Из Австрия и Хърватска с кола (София-Виена-Залцбург-Загреб-София)

Представям ви общата част (с връзки към отделните части) от пътуването ми до Австрия. Приятно четене:

Из Австрия и Хърватска с кола – част 1: Пътят до Виена

На тогоз кройцер, на оногоз кройцер…край нямат!

Абе имам си аз навика, или поне се опитвам да си го създам, като дойде края на май да попътуваме малко с любимата. Детето все още ни е малко за пътуване в чужбина, а и наличието на два комплекта баби с дядовци в София облекчават задачата по отглеждане на малки принцеси, докато мама и тате ходят на “г.. път да види”.

Избор на маршрут и подготовка
Тази година маршрутът беше продиктуван от факта, че нямах възможност за евтини или безплатни самолетни билети. Е, но пък миналата година се сдобихме с нова кола. Така че освен непосещаваните места в Европа и Балканите, фактор беше и разстоянитео, което можех да взема за един ден каране. Виена е на 1000 км от София, съпругата ми е била във Виена веднъж за 5 часа, колкото да види какво иска да види, аз изкарах няколко месеца там през 2004, но пак има какво да видя. Е, първата цел е ясна – Виена! Да се връщаме по същия път? Малко безсмислено ми се видя и затова решихме да добавим и по един ден в някъде другаде. Крайният план стана 4 нощувки във Виена и по една в Залцбург и Загреб. На последните две места не сме били изобщо. По този начин най-дългият преход остана София-Виена, който ще бъде взет още първия ден, докато не съм се уморил. Връщането от Загреб е 800 км, но половината път (от Белград до София) го познавам по-добре, отколкото пътя София-Варна, така че нямаше да има проблем.
Колата мина една предполетна подготовка, хотелите бяха резервирани, даже успях да си извадя кредитна карта (което се оказа страшно полезно чудо на цивилизацията) и на 21-и май в 6 часа сутринта дадох газ към Виена.
Продължение на Пътят до Виена >>>

Из Австрия и Хърватска с кола – част 2: Виена

Началото е тук

Виена

Град, като град

Май съм разказвал вече за Виена и за да не ми е скучно да разказвам за същото, ще ви опиша новите неща. То пак няма да е малко, защото ходихме по места, които по-рано не бях посещавал. Е, много ясно, че пак влязох в Шонбрун, но предния път беше зимата, а сега паркът беше в цялото си великолепие.

Grinzing, Vienna, Австрия
Хотелът ни се намираше в горната част на Мария-Хилфер-Штрасе, там където завършва търговската част (до Вестбанхоф), така че който познава Виена, разбира, че бяхме практически в центъра на града. До Операта бяха 15 мин.пеша, или 2 къси спирки на метрото до Катедралата. Първата ни работа беше да отидем до Операта, за да си направим първоначаланата обиколка на града с туристически автобус. Тръгват на всеки час (в почивните дни – на половин час) и по два маршрута обикалят забелжителнистите на града. Единият минава по Ринга, а другият отива и до Uno-City-то като минава и покрай Пратера. Повозихме се и на двата, още повече, че цената за такава комбинация е 16, а само за единия маршрут – 12 евро.За трите дни, прекрани във Виена, успяхме да направим тези две обиколки с туристическия автобус, влязохме в Хофбург и Шонбрунн, повозихме се на Виенското колело, влязохме в Музея за история на изкуството (Kunsthistorischesmuseum) и направихме един шопинг из Мария-Хилфер-штрасе. Е, и едната вечер ходихме на Хойриге (Heurige) на Гринцинг.

Продължение на втора част: Виена>>>

Из Австрия и Хърватска с кола – част 3: Залцбург и Загреб

Залцбург (Salzburg) се намира на около 300 км западно от Виена, като най-лесно се стига по магистралата А1. Градът лежи на северните склонове на Алпите, в непосредствена близост до немската граница. На 130 км от него е баварската столица Мюнхен. Около града се извисяват върховете на Алпите, оставяйки родното място на Моцарт в дълбока котловина. Фактът, че е в северната част на планината, предизвиква неприятното за местните жители и посетителите обстоятелство, че 180 дена в годината вали дъжд или сняг. Котловината предизвиква и позната в София температурна инверсия.
В Залцбург живеят 150 хиляди човека. С помощта на ежегодните музикални фестивали (а те с различна тематика, не само Моцарт, но и Верди и Вагнер и много други, така че се организират почти непрекъснато) и деликатно култивирания култ към Моцарт, броят на туристите е такъв, че всяка година се регистрират повече от 2 милиона нощувки в хотелите на града! Май е добре да направим едно сравнение с броя туристи в България?
Цените в града са чувствително по-високи от виенските. Някои имоти достигат 7 цифрени суми в евро. В района живее и собственикът на Ред бул, който притежава от година насам и местния футболен отбор. Треньор е Трапатони. Бекенбауер пък е съветник в отбора. Точно по негово настояване е привлечен и известният италианец. Е, сега остава да спечелят Шампионската лига – проблемът е, че името на местния отбор ми е абсолютно неизвестно. Местният стадион ще приюти някои от мачовете от Евро 2008.

Продължение на трета част: Загреб и Залцбург>>>

Други разкази свързани с Австрия – на картата:

Австрия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. милена каза:

    здравейте аз много от одавна искам да попиша с един мой приятел от австрия много ми е близак той живее там и е женен

  2. аз във виена и във австрия знам че много хубаво

  3. милена каза:

    аз във виена и във австрия знам че много хубаво

  1. 14.04.2010

    […] с делаверата. Не, не мога да кажа, че беше по-евтино от Виена, примерно – колкото в Мюнхен беше, но нали се сещате, […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.