклава, Крим

Макет на ядрена бойна глава върху транспортна количка с ръчно (много внимателно!) придвижване.

Ядрената бойна глава се сглобява винаги от трима сержанти:

Единият чете инструкцията, вторият контролира, а третия сглобява!!!

Балаклава, Крим

Не говори всичко което знаеш, но винаги знай какво говориш!

Това правило се опитах да спазя и аз в моята мисия 😉 Работещите вътре военни специалисти се сменяли на 6 месеца, но работа им останала строго опазена държавна тайна до разпада на СССР

Балаклава, Крим

Балаклава, Крим

Слава Богу,че досега сержантите не са сбъркали при монтажа на ядрената глава по време на студената война, защото поради приятелска (съветска) грешка можеше вече да ни няма.

Прецених, че в дългия 600 м подземен канал могат да скрият 6-те нови подводници проект 636.3 ( Improved Kilo съгласно класификацията на НАТО).Те лесно могат да се превъоръжат с ракети ,,Калибър“ с обхват 1500 км изстрелвани през торпедните апарати.

Как се заменят бойните глави с ядрени видяхме по горе, че е стара отработена процедура!

„Руският флот напълно контролира акваторията на Черно море, заяви началника на генералния щаб ВС РФ армейския генерал Валерий Громов, след завършването на стратегическите командно –щабни учения „Кавказ – 2016“. По негови думи Черноморският флот може да унищожи потенциалния противник (НАТО т.е. нас) още при неговото излизане от базите или пристанищата където е дислоциран. Или накратко: Черно море е Руско море!!! (Ох, гледано от Истанбул, това звучи много смешно 😉 – Бел.Ст.)

От 2011 ние нямаме подводница, докато Румъния има една 636.3! Купих си една водка и сельодка за да удавя мъката си за нашите подводници. Амин!

Балаклава, Крим

През есента на 2016 в Балаклава все още нямаше подводници. Упорито циркулират слухове, че Путин отново възнамерява да закрие Балаклава и да върне базата на Черноморския флот на Русия. Радостен съм, че успях да посетя този легендарен обект, преди отново да го закрият за поредните 45 години

Improved Kilo – Балаклава, Крим

Improved Kilo

Последното попълнение на Черноморския подводен флот Improved Kilo влиза в Севастополската бухта след като е преминало спокойно през Босфора от Балтика.

Една легенда разказва, как една българска подводница се промъкнала незабелязана в Севастополската база, плавайки под кораб и над подводните заграждения някога!!!

Слава Богу, че успях да се промъкна незабелязано в Севастопол и между клоните на акациите да направя актуална снимка.

От някогашният огромен подводен флот броят на подводниците от 44 е спаднал днес до 4 !!!

Шпионска снимка – Балаклава, Крим

Шпионска снимка 😉

Септември 2016 и моята шпионска снимка 😉 Трите нови руски подводници са вече в Севастополската военно морска база + една стара учебна за мишена. Какви са точните им характеристи попитах един капитан. Той ме прати да почукам на люка на подводницата, за да попитам вахтения за подробности 😉

Разбрах още, че този тип дизелоелектроходни подводници „Варшавянка“ проект 636.3 се наричат в НАТО „черни дупки в океана“ заради своята безшумност. Те ще станат общо 6 в 2016 г. и ще могат да се поберат спокойно в Балаклава.

Балаклава, Крим

Слава Богу, модерните руски ракетни установки в Крим, въпреки близоста си до Варна не представляват заплаха за националната ни сигурност. Ние нямаме нужда от противоракетни комплекси, защото ние разполагаме с жив щит от над 200 000 руснаци по нашето крайбрежие (За превземането на Варненската областна управа са достатъчни стотина от тях, останалите ще веят знамената на Варненската народна република. А как изявлението „Черно море е руско! и „руски ракетни установки в Крим… не представляват заплаха за националната ни сигурност“ се съчетават логически – не знам. Вероятно тези „ни“ са руснаци – бел.Ст.)

Бог да пази България и Крим!
Писа грешния инж. корабостроител Цветан Димитров, 2016
снимки: Цветан Димитров, Юрий Югансон

Литература:

 1. БАЛАКЛАВА – НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО (ОТ СВРЪХСЕКРЕТЕН ПРОТИВОАТОМЕН ОБЕКТ ДО МУЗЕЙ), Морски вестник ,,Компас“ 2013
 2. Безшумная подлодка для Черноморского флота, warspot.ru
 3. Пенсионираха единствената българска подводница, petel.bg, 2011
 4. Российский Генштаб объявил о полном контроле над Черным морем, 2016,vazhno.info/news/35466

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

Други разкази свързани със – на картата:

Крим, Украйна – окупирана от Русия част на УкрайнаBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Радост каза:

  Ами какво да кажа…За политика не е прието да се говори тук.Блогът е пътешественически. Тогава няма какво да кажа. Жив и здрав да е автотът и дано по-малко да са тези,които разсъждават като него.

 2. Стойчо каза:

  Авторът, както и всички останали тук, имат право на политическите си пристрастия – няма как да има неполитически пътепис, защото политиката е част от мястото, което посещаваш (вкл. и „чистите“ Хималаи 😉
  Това, че не съм съгласен с политическите възгледи на някого, си запазвам и аз правото да се разгранича 🙂 Това, на което държа обаче е да не се псуваме понежду си 🙂

 3. Vall каза:

  Пътеписа е съсипан от политическите вмятания на автора.

  Интересните за туристи и пътешественици детайли са опорочени от неприкритото
  и глуповато изопачаване на фактите около присъединяването на Крим.

  Жалко !
  Иначе мястото явно е интересно и пълно с история.

 4. Angerfist каза:

  Хаха, сравнението на Стойчо за “Варненската Народна Република” е много добро.
  Само не знам ако се случи, не дай Боже, дали ще имаме нашите батальони “Азов” и “Донбас”?…

 5. Иванич Иван каза:

  Много интересен пътепис! Благодаря на автора за споделената информация. Колкото до руското “миротворство” го подкрепям напълно.

 6. Стойчо каза:

  Ех, ето го кмета на ВНР 😉

 7. Иванич Иван каза:

  Не позна, Стойчо! Не искам да имат кмет и такава ВНР, но тези от които зависи това си траят. Руското червено злато от векове купува българи-предатели. Sorry, значи.

 8. Стойчо каза:

  @Иванич, ама кажи че си от белите бре! 😉

 9. Иванич Иван каза:

  Не съм от белите, нито от черните – просто съм честен пред себе си и пред хората. За това и подкрепям мнението на Цветан колко са “миротворци” руснаците. Бог да пази България (от тях!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.