Тайланд – Лаос – Камбоджа (1): Пристигане в Банкок

С Атанас тръгваме на пътешествие из Индокитай 🙂 Започваме с Банкок, приятно четене:

Пристигане в Банкок

част първа на

Тайланд – Лаос – Камбоджа

И сега ми трепва сърцето като ми замирише на Азия. Или като я видя на сън. И усещам свобода… и безгрижие… и безкрайна доброта… Много пъти си събирах мислено куфарите, понякога „завинаги“!

И един ден просто казах – „трябва да се върна!“. А, и комплекса Анкор искам да посетя, бирата и слънцето да замаят погледа ми… Меконг да ме дари със спокойствие, хората с усмивки, храмовете с мъдрост… сетивата ми да се порадват на храната, подправките, масажите… а халката на пръста ми да ми напомни, че трябва да спра дотук 🙂

Изглед от Златния храм – Банкок, Тайланд

Банкок, Изглед от Златния храм

Улица Каосан (Khaosan Road) – Банкок, Тайланд

Улица Каосан (Khaosan Road)

Още на летището в София се заговорихме с една китайка. Тя „ухаеше“ силно на пържен стар ориз. Аз се бях напарфюмирал с любимия ми афтършейв с аромат на бира – идеална комбинация. Но… бързо загубихме интерес за комуникация – тя не разбираше някои неща на български, ние срещнахме известни затруднения с китайския и разговорът бавно замря. Самолетът ни пренесе над половин Източна Европа, снижи се над Москва и ни остави да поскучаем 2 часа на летище Шереметиево. А, после Аерофлот ни издигна в руското небе на път към едно по-топло местенце, пълно с екзотика и блаженство.

За мен чаша червено вино, казах на стюардесата, но тя ми обясни, че алкохол на полета за Банкок не се сервира. Ами тогава… Лека нощ – пожелах учтиво, завих се с одеялото и сънят ме отнесе на изток много по-бързо от всякакви свръхмодерни самолети.

***

Банкок, Тайланд

Летище Suvarnabhumi

беше същото каквото го оставих преди 5 години. Само тайландецът на граничния контрол не беше толкова усмихнат. Сложи печат в паспорта ми и вече имах официално разрешение да дишам местния въздух. Повече от половин час се опитвах да открия откъде да хвана директния автобус за Khao San Road. Сменях етажи, рових се в спомени и накрая капитулирах. Спрях се пред гише „Информация“. Такъв автобус нямало от години, но вече има метро до центъра. Оттам с такси към крайната цел.

Влакчето дойде почти веднага, но трябваше да изчакаме да го проверят преди да се качим. Потеглихме и след около 40 мин бяхме на спирка Phaya Thai. Намерихме такситата, но цената, която обявиха беше с около 40% над нормалната. Аз ги зарязах в полза на най-популярния транспорт в Банкок – тук-тук. В час пик всички шофьори имаха еднаква и несправедливо стабилна цена от порядъка на нормалната цена на удобните и климатизирани таксита. В крайна сметка се метнахме при един усмихнат чичко и потеглихме в посока туристическия район. Зад привидната учтивост във въпросите му прозираше нездрав интерес относно нашите планове с идеята да изкара някой лев от белите туристи. Практиката е тези шофьори да настояват да ти уредят хотел, екскурзия, пътьом да се отбиете в някой магазин или каквото и да е място с цел да похарчиш пари, а той да вземе комисионна. В случая се отбихме  в туристическа агенция в замяна на което той щеше да получи талони за гориво. След като разказах на собственика какви са ми плановете за следващите няколко дена и, че вече всичко съм си организирал и запазил сам той мъдро установи, че не може да ми е от полза.

След още малко разправия и повишаване на тон от моя страна бяхме закарани до крайната цел. Разплатихме се и скоро се настанихме в едно скромно хотелче в идеалния туристически център.

Bulgaria – yoghurt!“ превъзбудено отбеляза момчето на рецепция, а ние усмихнато кимахме с глави. После се отдадохме на лека разходка, кулинарни наслади и релакс, с което горе-долу изчерпахме плановете за първата вечер, предварително определена за аклиматизация.

Монумент на Демокрацията – Банкок, Тайланд

Монумент на Демокрацията

Първоначално се отправихме по Ratchadamnoen road, покрай

Democracy Monument,

прекрасни храмове, Mahakan форт и през един от притоците на Чао Прая се озовахме в крайната ни цел – Golden Mount.

344 ถนน บริพัตร Khwaeng Ban Bat, Khet Pom Prap Sattru Phai, Krung Thep Maha Nakhon 10100, Тайланд
Златната планина – Банкок, Тайланд

Златната планина

Golden Mount /Wat Saket/

е свещено място за будистите. Храмът е построен на изкуствено изграден хълм и е една от най-големите забележителности на Банкок. Изкачваш около 300 стъпала, но прекрасната гледка, която се открива към града си заслужава усилията.

Началото на пътеката – Златният храм – Банкок, Тайланд

Началото на пътеката

На върха на храма – Златният храм – Банкок, Тайланд

На върха на храма

На върха на храма – Златният храм – Банкок, Тайланд

На върха

В Храма – Златният храм – Банкок, Тайланд

В Храма

Изглед от Златния храм – Банкок, Тайланд

Изглед от Златния храм

Малко по-късно, когато слънцето се скри, се смесихме с тълпите в района на

KhaoSan

След като напълних една торбичка с местни „деликатеси“ от улицата се прибрах в хотела да ги опитам на спокойствие. А после дойде времето за бира и заслужена почивка.

Местни деликатеси – Банкок, Тайланд

Вкусноооо!!!

Местни деликатеси – Банкок, Тайланд

Местни деликатеси

На другия ден учтиво отклоних офертата да ни извикат такси от рецепция и игнорирах нахалните шофьори на улицата пред хотела.

Две пресечки встрани от туристите хванах такси на половин цена и се отправихме към Don Mueang Airport откъдето се качихме на самолет за Камбоджа….

Полезна информация

  • Suvarnabhumi – KhaoSan Road – от летището се взема влак до Phaya Thai – билетът струва 45 THB. После с такси /100140 THB/ или с тук-тук /80100 THB/
  • KhaoSan – Don Mueang – най-добър е вариантът с такси, което да се хване извън района на Khaosan. Синьо такси ни закара на фиксирана цена от 200 THB, а на рецепция искаха 450 THB. Има и микробуси на цена от 150 THB на човек.

Очаквайте продължението – авторът е обещал!

Автор: Атанас Черкезов

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Тайланд – на картата:

Тайланд

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.