А Акрополът е легнал да спи … (Атина)

Впечатленията на Домоседа от „бежанска“ Атина. Приятно четене:

А Акрополът е легнал да спи …

Атина

Атина, Гърция

Пристанището на Родос. На един хвърлей от Анадола.

Оглеждам се за гладни мигранти от Азия и Африка, стоварени с гумени лодки. Няма ги. Вместо това съм удавен сред поток сити мигранти от Америка, привилегировани да бъдат стоварвани с круизни кораби заради заслуги на предците си – гладни мигранти от Европа. Чудя се дали да размишлявам по въпроса, ако на мигрантите от различните епохи и континенти им бъде даден равен старт, кои биха оцелели. И същевременно прелитам в

Атина

Атина, Гърция

Събота вечер, малко преди полунощ. Метрото ме стоварва на някакъв прекалено голям според моите очаквания за тоя град площад с кръгово движение. Пуст. Няма никой друг освен забързано и объркано в посоките младо семейство с четири деца на възраст между детска градина и начално училище. Жената носи ефирна бозава забрадка, свободно вееща се на вятъра. Като шалче.

Атиняни? Не мисля!!

Питат ме дали знам английски. Решавам, че сега ми е паднало да покажа гръбнак и да се проявя като опълченец на изначалната европейска християнска същина. И, с ехидната злост на прокуден от Родос на Малта преди даже да е вкусил османски локум кръстоносец, поклащам глава. Изгубили отведнъж доверие в хуманността на традиционното европейско гостоприемство мухаджирите застиват с отворена уста, и бавно се изгубват в нощта. Така е, като им липсва обща култура. Не, че и аз имам идея

в коя посока е гарата на гевгелийската железница,

ама те пък хич няма да я намерят, щом не знаят, че българите кимаме наобратно. За разлика от гърците, които на „да“-то „не“ казват.

Ама нали сега сме точно в Гърция?

Атина, Гърция

Да, ама не виждат ли, че съм застанал пред агенция за пътувания, на която надписите са само на кирилица. Виж – на съседната улица повечето надписи са на грузиница, но все пак има и по нещо с гръцки букви.

Атина, Гърция

В тоя район на центъра на града съм попаднал съвсем случайно и се възползвам от възможността да го проуча и нощем, и денем. От едната страна на градинка с църквичка пакистанци играят (нещо като) волейбол. А от другата – кореняците атиняни пият котейли в тренди заведения, съревноваващи се по вайб и интериорен дизайн. Полицията се прозява при волейболистите, разчитайки да ѝ свърши смяната преди края на купона.

Атина, Гърция

Акропола го няма никакъв.

Сигурно си е легнал вече да спи.

Атина, Гърция

На сутринта всички форми на стрийт-арт добиват цвят, плът и кръв, преливайки се една в други в общоградско добро настроение. Пакистанците се осъзнават за бангладешци и отварят зарзаватчийници, грузинците се разкудкудякват като на птичи пазар на тяхната улица отвъд арменската църква, българите се събират на по клюка с цигара в шкембеджийница Balkan, а кореняците атиняни разполагат ретро-куриози, артефакти и безделушки по тротоарите за неделния битпазар. Или пък внимателно проучват какво се предлага.

Избирам си за любимец антиквар-бакърджията, който предлага асортимент от купели за кръщенета до дистилатори за ципуро. А в

бар 100-те бири

се обърквам от коя нова островна вариация да започнеш (отг.: Хиоско живо пиво).

Жалко, че в София не я е стигнала Атина още по многоцветна декадентска артистичност. Но има потенциал! Затова, когато на другия ден на Халите брадати младежи с вид да са пристигнали току що от недалечния изток ме питат дали знам английски, не си играя на ребуси с кимане, ами направо им превеждам кое копче на машината за кафе пуска само топло мляко. Току-виж оказали доверие на изначалното европейско гостоприемство и останали да отворят зарзаватчйница. Или буда-бар.

Атина, Гърция

Д.’15

Илюстрации:

Greece 2015: Athens

Автор: Димитър Тодоров (Домосед)

Снимки: авторът

Разказът е със запазени авторски права

Други разкази свързани с Атина – на картата:

АтинаBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.