Гръцка островна сводка (1): Делос, Миконос, Парос, Донуса, Икария, Фурни, Сирос, Родос

В тези мъгли как да не избягаме по гръцките острови? Поемаме на обиколка из Цикладите, заедно с Домоседа.

Приятно четене:

Гръцка островна сводка

Делос, Миконос, Парос, Донуса, Икария, Фурни, Сирос, Родос

част първа

Делос, Миконос, Парос

Яхта из гръцките острови – Фурни, Гръция

а островите попаднах с мистериозния полет FB353

полет FB353

Дестинацията не беше изписана на таблото на летището. Бермудския триъгълник? Даже охраната се учуди на особената ми бордна карта. Бяхме двама пътници за цял Ембраер 190. И кацнахме на …

о-в Миконос

 Обяснението е, че това беше чартърен полет в обратната посока. Оттиваха да си приберат дългоуикендувалите българи по повод годишнината на независимостта. А Бермудски триъгълник, специално проекиран за загубване, са кипящите от нощен живот тесни криви улички на град Миконос. А за първа цел на дневния живот си избрах съседният

остров Делос

и хванах първата лодка. Заварих го вече налазен от групи туристи, стоварени с по-ранни чартърни лодки директно от крузините кораби. Въпреки това станаха снимки без туристи в кадър, а и понаучих нещо за мястото на Делос със светилищата му и шареното население като точка за ориентиране на мореплавателите от Античността. Както и на други места – поизправили са тук-там по някоя колона и са разположили лъвове под строй, но трябва богато въображение да си преставиш целия град в онзи му вид, както го рисуват по таблата с възстановки. Глаголът “надзиждам” още не са го усвоили добре.

Остров Делос, Гърция Остров Делос, Гърция Остров Делос, Гърция Остров Делос, Гърция Остров Делос, Гърция Остров Делос, Гърция

Всички снимки от Делос: цък

Остров Миконос, Гърция

Обратно на

Миконос. В търсене на плажове.

Платис Ялос не ми хвана окото с нищо и хванах лодка за друг плаж –

Super Paradise

Не знам как се пише на гръцки или на български. Там имаше бар и закусвалня и широка полоса без платени шезлонги, но и там издържах само едно потапяне във водата, преди да почна да си търся алтернативен транспорт за прибиране вместо лодката, за която вече имах билет, но нямаше да се появи след по-рано от поне час.

Пак ме е ударил синдромът на непринадлежност!

Този път – към обществото на плажуващите на емблематични гръцки острови. Миналият път беше към обществото на ходещите на работа с трамвай номер 11. Намерих си рейсче. По пътя открихме, че сестринското му рейсче е катастрофирало (челно, но леко) по тесните криви пътчета между каменните огради с хлапашки джип с италианска регистрация. Стовариха ме на пристанището, подкрепих се с кафенце “фредо” (еспресо с лед), отбих се в квартирата и слязох към Малката Венеция и мелниците, точно за масовата фото/мартини-сесия по залез. Гмеж! Кой хванал скъпа маса в заведение на първи ред – хванал, но и пред първия ред му се мотаят още няколко реда правостоящи да щракат с окачени на селфи-пръчици телефони. Продавачите на селфи-пръчици дискретно заемат по-задните места в галерията. Голяма част от гмежта е стоварена от трите круизни корабва, разположили се в залива. А хазяинът разяснява, че в лош ден през лятото на острова идват по седем кораба. И няма физическа възможност пътниците им да се съберат наведнъж в тесните улички. Но се опитват!

Вечер Миконос блясва

и като средище на луксозни и ексклузивни модни бутици и заведения, много от тях – отговарящи на вкусовете на благопосъстоятелни и чувствителни към най-последните модни повеи гей клиенти от Европа и Америка. Подобно на квартал Ватеркант в Кейптаун. Само че – по-ваканционно и … една идея по-изтънчено. От тукашна гледна точка Южна Африка пак ми изглежда като далечна провинция. Иначе се намираш сред архетипните Циклади – бели къщи без стрехи, сини черчевета, червени църковни кубета, мелници, тесни улички. Обядвах с “гръцка” палачинка (бяло сирене, маслини, риган, и др.). А вечеря с гирос, вярно в чиния, която поема тройно повече месо от мазна хартийка, пак не ми излезе по-малко от 25 евро. Трябва да избягам от тоя остров!

Остров Миконос, Гърция Остров Миконос, Гърция Остров Миконос, Гърция Остров Миконос, Гърция Остров Миконос, Гърция Остров Миконос, Гърция Остров Миконос, Гърция Бикини – Остров Миконос, Гърция Остров Миконос, Гърция Котка – Остров Миконос, Гърция

Всички снимки от Миконос: цък

Църква – Остров Парос, Гърция

След още една разходка до пристанището за закуска в моята (харесана предишния ден) фурно-сладкарница избягах от Миконос със следобедния ферибот за

Парос

Не, че имаше сутрешен. А следобедният е супербърз катамаран, на който си плащаш за скоростта непропорционално на краткото разстояние. Къде съм тръгнал на яхта по други острови, като на Парос е толкова хубаво! Даже и магазин (а не бар!) с добра селекция на гръцки островни и неостровни крафт бири открих.

Следобед, когато най-после се размърдах да сляза до долу. След като цяла сутрин се бях възползвал от географското положение на квартирата си. На няколко небесни нива по-виско от квартирата в Миконос. По-евтина и с гледка и от терасата с басейна, и от стаята през терасата с басейна над целия залив с главното градче на острова Паракия. А и се почувствах съвсем у дома. Съседите ми по стая бяха млада двойка от Йоханесбург. На шезлонгите им се въргаляше криминален роман от Деон Мейер. Не пристъпих границите на личното им пространство да проверя на кой език, обаче. Май на английски. А камериерката беше българка.

Плаж – Остров Парос, Гърция

Градчето е сравнимо с Миконос по автентични цикладски хубости, но липсват тълпите от круизните кораби. Очевидната причина е, че мелниците им са срамежливо разпръснати из ландшафта, а не подравнени да отдават чест на залеза под строй.

Мелница – Остров Парос, Гърция

Ами колко му е да си ги строят и подравнят. А не после да се оплакват. Като тавернаджията, у когото избрах да опитам местната рецепта на ювеци (етимологичното братче на гювечето) с морски дарове (омешани с гръцка паста и минали през фурна в, да, гювече). Данъците ги задушавали, един по един бизнесите за обслужване и охранване на туристите по крайбрежната улица затваряли и след година-две щели да останат само Санторини (Садорини, както го произнасят тук) и Миконос.

Сириза

(чийто клуб е баш на ларгото на “центъра”) няма славата на партия на дребния бизнес, точно обратното – на сините якички в държавния сектор, но може пък аргументът им, който не беше уважен от кредиторите, за нуждата на преференциален данъчен режим за островите да е имал смисъл. Интересно, ако островите съвсем се обезселят откъм обслужване, дали няма да се върнат към познатия от Античността си профил като привличат на туризъм пилигрими от Азия и Африка.

Църква – Остров Парос, Гърция Църква – Остров Парос, Гърция Църква – Остров Парос, Гърция

Главното светилище на Парос е

църквата на Стоте Арки (Παναγία η Εκατονταπυλιανή),

която попадала в Топ 3 по големина сред действащите ранновизантийки базилики на територията на Гърция. Солунската Св. Димитър е също в Топ 3. Коя е третата си оставям за домашно да проуча.

Да се броят арките дали са 100 е по-тегаво упражнение. Половината бяха закрити от реставрационни скелета, а останалата половина на око изглеждаха по-малко от 50. Препочетох да пробвам да преброя дали бирите в Бара на 63-те бири покриват норматива.

Бар на 63-те бири – Остров Парос, Гърция

Като няма круизни кораби, вечерящите по тукашните таверни на острова и нощуват. Или на вързана яхта в пристанището! Като българката от съседната маса в кафенето, в което бях седнал на елинико метрио с баклава за късно вечерен десерт. Че е българка, знаех, защото беше трудно да не съм чул на какъв език си говорят на тяхната маса. Привлече ѝ вниманието книгата, която чета на английски, и ме заговори. Та разменихме няколко реплики предимно за творчеството на норвежкия криминален писател Ю Несбьо. На чието произведение бях попадал за първи път. От лавицата за рециклиране на прочетени от предишни наематели книги в квартирата. Дамата ми задаваше въпроси на английски, аз отговарях на български. Не съм сигурен дали изобщо се усети. Впоследствие се потвърди предположението ми, че точно тези са току що приключилия ветроходното си пътешествие екипаж на Къчно и Лю. Самите Кънчо и Лю – капитана и първия помощник на яхтата ни – пресрещнах на излизане от пристанището за разходка. Можеше и да се разминем. Градчето е достатъчно голямо и лабиринтесто за целта.

Направихме едно тегелче по залез около кея и църквичките. По-нататък и по до късно продължих сам. Сред аромат на жасмин, смокиня и петуния. Опияняващата хубавина на Цикладите.

Църква – Остров Парос, Гърция Църква – Остров Парос, Гърция Бира – Остров Парос, Гърция Магазин – Остров Парос, Гърция Остров Парос, Гърция Църква – Остров Парос, Гърция

С останалите от 9-членния екипаж се събрахме към обед на другия ден. Слязоха от пирейския ферибот. Все познати и приятели поне някой на някого и/или на Кънчо и Лю. За първа фаза на всеобщо запознанство си харесахме една по-хипстърски аранжирана гиросджийница. След което напазарувахме провизии. За два дни за всеки случай. После вдигнахме платна  и … опа! … нямаше вятър.

Науса, Гърция

Запалихме мотора, обиколихме острова от север и хвърлихме котва в залива на по-малкото, но и по-чаровното

градче Науса

По-чаровно пристанищенце с по-чаровна църквичка, в по-чаровната таверничка край която се подготвяше, а после цяла нощ – разиграваше – голяма тлъста гръцка сватба. На която половината поне сватбари бяха чужденци със смесен расов характер. Извод – интеграцията с пилигримите се случва по-бързо, отколкото европейското обществено мнение е готово да си признае.

Църква – Остров Парос, Гърция Котка – Остров Парос, Гърция Пристанище – Остров Парос, Гърция Пристанище – Остров Парос, Гърция Остров Парос, Гърция

Всички снимки от Парос: цък

Яхта – Циклади, Гърция

Следваше умерен ден за начало на плаването в открито море от остров на остров.

 

Продължението:

Гръцка островна сводка (2): Донуса, Икария и Фурни

Автор: Димитър Тодоров (Домосед)

Снимки: авторът

Разказът е със запазени авторски права

Други разкази свързани с Плаване Егейско/Бяло море – на картата:

Плаване Егейско/Бяло море

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. vladimir1974m2 каза:

  Прекрасен пътепис.И аз искам на Миконос,намислил съм си да е юли или август при пълнолуние и на Super Paradise.А защо тогава и защо там,ще разберете сами.

 1. 15.01.2016

  […] из Цикладите, заедно с Домоседа. Започнахме с островите Делос, Миконос и Парос, днес сме вече из Донуса, […]

 2. 15.02.2016

  […] из Цикладите, заедно с Домоседа. Започнахме с островите Делос, Миконос и Парос,  продължихме из Донуса, Икария и Фурни, днес сме […]

 3. 01.03.2016

  […] из Цикладите, заедно с Домоседа. Започнахме с островите Делос, Миконос и Парос,  продължихме из Донуса, Икария и Фурни и остров […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.