Нови Сад на ролери

Емилия ще ни води днес до Нови Сад – да покара малко ролери и да можем да ѝ завидим за добрата идея за уикенд 🙂
Приятно четене:

Нови Сад

на ролери

При всяка разходка до Сърбия си мисля колко близка усещам обстановката. Езикът, сградите и улиците приличат на нашенските, а в същото време архитектурата и устройството на градовете, напомнят за по-силното западно влияние тук в сравнение с България. Така хем си на ново, различно място, хем чувстваш, че си близо до дома.

За един уикенд имахме възможост да разгледаме Нови Сад.

По време на войната в Косово, през 1999г. Нови Сад е бомбардиран от самолети на НАТО и тогава са разрушени и трите моста в града над Дунав (със сигурност поне един от мостовете не е разрушен – не знам дали помните, но автобусните превози от София към Западна Европа никога не са се качвали на ферибот тогава, а минаваха по мост  – бел.Ст.)

А от 2000 г. там започва

EXIT – музикален фестивал,

който се провежда всяко лято в Петроварадинската крепост. И мостовете са възстановени. Впечатляващо. При един от тях имаше снимки как е изглеждало мястото преди и след разрушенията, както и към настоящия момент. Ако не бяха те, не би ми минало през ума, че тук се е случвало подобно нещо.

Първата ни вечер в Нови Сад мина в кратка разходка из центъра и вечеря пак там.

Площада на свободата

или по тяхному Трг слободе е доста обширно пешеходно пространство, обградено от сградите на кметството, католическа катедрала и Банката на Войводина. Пред кметството има внушителна статуя на Светозар Милетич. Той е бил политик и кмет на Нови Сад, живял в края на 19 в. От позата на скулптурата му изглежда да е бил доста вдъхновен и буен човек. В петък вечер имаше много младежи приседнали до паметника. Сетихме се за софийските срещи „на попа“. Кой знае, може би тук уговорките са за „при кмета“ 😉

Площад на свободата, Нови Сад

Избрахме си една винарна навън. Движението от предимно млади хора беше доста интензивно.

А ние не ядохме плескавици. Колкото и да е странно, в никое от заведенията, в които сядахме в следващите дни не приготвяха това. Но определено не останахме гладни.

На следващия ден (събота) се събудихме рано и се приготвихме за деня навън. Дънки, тениски, карта на града и по една раница с ролери. Защото решението ни беше да се разходим из града на колела. Знаехме, че тук има достатъчно пешеходни зони из центъра и велоалеи, по които да се движим спокойно.

Приятно сутрешно слънце, почти празен обширен и красив площад, любимите ми хора до мен и … ролерите, разбира се! Страхотно усещане.

Нови Сад Нови Сад

Обухме се, разходихме се из центъра, минахме през Дунавския парк, който беше приятно, но неподходящо за ролери място и се спуснахме към Дунава, където има дълга около 5 км. велоалея. Освен нея има алея за тичане със специална настилка и такава за разходка. Край алеите може да се поседне на пейки, повечето от които са оформени като малки беседки от пълзящи рози и жасмин. Ухаеха страхотно.

Нови Сад

Край алеята видяхме няколко места с платени плажове.

Разходихме се и до скейт парка, който се намира в

Лиманския парк

Така неусетно сме изминали 16 км. и стана време за обяд. Зад катедралата на Площада на свободата, открихме закътано площадче и едно приятно ресторантче. Името не видях, но имаше надпис „У вину je истина”. Та пихме по едно вино и бира и сок, да видим тая работа.

Нови Сад

След хапването установихме, че на открито е голям пек и не става за разходки нито на колела, нито пеша. Така, че се настанихме в сянката на кметството до едно рекламно бусче на EXIT-a, край което се навъртаха младежи и пускаха музика. А ние си наредихме конуси за слалом и покарахме там. Между другото, целият център беше разкрасен с висящи транспаранти с изпълнителите, които ще гостуват това лято (9-12 юли 🙂 ). Сред познатите ми бяха Emeli Sande, Motorhead, Prodigi, Faithless, Manu Chao и доста други. Явно има за всекиго по нещо.

 Нови Сад Нови Сад

 

Пихме кафета, ядохме сладолед, а времето междувременно се захлади и ние се озовахме пак на крайдунавската алея.

Вечеряхме в ресторант „Сокаче” ,

беше доста приятно – любезен сервитьор, двор с много цветя и приятни за окото дреболии. Храната беше отлична. Накрая възрастните получихме по питие, а за хлапето имаше близалка.

Нови Сад

Вторият ни ден беше за разходка до

крепостта Петроварадин

Донякъде бяхме с ролери, но в самата крепост няма как – и ги свалихме. (Ако не владееш Т-стоп и си повече от 20 кила не препоръчвам спускане по моста 😉 😉

Петроварадин, Тешана Подруговића, Петроварадин, Сърбия

Голяма часовникова кула, музей на града, заключена с катинари любов и заведения с изглед към града. Седнахме в едно от тях и пихме по вино, докато Калоян си правеше сапунени мехурчета.

 Нови Сад Нови Сад Нови Сад

Времето за тръгване приближи…

Автор: Емилия Мушкова

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Другата Сърбия – на картата:

Другата Сърбия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Иван каза:

  Стойчо, а няма ли вероятност да се секли Дунава при Белград и да не са минавали през евентуално разрушените мостове на Нови Сад?

 2. Иван каза:

  Impact on infrastructure[edit]

  Liberty Bridge destroyed in NATO air strike.
  The NATO bombing left the city without all of its three Danube bridges, communications, water, and electricity, which severely impaired the day to day living of the residents of Novi Sad. All bridges were not rebuilt before 2005 and one of the rebuilt bridges is only a temporary solution. Some residential areas were damaged by cluster bombs.

  Това казва английското уики.

 3. Стойчо каза:

  Не знам – аз за пръв път бях там малко след убийтсвото на Джинджич, т.е.бомбардорвките бяха сравнително пресни. Мостът си беше там – този който не е през града, а по-далечния. Не беше възстановяван, просто не е бил разрушаван. Говоря са единия, не за всички.

  Иначе при Белград, ако са минавали – просто всички автоджамбази да го помнят, защото мостът на Дунава при Белград е местен и е трудно от него да се стигне до Нови сад, Изобщо – този вид гърбене (Белград-Нови сад по пътя от другата страна на Дунава) щеше да се запомни.

 4. Иван каза:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Varadin_Bridge
  https://en.wikipedia.org/wiki/Road%E2%80%93Railway_Bridge

  Най-вероятно за един от тези двата моста говориш(по-скоро втория). Ама и за двата пише, че са съборени през 1999та и са ги вдигнали отново през 2000та. Явно доста бързо са ги скалъпили и затова вече са си били там, като си ходил 2003-2004 година.

 5. Стойчо каза:

  Точно този срещу Варадин беше разрушен, когато бях там (имам някъде снимка у нас) – по съвсем друг мост минахме.
  Мисълта ми е, че не е имало нито един момент, в който не имало нито един работещ мост в района. Просто щеше да влезе във фолклора “а когато минавахме с ферибота…”, а такова нещо липсва в общата ни памет.

 6. Стойчо каза:

  Да, и с не бях с влак 😉

 7. Зока каза:

  Мостът по които минава магистрала за Унгария се намира при село Бешка, 20 км югоизточно от Нови Сад, и той не беше разрушен.Всички мостове в Нови Сад бяха разрушени.

 8. Стойчо каза:

  Е, това беше ситуацията, в която всички се оказахме прави 🙂 Искрено се надявам друг път да не се стига до разрушаване на мостове или … поне да не е в района ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.