Пътуване до Дубай и Абу Даби – организация

След като прочетохме разказа на Зорница за пътуване ѝ до Дубай и Абу Даби (пълният списък с линкове – в края на настоящата Организация), е време да разберем и за организацията на това пътуване.

Приятно четене:

Пътуване до Дубай и Абу Даби

Организация

Дубай

Дубай – място, което не мога да сравня с друга от посетените ни дестинации. Връх на инженерната мисъл и превръщане на пустинята в чудо. Всеки ще остане с различно усещане за това място, затова трябва да се види.

Организацията

Да организираш пътуването си до Дубай не е като да хванеш популярна туристическа дестинация от Европа. Там всичко се променя изключително бързо,

никой пътеводител или карта не биха били полезни,

ако са от повече от половин година. Няма отъпканата пътека на туристите и “задължителните забележителности”.

Забележителностите на Дубай са по-скоро атракциите

създадени с безумно много пари.

Тук ще се опитам да изложа подробна информация за тези, които тепърва ще се захващат с организацията на пътуването си. Дано така спестя много време на някой и му бъда полезна.

След като

падна визовият режим и Уиз еър пуснаха директни полети

до там, самото пътуване е лесно. Визи все още има, но те представляват един печат в международния Ви паспорт и Ви дават право на престой от 30 дни. Не е необходимо да правите нищо, при влизане и излизане от страната – просто ви слагат печатите. Паспортът Ви трябва да е с валидност поне 6 месеца от датата на заминаването. Изисква само

много проверяване на цените за датите,

които желаете. Ние си избрахме периодът да е в началото на месец май около Гергьовден (не искахме да е в най-горещите месеци, нито зимата, когато водата ще е студена и затова остана или пролетта или есента, но защо не едно ранно море по повод именния ден на съпруга ми) – е първият път се усетих късно и това отложи пътуването ни за тази година. След колебание при няколко намаления на уиз – края на февруари запазихме полетите.

Доколко евтино може да ги намерите, според мен оптималният вариант е около 200 лв. на човек двупосочен билет с всички такси и отделно багаж ако желаете – аз винаги запазвам, не може да се ограничим само с ръчен. Оттам започва

търсенето и на хотел –

тук важен момент бе решението ни да наемем кола и по този начин да не се съобразяваме да е в близост до спирка на метро. Нашите изисквания – чист, на хубаво място, с безплатен интернет и паркинг, да не е много луксозен и скъп (все пак щяхме само да преспиваме там), но и някоя мизерна дупка не ни се нравеше.

Така установих, че някои хотели на собствените си сайтове предлагат много добри промоции и цените са значително по-изгодни от букинга. Резервирахме с 25% отстъпка хотел Ситимакс, който се оказа доста добър и без забележки (чисто, на удобно място, с прекрасен интернет, подземен паркинг, кафе и чай безплатно в стаята, а дори и излишно според мен сменяха чаршафите всеки ден).

Така хотелът ни излезе на една доста добра цена от 760 лв. за двама за 7 нощувки с включени всички такси, които не са малко (имайте предвид, че примерно в букинга на показаната сума се начисляват още 20% местни данъци и по 10 дирхама на вечер туристическа такса) (за сравнение – същия хотел през booking.com-бел.Ст.)

Кола под наем –

това е най-удобният начин за предвижване в Обединените Арабски Емирства.

Дубай не е за пешеходци

(на повечето места няма пешеходни пътеки и подлези, не може да се пресича с километри и има солена глоба за пресичане на непозволени места) и разстоянията са наистина огромни (преди да отидете не може да си представите повярвайте ми – четох, четох за това, ама колко да са огромни си мислех, като гледах картата, е наистина не си ги представих чак толкова, колкото са в действителност).

Запазихме и платихме колата през сайта на уиз, който всъщност дава препратка към ренталкарс, като определихме място на взимане и връщане на колата от летището. Колите под наем там се делят на класове и ние си избрахме най-малкия клас (от типа на ярис, микра форд и т.н и каквато имат в момента свободна ти дават) – все пак бяхме само двама и цената беше значително по-ниска (32 лв. на ден). На място цените на същата компания бяха четири пъти по-високи. Заявихме и допълнителна застраховка “франшииз” по 7,50 лв. на ден, която ни даде сигурност, ако не дай си боже има щети, че няма да платим нищо повече. Т. нар. “франшииз” е самоучастието в застрахователната полица и покрива сумата, която ще трябва да заплатите, ако причините щети на колата или такива при евентуална катастрофа.

За съжаление, когато използвате сайт посредник за резервацията, при предявени претенции първо ще Ви удържат сумата, а после ще трябва да си я искате за възстановяване от посредника (в нашия случай уиз). Но по-добре така отколкото да увиснете с парите, а има опция и на място да си направите това покритие от самата фирма (тогава няма да имате разправии и нищо няма да ви удържат), но този вариант е по-скъп, а все пак говорим за хипотетични случай “ако не дай си боже нещо се случи”. За да наемете кола в Дубай

трябва да имате международна шофьорска книжка,

която се издава от СБА срещу снимка и 20 лв. и е с валидност една година. Също така ще Ви е необходима и кредитна карта на името на шофьора, от която ще Ви блокират определена сума за евентуални глоби и щети (за нас с допълнителната застраховка ни блокираха само 750 дирхама). Преди да вземете колата я огледайте много добре с човека от фирмата, който попълва един протокол и следете дали ще отбележи всички щети по нея, за да не Ви ги впишат после на Вас и колко е пълен резервоарът, защото после трябва да я върнете със същото (не по-малко) количество бензин.

Бензинът там е наистина евтин

1,70 дирхама в Дубай и 1,20 дирхама в Абу Даби – е 60 ст. не са като 2,30 лв. На определени места в ОАЕ има гейтове, които автоматично начисляват тол такса за преминаване по 5 дирхама и накрая Ви взимат общата сума начислена на колата за този период. Другото важно нещо е

навигация с актуална карта –

пътищата са много и с много изходи, което прави ориентирането, дори с навигация, много трудно. Понякога ако изпуснеш определен изход ще ти коства 10 км, а и непрекъснато правят ремонти и откриват нови отсечки.

Карането в Дубай си е приключение само за опитни шофьори,

ако не сте такъв не се наемайте. По 6 или 8 ленти в платно и аварийни ленти от ляво и от дясно, при изходите има по четири варианта на къде да тръгнеш, няколко пресичащи се нива на пътищата, кръгови с много изходи и т.н. Но в действителност не е това проблема, а

лошото шофиране на месните

Не спазват ограниченията, а има камери през няколко метра, секат те ако искат да се престроят (не дават мигач, не се оглеждат – просто навиват рязко волана и ти трябва да се пазиш), но обаче теб не те пускат, ако искаш да се престроиш и на всичкото отгоре понякога може да попаднеш в

задръстване от 15 км. плътно коли в тези осем ленти

(така закъсняхме за качването на Бурж Халифа, защото 8 км. минавахме 45 минути). Това е поглед от 124 етаж и всичко изглежда доста по-малко от действителните му размери:

Дубай

Бурдж Халифа - Дубай - Обединени арабски емирства

Други варианти са градския транспорт и такситата. За мен

един мит „В Дубай са много евтини такситата“

Е, хубаво евтини са ти, но до всяко нещо са ти 20 – 30 км., т.е. минимум по 10 – 15 лв. до място, ако няма задръстване и тотал за деня към 70-100 лв. Не вярвам, някой да дава тук по 100 лв. и отгоре на ден за таксита, за да се популяризира толкова евтиното предвижване там с такси.

Метрото

за съжаление обхваща все още много малка част от Дубай и не може да разчитате само на него. Ако ползвате и

автобусите

(което е неизбежно или такси в тези участъци), тогава нямате вече дневен лимит на картите за градски транспорт и със сигурност ще надхвърлите стойността от 40 лв. (с бензин такси и прочие) на ден за двама при варианта с кола под наем. Да, те имат

климатизирани спирки,

но в тях не е достатъчно хладно, имат

много ограничения –

златни вагони, смесени вагони, само за жени и деца, не може да пиете, ядете или дъвчите дъвка в метрото (100 дирхама глоба), не винаги ще може да седнете след изморителния ден и горещината, не може да си оставите нещата в багажника (последния ден ще трябва да си оставите багажа някъде, а иначе да си мъкнете всичко в ръце), ще се съобразявате с работното време (за прибиране вечер и в петък не работи до обяд), ако видите спирка на метрото може да се окаже, че като слезете ще вървите още 10 минути, ще трябва да проучвате маршрути и варианти на предвижване, да се ограничите в избора на хотел, да не говорим за предвижването до Абу Даби и евентуален трансфер от и до летището и още много минуси мога да изброя, но тези май са достатъчни. И все пак най-лесното и удобно предвижване там си остава с кола под наем.

От тук нататък започна голямото търсене на атракциите и билетите за тях. Синтезирана информация в интернет просто липсва. Наистина ми помогна форумът на бг мама с темите си за Дубай – е доста време ми отне да изчета 9 теми, но ми бяха изключително полезни и всъщност ни спестиха много пари от билети. Там всеки споделя за своите впечатления и помага със съвети.

За тази дестинация е най-изгодно да запазите почти всичко по интернет предварително

Има една книга с ваучери на принципa купуваш един билет и получаваш втори за същото безплатно (Entertainer Dubai), като се продават в ибей и отделни ваучери. Аз разбрах за този вариант доста късно, но благодарение на едно момиче от форума ги поръчах от дубайски доставчик и ваучерите ни чакаха направо в хотела. Така преди да заминем запазихме и съответно ги платихме оттук билети за:

Бурж Халифа –

качване до 124 етаж с допълнение кафе към билета. Цените тук зависят от часовия диапазон, като най-скъпи са в периода от 16 до 19 ч., когато може да видите Дубай и по светло и по тъмно (т.нар. часовете по залез). Е залез не видяхме, но определено си заслужава да видиш и двата варианта. Тук отстъпка за ранно резервиране няма, но билетите се изчерпват много бързо и вероятността на място да си купиш е нищожна. Пускат се в продажба точно един месец преди определената дата и в пиковите сезони хубавите часове се изкупуват в същия ден. Така два билета по 220 дирхама на човек = 440 дирхама (опцията допълнително кафе оскъпява само с 15 дирхама на човек).

Атлантис –

аквапарк и плуване с делфини. Ние избрахме комбинация и за двете неща, защото моя мечта от години е плуването с делфини. При ранна резервация имат отстъпка от цената на билета. Цената за нашия период бе 745 дирхама на човек, а ако изберете само аквапарка ще Ви струва 250 дирхама на човек. Има и билет за придружител при делфините за 300 дирхама (купува се само на място), който дава правото на придружителя да Ви гледа, снима и пак се вкл. входа на аквапарка.

Сафарито –

е, тук беше най-голямото чудене. Цените започват от 70 дирхама и стигат до 560 на човек за уж едно и също. Фирми много и пак уж с едни и същи условия, но на какво толкова се дължеше разликата в цената и на коя фирма да се довериш. Е благодарение на ваучера от книгата избрахме една от сравнително най-скъпите и популярни фирми – Арабиян найтс турс. Така вместо за 300 дирхама на човек, това ни бе цената за двамата с ваучера. После ще опиша за самото сафари.

Ферарито в Абу Даби –

имаха отстъпка за ранна резервация, но докато избера в кой ден да сме там я махнаха като опция и накрая купихме билет на място (разбира се пак плюс един ваучер или 250 дирхама за двамата, вместо на човек).

Е, организацията, разбира се, не свърши до тук,

продължих да чета какво може да се види и посети, кое кога работи, по кое време е най-удачно да се види и извадих малко информация за всяко нещо. Тези неща ще ги описвам по надолу при всяка атракция. Всичко това ми отне три месеца по-малко почти всеки ден. Но както казах това за мен е част от удоволствието при дадено пътуване. Така не само си избираш точно това, което желаеш, а и спестяваш средства, но и се наслаждаваш на идеята за пътуването много повече време. Разбира се всеки може да избере пътуване и с туристическа агенция, за да не се занимава с тези неща, ако те не са удоволствие за него. На мен ми харесва, а груповите пътувания ме натоварват с прекомерното съобразяване и изчакване на останалите, малкото време на местата, които ми харесват и отегчителния престои на други, които не ми допадат, определената програма, която разбира се не е съобразена с моите очаквания и желания и т.н.

Какво може да се посети:

Обичаме, когато отидем на дадено ново място да разгледаме максимално много неща, не сме от типа туристи, които отиват на почивка и приоритет за тях са хотела, басейна и предимно заведенията. Ние сме пътешественици, искащи на опознаят света!

Ето и посетените места (атракции/забележителности) от пътуването ни до ОАЕ:

В Дубай:

В Абу Даби:

Постарах се да сложа връзка към сайта на всяко място или такъв с информация за него, за да улесня евентуално Вашите бъдещи организации 😉 Е, винаги може да карате по-лежерно, че това нашето май беше програма макс и дори на моменти малко натоварваща дори за нас.

Ето ги на карта горе-долу къде са обектите:

Карта на Дубай Карта на Абу Даби

Основна информация:

 • Може да пътувате само със задграничен паспорт с валидност поне шест месеца (разбира се, не може с лична карта).

Валутата в Обединените арабски емирства е дирхами (АЕД),

които са обвързани към курса на долара (1$=3,65 AED). 1 дирхам се състои от 100 филса, като има монети (нямат разбираеми цифри по тях) от 10, 25, 50 и 1 дирхам (с лампата на аладин). Пари можете спокойно да обмените във всеки мол, където има много обменни бюра без комисиона, а само с такса от 2 дирхама, независимо от обменената сума. Разбира се не може да си носите българска валута, а ще трябва да си изберете долари, евро, паунди или някой от по-масовите валути. На летището и по хотелите курса е по-неизгоден.

Почти навсякъде може да се плаща и с кредитна карта

За съжаление ние хванахме периода на покачване на долара и съответно и на дирхама, като по времето на пътуването ни 1 дирхам се равняваше на 50 ст., а 1$=1,80 лв., за сравнение с преди 40 ст. за дирхам.

Основен език е арабски,

но почти всеки говори английски.

Контактите за ел. мрежата са английски стандарт,

но повечето хотели предлагат преходници (ще трябва да си проверите, но и по магазините е пълно с такива).

 • Посоката на движението на колите е като при нас
 • Местното време – един час напред при лятно часово време и два часа напред при зимно (те не сменят часа)

Почивни дни петък и събота,

като само в петък почиват работниците, тогава и повечето неща до обяд и ранния следобед не работят.

– Полет 5 часа на отиване и 5 часа и половина на връщане.

– Не всички хотели разрешават изнасянето на кърпи за плажа и дават такива под наем за 50 дирхама на ден. Добър вариант е да си носите от бързосъхнещите хавлии, които заемат много малко място в багажа.

Цените

са като нашите и по-високи по магазините, а по заведенията доста над нашия стандарт.

Към облеклото вече не са толкова взискателни,

както е било преди. Все още има места обаче, където няма да Ви пуснат по потници, къси панталони за мъжете и къси панталонки и полички, потници и къс ръкав за жените, та дори и на места без забрадка на главата.

За поведението

е препоръчително да се спазва благоприличие (няма да ви направят проблем ако сте хванати за ръце или прегърнати), но избягвайте целувките на обществени места. Тези ограничения са поспаднали за Дубай, но в другите емирства все още гледат по-странно туристите и не приемат лесно европейските порядки.

 • На плажа в самата вода в морето не може да пиете или ядете нищо, защото могат да ви глобят.
 • В закрити помещения и на някои други места (миръкъл гардън, двора на джамиите, музейте, селищата им и т.н.) е забранено пушенето.

Паркинг

 • Безплатно паркиране – във всички молове и местата – атракции, паркирането е безплатно, като в някой молове има ограничения до 4 часа и само в Мадинат Джумейра до 1 час безплатен престои – след това 10 дирхама на час. Т.е. при посещения на моловете (Дубай мол няма ограничение за престоя), Атлантис, Миръкъл гардън, в Абу Даби – Джамията, ферарито, Емирейтс палас и т.н. може да си паркирате спокойно и безплатно.
 • Платено паркиране – по улиците и обособени открити паркинги. На всяко такова място има табели и машинки за плащане. В интервалите от 8 до 13 ч. и от 16 до 21 ч. се плаща – 2 дирхама за 1 час, 5 за 2 часа, 8 за 3 ч. и 11 дирхама за 4 часа (машинки приемат само монети и талончето се поставя под предното стъкло на колата). В интервалите от 13 до 16 ч. и от 21 ч. до 8 ч. е безплатно, както и в петък. Ще ви се наложи да паркирате ако посещавате района на Дейра, суковете, крайбрежната улица или искате да спрете някъде другаде по улиците. Монетите им са само с арабски означения и е много трудно разпознаването им. Най-лесно за плащане на паркинг ще се ориентирате по гърба им – с лампата на Аладин е 1 дирхам.

– в разказа за самото ни посещение ще сложа връзка към сайтовете на самите обекти, за да се ориентирате по-лесно.

От много отдавна се каня да напиша пътеписи за нашите пътешествия и този път Дубай ме вдъхнови и не само, за да разкажа за нашите изживявания там, но и да обобщя информацията за организиране на пътуване до там, което на мен ми отне изключително много време преди да заминем. Дори се захванах да направя блог, в който да опиша всички наши пътувания. Е дано помогна на поне един човек 🙂Същинското пътешествие можете да прочетете тук:

Автор: Зорница Божикова

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Дубай – на картата:

Дубай

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. tony каза:

  Какво е това букинга? Да нямате предвид booking.com?

 2. Стойчо каза:

  За да няма спорове – където можах, сложих линкове към booking.com и съответния хотел. Сравнявайте смело 🙂

 3. irena каза:

  Поздравления за добре структурираната и подробна информация! Много полезна.
  Благодаря!

 4. Минусите са повече от плюсовете-няма да отида 🙂

 5. Тцъ-тцъ-тцъ-… как можа,а? 😉

 6. Ели каза:

  Здравей, Зори извинявай, че ти говоря на малко име но три пъти четох твоя разказ и имам чувството, че съм била с вас. Адмирация за това, което си направила, а най-вече, че си го споделила. Предстои ни пътуване с агенция и понеже двете ми деца са големи цените за допълнителните екскурзий и забавления са непосилни за мен. Но след като се рових из нета и попаднах на твоя прекрасен разказ, видях светлина в тунела. Моляте ако можеш да разясниш повече за ваучерите. Благодаря ти много

 7. Ирена каза:

  Здравейте, много полезна информация сведена до минимум четене и търсене. Поздравления и благодарности! Продължавайте да пътувате и да описвате!

 8. йоана каза:

  Здравей,
  страхотен пътепис. Страшно полезна информация.
  Бих искала и аз да попитам за ваучерите ,ако може линк .
  Благодаря и успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.