Букурещ през очите на момичетата и момчетата

Да се разходим из Букурещ – този път имаме не един, а двама пътешественици – момче и момиче. Всеки от тях е разказал впечатленията си от румънската столица, като моя милост си позволи да обедини техните разкази в един, за да видим едновременно как един букурещенски „новобранец“ с дамски поглед ще ни разкаже за това, което малко по-късно ще ни опише едно букурещенско „старо куче“ от мъжка гледна точка. Приятно четене:

Букурещ

през очите на момичето (сефте в Букурещ)

Не бях посещавала Румъния до момента и затова и не знаех какво да очаквам от северната ни съседка. За добро или за лошо първото ми впечатление след като преминахме Дунав мост се оказаха безкрайните дупки по пътя (най-вече на самия мост, за който ни поискаха такса за поддръжка!!!).

След няколко километра, за щастие, се качихме на магистралата и се насочихме към

столицата – Букурещ.

И така след няма и 50 километра вече се движихме из улиците на града и колкото повече наближавахме центъра, толкова повече ми харесваше. Естествено, имаше няколко неща, които ме изумиха:

Докато чакахме да светне зеленият светофар на площад „Пиаца Унирии“ в центъра,  на огромни плазмени дисплеи пред нас се показа българският флаг. Пошегувахме се, че явно така румънците посрещат чуждестранните си гости и сега ни поздравяват.

Дори изразиха и по-силни чувства и емоции.

Румънците нямат подземно окабеляване

и поради тази причина кабелите за ток, телефон и т.н. минават през стълбовете на града. От естетическа гледна точка това е много грозно и дразни, но за сметка на това така се избягва копаенето на тротоари при смяна на кабели или поставяне на нови, също така проблемите се решават много по-бързо при аварии.

На няколко сергии из града видяхме да се продават…мартеници! Учудихте ли се? И аз реагирах така. Но явно при тях празникът 1-ви Март не е особено популярен, а по-скоро си подаряват мартенички за здраве по стара българска традиция.

Букурещ е много чист, озеленен и поддържан град.

Засаждаха се пролетни цветя из градинките, почистваха се улиците, а на зелените площи из града видяхме монтирани контейнери за удобство на собствениците на домашни любимци.

Поради ремонт не успяхме да посетим Природонаучния музей, но затова пък за еднодневния си престой ни остана повече време за

Парламента

За него не бих искала да разказвам много, та аз дори нямам думи да го опиша. Той трябва да се види – втората по големина сграда в света след Пентагона, изградена изцяло с румънски материали, сред които злато, мрамор, дървесина и т.н.) Невероятен е. Огромен е.

На снимката може да видите една от залите в Парламента, за да прецените сами размерите му.

В непосредствена близост до Парламента имаше детска площадка. Изглеждаше доста красива и ние вече леко поизморени решихме да поседнем на някоя пейка, затова се приближихме. Оказа се, че детският кът е изработен от гуми. Да, гуми, изрязани с разнообразни форми и оцветени така, че да даряват радост на децата.

За един ден не успях да видя много, но видях достатъчно.

Букурещ е прекрасен град

Толкова прекрасен, че бих искала да дойда отново тук. Сигурна съм, че разликата между останалите градове и столицата е голяма. Знам и че съм пропуснала да видя много неща, за да добия по-пълна представа, но определено ми беше приятно да се разхождам из града и да виждам веселите хора, радващи се пролетното време, да се губя из малките улички и да ни поздравяват с българския флаг в центъра на Букурещ. Лятото сме обещали на родителите ми да ги заведем, така че се надявам тогава да имаме възможност да останем повече.

Букурещ

през очите на момчето (с опит в Букурещ)

При последното ни ходене до Букурещ с Биляна открих поне пет нови неща за румънската столица, които ме впечатлиха:
1. Винетките вече са само седмични (няма дневни), по-скъпи са, но поне ги има в наличност и можете да си ги вземете още от първата бензиностанция след Дунав мост.
2. Южният вход на Букурещ е преасфалтиран и вече не е нужно да се движите по трамвайните релси, за да влезете в града:

3. За разлика от българските градове, в Букурещ почти навсякъде има ленти за велосипедисти… Нещо повече: на някои места са двупосочни!

4. Парковете в Букурещ са чисти, прекопани и готови за засаждане с цветя. Естествени торове от разходка на кучета обаче не се допускат:
5. По-екологично настроените определено ще се впечатлят от креативността на румънците спрямо старите автомобилни гуми. Паркът пред Парламента се е превърнал в истинска гумена джунгла:
6. В Румъния също продават мартеници и общо взето не се различават от нашите:

7. И не на последно място: Горчивият ми неколкократен опит показва, че е много по-лесно да влезеш в Букурещ, отколкото да излезеш от там… За да си спестите лутането, най-добре си вземете GPS.

Автори: Биляна Колева и Петър Събев

Снимки: авторите

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Lora Nielsen каза:

    Много хубав пътепис;) Дори само за един ден сте успели да направите огромната разлика БГ-Румъния. Жалко, че нашата съседка напредва по-бързо от нас, но явно този факт е обществено-европейска тайна. Продължавайте да пътувате и да откривате (не 10те разлики, ами 1000те:) нови хоризонти, нови култури и нови места, най-вече:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.