На лов за квартира в Бреда (Холандия)

За една полезна разходка до Бреда ще ни  разкаже Сашка. Приятно четене:

На лов за квартира в Бреда

и на гости в Хага

Имам син приет за студент в университета HNTV в град

Бреда, Нидерландия

Влюбен в камионите, реда и всички средства за транспорт, той  учи логистика в меката на логистиката – Холандия – страната с най-големия пристанищен терминал в Европа и където може да научи всичко, което трябва да знае и умее един перфектен специалист в тази област.

Първата задачка след изпълването на формалностите по приема е да устроим живота му там през следващите четири години. Трудна работа. Университетът не предлага настаняване – настаняването на студентите е самостоятелна отговорност на учещите в почти цяла Нидерландия. След едномесечно ежедневно ровене във всевъзможни сайтове за обяви на стаи под наем, предприехме едноседмично пътуване до там на място, за да финализираме на местна почва отговорната задача и да „пипнем“ на живо мястото, което ще нарече свой дом моят новоизлюпен студент.

Бреда се намира съвсем близо до

Айндховен

– до чието летище изпълнява своите полет инискотарифната Wizz air – удобен факт. Първият ни ден там беше почти цял, пътувахме сутринта, а се оказа, че сме пристигнали и с един час по-рано – такава е времевата разлика със София.

Първият съвет, който мога да дам на тези, които четат сега е да разполагат освен с банкова карта, също и с дребни пари в брой – тъй като повечето разплащания се извършват с карта, то магазините и всички места, където нещо се плаща, не разполагат с достатъчно кеш за връщане на голямо ресто и за разваляне на едри банкноти.  А и не желаят да поддържат кеш. По-сигурно им е. Така че – в джобчето да ви дрънкат карти и банкноти не по-едри 20 евро.

Летище Айндховен – Бреда, Холандия

Летището в Айндховен

От летището до гарата/автогарата в Айндховен пътуват два удобни автобуса

400, който е директен, не спира никъде другаде и 401, който има междинни спирки.

Цената на един билет навсякъде е 3,50 евро,  но пътуването може да ви излиза и доста по-евтино, ако си купите OV chipkaart – https://www.ov-chipkaart.nl/apply-1.htm  карта, с която можете да ползвате всякакъв транспорт във вътрешността на страната. За кратък престой е удобна анонимната карта – струва 7,50 евро и може да се зарежда с всякакви суми. Изчерпването на тези суми става с check-in и check-out – чекиране в началото и в края на всяко пътуване. В автобусите има машинки за чекиране до всяка врата, като при всеки check-out на машинката се изписва каква сума ви остава в картата. Системата си изтегля сума съответна на броя спирки, които сте пропътували, като 3,50 евро се равняват на маршрута по цялата линия на автобуса. Така може да ви излезе по-евтино, но ако забравите да се чекирате на слизане – ще се изтегли сумата до крайната спирка – т.е. 3,50.

По същия начин става пътуването с тези карти и с влак, като автоматите за чекиране не са вътре, а извън влака – на перона или на входа на гарата. Обърнете внимание, че във влака трябва да бъдете чекирани дори и ако пътувате с билет, а не с OV-chipkaart.

Гарата и автогарата в Айндховен, Холандия

Гарата и автогарата в Айндховен са двете страни на една и съща сграда, а пред страната на жп гарата е паметникът на прочутия индустриалец Герард Филипс

Бреда, Холандия

Гарата и автогарата в Айндховен

Прави впечатление, че тук, както и в други по-напреднали в технологиите страни, обслужването от живи хора е сведено до минимум. Навсякъде си контактуваш с автомати, и не дай Боже нещо да не знаеш и да ти се наложи да питаш – няма кого. Тоест, служители няма, иначе минувачите и случайни хора са много любезни и услужливи. Та, ако искаме да знаем как най-лесно да стигнем от една точка до друга в Нидерландия, много удобен и полезен е

справочният сайт 9292 http://9292.nl/en,

който има и мобилно приложение и както повечето информационни сайтове освен на холандски, може да бъде ползван и на английски език. Не е необходима регистрация и показва в колко часа на кой перон да си търсиш влака, колко прекачвания ще имаш и колко ще ти струва пътуването. Какво повече ти трябва 🙂

гарата в Айндховен, Холандия

Знаех за култа на холандците към колоезденето, но въпреки това човек не може да не бъде силно впечатлен от гледката на хиляди, хиляди велосипеди, паркирани на едно място – в случая – гарата в Айндховен. Трябва да си много добър фотограф, за да успееш да ги обхванеш всичките в една снимка.

Бреда

ни посрещна с дъждоваление, което е обичайно, но аз, мразещата дъжда, не се почувствах зле, чудно. Даже го възприех като да ни върви по вода. Бяхме си избрали хотел близо до гарата, така че вървяхме до него пеша през парка. Всъщност Бреда не е много голям град и почти до всички места, които трябваше да посетим през престоя си, сме стигнали без усилие пеша. Паркът е чудесен – зелен, чист, красив. Много видове птици живеят на свобода в парка – по алеите заедно с минувачите се разхождат патици, други водни птици, дори и кокошки. Из дърветата живеят гълъби, свраки и други разни летящи птици, а в тревните полщи и из храстите подскачат зайчета. И това в центъра на града – и не в зоопарк зад решетки, а свободно – заедно с хората. Приятно е!

Хубаво е, че първият ни ден беше неделя, та не се юрнахме веднага по задачи, а имахме време да се топнем в града, да усетим атмосферата, да добием първи впечатления на спокойствие. Това помогна да харесаме града и да го обикнем. Не е без значение и времето за първо посещение – хубаво е, че е лято и има слънце, а чудесната изненада беше и това, че попаднахме на

тазгодишния плажен фест

В началото не разбирахме какво става и какво правят всички хора, носещи всякакви надуваеми неща към реката, опасваща целия град с няколко канала, и като стигнахме бяхме впечатлени и приятно изненадани. Музика, бира, плаващи DJ-и, барове и всякакви лодки и разноцветни дющеци, басейнчета и какви ли не из цялата река 🙂

http://www.bootjevarenbreda.nl/evenementen/breda-drijft/246 ,   https://www.facebook.com/bredadrijft?fref=nf

Бреда, Холандия

Плажен празник

Заслужена и приятна почивка си направихме късно следобед в чудесния хотел, който си бяхме избрали – Сутор http://www.hotelsutor.com/ . (или през booking.com http://www.booking.com/hotel/nl/sutor.html?)Горещо го препоръчвам – малък уютен семеен хотел в центъра на града, с любезни домакини – собственици и на няколко заведения с чудесно обслужване – ирландска кръчма O’Mearas https://www.facebook.com/omearas.breda/timeline  точно срещу хотела, бистро на централния площад Grote Markt – Heeren van Breda http://www.heerenvanbreda.com/ с вкусна кухня и богата гама от бири, между които опитахме една много интересна местно производство и други.

Вечерта открихме

колко много заведения има в центъра на Бреда и колко са пълни

– хората тук обичат да се хранят навън. Ние избрахме едноhttp://www.bruxelles.nl/ , в което имаше интересно дневно меню – всеки ден от седмицата – едно блюдо се предлага така – плащаш една порция 9,50 евро, а след нея можеш да поръчваш колкото пъти искаш да ти добавят от ястието. Улучихме деня на кралските скариди, повече думи са излишни!

За четящите пътеписи едва ли ще е интересна информацията за университета, но си струва да се спомене, че обслужването е на ниво – любезни служители приеха документите ни и оставиха у нас впечатление за ред, спокойни, че няма да се объркаме, ако нещо не знаем. Като прибавим и приятната обстановка в унито, останах спокойна за средата, в която оставям сина си. Като цяло

Бреда е университетски град

– не е голям, населението е едва 170 хиляди души, но има два университета и повечето от жителите са млади хора.

Усиленото обикаляне по огледи за квартири не позволи да се мотаем по заведения за обяд и пазаруването за хапване на крак от супермаркета ни даде възможност да се уверим колко евтино може да се храни човек тук. Някои храни са несправедливо по-евтини отколкото тук, дори в лева…

Бреда, Нидерландия

Не мога да кажа, че обиколките ни за търсене на квартира бяха много успешни, останах с усещане, че не ни обръщат внимание. Не си правят труда да отговарят на запитванията ни. Само една агенция за имоти ни обърна внимание и добре, че бяха те. Сега от позиция на времето виждам, че са несправедливо мнителни по отношение на българите. Холандците, с които синът ми съжителства са без всякакви хигиенни навици, невъзпитани, шумни, като отвързани са. Може случайно да е попаднал на такива, но това са наблюденията.

Обиколките из улиците на Бреда ни доставиха истинско удоволствие.

Градът е много приятен за разходки

Една сутрин, минавайки през централния парк Valkenberg, забелязахме, че има камиони, платформи, сглобяват сцена, докаи са контейнери за боклук, сглобяеми павилиони и около всички входове на парка хиляди преместваеми стойки за колелета. Следобед се оказа, че там се е изсипал целият град, много, много хора, млади, стари, деца, инвалиди, кучета, абе буквално всичко живо. Много от тях си носят постелки и седят на тревата, на сцената пеят и свирят местни музиканти, от павилионите се продава бира срещу талони, които се купуват само на едно място, но с пет опашки, които доста бързо вървят. Никой не беше допуснат да влезе в парка с колело, макар че мисля, че всички бяха дошли с колелета. Те бяха купища, купища, велосипедно море около парка. Атмосферата беше много приятна. Всичко това до вечерта, а на следващата сутрин до 9 – 10 ч. Всичко беше изблизано, все едно, че не е имало жив човек в парка предния ден. Разбрахме, че това е фестивал, който се провежда всеки вторник през цялото лято http://www.parkies.net/concertlocaties/nederland/breda/.

Фестивалът в Valkenberg park – музика, бира и усмивки всеки вторник през цялото лято – Бреда, Холандия

Фестивалът в Valkenberg park – музика, бира и усмивки всеки вторник през цялото лято

Фестивалът в Valkenberg park – музика, бира и усмивки всеки вторник през цялото лято – Бреда, Холандия

Фестивалът в Valkenberg park

Няколко думи и за

разходката ни до Хага

Ходихме на гости на приятел. Посрещнаха ни на гарата и направихме една бърза разходка из централните улици. Красиви административни сгради – впечатляваща с огромното бяло фоайе модерна сграда на общината и приказно красивия вътрешен двор на парламента – Binnenhof – най-старата действаща сграда на парламент в света – всъщност внушителен комплекс от административни сгради, построен през XIII век.

Binnenhof – Хага, Холандия

Binnenhof

След сладки приказки за Холандия и холандците, съвсем случайно нашият домакин спомена, че

в Хага има музей на автомобили

Ауу!!! Може много да се забавим с прибирането в Бреда, но не бихме го пропуснали, що не почна с това, бе човек 🙂 Цялото виртуално пространство на пътеписа няма да ми стигне, ако трябва да копирам всички снимки, които направихме там! Затова ще се огранича само с линк http://www.louwmanmuseum.nl/Ontdekken/Ontdek-de-collectie.aspx, няма излизане – с нас затвориха 🙂

Отново в Бреда

и отново пълни с ентусиазъм и планове за наемане на стая, 95% от които не се изпълниха. За щастие останалите 5 % са ни достатъчни, за да считаме задачката за изпълнена. Любезният собственик на хотела също се опита да ни помогне с няколко полезни делови контакта, но нямахме късмета да разполагат със свободни квартири.

Разнообразихме търсенето и с още едно приятно и интересно местенце в Бреда. Това е

музеят на монахините от Begijnhof

http://www.begijnhofbreda.nl/index.html – живописен двор с кокетните жилища на монахините, малка черква и чудна билкова градина. Място, което те зарежда със спокойствие и мир. Има и малък

музей на миниатюрите

– бях виждала вече миниатюрни фигурки и не ме впечатлиха, въпреки че много им се радвах, да не говорим за топлото посрещане и почерпка от холандски чай и домашен ликьор. Но истински се забавлявахме в

стаята на Ван Гог

Направена от студенти компютърни графици, стаята предлага на посетителя буквално да се пренесе вътре в картина на прочутия художник. Картината е „Селяни ядящи картофи“ – виждаш я на един екран, поставен на художнически статив в средата на стаята и когато застанеш пред нея – виждаш и себе си, нарисуван на масата заедно с героите, ядящи картофи. Много забавно!

Begijnhof – Бреда, Холандия

Begijnhof

Селяни ядат картофи – Бреда, Холандия

Селяни ядат картофи (a.k.a.The Potato Eaters 😉

Накрая на моя разказ за първото ни посещение в Бреда, но съвсем не накрая по важност искам да спомена с благодарност камериерката на хотела, в който бяхме отседнали, която се оказа българка – много мила жена,   която ни спаси като прибра забравените от нас в стаята оригинали на всички важни документи след отпътуването от Бреда, съхрани ги при себе си месец и половина и есента ги предаде на притеснения първокурсник. Благодаря!

Автор: Сашка Недялкова

Снимки: авторът

Други разкази от Холандия– на картата:

ХоландияBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Svetla Nedqlkova каза:

  Здравейте,
  Изказвам искрено удоволствие от пътеписа на Сашка. За мен и моето семейство той бе като пътеводител при опознаването на Бреда, където от тази година ще учи и моя син. Благодаря Сашка! Все още сме на много начален етап – “на лов за търсене на квартира” и се сблъскваме именно с това, за което тя разказва в своя пътепис – никакво съдействие от страна на агенции за недвижими имоти (дори бих казала сегрегация по отношение на чужденците, които ще учат там). В тази връзка, ако Сашка разполага все още с координатите на агенцията за недвижими имоти (име, телефони или мейл), която единствено е способствала за намирането на квартирата на нейния син, моля за съдействие да ми пише на мейла за връзка предоставен от мен по-горе, тъй като и периода до началото на учебната година съвсем се скъси.

  Предварително благодаря и продължавайте с тази прекрасна инициатива едновременно да доставяте удоволствие чрез повествованието на преживяното и да давате полезна информация с пътеписите, които публикувате.

  Светла

 2. Лаура каза:

  Благодаря Ви, Сашка, за пътеписа беше ми много от полза. Тръгнах към Бреда единствено с Вашия пътепис, който ми беше от голяма полза.

 3. Violeta каза:

  Здравейте Светла,

  благодаря за това , че пишете и споделяте информация.
  В момента и ние с моя син се сблъскваме със същия проблем, въпреки че са минали 2 години от вашата публикация….С Огромна молба за адреси на агенции, които са ви помогнали за намирането на квартира в Бреда.

  В очакване ….

  Виолета

 4. Сашка каза:

  Агенцията за имоти е StadHuis момичето, което ни обслужи любезно, се казва Синди. Успех!
  https://www.stadhuis.nl/en/woning-huren/

 5. Мария каза:

  Привет Виолета, а вие как намерихте квартира в Бреда. Това лято трябва да търсим квартира за дъщеря ми. С ОГРОМНА молба съм и аз за помощ за адреси на агенции, които са ви помогнали за намирането на квартира в Бреда.
  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.