Сватба в Галац – Разказът на Тони

А от тук нататък трябва да съм аз:

Традициите са това което са …

Ритуалите приличат много на нашите, но имат някои съществени различия.
Стартът на вечерната сватба е в 16 часа следобед, а краят на другия ден по обед.
Младоженецът отива за кумовете с шаферите, хапват се само сладкиши и сладки плодове за сладък живот стандартно по план, но присъстват и родителите на кумовете.Кумата си е приготвила булото и бижутата за булката , излиза последна и си заключва къщата. Отиваме за букетите забележете и кумата също е с букет.

Бях стигнала някъде до там, дето се ходи за букетите: характерно беше, че и кумата е с букет, а на шаферите се дават по една голяма свещ, много красиво украсена с бели хризантеми /големината им е около метър

Бях стигнала някъде до там, дето се ходи за букетите: характерно беше, че и кумата е с букет, а на шаферите се дават по една голяма свещ, много красиво украсена с бели хризантеми /големината им е около метър/. Букетът на булката е класика: бели рози на зелен аспарагус, роклята също – голи рамена, вталена в талията и седем волана от кръста надолу / цветът на розите и роклята са крем / . Та циркът започва от там, дето отиваме да вземем булката. Всички гости на входа се черпят с глътка вино, мъжете ги изолират в едната стая, а всички жени – при булката и кумата започва да я забулва – Марияна сяда на един стол пред едно огледало, което се държи от шаферката. Огледалото е чисто ново, а мъжете напират да видят какво става в огледалото, но тома им струва пари както се досещате /прилича на нашия ритуал с обувката /, но парите са за шаферката Доста пари изкара това девойче. Това беше братовчедка на Габи – много чаровна и добре си изигра ролята. Когато булката е готова, освен булото кумата й слага и обиците и колието. Мъжете нахълтват и започват едни подвиквания, характерни за ритуала Габи взима булката на ръце, а под нея има една възглавничка, а под възглавничката имаше парички. Мен ме накараха да изтръскам тази възглавницата, а леите под нея ми бяха за късмет /така ми обясни Габи накрая/ За сведение младоженецът и кумът ходят с по една бала банкноти в себе си.

Галац, Румъния

 

 

След това булката закичва младоженеца, кумовете и родителите и накрая всички гости с много красиви изкуствени розички, които са в тон с роклята на булката.
Следва ритуал по посрещане, като свекървата ги посреща с хляб /прилича на козунак/ – прилича на нашия ритуал в ресторанта
След което излизането е много тържествено и отиваме към църквата .
На церемонията в църквата присъстват само най близките – братя и сестри около 20 човека / за сведение около 200 души беше цялата сватба /. Църковният ритуал прилича на нашия /не са католици/, като Марияна казва молитвата . Следват снимки в градската градина на много красив фон Забравих да отбележа, че в града имаше поне около десет сватби и е голям купон – клаксоните на колите не стихват
След снимките в парка, отиваме в ресторанта – огромен салон, много красиво украсен като за новогодишен купон с гирлянди и всякакви висулки. Тук ритуалът е следният: пак свекървата посреща, този път и кумовете, и младоженците, с една кофа, пълна със стотинки и листа от розов цвят, като кумът пак се бърка за пари изсипва ги в кофата, а булката и младоженецът прескачат през кофата – не можах да разбера тази символика оставям я ви е да си е тълкувате……… Различното от нашите сватби е, че младоженците и кумовете посрещат всички гости с чаша вино и сладки под звуците на една мелодия – прилича на нещо като “пий, куме, пий пълна чаша с мед/днеска ти е ред……”
Гостите пристигат по семейства. Приемът е около два часа, като тече и купон междувременно с танци. Кумът или кумата следят кой пристига и шоуто се прекъсва, като се пуска мелодията и булката поднася сладките, а кумата закичва гостите, мъжете са за “наздравето”. Кумът движи целия ритуал от началото до края, нещо като режисьор – то и при нас е така, ама не съвсем
Трябва да отбележа, че до около 12 часа е само загрявката или тренировката за предстоящия купон – по това време сервират и първото предястие прилича на нашето. Пълен цирк: таман започваме да хапваме и една от снахите идва да каже нещо на булката, ама на ушенце, ако може да стане, а булката й се дърпа нещо от рода на: “гледай си работата, много ми е гладно, остави да се наям”. Обаче снахата – много упорита, и Марияна отива да види какво става; след има-няма 5 минути идва снахата с обувката на булката и вика на младоженеца: “давай пари, откраднаха я, само обувката ти оставиха”. Обаче наш’то момче – гърмян заек, вика “разкарай се оттук, аз съм гладен” и си яде с олимпийско спокойствие. Каква булка какви пари?

И така всички ядат, булката я няма повече от половин час. Аз си викам, каква ще е тая сватба без булка, и питам Габи има ли пари да я откупи, а той вика: “вече съм женен и не ми пука, сега си ям”. Стойчо му предлага пари да го спонсорира в евро, а Габи вика: “о твърде голяма сума и жълти стотинки не давам” . По едно време аз питам, къде всъщност е Марияна – нея я няма повече от час, а Габи ми обяснява, че е на дискотека и не само тя – там са всички булки/дето са се венчали в този ден/ и танцуват и всичките са боси – демек нещо като моминско парти.

И след около два часа носят булката на ръце едни яки момчета и искат пари, дето я били върнали, а Габи бърза да си я вземе, а за парите вика “не мога да си бъркам по джобовете, ръцете са ми заети с Марияна” И така танците продължават предимно народна музика както при нас. Техните хора приличат по мелодия на нашите само, че ритъмът е по бърз, а те го танцуват по двойки както се танцува тангото. И така танци, ядене, ама много танци, и много ядене трудно е да се опише, имаше около 6 блюда, без десерта от 12 часа през час сервират някаква манджа и пиене до 6 сутринта .
Тук трябва да отбележа, че има подобни ритуали на нашия като пилета, кърпи и всякакви такива стриптийз включително, но тях не ги описвам защото всеки знае какво представляват. Имаше много добри танцьори, начело с булката и кумата, и двете много си ги биваше. Не спряха тия хора цяла нощ до седем сутринта танци. За разказване е лесно, но за танцуване цяла нощ ………..Имаше и доста братовчедки и от двете страни – млади девойчета на около 18 – 20 най много, които танцуват 8 часа в ритъм 15/16 не знам къде, но явно доста са потанцували преди това .
Към 6 часа, преди да се съмне, идва тортата. Рритуалът е почти като нашия. Следва раздаване на пликовете за парите /преди гостите да се разделят с булката и младоженецът си оставят пликчето/

След ритуала с тортата има два ритуала: единия е брашовянка – танцува се като кадрил, по двойки и в колона ……..и другия по разбулването на булката. Тя застава пред същото огледалце, дето я забулваха и кумата я разбулва, като закачва булото на следващата девойка, дето ще се омъжва или така да се каже следващата жертва /много нежно девойче беше и то на около 20/.Тук на булката й слагат един шарен шал около главата и кумата й подарява дамска чанта – в нея май слагаха пликовете накрая, не помня. Следва едно женско хоро- шаферки, кума, булка и следващи булки и там свекърви и тъщи, но то е в кръг и са за ръце, демек едно към едно с нашето хоро. След което булката, като свърши това хоро, застава с гръб към девойките и си мята букетчето. Гостите започват да се разотиват, като, както ви казах, всеки си остава лептата на младото семейство, но купонът не свършва до тук….

Младите и кумовете отиват да пият у кумовете, защото на нашите сватби младоженците и кумовете обикновено не пият и не ядат – просто не остава време, докато там си спестяват само пиенето. Родителите също са трезви до края на купона и от двете страни се прибират в къщи и си канят най близките да пият .Този ритуал прилича на нашият бульон-трезве, ама те първо пият, а кога ядат супата не разбрах, по скоро си замезват с нея и така сватбата продължава почти 24 часа. Много мило беше, аз се забавлявах от сърце, ама и доста се грижиха да ми е всичко наред. Танцувах с младоженеца, с брат му, с кума – все видни танцьори. Не ми беше лесно , ама си заслужаваше купонът Това за жегата, дето беше около 40 през цялата нощ, и за комарите, няма да го описвам – просто то е един друг цял разказ ама за него друг път

Върнете се към основния разказ: На сватба в Галац>>>

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 12.08.2008

    […] Тук можете да прочете разказа на другия участник за св

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.