Пътуване до Дубай – бъдещето днес (1): От Фонтаните до плажа и Бурж Халифа

Започваме едно подробно пътуване из Дубай – наш водач ще бъде Зорница. Приятно четене:

Пътуване до Дубай

бъдещето днес

част първа

От Фонтаните до плажа и Бурж Халифа

Полетите по това време на годината излитаха в 13 ч. наше време и кацаха в 19 ч. тамошно време (часова разлика в лятното часово време 1 час напред спрямо нас) или продължителност на полета на отиване 5 часа. Нямахме проблеми по време на полета и благополучно пристигнахме в Дубай.

След като си взехме багажа се наложи да поизчакаме половин – един час на гишето за колата под наем, докато двамата индийци се оправят с резервацията ни, а и очевидно им беше много трудно и едвам говореха английски. Излизайки от летището очаквах да се върнем две крачки назад от горещината, но съвсем добре понесохме температурата от 32 градуса в 20 ч.

И ето ни вече в Дубай!

Един различен свят – град от бъдещето – място, на което от нищо правят всичко, което поискат извън границите на реалното и представимото; истински строителен шедьовър на инженерните умения.

Град, в който губиш представа за височината, мащаба и изражението на парите. Тук всичко трябва да е най-най-най, една непрекъсната надпревара със света, за да са най във всичко: най-високата сграда, най-високия хотел, най-големия мол, изкуствени острови и какво ли още не. На много места са заимствали от други страни и дори имат проекти за точни подобия на дадени забележителности – понякога си мислех, че искат просто да пресъздадат най-хубавите неща на света на тяхна територия. Дали това ще се хареса на всеки едва ли, според някои Дубай ще е уникален и неповторим, според други кичозен и претрупан, а за трети ще остане със смесени чувства, но за това нека всеки посети този различен сват, за да го усети по своя единствен и неповторим начин и никога да не приема за безусловни впечатленията на някой друг.

След настаняването в хотела ни, Дубай ни посрещна с изумителните си

фонтани (The Dubai Fontain)

Той е не само най-високия фонтан, но и най-скъпият в света (218 мил. долара). Дизайнът му е базиран на този пред хотел Беладжио в Лас Вегас. Разпръсква водата на височина от 152 метра и композицията е с дължина от 275 метра. Пуснат е в експлоатация през 2009 година. Два пъти през деня и вечерно време от 18 до 23 ч. на всеки половин час се озвучава с музика, като водата буквално танцува под прекрасните тонове, съчетани с много добро осветление.

Фонтаните на Дубай Фонтаните на Дубай

Разбира се вечерно време, когато са осветени, са много по впечатляващи, от през деня:

Фонтаните на Дубай

Фонтаните се намират в двора на

Дубай мол (Dubai Mall)

Със своята площ от над 1 млн. кв. м. (еквивалент на над 50 футболни игрища) комплексът е съставен от 37 различни сгради. Сградите са проектирани според държавните изисквания, за да може да издържат на земетресения над 5,5 по Рихтер. Предвидени са 100 милиметра между отделните сгради, които да поемат вибрациите.

В самия мол има уникални по рода си ледена пързалка с олимпийски размери, центъра за забавления и скоростното влакче, аквариум и над 1200 магазина, кино, ресторанти и кафета, собствен сук (сук означава пазар), красиво декориран (един от декорите е като завеса от падаща вода с фигури на гмуркащи се хора), 14 000 паркоместа, дори има таксита в самия мол за посетителите, а отпред великолепният фонтан с цветно светлинно шоу и музика и най-големият небостъргач в света Бурж Халифа.

Реализацията на проекта е на стойност от 20 млрд. долара и след няколко отлагания е открит на 8 май 2009 г. Тук препоръчвам да изгледате филма “Мегамол” от поредицата “Мегаструктури” на NG, за да придобиете ясна представа какво е коствало построяването на Дубай мол (също така е много хубав и филма за самото строителство на Дубай от поредицата „Градове на показ“). Така например ще разберете, че под Дубай е джунгла от бетонови пилони – за укрепването на един небостъргач са необходими около минимум 40 пилона с ширина от 1 метър и с дължина около 35 метра.

Дубай мол Дубай мол Дубай мол

В Дубай мол може спокойно да изкарате няколко дни без да видите и посетите всичко. Ние му отделихме само два пъти по половин ден и няколко вечери за фонтаните. През първия половин ден имахме качване на

Бурж Халифа (Burj Khalifa)

от 17 ч. (е малко закъсняхме, отидохме 17:20, но нямаше проблем). Входът е от Дубай мол на ниво LG – показва се кодът от резервацията и Ви изкарват истинските билети.

Качването ни отне около 40 мин,

като понякога може да достигне и до час и половина при повече хора, затова и запазих толкова ранен час, за да не изпуснем залеза от 18:50. Минава се през проверка и скенер на багажа (не може да носите храна и напитки, оръжия, запалки и т.н., също така ако сте с торби и багаж освен дамска/мъжка чанта ще трябва да ги оставите на гардероб, както и детските колички), малко след като преминете и още преди ескалатора, има едно цветенце на стъкления покрив, което показва къде точно ще се качите.

След това самото качване до 124 етаж отнема около минута, изключително бърз е асансьорът.

Бурж Халифа, Дубай Бурж Халифа, Дубай

Бурж Халифа е най-високата сграда в света

със своите 160 етажа и 829 метра. Качването на наблюдателната площадка се нарича “At the top” с панорамна гледка от 452 метра височина или 124 етаж.

Бурдж Халифа - Дубай - Обединени арабски емирства

Качите ли се веднъж, може да стоите колкото време искате. Има открита тераса, както и закрита панорама на 360 градуса. Понякога през деня може да не е съвсем ясна гледката от пясъка, който се носи във въздуха. Ние улучихме сравнително добра и дори ни хареса повече от нощната, която бих сравнила с гледката при кацане/излитане на самолета. Също така наблюдавахме и няколко пъти фонтаните, но от долу усещането е много по-добро специално за тях. Так разглеждайки и снимайки се постояхме до 19:30 ч.

Бурж Халифа, ДубайБурж Халифа, Дубай

 Дубай от Бурж Халифа Дубай от Бурж Халифа Дубай от Бурж Халифа Дубай от Бурж Халифа

Преди изхода имахме включена напитка и десерт по избор от “The cafe”. Нямаше хора пихме по един много хубав фреш от манго с голям мъфин, леко се виждаха фонтаните и събрахме малко сили за останалата част от вечерта.

Следваше посещение на аквариума и подводната зоологическа градина. Използвахме комбиниран билет и ваучер, с което цената ни излезе 70 дирхама за двамата.

В Дубай обичат всичко да е голямо и уникално.

Аквариумът (Dubai Aquarium)

е един от най-големите в света. Носител е на рекордите „Гинес“ със своя най-голям зрителен панел – 32,88 м широк, 8,3 м висок, 750 мм дебелина и тежащ 245 кг. С такива характеристики панелът е проектиран да издържи налягане от 10 млн. литра вода, с които е пълен аквариума. Във водата има над 33 000 вида морски обитатели и

най-голямата колекция акули – 400 на брой,

като всяка е с имплантиран чип.

На 10 м под повърхността има и 48 м тунел, от който се разкрива неповторима гледка. Усещането да минеш под тунела е много хубаво, но ако си вземете билет само за аквариума имайте предвид, че той включва просто минаването под тунела, а останалата част се вижда безплатно отвън.

Скат – Аквариум в Дубай Акула – Аквариум в Дубай

Посещението на

подводната зоологическа градина (Underwater zoo)

беше изключително приятно и интересно (много добре аранжирана, с интересни видове и особено за деца би била много атрактивна според мен – не само заради големия крокодил), във всеки случай си заслужаваше посещението.

Пираня – Подводна зоологическа градина, Дубай Жаба – Подводна зоологическа градина, Дубай Медуза – Подводна зоологическа градина, Дубай Крокодил – Подводна зоологическа градина, Дубай

След посещението им отново изчезнахме да се полюбуваме на фонтаните и да хапнем. Това беше един отпускаш следобед и вечер, изпълнени с много приятни моменти. Още няколко вечери посетихме Дубай мол за разходка и гледане на фонтаните. Последния ден преди полета също прекарахме там, за да видим фонтаните и по светло, малко шляене по магазините и пазаруване.

Да се върна на първата ни сутрин, която разбира се отделихме за плаж. Отидохме на

Ал Мамзар Парк (Al Mamzar Park),

намиращ се на границата между двете емирства Дубай и Шаржа. Казвам парк, защото точно преди него е публичният плаж Ал Мамзар – безплатен, но приличаш по скоро на канал.

За Ал Мамзар Парк има такса вход по 5 дирхама на човек или 30 дирхама, ако влизате с кола (без значение колко души сте в нея), пред централния вход има и безплатен паркинг и, ако решите, може да оставите колата и да отидете пеша. Състои се от пет отделни плажа и парк, има климатизирани съблекални, душове и тоалетни, а на самия плаж безплатни чадъри като беседка (с масичка и пейки отдолу) и много палми, които може да използвате като естествена сянка. Трябва да имате предвид, че в

понеделник и сряда са дни за посещение на плажа само от жени и деца

Ние предпочетохме да не вървим пеша и с колата накрая се стига точно до третия плаж, който на нас ни хареса най-много.

Плаж – Ал Мамзар Парк, Дубай Плаж – Ал Мамзар Парк, Дубай Плаж – Ал Мамзар Парк, Дубай Плаж – Ал Мамзар Парк, Дубай Плаж – Ал Мамзар Парк, Дубай Плаж – Ал Мамзар Парк, Дубай

Интересен момент са

приливите и отливите – сравнително големи,

особено в сравнение с нашите. Първия ден вода си беше нормална (има плитка част и като влезеш навътре плавно си става дълбоко), след два дни правиш две крачки и ставаше доста дълбоко, а след това последва много голям отлив към 10 метра навътре нямаше изобщо вода и после много дълго плитчина (тогава по пясъка имаше и много морски звезди).

Времето за началото на май

39 – 43 градуса, морската вода около 28 градуса (при тази разлика даже на моменти ми се струваше хладна, не знам какво е да отидеш зимните месеци и да не може да се изкъпеш спокойно).

Избягвайте в петък да сте на плаж, това е почивен ден за всички там и на плажа става просто толкова пренаселено, че дори граничи с изключително неприятно усещане (за момент си представих, че сме в Индия в тяхната безумно мръсна река, в която всички скачат и се къпят, заобиколени от боклуци). И още един съвет за жените – в Дубай и навсякъде в ОАЕ е

забранено да сте по монокини (наказанието е арест, а не глоба)

И така плажът на Ал Мамзар Парк остана най-красивият според нас и съответно му отделихме няколко посещения. За съжаление плажът Джумейра бийч парк беше затворен за реконструкция по време на нашето посещение и всъщност до 2016 година.

Преди прибиране в хотела минахме да разгледаме

Дубай музей (Dubai museum)

Място, на което придобиваш ясна представа как са живели, от къде са тръгнали и как за няколко десетилетия са сътворили чудо от пустошта. Зад музея има паркинг, на който в часовете от 8 до 13 ч. и от 16 до 21 ч. се плаща – 2 дирхама за 1 час, 5 за 2 часа, 8 за 3 ч. и т.н. (на машинки с монети и талончето се поставя под предното стъкло на колата). Това е принципа на плащане и на всички места.

Входът в музея е с такса от 3 дирхама за възрастен и 1 дирхам за дете.

В двора има изложени няколко лодки (абра означава лодка) и тяхна типична къща. Интересен момент за къщата е системата за проветряване и циркулация на въздуха, която са измислили още през онези години (на третата снимка).

Музей Дубай Музей Дубай Музей Дубай

Има и вътрешна част с восъчни фигури и пресъздаване на битието им.

Музей Дубай Музей Дубай Музей Дубай

Лично за нас това посещение бе много интересно, защото е единственото място със запазена история – все пак

тук не винаги е било само лукс и небостъргачи

Така след това се отправихме за посещенията ни из Дубай мол, за които вече Ви разказах.

На следващия ден (сряда) не можехме да отидем на плаж на Ал Мамзар, защото е затворен само за жени и се отправихме към обществения

плаж до Бурж Ал Араб (Umm Seqeim 2)

За него се паркира на крайбрежната улица, но неудобството е в това, че няма душове и сянка. Като цяло плажа е доста приятен и гледката към седем звездния хотел го прави много различен. Естествено едва ли има човек, отишъл в Дубай без снимка на този плаж с фон

Бурж Ал Араб (Burj Al Arab)

Бурж Ал Араб (Burj Al Arab), Дубай

Бурж Ал Араб

Решихме да не включваме в програмата си посещение на хотела. Уникалната сграда е построена върху изкуствен остров, отдалечен на 280 м от брега на Персийския залив, свързан с него чрез тесен мост, който минава над самата водна повърхност.

Строежът на хотела започва през 1994 г. и е отворен за гости на 1999 г. Хотелът има формата на корабно платно и уникална подсилена конструкция, която от една страна да издържа на морските бурии и от другата на пясъчните. Обхванат е със специална конструкция с амортисьори, които да противодействат на силния вятър и да позволяват комфорта на гостите.

Това е най-високата сграда с мембранна фасада, най-високият хотел (321 м.) и първият 7-звезден хотел. Близо 2 000 кв.м. от стените му са декорирани от чисто злато. На самият му връх има площадка за хеликоптери, където през 2005 г. тенисистите Роджър Федерер и Андре Агаси изиграват приятелски мач на височина от 211 м без ограда или ограничители около площадката. Разбира се хотелът не разполага със стандартни стаи – най-малкият апартамент заема площ от 169 кв.м., а най-големият – около 780 кв.м. Цената за нощувка варира между 1000 $ и 15 000 $, а за кралският апартамент 28 000 $.

Посетители се допускат единствено с резервация за нощувка или в заведенията им, като има определен дрес код.

Хотелът е красив определено, въпреки че когато загубиш представата си там за височина, не изглежда толкова висок. По снимки отвътре ми идва една идея кичозен и малко поостарял вече. Затова и решихме да си спестим по 425 дирхама на човек за следобеден чай, за всеки случай да не се разочароваме и да ни приседне пиенето на “чай” за близо 500 лв. Вечерно време е много красиво осветен:

Бурж Ал Араб (Burj Al Arab), Дубай

От там продължихме към

Мадинат Джумейра (Madinat Jumeirah)

или т.нар. Арабска Венеция. Е няма нищо общо с Венеция разбира се (архитектура, усещане, атмосфера и т.н. – приликата един канал), но това е от тези моменти, в който си мислех, че искат да си пресъздадат всичко интересно и хубаво по света при тях. За първи път

мястото не оправда очакванията ни

Когато почете човек за Дубай, ще намери само суперлативи за там и изказвания едва ли не, че е най-хубавото място в Дубай – е, според зависи от човека явно.

Мадинат Джумейра е комплекс от хотели,

къщи в арабски стил, сук, зеленина и един криволичещ канал между тях и хубава гледка към Бурж Ал Араб (разбира се загрозена с кран). Можа да се разходите с абра (лодка) за по 75 дирхама на човек.

Тук ще бъда лаконична, защото всеки има право на свое мнение и това, че нас не ни впечатли, а дори разочарова не трябва да ви го натрапвам като усещане. Просто не видяхме нищо специално в този канал или прехваления сук, голяма част от двора беше в ремонт и кранове и горещината не се търпеше, въпреки уж многото зеленина е наистина много трудно да се разхождаш и удържиш на температурите и слънцето.

Не ме разбирайте погрешно – мястото е хубаво, но

нищо толкова специално не намерихме

или може би имахме прекалено голяма нагласа за там от всичките му хвалебства.

Мадинат Джумейра (Madinat Jumeirah) – ДубайМадинат Джумейра (Madinat Jumeirah) – ДубайМадинат Джумейра (Madinat Jumeirah) – ДубайМадинат Джумейра (Madinat Jumeirah) – ДубайМадинат Джумейра (Madinat Jumeirah) – ДубайМадинат Джумейра (Madinat Jumeirah) – Дубай

След изтощителната жега на Мадинат Джумейра бързо се насочихме към

мола на Емирствата (Mall of the Emirates)

Търговският център е открит през 2005 г. и е изключително популярен със своята

ски писта. Ski Dubai

е най-големият закрит снежен парк от 3 000 кв.м., покрит с изкуствен сняг целогодишно и поддържащ температура от -2° до -4°, с пет писти с различна трудност, като най-дългата е 400 м, пързалки и детска част.

Е, ски не карахме, защото само до преди месец при нас си имаше естествен сняг, а и не сме любители на този спорт. Но за хората, които нямат възможност да се радват на зимата със сигурност е голяма атракция. Част от атракцията са и пингвините, с които може да се срещнете, плувате или само наблюдавате (минават в 14 ч., 16 ч., 18 ч. и 20 ч.)

Ски писта – Ski Dubai, Дубай Ски писта – Ski Dubai, Дубай

Продължението:

Пътуване до Дубай – бъдещето днес (2): Сафари в пустинята и Стария Дубай

Автор: Зорница Божикова

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Дубай – на картата:

Дубай

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. vladimir1974m2 каза:

  Ах, изумителен пътепис, снимки като от приказките.Много благодаря.

 2. Mila каза:

  Зорница, здравейте.

  Една от снимките ме ориентира кога е писан текста, затова ще добавя няколко (несъществени) корекции, евентуално пояснения за Вас, и само една печатна корекция – Umm Suqeim (не се помни лесно). 🙂

  1) Джумейра Бийч Парк – затворен от мин. год. заради Канала, най-голямото строително начинание на Дубай след първите изкуствени острови. До две години смятат да го приключат, така че ще е интересно за идущите посетители. 🙂 Идеята е “разходка с лодка”, дотук трасето е готово с изключение на последните, най-трудни 3 км, които трябва да се прекопаят, пресичайки изцяло застроен/урбанизиран район (предимно вили), плюс 3 основни пътни артерии на Дубай (вкл. магистралата, която, грубо, свързва големите молове, и Джумейра Бийч Роуд, с един междинен между тях). Каналът ще се влее встрани от Дж. Бийч Парк, а може да вземе територия и от него… засега идеята е паркът да бъде изцяло пре-съграден, или реновиран, ще видим, но това в срок, който сте упоменали коректно.
  Там е най-емблематичният, стар публичен плаж на Дубай, хубавичък бе, но доста нагъчкан… с инфраструктура според както споменавате за Ал Мамзар. Паркът е доста стар. След реновацията всичко “ще тичка”, но не се тревожете, изобщо не сте загубили много.
  Хипер ценно, че сте се сетили за Ал Мамзар…… (от Вашия пътепис разбирам как изглежда). 😀 Всеки се спасява по другите два, за които разказвате, а, ето, при Вас свежа идея. 🙂

  2) Umm Suqeim Beach (and family park) – паркът е на гърба на плажа, от обратната страна на уличката, на която сте били паркирали – там има WC. :)) За дамите, щото паркът е общински и се води за семейства… ама без мъжките половинки. За тях и храсти не се препоръчват, едно, щото няма, и второ, щото полицията редовно патрулира там, вкл. по пясъка (заради тези индюхи, които сте намерили в петъчния ден – безпарични хора, все някъде трябва да си уплътнят почивния ден), но това настрани.
  От по-мин. год. вече има побучена “инфраструктура”, тоест съблекални и WC, а мястото е все така популярно заради голямата близост с Бурж Ал Араб.
  Ако се случи за в бъдеще отново да идвате към Дубай, от мин. год. има открит нов ХИТОВ плаж на брега на Марината (точно под JBR), там е много шукаритетно. А ако искате, можете да ме издирите през собственика на сайта и ще Ви обадя на ухо едно закътано място в рамките на централните части на града (то дано да го има още де…), 🙂 където няма да намерите никакви други плажуващи, за съжаление също спасител, но пък на удобно в пясъка са разположени няколко паркоместа и голяма постройка с климатизирани WC, съблекални и бани. 🙂 Местенцето не е известно, т.к. за него се говори само на ухо. Но дубайската популация си го знае.

  3) Кранове и строителство, казвате, са Ви отровили преживяването в Мадинат Джумейра… отдавна е завършен и народ смело броди из там – ако някой се озове тъдява, да потърси Театъра на комплекса и да помоли, ако има охрана отвън (момчета в “ориенталски” облекла), да го пуснат да се провре само за няколко снимки на фоайето. На мен ми се стори разкош…….. за нелюбителите на ориенталския/арабския кич ще е дразнение, нека стоят отвън, но такива не знам за какво друго биха дошли до Дубай. 🙂
  Няма лошо, че обстановката не ви е “съборила по гръб” – не всекиму са по вкус такива… чисто търговски и изцяло меркантилни площи. Споменавате къщи като част от комплекса – това са почивните чалети/вили на Al Qasr, най-новият и най-луксозен хотел от тритЕ свързани вътрешно през канала места (от Мадинат Джумейра може да се прескочи и до двата хотела встрани, но трябва да се гледа за табели, а най-добре да се питат униформените пъдари – в посока вдясно е Mina Al Salam, вече стар и не особено атрактивен).
  Мястото е добро за лов на сувенирчета, но за по-кротко преживяване и никакви тарапани препоръчвам по-скоро Сук Ал Бахар, Дубай Мол/Фонтаните и там едно мостче има, та отвъд мостчето (място с ресторанти отвън). Вътре, на климатизирано, има разни “дюкяни” с, общо взето, същите работи като в Мадинат Дж., но без щуравия народ. 🙂

  Прехвърлям се на втората част на Вашия пътепис, поздрави засега.

 3. Лора каза:

  Здравей Зорница,
  поздравления за статията! Описано е всичко с толкова подробности и добиваш ясна представа за всичко. На мен ми предстои пътуване скоро до Дубай, прочетох специално че за на няколко места за ваучери , напр. за посещението на Бурж Халифа и посещението на Аквариума. От къде е закупен този ваучер с такава цена, т.к. в сайта цената е по-различна?

 4. Зорница каза:

  Здравей,

  ваучерите са от книгата The Entertainer. Може да се купи цялата книга за 495 дирхама /на място или онлайн/ или през ebay отделни ваучери. Принципът им е плащаш едно и получаваш същото с ваучера безплатно. Специално за Бурж Халифа няма ваучери, билетите си резервирахме през официалния им сайт. Използвахме само за аквариума в Дубай мол, сафарито и Ферарито в Абу Даби. В самата книга има много ваучери, както за атракциите, така и за храна, и ако сте повече хора може да си я купите цялата. Ако искате за няколко места по-добре да си купите отделни ваучери, които все пак ще ви смъкнат входните такси наполовина.

  Поздрави 🙂

 5. Лора каза:

  Здравей Зорница ,
  благодаря ти за отговора и пояснението. Поръчах вече един ваучер от ибей – надявам се да е валиден за компанията, с която ти си посетила сафари, а именно Arabian nights tour.
  Поръчаният ваучер е този “Dubai Entertainer 2016 2 for 1 Vouchers – Desert Safari – Yacht Charter – Cruise” , като от менюто за избор на компания избрах горе написаната. Дано съм се ориентирала правилно, т.к. от теб научавам за първи път за тази книга и възможностите, които предлага. 🙂

 1. 15.06.2015

  […] обиколката из Дубай – започнахме с фонтаните и Бурж Халифа, а днес отиваме на сафариу в пустинята и Стария Дубай. […]

 2. 23.06.2015

  […] завършва днес обиколката из Дубай – започнахме с фонтаните и Бурж Халифа, после бяхме на сафари в пустинята и посетихме Стария […]

 3. 20.07.2015

  […] като прочетохме разказа на Зорница за пътуване ѝ до Дубай и Абу Даби (пълният списък с линкове – в края на […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.