Успенският пещерен манастир (Крим, Украйна)

Днес Цветан ще ни води до Крим – до Успенския пещерен манастир край татарското градче Бахчисарай.

Внимание: Описаният маршрут за влизане в Крим (през порт Кавказ) нарушава законите на Украйна и може да доведе до съдебно преследване за незаконно преминаване на границата! Законният начин за влизане в Крим е през граничните пунктове на Украйна и след надлежно разрешение на украинските власти.

А сега – приятно четене:

Бахчисарай – Крим, Украйна

Успенски манастир – Бахчисарай – Крим, Украйна

Кримската лавра или Свято Успенският пещерен манастир „Панагия“

е само на 600 км от Варна.Толкова близко и толкова далеч от нас сега е Крим, където св. братя Кирил и Методий са се отправили на своята първа мисия.

За мен беше чест да се опитам да последвам солунските братя, след като изиграх ролята на турския шпионин Лукан в съветския филм „Юлия Вревская“ (или същия от „Турски гамбит“) да предприема нова секретна мисия в Крим

Турският шпионин Лукан е с червения помпон на шапката – Успенски манастир – Крим, Украйна

Турският шпионин Лукан е с червения помпон на шапката

Такава отлична възможност се откри пред мен при моето участие в Черноморската ветроходна регата 2016 (Black sea Tall Ships regatta 2016).

Щил или безветрие на борда на „Royal Helena” – Успенски манастир – Крим, Украйна

Щил или безветрие на борда на „Royal Helena”

На хоризонта е Крим с нудисткия плаж.

• 20 год. стажант: „ Хайде, да доплуваме до брега!“
  • 30 год.моряк: „По-добре да отидем с дежурната лодка!“
  • 50 год. стар пом : „Ами от тук ги виждам добре с бинокъла!“
  • 60 год.капитан: „Вържете ме за шкота на бизана, за да не се изкуша да сляза на брега и ми вземете кашон цигари!“;)

Сега какво да правим? Кой може да ни подаде буксирно въже?

Ха, нещо изплава зад кърмата, едно голямо черно туловище, което бързо изчезна като сън в дълбините на Черно море 😉

„Какво беше това капитане?“

„Това е руска подводница от Севастопол!“ – Успенски манастир – Крим, Украйна

„Това е руска подводница от Севастопол!“

Вечерта прекратиха гонката поради безветрие и ние запалихме двигателя и газ до Новоросийск, но меракът ми да отида в Крим остана.

Нашият ветроход „Калиакра“ влиза в Новоросийския порт – Успенски манастир – Крим, Украйна

Нашият ветроход „Калиакра“ влиза в Новоросийския порт

Площад „Свобода“ в Новоросийск, Русия – Успенски манастир – Крим, Украйна

Площад „Свобода“ в Новоросийск, Русия

При граничния контрол в Новоросийск не ми препоръчаха да посетя отцепилата се Абхазия от Грузия. Попитах, къде мога да отида свободно. Отговорът беше из цяла Русия и тогава последва моя въпрос:

„А в Крим може ли?“

Отговорът бе: „Да, Крим наш!“

Веднага се отправих към автогарата на улица „Чайковского“ 15 , където успях да си купя билет за 1399,50 рубли с място № 54 до Севастопол.

Успенски манастир – Крим, Украйна

Качвам се първи и отивам назад в рейса за да открия, че няма 54 място. Сядам между 52 и 53 място и когато се приближават две цивилни войничета и ми показват своите билети за 52 и 53 място им казвам: „Аз имам 54 място, защото съм на секретна мисия, затова си потърсете други места.“ 😉 Те послушно се оттеглиха и си намериха две свободни места. Разхлабих колана си, на който блестеше руска военна тока (демек свой военен ;)) и зачаках нетърпеливо първата проверка по пътя.

В полунощ се изсипахме в порт Кавказ за да се качим на гръцкия ферибот за Керч. Една сънена леля ми прекара раницата на скенер и ми подаде паспорта. Бре, това не е моя паспорт, бързо върнах погрешно подадения ми руски паспорт.

Хм, толкова ли добро беше моето руско превъплъщение? 😉

Нашият автобус е в търбуха на ферибота – Успенски манастир – Крим, Украйна

Нашият автобус е в търбуха на ферибота

Тихо и тъмно като в рог е когато преминахме през Симферопол и Бахчисарай.

Икерманския манастир – Успенски манастир – Крим, Украйна

Икерманския манастир

В тази черна нощ имам само един спомен – това е ярко осветеният кръст над Икерманския манастир

Икерманския манастир – Крим, Украйна

Икерманския манастир

Така е изглеждал някога Икерманския пещерен манастир, където е бил удавен св. Климент Римски. Целта на мисията на Кирил и Методий е била да открият мощите на този светец.

След 10 часа нощен преход пристигам на Севастополската автогара в 6:10

Крим вече е мой!

Градът се събужда радостно със скрибуцането на съветските тролеи, а това означава, че терористичната атака срещу захранващия електропровод от Украйна не е дала резултат. Сменя се и караула в руската военно морската база. Посрещат ни военни пенсионери, които ни предлагат евтини квартири. Докато закусвам кроасан с чаша какао от автомата за 30 рубли, прочитам висящата на стената в автогарата инструкция за действие при терористичен акт.

Отсреща Севастополската ж.п. гара е затворена от брониран влак – Успенски манастир – Крим, Украйна

Отсреща Севастополската ж.п. гара е затворена от брониран влак

Истината е, че ж.п връзката с Украйна е отрязана, а новата връзка с Русия през Керченски мост все още се строи

Автогара Севастопол – Крим, Украйна

Оглеждам се пред касата– само мирни жители наоколо. Учудвам се, че работи линията Севастопол- Одеса, значи напрежението между тези два славянски народа е притихнало. Купувам си билет до Бахчисарай за 76,50 рубли, където е Ханския дворец , който е отворен от 9:00 до 17 :00. Като бивш турски шпионин очаквам да намеря добър подслон при татарския хан

Бахчисарай – Крим, Украйна

Бахчисарай

След като се качих бусчето в 7:00 разтворих картата на Бахчисарай.

Кримската лавра – Крим, Украйна

Кримската лавра

За заблуда на евентуалния преследвач (или дявола, който винаги ме изкушава 😉 ) реших първо да посетя

Кримската лавра

Тя се намира на 2 км в края на Бахчисарай в Марьям дере (каньона на св. Мария).Там ще потъря благословия за успешен край на моята мисия. Успенският пещерен манастир е най-големият скален действащ мъжки манастир в Крим. До него стигнах в 8:00 от автогарата в

Бахчисарай

с една татарска маршрутка (№1 или №2) за 12 рубли до квартал

Староселье (Салачик или Старо село)

Крайната спирка е паркинга в квартал Старо село – Крим, Украйна

Крайната спирка е паркинг в квартал Старо село.

Крайната спирка е паркинга в квартал Старо село. Тук пих едно каве (кафе) и ползвах разбира се азиатското клекало в татарската гостилница. Преминах през отрупаните със сувенири лавки без да се запиша за екскурзия. Винаги ме учудвало желанието на руснаците да бъдат организирани в групи с екскурзовод, който да им разказва полит-коректната история за 200 рубли. Сам поех нагоре по стръмния път към манастира, но скоро загрях. Добре,че един джип се смили над мен и ме взе до входа

пшеничен квас „Соня“ – Успенски манастир – Крим, Украйна

пшеничен квас „Соня“

Кримчанинът стовари една бочка с прохладен пшеничен квас „Соня“ за утоляване жаждата на уморените поклонници. 500 метра баир са си 500 въздишки. 🙂 Благодарих на любезния шофьор, като изпих една чаша квас на един дъх за негово здраве за 25 рубли.

Успенският пещерен манастир – Крим, Украйна

Сгушен в пролома е

Свято Успенският пещерен манастир

Пътят към храма има 83 стъпала

От площадката пред храма се открива чудесна гледка към пролома с останките от гръцкото село Мариампол.

Бахчисарайский район

Отсреща в скалите има необичайни постройки с покрив от надвиснали скали към които са пристроени стени. Това са манастирски обори и складове.

Отсреща се въстановява и храма „Св. Георги“. Забелязват и модерните слънчеви батерии над пещерите – Успенски манастир – Крим, Украйна

На покрива спокойно пасеше стадо овце – Успенски манастир – Крим, Украйна

На покрива спокойно пасеше стадо овце

Това е домът на настоятеля на манастира построен в ХIХвек. – Успенски манастир – Крим, Украйна

Това е домът на настоятеля на манастира построен в ХIХвек.

Долу градината беше отрупана с ябълки, орехи и круши – Успенски манастир – Крим, Украйна

Долу градината беше отрупана с ябълки, орехи и круши

Успенски манастир – Крим, Украйна

На разклона срещнах един благ старец -игуменът Силуан, който ме благослови за моята мисия

Вляво е фонтанът с ангела –дар от един търговец от Симферопол – Успенски манастир – Крим, Украйна

Вляво е фонтанът с ангела –дар от един търговец от Симферопол

Легендата за основаването на манастира разказва, че овчарят-гърк Михаил видял високо на скалите иконата на Богородица с запалена свещ пред нея. Селяните с големи почести я пренесли в селото, но на сутринта тя се оказала на старото си място върху скалата.Тогава хората разбрали, че на Богородица е й угодно да се намира именно тук. И те изсекли в скалите храм, където поставили иконата и стълби към него. Явлението на тази свята икона станало през ХV век на 15 август в деня на Успение Богородично и затова храмът бил посветен на това събитие.

Успенски манастир – Крим, Украйна

Образът на Богородица и седемте Херсонески мъченици- са изписани върху скалата на местото, където се явила чудотворната икона на Богородица „Панагия“. Под тях има постоянно запалени свещи.

Успенският манастир до Бахчисарай в миналото – Крим, Украйна

Успенският манастир до Бахчисарай в миналото

Успенският манастир до Бахчисарай днес – Крим, Украйна

Успенският манастир до Бахчисарай днес

Бахчисарайската Богородица „Панагия“ – Успенски манастир – Крим, Украйна

Бахчисарайската Богородица „Панагия“

Зеленото бисерно копие на Бахчисарайската Богородица „Панагия“ е вътре в пещерния храм. Но къде е сега оригиналът? Отговор на този въпрос може да ни даде св. Игнатий, който е изобразен долу вляво на стълбището.

Мозаечната икона е на св. митрополит Игнатий – Успенски манастир – Крим, Украйна

Мозаечната икона е на св. митрополит Игнатий

Той е роден в 1714 г. в Гърция в градчето Геия на един остров в Бяло море.Неговият род Хозанови бил известен с християнското си благочестие. При кръщението му дали името Ияков.Той получил образование във Венецианската гръцка колегия, а после станал монах на Света гора. Като монах приел името Игнатий. Младият монах се отличавал с честност, богобоязън, добър нрав, скромно поведение, целомъдрие и благочестие, като имал организаторски способности да води църковните дела. В Константинопол бил издигнат за митрополит за Крим, като станал митрополит Готфски и Кефайски в 1771. През 1778 притесняваните от татарите 31 000 православни гърци, българи и арменци напуснали Крим заедно с иконата „Панагия“ и под негово ръководство намерили убежище в Русия в Мариупол (в днешна Украйна). Приел всички тежести при емиграцията и адаптацията на паството си. Живеел в землянка, бедно и скромно. Починал на 70 години и е погребан седнал в кресло. След като открили нетленното му тяло е провъзгласен за светец и се чества на 3 февруари.

Успенски манастир – Крим, Украйна

Руският граф Румянцев дава 50 000 рубли подкуп на последния татарски хан Шагин-Герей за да не пречи на изселването на християните от Крим. Хан Шагин Герей абдикира доброволно и Крим е анексиран от Русия през 1783.

Успенски манастир – Крим, Украйна

С времето си иконата „Панагия“ започнали я наричат Мариуполската Богородица. Според друга версия иконата е от манастира Шумела в Трапезунд (Трабзон).

Но Богородица не забравила това свято място и през 1781 от Антиохия пристигнал гръцкият свещенник Константин Спиранди, който служил в Бахчисарайския скит до 1800г.

Успенски манастир – Крим, Украйна

Започнало обновяването на пещерния храм с трите килии, което било прекъснато от Кримската война 1854-55г. Манастирът станал болница, където монасите се грижели за ранените.След революцията през 1921 манастирът бил затворен и превърнат в трудова колония. След земетресението през 1923 материалите от разрушените църкви били разграбени. (По време на комунистичекия режим в СССР – бел.Ст.)

Възраждането на манастира започнало отново през 1993 и продължава и до днес. (По време на независима Украйна – бел.Ст.)

Успенски манастир – Крим, Украйна

До стълбището са наредени каменни барелефи на манастири с кутийка пръст от тези свети места. Потърсих плоча на Рилският манастир, но не я открих. Явно трябва още време за да се появи друг поклонник с тази мисия.

Св. Антоний – Успенски манастир – Крим, Украйна

Св. Антоний

В скалите е иконата на Св. Антоний, основателят на съвременното монашество.Успенският манастир е мъжки манастир и в него може да се преспи с благословията на игумена до 3 дни и се приеме послушание да се работи в манастира.

Успенски манастир – Крим, Украйна

Сутрешната литургия беше завършила когато пристигнах. Жените помощнички се грижеха ревностно за чистотата на това свято място.

Ангел-пазител – Успенски манастир – Крим, Украйна

Ангел-пазител

Ангел-пазител бдеше на входа на пещерния храм. Получих строго предупреждение от чистачката да не снимам вътре, защото мога да се подхлъзна и падна по стълбите! Затова цитирам снимките на Александър Хитров Успенски манастир – Крим, Украйна

Мозаечният под на храма току що бе измит и преграден с лента от жените. Написах на едно листче имената за здраве на моите близки. Една жена го взе внимателно и след като си сложи очилата задраска Мила и написа отгоре Людмила, но се спря пред моето име Цветан. Аз си взех листчето обратно и казах, че не съм дошъл тук да прекръствам моята фамилия. Видях до нея една голяма ламинирана снимка на нашият Зографски манастир за 30 рубли. Попитах я знае ли откъде е тази снимка. Тя отговори, че не знае. Казах след като научи откъде е тази снимка и разбере, че ние българите сме се покръстили преди руснаците, да се замисли преди да зачерква кръщелните ни имена.

Успенски манастир – Крим, Украйна

Поклоних се на архангелите изписани на тавана и излязох с малко смесени чувства от храма „Панагия“. В магазинчето на изхода жените ми предложиха да си купя сребърна иконка с моят светец съименник (тезоименник), но не открих такъв и им махнах за сбогом. Нагоре са развалините на Чифут кале (еврейската крепост) но аз хукнах надолу при татарския хан в Градината дворец или Бахчисарай.
Бог да пази България и Крим!

Писа агент Лукан (Цветан Димитров), Архангеловден, 2016.

снимки: Цветан Димитров, Александър Хитров

Литература:

1 .Наш адрес – Крым! Свято-Успенский мужской монастырь. http://www.adrescrimea.com/Pyteshectvia/monastyri/uspenskij_monastyr.html

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

Други разкази свързани със – на картата:

Крим, Украйна – окупирана от Русия част на Украйна

Booking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF

Може да харесате още...

1 Отговор

1. Радомир Парпулов каза:

Благодаря на агент Лукан- Цветан Тодоров за интересния пътепис и красиви снимки! Действително необикновено място! Искам само да добавя че Панагия означава Пресвята (от гръцки език) Научих го в Света Гора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.