Рим – всички гледни точки (2): Площади и фонтани

Продължаваме с разходката из Рим – започнахме с археологически Рим, днес сме по фонтани и площади. Приятно четене:

Рим

всички гледни точки

(едно пътуване до Рим през август 2014)

2-ра част

Рим – площади и фонтани  

Уморени от ходенето през първия ден, решихме да вземем Метро до Площад Испания, за да си спестим ходенето поне в едната посока, макар че така се наложи да променям в движение предварително начертания маршрут.

И така започваме с

Площад Испания (Piazza di Spagna)

Това е един от емблематичните за Рим площади. Между него и  площад Тринита дей Монти (с едноименната църква) се намира монументално стълбище от 138 стъпала. На площада се намира фонтанът Barcaccia  (“Грозната лодка“).

Площад Испания, Рим

Площад Испания

За съжаление фонтанът беше затворен за ремонт, църквата също беше опакована, така че останаха само стъпалата и гледката към модната търговска улица Via dei Condotti. Тръгнахме по нея и след това завихме надясно по другата търговска улица Via del Corso, за да стигнем до

Piazza del Popolo (площада на народа)

По пътя се отбихме в една малка църква, която макар и скромна отвън, ме впечатли с красотата и изяществото си вътре. Полислих си „Ако така украсявах малките църкви, какво ли е вътре в големите?“. И наистина очакванията ми се потвърдиха, но затова по-късно.

Площадът Piazza del Popolo наистина ме впечатли и ми хареса най-много от всички площади. В средата се намира египетския обелиск, който папа Сикст V е преместил от голямата арена (Циркус Максимус) през 1589г. В Рим има общо 13 обелиска, като този мисля, че беше 2-ри по височина. Около обелиска е направен фонтан с четири лъва. От ляво на площада е фонтана на Нептун, а от дясно има друг фонтан, над който започва терасата на възвишението Пинчо(Il Pincio).

От двете страни на улицата  Via del Corso са разположени църквите близнаци Santa Maria in Montesanto и Santa Maria dei Miracoli. А на отсрещната страна на площада е църквата Санта Мария на народа (Santa Maria del Popolo). След църквата е северната врата на древния Рим, която е украсена от Бернини по поръчка на папа Александър VII, в чест на пристигането на кралица Кристина Шведска. Минаваме през нея и се озоваваме в „Новият Рим“.  За съжаление нямахме време да се разходим там, затова се връщаме и се изкачваме по стълбите към Il Pincio. Гледката към площада и към града е впечатляваща.

Площадът Piazza del Popolo, сниман от възвишението Пинчо, Рим

Площадът Piazza del Popolo, сниман от възвишението Пинчо

Оттук започва и

„Градската градина“ на Рим – парка на Вила Боргезе.

Решаваме до отидем до

Villa Borghese,

тъй като днес тя е превърната в галерия, затова тръгваме през парка, ориентирайки се по табелите. Тук човек може да се разходи с рикша или Segway. Ние обаче сме упорити и „драпаме“ пеша. Вилата хич не се оказа близо, а на всичкото отгоре, когато стигнахме до нея останахме разочаровани, защото нямаше билети ( предложиха ни за следващия ден). Външно вилата не ме впеатли много, парка ми хареса повече.

вила Боргезе, Рим

вила Боргезе

парк Боргезе, Рим

парк Боргезе

Още сме на втора точка от плана за деня, а вече сме уморени от ходене, затова решихме да хванем автобус. Има няколко малки електрически автобусчета (линии 116 и 117), които обикалят из цял Рим, минавайки през паркове и тесни улички. Взехме 116, което ни закара до площад Barberini, където видяхме фонтана Тритон на Барберини. Оттам се изкачихме на хълба Квирнал (най-високият от седемте хълма) и минахме покрай двореца Palazzo del Quirinale, който в момента е резиденцията на италианския президент. Улицата надолу ни отведе над площад Венеция, откъдето продължихме с обиколката по останалите площади и фонтани.

Най-напред се отправихме към Фонтана ди треви – най-известният фонтан в Рим. За съжаление и той беше в ремонт, но въпреки това хората се тълпяха на опашка, за да минат по едно мостче над фонтана и да си хвърлят монетите в специално поставен „леген с вода“. Пропуснахме тази „атракция“ и продължихме към Пантеона. Като най-напред минахме през Piazza Colonna, където е колоната на Марк Аврелий. През средновековието и на нея вместо статуята на императора на върха са поставили статуя на апостол Павел ( за да не се сърди на Петър, който се извисява върху колоната на Траян).

Пантеонът наистина ни  впечатли като постройка. построен през 27-25 г. пр.н.е. в Рим от Марк Випсаний Агрипа, приятел и генерал на Октавиан Август, като храм на деветте божества на седемте планети от официалната религия в Древния Рим. В следващите десетилетия, храмът на два пъти е напълно унищожаван от пожари и изграждан по различен проект. В съвременния си вид е завършен през 126 година. Сградата е била християнски храм от 7-ми век. Той е най-добре запазената от всички древни римски сгради. Използван е като храм през цялата му история. В една от капелите на Пантеона се намират гробовете на последните италиански крале: Виктор Емануил II, жена му кралица Маргарита и синът му Умберто I. След кратка почивка под колоните влизаме вътре. Изумени сме от огромния купол, с отвор най-отгоре. За да не се наводни под купола е изградена специална дренажна система.

Пантеона, Рим

Пантеона

куполът на Пантеона, Рим

куполът на Пантеона

Следващата ни спирка бе

Piazza Navona. Площадът

е оформен върху древен стадион от 1-ви век, където римляните са идвали да гледат agones (“игри”). Днешното име на площада вероятно идва от in agone, което след това става nagone и накрая navona, което означава “голям кораб” на италиански. И до ден днешен е запазена характерната форма на стадион — силно издължена и сплесната елипса. В северния край на площада е запазена и част от врата, намирала се някога на стадиона. Става площад в края на 15-ти век

Piazza Navona, 00186 Roma, Италия

Площад „Навона“

е една от забележителностите на бароков Рим. В средата на площада е прочутият Фонтан на Четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi) построен през 1651 от Бернини. И тук Бернини е използвал египетски обелиск, в основата на който е разположил фигурите на четирите реки: Дунав, Нил,  Ганг и Рио дела Плата. От северната страна на площада е Фонтанът на Нептун (fontana del Nettuno),  а от от южната Фонтана на Мавъра (fontana del Moro). И двата фонтана са построени през 1574 г. от Джакомо дела Порта.  Не знам дали, защото имаше много туристи, но площадът ми се видя „претрупан“. Фонтаните на Piazza del Popolo бяха сякаш по-хармонично разположени. Или може би, защото гледам на нещата като цяло т.е. цялостната визия, а не се задълбавам в детайлите. Иначе „детайлите“ т.е. фигурите са много красиви и изящни, направо като „живи“.

фонтана на 4-те реки на площад Навона, Рим

фонтана на 4-те реки на площад Навона

Стъпалата са любимо място за отдих на туристите в Рим (въобще сяда се на всяко повдигнато място, което става за тази цел.) Тук стъпалата пред църквата Света Агнеса бяха преградени с решетки и мястото за сядане беше много малко. Из Рим също така са разположени каменни пейки, които на този площад също ми се видяха недостатъчно. Снимахме се пред фонтаните и продължихме, по-точно тръгнахме да се прибираме, защото отново бяхме уморени до краен предел.

Продължението:

Рим – всички гледни точки (3): Рим –оттук оттам

Автор: Елена

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Рим – на картата:

Рим

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Владимир Георгиев каза:

  Ау,Рим,благородно ви завиждам.Аз съм пил вода от фонтана с ладиите при Испанските стълби,а вие видяхте ли Сикстинската капела?Аз не можах,защото в този ден ходих на плаж с метро и регионален влак до Лидо ди Остиа.Беше 2004 г.

 2. цветан Димитров каза:

  След като сте били на хълма Пинчо с обелиска на Антоний-любовника на Адриан http://patepis.com/?p=60514 от Вила Адриана,
  Надявам се да сте посетили и Вила Боргезе!

 3. vladimir1974m2 каза:

  Очаквам да прочета в продължението за Ватикана и Сикстинската капела”.Също и за другите дела и творби на Микеланджело.А опитахте ли италиански сладолед или пица?Малко джелати и Маргарита-:).Иначе сте си прекарали страхотно, а известните забележителности трябва да се ремонтират и освежават от време на време:)

 4. Дончо каза:

  Чудесен пътепис.Всички дати и имена са верни ,което е сериозно постижение и изисква доста подготовка.Поздравления и продължавам четенето и на следващите части.

 5. Нина Милушева каза:

  О-о-о, Рим! Бях там през юли 2014, за съжаление фонтаните Barcaccia и di Trevie бяха в ремонт, но това пък е само повод пак да се отиде. 😉
  А фонтаните и площадите са разположени на най-неочаквани места. Бях си наумила да намеря фонтана delle Tartarughe и след дълго лутане, когато се бях отказала, вървейки по тясна уличка в еврейския квартал към остров Тибър, попаднах точно на площадчето с фонтана.
  Изумителен град!

 1. 26.01.2016

  […] Рим – всички гледни точки (2): Площади и фонтани […]

 2. 11.03.2016

  […] из Рим – започнахме с археологическия Рим, после – по фонтани и площади,продължихме разходката си към остров Тибър и […]

 3. 11.03.2016

  […] из Рим – започнахме с археологическия Рим, после – по фонтани и площади, а последния път продължихме разходката си към остров […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.