Към Кутаиси в Джорджия или То Kutaisi in Georgia (Грузия)

По повод първи април, днешният пътепис ще бъде с вицове. Грузински. И с една загадка от мене: Кое е ключовото изречение в текста? 🙂 

Приятно четене:

Към Кутаиси в Джорджия или То Kutaisi in Georgia

 

Растоянието между Тбилиси и Кутаиси е 230 км. То може да се вземе със самолет за половин час или за 100 лари или с влак за 5 часа за 12 лари. След като за 30 лари пристигнахме от Ереван, ние решихме да продължим пак с маршрутка до Кутаиси за 10 лари.

Кутаиси, Грузия

В Тбилиси взимаме жълтата градската маршрутка за 1 лари до автогарата Дидубе. Новата турска маршрутка е много популярна и удобна за тесните и криви улички на грузинската столица.

Кутаиси, Грузия

Ние се возим с над 100 км в час по новата магистрала и се надяваме да пристигнем за по малко от 3 часа в Кутаиси.

Слънцето препича и аз задрямвам спокоен, че всичко върви по вода. Планът е да позвъня на моя агент Гоги, който да дойде да ни вземе с колата си за да преспим в тях, а утре да ни разведе до манастирите Гелати и Моцамета и Катедралата за 30 лари.

Но докато си кроим планове, времето ни поднеся изненада.

На магистралата са застанали полицаи и спират всички подред, като ги предупреждават, че

прекия път за Кутаиси е затворен от свлачище!

По вода, а ма не – порой и стоп -свлачище!

Кутаиси, Грузия

Нашият водач ни заръча да кажем, че всички отиваме на сватба в съседното градче, така че постът на КАТ ни пропуснаJ.

Катаджия спира грузинец:

— Документи есть?

— Есть.

— Страховка?

— Пожалуйста.

— Аптечка, огнетушитель?

— Да, канэчно!

— Радио есть?

— Да.

— Включай…

Чува се мелодията на лезгинка, инспекторът започва да танцува около колата:

— Што смотришь? Для тебя танцую… Деньги давай!

 

Но въпросът изникна пред нас: Дали да слезнем и продължим с бавния влак или да изчакаме до като разчистят свлачището?

Кутаиси, Грузия

Отбиваме в едно крайпътно заведение да похапнем кхачапури.

кхачапури – Кутаиси, Грузия

кхачапури

След като излапахме по една топла грузинска баничка (кхачапури по 1,5 лари) щофьорът позвъня на своите колеги, който го информираха, че пътя няма да бъде отворен днес и трябва да се отклоним още на 100 км за да минем през

Чиатура

Това ми звучеше като Чукундура за което трябваше да доплатим още по 6 лари за гориво. Е само ние чукундурите заплатихме тази екстра за разлика от местните, които категорично отказаха

Кутаиси, Грузия

Потегляме с въздишка и заваля из ведро. Пътят е като у дома с много дупки, кал и завои. Уви движим се бавно в колона със скорост от 5 до 10 км в час.

Пороища и гръмотевици! Ами, ако закъсъсаме тук в този кавказки пущинак? Слава Богу, спираме в тесен завой за да се разминем с автобуса на „МЕТРО“ от Истанбул! Щом той е минал и ние ще преминем!

Кутаиси, Грузия

Ниско над главите ни премина една кабинка от въжената линия в Чиатура

Чиатура, Грузия

Ниско над главите ни премина една кабинка от въжената линия в Чиатура

Малкото грузинско градче Чиатура е на 220 км от Тбилиси и е разположено в тесния пролом на река Квирила. Този миньорски град е основан през 1921 за добив на манганова руда. Рудниците са разхвърляни по стръмните склонове над града и до тях може да достигне с десет въжени линии. Тези съветски въжени линии още изрядно работят и се използват от жителите като градски транспорт до рудниците! (Подробен разказ за този вид градски транспорт на английски , и още един– бел.Ст.)

Уникално място, няма друго такова на земята!

Предполагам, че тук всеки пасажер е много религиозен и като се качи в ръждясалата и скрибуцаща кабинка се моли Богу да стигне жив и здрав!

„Стълбът на Кацхи“ (Карцхис Свети), Грузия

„Стълбът на Кацхи“ (Карцхис Свети)

След 10 км от Чиатура облаците се разкъсват и над върховете на дърветета се показва

Стълбът на Кацхи (Карцхис Свети).

„Стълбът на Кацхи“ (Карцхис Свети), Грузия

Tук на този варовикова скала през 1993 г. се изкачил монахът Максим (Кавтарадзе) и започнал да възстановява малката (3,5х2 м) църква от VI век. Той е продължител на древната православна традиция да живее и се моли на стълб като св.Симеон Стълпник.

„Стълбът на Кацхи“ (Карцхис Свети), Грузия

Днес до храма на Максим Изповедник могат да се доберат само мъже, на които се разрешава да се изкачат по вертикалната 40 м стълба към небесата. Спомням си, че като студенти хвърляхме жребий, кой да слезе долу за банички, когато асансьорът не работеше в 15 етажното ни общежитие 🙂

„Стълбът на Кацхи“ (Карцхис Свети), Грузия

Обикновенно отец Максим слиза по стълбата за 20 минути долу в скита. След неделната литургия той благославя и изповядва гостите. Той сподели:

 „Царящата горе тишина ми позволява да почуствам Бог“.

Като млад много пиех и продавах наркотици. Когато това ме доведе до затвора, аз разбрах, че е време да се покая. По-рано с приятелите си пиехме виното в подножието на стълба на Кацхи. Но още тогава ние знаехме, че тук някога са живели монаси.

Кутаиси, Грузия

Вече се мръква, когато пристигаме до последната спирка на маршрутката в

Кутаиси, Грузия

Кутаиси

– Мак Доналдс

От тук ще продължим за Батуми пак за 10 лари. (10 лари = 7,5 лева)

Хапваме порция пържени картофки и звъним на Гоги. Той го вдига чак на третия път. Оказва се, той току-що си бе купил смартфон и цяла вечер тормози жена ми да му покаже как се работи с него 🙂

Кутаиси, Грузия

След половин час вече се настаняваме в неговата крайградска къща. Вторият етаж беше само за нас. Фамилията заедно със синовете и внуците живее заедно на първия. Снахите бяха заминали на гурбет в Израел и Русия. Жена му бе натирена в кухнята да приготви за нас пилешки бутчета. Гоги ни показва една снимка на „Стълба на Кацхи“ и ни предложи утре да направим тур до него за 100 лари. Ние учтиво му отказваме и го молим да спази уговорката ни. Обикновенно мъжете в Кутаиси работят като такси за туристи и дават под наем къщата и водят децата на училище, като харчат парите от женския гурбет. Имаме чист патриархален бит, каквото каже Гоги е закон, също като в Сицилия и Ориента.

Кутаиси, Грузия

Гордият имаретинец слезе в гаража да наточи в меха домашно вино от вкопаната делва и седна заедно с нас на трапезата.

(Разбира се снимките са от сутринта на трезва глава!)

Кутаиси, Грузия

И се започнаха една поредица тостове, първо с чача (домашната скоросмъртница) и накрая с вино в стила на Пиросмани.

После чачи, поздно пить Боржоми!

(Или след ракията е късно да се пие минерална вода! По нататък съм се постарал да запазя оригиналния „руски“ диалог, както звучи тук в ГрузияJ)

 „В кавказкото грузинско село започва запой. Става един грузинец с рог, пълен с вино:

— Выпьем, генацвале, за Кацо: за раз он мог выпить три меха вино, за одну ночь он мог иметь 3 женщины. Когда убили его брата он вырезал всю семью обидчика! — Грузиците пият за Кацо. Става друг:

— Я предлагаю выпить за Вано: он мог за раз выпить 5 меха вино и поиметь за ночь 5 женщин! Когда убили его брата, он вырезал все селение где жил убийца! — Пият за Вано. Става трети:

— Я, генацвале, предлагаю выпить за Ленина! – Нема сцена, всички гледат към него, както към идиот, а в очите им ням въпрос:

— почему за Ленина?

— Я не знаю, сколько он мог выпить вино за раз и скольких женщин иметь за ночь. . . Но как он отомстил за смерть своего брата!!! “

Бързо приключваме със вицовете за великия Съветски Съюз и виното, което беше киселчок и затова тамадата не можа да ни напие. Като си пийна, Гоги се изповяда, че лозето го купил евтино от евреи, които избягали по време на етническото прочистване под лозунга „Грузия за грузинците“ на първия президент Звяд Гамсахурдия.

Сутринта на закуската – грузински чай с мед и масло, той ни разказа, че предишните негови гости след запоя се успали и изпуснали самолета. Така, че това е една реална опастност, когато си купувате евтин билет на Wizz Air от София до Кутаиси!

Кутаиси, Грузия

Както е по програмата ние се качихме в неговото комби и напускаме вилната зона. Продължихме в дъжда своята крайградска обиколката по манастирите

манастирът Гелати – Кутаиси, Грузия

манастирът Гелати

Първият е на 2 км от Кутаиси –

манастирът Гелати

е паметник на ЮНЕСКО

манастир Моцамета – Кутаиси, Грузия

манастир Моцамета

Вторият е на 1 км от Кутаиси – манастирът Моцамета или на св.Давид и Константин. Но за тези свети места ще разкажа отделно допълнително.

Засега продължаваме към центъра на Кутаиси – бивша столица на Абхазкото царство от 806 г. До освобождението на Тбилиси от турците –селджуци в 1122 г. Кутаиси е бил резиденция на грузинските царе. От XV век е столица на Имаретинското царство.

Днес Кутаиси е вторият по големина град в Грузия

цар Давид Строителят – Кутаиси, Грузия

цар Давид Строителят

Храмът на Баграти в Кутаиси е издигнат по време на управлението на цар Баграти III като главна катедрала на обединеното Грузинско царство и е осветен в чест на Успението на Богородица през 1003 г. Тук е коронясан цар Давид Строителят.

храмът на Баграти – Кутаиси, Грузия

храмът на Баграти

Високо на хълма в центъра на града се намира храмът на Баграти

храмът на Баграти – Кутаиси, Грузия

Храмът на Баграти е разрушен по време на завладяване на града от турците в 1691. Тогава е рухнал неговият покрив и купол, вследствие на взрива на складирания в него барут. При освобождението на града от руските войски в 1770 г. водени от генерал Тотлебен (не съм сигурен, че става дума за същия Тотлебен от обсадата на Плевен – бел.Ст.) рухва и източната му стена улучена от снаряд. През 1810 г. градът е окончателно присъединен към Руската империя.

Колхидският фонтан – Кутаиси, Грузия

Колхидският фонтан

Колхидският фонтан- това е нов фонтан на мястото на паметника на Сталин открит от президента Сакашвили. Той е украсен с 30 позлатени статуи, увеличени копия на фигурки от бронзовия век. Не спряхме в дъжда да проверим дали от козината им няма да се отмие някоя песъчинка злато. Златното руно оставяме за Язон и аргонавтите 🙂

Кутаиси, Грузия

На мястото на Мемориала на загиналите хиляди грузинци и руснаци във Втората световна война (+2 любопитни зрители по време на взривяването) Сакашвили (напук на Путин*) заповядва да се изгради един огромен стъклен похлупак (40 м висок за 83 мил. $).

В това стъклено око заседават парламентаристите и това е

Символът на прозрачноста на демокрацията“.

Кутаиси, Грузия

Тази модерна футуристична сграда в Кутаиси е новият парламент на Джорджия (Parliament of Georgia), както е новото име на Грузия. Грузинците не харесват името с което ги наричат руснаците- грузини от груз (товар, бреме) или грузчики – товарачи, хамали.

Този паметник на Сакашвили стоя празен до 2013, защото 150 парламентаристи не бързаха да напуснат Тбилиси. На последните парламентарни избори в 2012 г. победи партията „Грузинска мечта“ на руския милионер Борис (Бидзина) Иванишвили и бивщ премиер. Грузинската мечта е в НАТО и ЕС в мир с Росия.

Обади се приятел от Тбилиси. Каза, че е страшно да се покажеш навън от къщи:- „Грузин хватают прямо на улице и отправляют на Украину министрами вместе со Сакашвили! “

река Риони – Кутаиси, Грузия

Над моста над река Риони минаваме покрай една весела скулптура на момче, което е задигнало две шапки от минувачите и се кани да ги хвърли в мътните води ако не му дадат некое лари М№

Разбирам защо по време на Съветския Съюз наричали Кутаиси- „грузинската столица на крадците“.

Нашият Гоги също поиска да му платим допълнително за превоза до храма на Баграти. Но аз му казах, че той няма да получи лари и ще извикаме полиция, ако не спази нашата уговорка записана на неговата визитна картичка и той кандиса!

река Риони – Кутаиси, Грузия

Старите къщи са на брега на река Риони. Руснаците се щегуват, че мързеливите жители на Кутаиси живеят в стари къщи, докато те не грохнат оставени без ремонт и чак тогава започват да строят нови.

паметник на поета Галактион Табидзе – Кутаиси, Грузия

паметник на поета Галактион Табидзе

Преминаваме покрай красивия паметник на поета Галактион Табидзе. Изпаднал в дълбока депресия след сталинските разстрели става алкохолик. Накрая попада в психиатрична клиника, където се самоубива.

От Кутаиската гимназия е и друг съветски поет Владимир Маяковски, който също се самоубива.

Веднъж журналисти попитали Маяковски: „Нали Вие сте писали: „Аз между грузинците съм грузинец, а между руснаците-руснак“, а между глупаците Вие кой сте?“. Той не се стреснал и отвърнал:

 „Аз между глупаците съм за първи път! “

 

След няколко завоя се озоваваме на върха на хълма. Пред нас се изправя величественият

храм на Баграти

храм на Баграти – Кутаиси, Грузия

храм на Баграти

През 1994г. Храмът на Баграти е внесен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

храм на Баграти – Кутаиси, Грузия

 Храмът сега е заплашен да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО след реставрацията от италианския архитект Андреа Бруно по поръчка на президента Сакашвили в 2010. Вижте само съвремения гофриран ламаринен покрив над входа!

Едри капки започват да барабанят по ламарината.

храм на Баграти – Кутаиси, Грузия

Входният портал на катедралата.

храм на Баграти – Кутаиси, Грузия

Мраморният иконостас в олтара. Стените са голи без стенописи.

храм на Баграти – Кутаиси, Грузия

Ковчежето е със свети мощи.

храм на Баграти – Кутаиси, Грузия

Иконостасът с иконата на преден план на св.Нина –покръстителката на Грузия

храм на Баграти – Кутаиси, Грузия

Бело каменните колони които подържат свода са от оригинални материали

храм на Баграти – Кутаиси, Грузия

Ни в клин ни в ръкав са тези метални тръби! Грузинският патриах също протестира срещу използването на съвременните материали

храм на Баграти – Кутаиси, Грузия

Но вироглавият президент Сакашвили не чува упреците на вярващите и специалистите и награждава италианския архитект със златен медал за въстановяването на катедралата.

Навън се смрачава и дъждът заплющава. Потоп ли идва?

Решаваме да продължим към слънчевия Батуми.

Панорама на Кутаиси от хълма – Кутаиси, Грузия

Панорама на Кутаиси от хълма

Изведнъж трясна гръмотевица върху кръста на храма. Запищаха алармите на автомобилите. Към горещите молитви от храма се добавиха и солените ругатни на съседите за изключения интернет.

Боже пази България и Грузия!

Писа грешникът Цветан Димитрошвили, Благовещение, 2016.

снимки: Цветан Димитров

Литература:

  1. Вкусно с Йоли: Кхачапури с микс от сирена yoli-www. blogspot. com/2010/04/blog-post_26. html
  2. Открой планету заново | Путешествия по миру, Кацхийский Столп

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

*Разбира се остава въпросът какво общо има Путин с тази страна и тези загинали – генерален въпрос от редакцията

Други разкази свързани със Грузия – на картата:

Грузия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Стойчо каза:

    Саакашвили – новият Костов 😉

  1. 09.03.2017

    […] Абхазкият цар Леон е обединил различните грузински племена в едно царство със столица- Кутаиси. Повече за Грузия, вижте в пътеписа ,,Към Кутаиси в Джорджия“ или patepis.com/?p=66211 […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.