Абу Даби

Покрай пътуването си до Дубай, Зорница ще отскочи и до Абу Даби. Не съм съвсем сигурен, но мисля, че с нашия сайт за пръв път влизаме там .

Приятно четене:

Един ден в Абу Даби

Абу Даби

Денят беше отделен изцяло за

Абу Даби, най-голямото емирство на ОАЕ

Тръгнахме към 7:30 ч. от хотела и след като излизахме час и половина от Дубай, стигнахме към 10 и малко в Абу Даби (на около 150 км от Дубай). Първата ни спирка бе хотелът

Емирейтс палас Emirates Palace,

истински шедьовър сред хотелите и носител на 5 награди “World Travel Awards 2009″. Хотелът струва приблизително 3 билиона (т.е.милиарда – бел.Ст.) долара и труда на 20 000 работника в продължение на 3 години. Дължината му от крило до крило е 1 км; в изграждането му е използван мрамор, внесен от 13 различни страни от цял свят; в него работят около 1800 служителя от 49 държави; в градината му са посадени 8000 дръвчета; за украса са използвани 1002 свещника, най-големият от които тежи 2,5 тона; всяка година за фрешове се използват около 200 тона портокали; в украсата на десертите годишно се използва близо 5 кг. от чисто злато за ядене; има частна ивица от плажа дълга 1,3. Каквото и да се каже за там луксът просто лъха от всяко едно местенце.

Изумително място, много красиво и изключително изискано. Тук вече тотално се губи представата за стойността на парите. За да влезнете и да го разгледате не се изисква нищо освен да спазите дрес кода им – мъжете не трябва да са с къси панталони и потници, за жените поне с нормална дължина (минимум до коляното) къси панталони и поли.

Emirates palace, Абу Даби Emirates palace, Абу Даби Emirates palace, Абу Даби Emirates palace, Абу Даби Emirates palace, Абу Даби

За съжаление се забавихме с пристигането и не ни остана време за капучиното със златен прашец.

Отправихме се към Ферари Уорлд по крайбрежен булевард, наречен „Корниш“ и така минахме през различни маршрути за да разгледаме градът поне от колата.

Абу Даби като цяло е много по-спокоен и по-приветлив от Дубай

Тук всички караха внимателно, спазваха ограниченията и беше наистина спокойно. Не е като да няма небостъргачи, но са далеч от грандоманията на съседите си. Даже решихме, че ако дойдем пак ще отседнем именно тук и ще отидем само за един-два дни до Дубай.

Ferrari World - Abu Dhabi - Обединени арабски емирства

Ферари Уорлд (Ferrari world)

е най-големият в света закрит тематичен парк, подслонен под купол в познатите цветове на „Ферари“. Вътре има повече от 20 автомобилни атракциона за всички възрасти, включително и най-бързото увеселително влакче в света. Паркинга беше в ремонт, защото стоят снежен парк или нещо такова.

След като се повъртяхме малко паркирахме в мола, от който през топла връзка се влиза във ферарито. Билетът е 250 дирхама на човек, тъй като имахме ваучер от книгата това бе цената за двама ни. Отваря в 11 ч. и искахме да сме от първите, за да избегнем опашките, но се класирахме чак към 12:30 и вече имаше доста хора и на места трябваше да почакаме на голяма опашка.

Ferrari world, Абу Даби Ferrari world, Абу Даби

Формула Роса

е най-бързото скоростно влакче за 6 сек. вдига 370 км/ч. Чакайки на опашката много се чудех дали изобщо да се кача, но се сетих за предния ден и сафарито. Та това бяха едни 55 секунди, които щях да преживея много по-лесно от 40 минутното препускане по дюните.

Качих се….

Какво да кажа, страхът не е водещ, самото влакче предизвиква силен дискомфорт на тялото – граничещ с усещане за разпадане и разглобяване на всяка твоя частица. Ужасно силна гореща струя на вятъра, примесена с тресенето на влакчето и клатенето в различни посоки … Стискаш очи, зъби и каквото още можеш и край!

Ех, добре, че бяха само 55 секунди. Нали не очаквахте да чуете хвалебства от човек като мен със “слабо сърце” за тези емоции 😉

Формула Роса, Абу Даби Формула Роса, Абу Даби Формула Роса, Абу Даби Формула Роса, Абу Даби

Преди да се качите трябва да си оставите багажа на едни контейнерчета с номерче за багаж, свалете всичко от Вас, което може да изпадне (бижута, очила и т.н.). Тук всъщност навсякъде на по-опасните атракционни може да си оставите багажа, така че наемането на шкафче е излишно.

Позабавлявахме се още няколко часа и тръгнахме към Джамията, за да хванем влизането от 17 ч. Това всъщност се оказа напълно излишно бързане, защото през цялото време пускаха туристи навсякъде без да е необходимо да са с групата.

Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque

е най-големият мюсюлмански храм в ОАЕ. Известна е и като Голямата джамия, тя е осмата по големина в света. Носи името на

шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян – основателя й и първият президент на ОАЕ,

който е погребан в нея. Джамията официално е открита по време на ислямския празник Рамадан през 2007 година. Тази величествена структура е достъпна за обществеността и наистина си заслужава да се посети.

Според мен дизайнът на джамията е вдъхновен от Тадж Махал, колкото и те да отричат това. В четирите ъгъла на помещенията има четири минарета, които се издигат на около 115 м. височина; 57 купола покриват основната сграда и външния двор като всички те са украсени с бял мрамор Бианко от Италия, а за вътрешната украса е използван такъв от Лаас. Двора е постлан отново с мрамор във флорални мотиви и е с размер 17 000 кв. м.

Голямата джамия е носителка и на няколко световни рекорда, сред тях е за най-голям килим – 5 627 кв. м., който е изтъкан от около 1 200 тъкачи, 20 техници и 30 работници. Тежи 47 тона, от които 35 са вълна и 12 памук, а възелчетата в рамките му са приблизително 2 268 милиарда. Тук се намира и някогашния най-голям полилей в света. Общият им брой е 7, като всички са внесени от Германия, изработени са от позлатена мед и са украсени с милиони кристали Сваровски. Най-големият от тях е с 10 м диаметър и 15 м височина. Въпреки гигантските си размери сегашният рекордьор се намира в Доха и този остава на второ място.

Джамия “Шейх Зайед” е най-известната забележителност на Абу Даби и една от сградите с най-голяма архитектурна стойност в ОАЕ, а също и една от най-красивите джамии в целия свят.

За да влезете да разгледате джамията,

както и двора ѝ трябва да се съобразите строго с облеклото (за жените – покрита глава, дълъг ръкав, дълъг широк панталон или пола до глезените, непрозрачни и за мъжете дълъг панталон и поне къс ръкав) или да вземете от техните абаи срещу лична карта.

Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби Джамията Sheikh Zayed Grand Mosque, Абу Даби

Видяхме я и по светло и по-тъмно, но мога да кажа само, че е много красива всякак и не мога да избера или посъветвам ако трябва да избирате по кое време да е, заслужава си и двете.

Тъй като когато бяхме до Ферарито не ни остана време за пистата се отправихме натам.

Яс Марина е пистата

и с ферарито са разположени на изкуствения остров Яс. Това е втората писта на която се провежда състезание от Формула 1 в близкия изток, като първата е Сакхир в Бахрейн. Когато се говори за писта като Яс Марина, парите губят своето измерение. Изградено на изкуствен остров, на 12 км от столицата на ОАЕ, спортното съоръжение е много повече от писта за моторни състезания. Построена за по-малко от две години, тя предлага едни от най-добрите условия, както за работа на екипите, така и за зрителите – петте основни трибуни, предвидени за 50 000 зрители са изцяло покрити.

Няколко са отличителните обекти на територията на спортното съоръжение. Емблематичният

хотел Яс Вайсрой Абу Даби

е единственият, който е разположен вътре в самата писта и буквално се простира над трасето с двете си кули, свързани по между си с мост. Стъклената му обвивка, известна като The Grid Shell, освен че е запомнящо красива, също е и изключително постижение, както от архитектурна, така и от инженерна гледна точка. Изградена от почти 5 400 ромбоидни стъклени панела и стомана, през деня, обвивката създава впечатление на воал, който покрива кулите, а през нощта множество разноцветни светлини преливат една в друга, благодарение на лед система, включена в тях.

Състезанието на Яс Марина

е единственото в календара, което започва в светлата част на деня и приключва по тъмно. Поради тази причина пистата е оборудвана и с необходимото за целта осветление. Дълга е 5,5 км, а състезанието включва 56 обиколки. В близост до самата писта са построени яхтено пристанище със 143 места, голф игрище, воден увеселителен парк /за този аквапарк на сафарито ни казаха, че е най-добрият в ОАЕ/ , още четири хотела и тематичния Ферари Парк, простиращ се на 200 хиляди квадратни метра площ.

Яс Марина, Абу Даби Яс Марина, Абу Даби Яс Марина, Абу Даби

Един ден за Абу Даби определено е малко, въпреки че тръгнахме в 7:30 ч. и се прибрахме в Дубай в 22:30 ч. Към днешна дата бихме пропуснали посещението на ферарито от вътре, което ни отне половината ден и бихме отделили повече време за разглеждане на града.

И за финал една история, за да се посмеете малко

Да закъсаш за бензин в Абу Даби, световния първенец по нефтодобив

От Джамията към пистата – около 30 км търсехме бензиностанция – на първата по навигация имаше бариера за частен имот, на втората пътят затворен за ремонт, а при пистата пазача реагира толкова изплашено като разбра, че нямаме вече гориво, че ми стана зле и дори не ни даде съвет какво да правим.

Ох, почти беше 21 ч., тъмно и ние се намирахме в едно нищо, та дори не знаехме дали е разрешено да сипват бензин в туби и кой би ни помогнал. Какво щяхме да правим, зададох на навигацията следващата бензиностанция на 12 км от нас и дори не знаех дали ще стигнем до нея, а ако и тя не работеше или я нямаше, оставахме буквално в нищото – някъде в индустриалната зона на Абу Даби. Последва гробно мълчание и напрежение ….

И все пак казах забавна история, за да се посмеете :), т.е. извадихме късмет и имахме щастлив край на случката.

Видяхме я! – бензиностанцията,

там с около 30-тина чакащи коли, но стигнахме! И все пак да закъсаш там за бензин – никога не си го представях, та той беше едва 60 ст./л. (1,20 дирхама), но нямаше бензиностанции 😉

Автор: Зорница Божикова

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Абу Даби – на картата:

Абу Даби

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 21.07.2015

    […] прочетохме разказа на Зорница за пътуване ѝ до Дубай и Абу Даби (пълният списък с линкове – в края на настоящата […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.