Виетнам (2): За валутата, култа към личността и свободата

Днес ще продължим с представянето на Виетнам, коети написа Ан Фам. Започнахме със съветите за пътуване в Ханой и транспорта в него. Сега ще продължим с парите и култа към личността във Виетнам. Приятно четене:

Виетнам

част втора

За валутата, култа към личността и свободата

Стреснати от многобройните нули на виетнамската валута ме помолиха да уточня курса на донга спрямо щатския долар. Пословичният ми мързел намери по-лесен начин за пресмятане, като елиминира посредника в уравнението VND -> USD -> BGL — просто трябва да се съкратят 4 нули от виетнамската валута.

Пример: 1 000 VND = 0,10 BGL

За тези, които държат на точността: 1 USD = 15 955 VND според Виетнамската Народна Банка.

Ето един удобен калкулатор.

Лесно е да си милионер във Виетнам (Виет Нам)!:)

Сигурно забелязахте, че от всяка банкнота ни гледа Чичо Хо. За незапознатите ще уточня, че

Хо Ши Мин (Хо Чи Мин)

за виетнамците е като Мао Дзе Дун за китайците и Фидел Кастро за кубинците. Култът към неговата личност е съвсем искрен дори днес, 37 години след смъртта му. Неговите завети още се изучават от най-малките в училище. Негов бюст или портрет ще срещнете във всяко държавно учреждение, а мавзолеят е най-поддържаното и чисто място в Ханой (Ха Ной). Прекрасно кътче за нощни летни разходки!

Виетнам (Виет Нам) следва китайския модел на държавно управление

— свободна пазарна икономика и социализъм. Партията ни води, Партията ни управлява. Държавата държи монопола над всички големи предприятия, както и всички медии. Няма частни телевизии, радиа и вестници. Цензура тегне и върху Интернета, макар да не мога да си представя как става това — да се произнесат по-разбиращите. По магистралите можете да видите много чаровни агитационни плакати, които гласят: „В името на просперитета на страната нека всеки селянин на… /въпросната област/ се стреми да произведе повече каучук“, „Данъците са единственият източник на средства за построяване на по-добри пътища за родината“ или „В името на благосъстоянието на родината нека всяко семейство се спре на едно, максимум две деца!“. На последния са изобразени видимо преливащи от щастие татко, качил на раменете си малко дете и майка, нежно прегърнала пеленаче.

Виетнам

За съжаление точно тези плакати не можах да заснема, но пък имам други, обявяващи поредния конгрес на Партията.

По улиците пък може да видите червени трансперанти, опънати през половин километър, с големи бели букви съветват „да стимулирате майките да кърмят бебетата си, защото няма нищо по-хубаво от майчиното мляко“.

Няма лошо, но аз не обичам да ми промиват мозъка. Достатъчни са ми рекламите по телевизията.

Сърп, чук и белите гълъби на мира…

/въпреки световната си слава, червените фенери не са нищо повече от новогодишна украса/

Но… Както се казва:

If it makes them happy, it can’t be that bad…

Факт е обаче, че там престъпността е похвално ниска. Като изключим дребните кражби — да ти отмъкнат портфейла от пазарската чанта или да ти задигнат чехлите, оставени пред вратата. Обикновено виновниците са закъсали наркомани. Но това става рядко, защото другарите милиционери дебнат от всеки ъгъл. За доказан случай на наркомания те затварят в клиника.

За притежание на 100 гр хероин те грози смъртна присъда

Ред и дисциплина. Изнасилванията и убийствата са единични случаи.

Престъпността е на по-висше ниво — политиците и държавните служители до последната си жива тъкан са безнаказано корумпирани. Въпреки че преди години имаше 2 случая на хванати в корупция политици, които бяха осъдени и екзекутирани по спешната процедура…

Държавната служба все още е предпочитана и считана за престижна. Бях изумена, когато братовчед ми — човек с десетки тапии по себе си, изкарващ по 5 000 $ месечно /повярвайте ми, тази сума е космическа за Виетнам (Виет Нам)/като програмист за американска фирма, се отказа от всичко и отиде на държавна работа срещу заплата от 50 $. Една месечна сметка за ток. Единственото ми обяснение е, че той никак не разчита на законната си заплата.

Каквото и да ми говорят за човешки права, свобода на словото, свобода на избора…, може би свободата не трябва да се раздава на безценица като при пролетна разпродажба, защото не всеки може да я оцени. Има хора, които се чудят къде да я дянат. Но това е толкова обширна и многостранна тема, че ме мързи да споря. Ще се съглася най-малодушно с всяко инакво мнение.:)

Очаквайте продължението

Автор: Ан Фам

Снимки: авторът

Други разкази, свързани с Виетнам – на картата:


Виетнам

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Виж ти- комунизъм, комунизъм, ама всички виетнамци са милионери!

 2. тодоров каза:

  Тези нули по банкнотите не говорят много добре за икономиката им!

 3. Димитров каза:

  А в България като няма толкова нули по банкнотите,икономиката цъфти….:)))

 4. Илиян Недев каза:

  във Виетнам е по добре от тук-сравни заплатата и колко са квартирите и храната.при тях им оставят пари а при нас-не!преценете къде е по добре.

 5. Стойчо каза:

  Най-добре да питаме авторката 😀

 6. Гого каза:

  Няма нужда да се пита авторката. Във Виетнам цените в супермаркетите са:
  – меса, риби, опаковани продукти, консерви и т.н. – цените са като в нашите най-евтини магазини. Учуди ме това, е имат всевъзможни риби, скариди, рапани, калмари, октоподи и т.н, но като за страна която ги произвежда цените бяха сртавнително високи – с много малко по-ниски отколкото в Бг;
  – Плодове и зеленчуци – всевъзможни. Цената на най-скъпия плод е под 50 ст. Легендата казва, че когато Господ е раздавал – на Виетнам е дал 90 % от плодовете на земята. На улицата или в кафе си купуваш цоцосов орех за 5 ст. Изпиваш сока. Ако си в кафе и помолиш да ти го разчупят за да изядеш ядката – гледат те като извънземен.
  Заплати … е тук очакванията ми се разминаха. Държавните служители – средната заплата е около 1 000 долара, т.е. около 20 000 000 донги по тогавашния курс. Виетнамците работят обаче на повече от едно място – работят за пари. Евала. В частните фирми – тези с които контактувах заплатите достигат в пъти повече.
  Естествено има и бедни райони където сигурно се плаща по-малко, но масово хората не се срамуват да работят.
  Цените в ресторантите: – виетнамците се хранят предимно навън. За около 2 лева можеш буквално да преядеш. Храната им е страшно вкусна – кухнята е близка (ако не и на 100%) до китайската. Е имат едни странни обичаи – да пиеш водка с кръвта и жлъчния сок на сготвеното животно – било то змия, костенурка, крокодил, палмова цивета и т.н. Е има и деликатеси за повече пари. Огромна чиния със стриди (около 1,5 кг) струва 35 USD в ресторант. В Париж обаче 3-4 стриди струват 40 Евро в ресторант, така че – няма база за сравнение.
  Абе – много се разписах. Един съвет. Отидете и вижте ако можете. Ще останете супер приятно изненадани, а икономически … просто са ни задминали не с крачки напред, а с голеееееми скоци. Та нека си имат много нули на парите. Да са живи и здрави!

 7. Алексадър Попов каза:

  Абе Соц ли е ни ми го Хвали а Щом като гонят Китая значи Бачкат официално пет дни и половина че даже и шест като някои еуучреждения затварят в Сълота на обяд но има и такивмава дето работят и в събота до вечера. Годишният им отпуск в масовият случаи е не повече от 12 работни дни при 20 минимум у нас. Так че не ми ги хвали а и сами казвате че масово работят на по две места защо ли? Касо иси придставим че на едното място бачкат по пет или шекст часа на другото още толкоз ето ти дест дванайсе часа работа. А не По осем сато уе нас Виж неу знам кка се заплаща извънредния Труд там.Разбира се има и Слу,чаи на двете места по осем часа ето ти 16 часа

 1. 10.04.2009

  […] колонизация са си казали думата. Говорехме си за култа… Катедрала “Малката Нотр Дам”. Още една […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.