юни 01 2006

Сватба в Галац – Разказът на Тони

А от тук нататък трябва да съм аз:

Традициите са това което са …

Ритуалите приличат много на нашите, но имат някои съществени различия.
Стартът на вечерната сватба е в 16 часа следобед, а краят на другия ден по обед.
Младоженецът отива за кумовете с шаферите, хапват се само сладкиши и сладки плодове за сладък живот стандартно по план, но присъстват и родителите на кумовете.Кумата си е приготвила булото и бижутата за булката , излиза последна и си заключва къщата. Отиваме за букетите забележете и кумата също е с букет.

Бях стигнала някъде до там, дето се ходи за букетите: характерно беше, че и кумата е с букет, а на шаферите се дават по една голяма свещ, много красиво украсена с бели хризантеми /големината им е около метър

Бях стигнала някъде до там, дето се ходи за букетите: характерно беше, че и кумата е с букет, а на шаферите се дават по една голяма свещ, много красиво украсена с бели хризантеми /големината им е около метър/. Букетът на булката е класика: бели рози на зелен аспарагус, роклята също – голи рамена, вталена в талията и седем волана от кръста надолу / цветът на розите и роклята са крем / . Та циркът започва от там, дето отиваме да вземем булката. Всички гости на входа се черпят с глътка вино, мъжете ги изолират в едната стая, а всички жени – при булката и кумата започва да я забулва – Марияна сяда на един стол пред едно огледало, което се държи от шаферката. Огледалото е чисто ново, а мъжете напират да видят какво става в огледалото, но тома им струва пари както се досещате /прилича на нашия ритуал с обувката /, но парите са за шаферката Доста пари изкара това девойче. Това беше братовчедка на Габи – много чаровна и добре си изигра ролята. Когато булката е готова, освен булото кумата й слага и обиците и колието. Мъжете нахълтват и започват едни подвиквания, характерни за ритуала Габи взима булката на ръце, а под нея има една възглавничка, а под възглавничката имаше парички. Мен ме накараха да изтръскам тази възглавницата, а леите под нея ми бяха за късмет /така ми обясни Габи накрая/ За сведение младоженецът и кумът ходят с по една бала банкноти в себе си.

Галац, Румъния

 

 

След това булката закичва младоженеца, кумовете и родителите и накрая всички гости с много красиви изкуствени розички, които са в тон с роклята на булката.
Следва ритуал по посрещане, като свекървата ги посреща с хляб /прилича на козунак/ – прилича на нашия ритуал в ресторанта
След което излизането е много тържествено и отиваме към църквата .
На церемонията в църквата присъстват само най близките – братя и сестри около 20 човека / за сведение около 200 души беше цялата сватба /. Църковният ритуал прилича на нашия /не са католици/, като Марияна казва молитвата . Следват снимки в градската градина на много красив фон Забравих да отбележа, че в града имаше поне около десет сватби и е голям купон – клаксоните на колите не стихват
След снимките в парка, отиваме в ресторанта – огромен салон, много красиво украсен като за новогодишен купон с гирлянди и всякакви висулки. Тук ритуалът е следният: пак свекървата посреща, този път и кумовете, и младоженците, с една кофа, пълна със стотинки и листа от розов цвят, като кумът пак се бърка за пари изсипва ги в кофата, а булката и младоженецът прескачат през кофата – не можах да разбера тази символика оставям я ви е да си е тълкувате……… Различното от нашите сватби е, че младоженците и кумовете посрещат всички гости с чаша вино и сладки под звуците на една мелодия – прилича на нещо като “пий, куме, пий пълна чаша с мед/днеска ти е ред……”
Гостите пристигат по семейства. Приемът е около два часа, като тече и купон междувременно с танци. Кумът или кумата следят кой пристига и шоуто се прекъсва, като се пуска мелодията и булката поднася сладките, а кумата закичва гостите, мъжете са за “наздравето”. Кумът движи целия ритуал от началото до края, нещо като режисьор – то и при нас е така, ама не съвсем
Трябва да отбележа, че до около 12 часа е само загрявката или тренировката за предстоящия купон – по това време сервират и първото предястие прилича на нашето. Пълен цирк: таман започваме да хапваме и една от снахите идва да каже нещо на булката, ама на ушенце, ако може да стане, а булката й се дърпа нещо от рода на: “гледай си работата, много ми е гладно, остави да се наям”. Обаче снахата – много упорита, и Марияна отива да види какво става; след има-няма 5 минути идва снахата с обувката на булката и вика на младоженеца: “давай пари, откраднаха я, само обувката ти оставиха”. Обаче наш’то момче – гърмян заек, вика “разкарай се оттук, аз съм гладен” и си яде с олимпийско спокойствие. Каква булка какви пари?

И така всички ядат, булката я няма повече от половин час. Аз си викам, каква ще е тая сватба без булка, и питам Габи има ли пари да я откупи, а той вика: “вече съм женен и не ми пука, сега си ям”. Стойчо му предлага пари да го спонсорира в евро, а Габи вика: “о твърде голяма сума и жълти стотинки не давам” . По едно време аз питам, къде всъщност е Марияна – нея я няма повече от час, а Габи ми обяснява, че е на дискотека и не само тя – там са всички булки/дето са се венчали в този ден/ и танцуват и всичките са боси – демек нещо като моминско парти.

И след около два часа носят булката на ръце едни яки момчета и искат пари, дето я били върнали, а Габи бърза да си я вземе, а за парите вика “не мога да си бъркам по джобовете, ръцете са ми заети с Марияна” И така танците продължават предимно народна музика както при нас. Техните хора приличат по мелодия на нашите само, че ритъмът е по бърз, а те го танцуват по двойки както се танцува тангото. И така танци, ядене, ама много танци, и много ядене трудно е да се опише, имаше около 6 блюда, без десерта от 12 часа през час сервират някаква манджа и пиене до 6 сутринта .
Тук трябва да отбележа, че има подобни ритуали на нашия като пилета, кърпи и всякакви такива стриптийз включително, но тях не ги описвам защото всеки знае какво представляват. Имаше много добри танцьори, начело с булката и кумата, и двете много си ги биваше. Не спряха тия хора цяла нощ до седем сутринта танци. За разказване е лесно, но за танцуване цяла нощ ………..Имаше и доста братовчедки и от двете страни – млади девойчета на около 18 – 20 най много, които танцуват 8 часа в ритъм 15/16 не знам къде, но явно доста са потанцували преди това .
Към 6 часа, преди да се съмне, идва тортата. Рритуалът е почти като нашия. Следва раздаване на пликовете за парите /преди гостите да се разделят с булката и младоженецът си оставят пликчето/

След ритуала с тортата има два ритуала: единия е брашовянка – танцува се като кадрил, по двойки и в колона ……..и другия по разбулването на булката. Тя застава пред същото огледалце, дето я забулваха и кумата я разбулва, като закачва булото на следващата девойка, дето ще се омъжва или така да се каже следващата жертва /много нежно девойче беше и то на около 20/.Тук на булката й слагат един шарен шал около главата и кумата й подарява дамска чанта – в нея май слагаха пликовете накрая, не помня. Следва едно женско хоро- шаферки, кума, булка и следващи булки и там свекърви и тъщи, но то е в кръг и са за ръце, демек едно към едно с нашето хоро. След което булката, като свърши това хоро, застава с гръб към девойките и си мята букетчето. Гостите започват да се разотиват, като, както ви казах, всеки си остава лептата на младото семейство, но купонът не свършва до тук….

Младите и кумовете отиват да пият у кумовете, защото на нашите сватби младоженците и кумовете обикновено не пият и не ядат – просто не остава време, докато там си спестяват само пиенето. Родителите също са трезви до края на купона и от двете страни се прибират в къщи и си канят най близките да пият .Този ритуал прилича на нашият бульон-трезве, ама те първо пият, а кога ядат супата не разбрах, по скоро си замезват с нея и така сватбата продължава почти 24 часа. Много мило беше, аз се забавлявах от сърце, ама и доста се грижиха да ми е всичко наред. Танцувах с младоженеца, с брат му, с кума – все видни танцьори. Не ми беше лесно , ама си заслужаваше купонът Това за жегата, дето беше около 40 през цялата нощ, и за комарите, няма да го описвам – просто то е един друг цял разказ ама за него друг път

Върнете се към основния разказ: На сватба в Галац>>>

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   


One response so far

One Response to “Сватба в Галац – Разказът на Тони”

  1. […] Тук можете да прочете разказа на другия участник за св

Leave a Reply