Майски Родопи – Tур дьо Родопи

Днес Стоян ще ни разкаже за неговото майско пътешествие из Родопите. Приятно четене:

Майски Родопи – Tур дьо Родопи

Мой близки приятели – българи живеещи в Англия от няколко години – ми споделиха желанието си да направят обиколка на Родопите с кола в средата на месец май. Аз отдавна имах подобна идея, успяхме да съчетаем програмите и съвсем набързо направихме плана на нашето пътешествие с автомобил, което щеше да обхване Пирин, Западни и Централни Родопи.

Първата ни спирка беше

Банско,

което ни посрещна със сняг по върховете си. Зимната столица на България ни предложи приятни мигове на спокойствие в планинската природа, както и кулинарна наслада в механите. На изпроводяк посетихме и Добринище, където похапнахме вкусни местни гозби в Македонска кръчма.

След това отидохме до

Лещен и Ковачевица

– две самобитни селца в Западните Родопи съхранили автентичните си възрожденски къщи. Легендата казва, че там не е посмявал да стъпи турски крак, заради непристъпността на тези населени места. В близкото минало множество български филми са снимани там. Интересна е и къщата в Лещен, която е направена само от глина и кал.

Родопи

Отправихме се към

Триград,

където ни очакваше първата ни нощувка в къща за гости Зора. Направихме кратка кафе пауза на красивия

язовир Доспат

Родопи

Преминаването пред

Триградското ждрело

е много адреналиново за шофьорите. Домакините ни бяха изключително гостоприемни и ни очакваха с традиционен пататник за вечеря. За съжаление и те, както и всички други хора в Родопите, с които си говорихме ни се оплакваха от обезлюдяването на техните родни места и липсата на поминък. Тези хора просто искат някой да им изкупува земеделската продукция и техните деца щастливо ще останат у дома. Но това не се случва и населението е намаляло повече от два пъти в сравнение отпреди 20 год., останали са само възрастните хора, училищата и детските градини са отдавна затворени т.н.

На следващия ден посетихме

пещерата Дяволското гърло,

където научихме, че тя е почти непроучена. Една от залите е с размерите на църквата „Св. Александър Невски“ в София. Разказаха ни, че границата с Гърция е само на 7 км. оттам по труднодостъпен релеф, но през Студената война (времето на социализма в Народна република България – бел.Ст.) много източно-германци са намерили смъртта си там. Българските граничари са имали добър стимул, за да пазят зорко границата – 10 дни за застрелян беглец и 5 дни за заловен такъв.

Не по-малко красивото

Буйновско ждрело води до Ягодинската пещера

Видяхме пещерни образувания, които почти се докосват, но докато това се случи ще им трябват още 200 години. Изключително красиви са и пещерните перли, които се образуват в тази пещера. Оттам се качихме с джип до площадката Орлово око, която се намира на връх Св. Илия и оттам имаш „птичи“ поглед върху Родопите та чак до Средиземно море. Оттам по най-скъпия път в България покрай яз. Цанков камък направихме кафе пауза на панорамния завой на местността Чилингира на яз. Въча.

Родопи

Следващатa ни нощувка беше в

Широка лъка

– столицата на фолклорната музика в Родопите. По време на пътуването ни срещнахме и не малко чужденци, които правиха подобна обиколка. На сутринта направихме кратка разходка из планинското градче и отново потеглихме. Този път към с. Сухово, за да видим мястото в Родопите, което „спира“ дъха –

завоят на р. Арда при яз. Кърджали

Повечето пътища по Родопите са в доста окаяно състояние и разстоянията се взимат по-бавно.

Рибарци / Ribarci, Кърджали / Kurdzhali, 6790, BG

Преди това спряхме в Смолян, за да се разходим по Каньона на водопадите, но липсата на табели и маркировка, ни отказа. Панорамата на Завоя при с. Сухово те пренася в друг свят и забравяш за изтощително пътуване дотам. Домакините ни от семейство Мересеви в село Оряховец ни посрещнаха като свои роднини, а гледката от къщата им е космическа.

Родопи

На следващата сутрин посетихме и

пейката в с.Вишнево

откъдето планината се открива като родопска песен. Местните хора ни посрещнаха с думите, че това е основната забележителност на селото и напоследък все повече хора питат за нея. Отбихме се и до обсерваторията на вр. Рожен, но учените там бяха заети с комуникацията с извънземни и нямаха време за нас.

Родопи

Спряхме за кратко в Чепеларе и пристигнахме в

с. Борово

Веднага се отправихме към

Кръстова гора –

свято място за православните българи, където се твърди, че има част от Христовия кръст. Параклисът „Възнесение Господне“, който се намира в близост до с. Борово е силно зареждащо място с неповторима панорама.

След нощувка в с. Борово посетихме

Бачковския манастир и Асенова крепост,

която ни посрещна гостоприемно след благоустрояването й по европейски проект. Много от местата, които посетихме бяха модернизирани по подобни инициативи, което ги прави още по-привлекателни за туристите.

Родопи

Енергийното ни пътешествие в Родопите отново ни показа колко е красива е нашата Родина, но и как не съумява да използва и да развива своите природни дадености и региони.

Автор: Стоян

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Родопи – на картата:

Родопи

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.