Плиска –1150 години по късно

Днес Цветан ще ни води на наскоро проведеното честване на 1150 годишнината от Покръстването на България в Плиска. Приятно четене:

Плиска –1150 години по късно

На 2 май 2015 ние платихме по 5 лева и се отправихме с керван от автобуси от Варна до Плиска за да празнуваме заедно с целият православният свят 1150 г . от деня на покръстването на България.

Нека по добре да дадем думата на свидетелят – византийският хроникьор от 865 г. Продължителят на Теофан:

«Княз Борис бил страстен ловджия и пожелал в ловната му хижа в която често се спирал, да се нарисува стенопис на който денем и нощем да може да се наслаждава. Това желание го завладяло и той поканил един монах художник от нашите ромеи на име Методий. А когато този се явил пред него му заповядал да изпише не мъжка битка, не убийство на зверове и животни, а по Божие провидение да изпише каквото иска-но само,че тази картина да всява страх и да хвърля хората в изумление.“(1)

Второто Пришествие

,,Нищо не внушавало така страх, знаел художника както Второто Пришествие, и затова го изобразил именно него:как праведниците получават награда за своя труд, а грешниците жънат плодовете на свойте деяния и сурово се отпращат към бъдещото си възмездие.“(1)

Детайл от Второто пришествие или Страшния съд по Васнецов. На юг от границата ни ислямските терористи очакват скоро да настъпи Второто пришествие. Според Иричек този ромейски монах не е солунския брат св. Методий.

Манасиевата летопис

,,Като видял Борис завършената картина и от нея в душата му се вселил страх Божий и се приобщил към Божествените наши тайнства и в късната нощ се сдобил с Божествено кръщение.“ (1)

Това важно събитие е запечатано в Манасиевата летопис от Ватикана.

Плиска

Мраморният кръщелен купел от музея в Плиска

Плиска

Юрта

До музея беше разпъната юрта, която напомняше как нашите предци са живеели в нея преди да я напуснат и да се преместят в белокаменните дворци на Плиска.

От старата ни столица Плиска до

голямата базилика

растоянието е 1,5 км което трябваше да изминем пеша, млади и стари в пек, под зоркият поглед на НСО. Тя беше в шпалир наредена по пътя за да оправдае парите (31 милиона) които се харчат за нея, вместо срещу заплахата от ислямски тероризъм.

Плиска – 1150 години от Покръстването на България

Барабар Петко с мъжете 😉

Както се казва, барабар Петко с мъжете и аз се наредих заедно с архиреите от 11 православни църкви в атриума на голямата базилика за да посрещнем нашият патриарх.

Плиска – 1150 години от Покръстването на България

Патриарх Неофит

Патриархът Неофит надяна празнично зелено наметало на входа.

Росен росен (нашият президент) най-рано пристигна от ВИПа. Злите езици казаха, че той не можал да заспи дали ще му дадат награда? Е, нашата църква беше снизходителна към него и също го награди.

Симеон ВториСлед малко пристигна и бившия ни премиер и цар на българите.

Симеон Втори

На тази банкнота от 250 лева той е изобразен като действащ държавен глава: ,,Монарх, на Царство България, който в съответствие с Търновската конституция е упражнявал тази функция чрез регенти поради непълнолетието си. Второ: Църковното помазание за цар е неотменимо и пожизнено и няма никакво отношение към държавното устройство и действащата Конституция. Според църковните канони един цар дори да не царува е носител на царското достойнство, щом е помазан за монарх.“(2)

Дали тогава е бил помазан с обикновен елей или с миро за цар?

Плиска / Pliska, Шумен / Shumen, 9920, BG

Малкото сираче едва ли е обърнало внимание на това, когато му съобщили ,че татко му е починал и че той е новият цар. Когато аз бях на 6 години (като него) една лелка ме попита дали искам да ходя на училище. Аз казах НЕ и благодаря на моите родители, че ме оставиха да играя още една година! Но за малкият Симеончо, НЯМА „НЕ ИСКАМ ЦАР“!

Плиска – 1150 години от Покръстването на България

Гостите вляво и нашите владици вдясно седнаха да почакат нашият премиер ББ, но като видяха, че той не идва, или както се казва: Петима Петко не чакат, започнаха Божествената литургия без него.

Плиска – 1150 години от Покръстването на България

,,Я царят е без коса и без корона!“ – възкликна малката Детелинка.

Божият народ беше сканиран с поглед от НСО по средата на литургията и тогава разбрахме,че пристига ББ. Той набързо се прекръсти и застана сред ВИПа. После привика президента и министъра на пътищата Лиляна на оперативка по време на литургията. Накрая, с чувство за изпълнен ктиторски дълг,благодари за наградата си и се зае със следващата си мисия да донесе от Рим частица от мощите на св. Кирил.

След литургията нашият патриах раздаде юбилейни ордени на знатните гости. Много журналисти бяха дошли за да присъстват на интронизацията на Н.В. цар Симеон II, но останаха разочаровани от изявлението му след получаване на ордена :

Така, както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред”.

Плиска – 1150 години от Покръстването на България

Не е много трудно да се разбере защо Св. Синод призна отново Н. В. Симеон за достоен цар на българите:

,, Преди по малко от десетилетие същият цар като премиер си заложи авторитета и призна легитимността на Българската православна църква и нелегитимността на разколниците, които имаха подкрепата на премиери, президенти и на съдии, на червени и на сини. Симеон Сакскобургготски разсече гордиевия възел на разкола и това няма да му простят всички разколници и антихристи. Нека той като пожизнено Величество да дава пример за служение на онези, за които нашият народ е казал: „Пази, Боже, сляпо да прогледа“ (3)

Плиска – 1150 години от Покръстването на България

Най-щастливи от „светата“ оперативка, бяха миряните Димитрови, след като от парите за магистрали се отдели половин милион лева за археологически разкопки на голямата базилика в Плиска.

голямата базилика в Плиска

Първата крачка бе сторена към голямата мечта на проф. Божидар Димитров. Това е и също наша надежда, на православния ни народ, който очаква отново да види великолепието на „Александър Невски“, голямата базилика и вероучението в училищата ни.

Дай Боже! Благодарим Ти Боже, че докато беше литургията под откритото небе ни спести проливния дъжд!

След литургията отново се отправихме пеша към паркинга, докато край нас профуча кавалкадата от черни бронирани коли на НСО.

паметник на св.цар Борис I, Плиска

Забраната бе вдигната и ние потеглихме към центъра на град

Плиска

и след стария паметник на св.цар Борис I завихме по посока на Златна Нива към

Двора на Кирилицата

Двор на Кирилицата  в Плиска

Дворът на Кирилицата в Плиска бе открит на предния ден от арменския поп и нашия владика дядо Йоан. Това е частен роден бизнес проект с хотел, дело на арменци, турци и българи. Входът е 4 лева, но днес беше безплатен.

св.св. Кирил и Методий – Двор на Кирилицата  в Плиска

Зад високия дувар е скрит паметникът на св.св. Кирил и Методий.

св. цар Борис Покръстител

Поклоних се на св. цар Борис Покръстител, който предпочел християнството пред юдаизма и исляма и ни е вкарал со кротце, со благо и со малко кютек в цивилизованата европейска кошара.

св.Седмочисленици

Благодарих му още, че е дал убежище на св.Седмочисленици да открият Преславската и Охридската книжовни школи, които ни научиха на четмо и писмо и как да се молим на нашия Бог:

Боже пази България!

В двора са наредени Буквите от Кирилицата, като хачкари, издълбани от червения туф в Армения.

Плиска

Надявам се , че един ден и Вие ще откриете своята буква и ще се включите в кампанията #ДайНаКирилица – една кампания срещу 6lyokavitza.

Накрая по пътя към Варна загърмя и заваля проливен дъжд, който сякаш ни пожела на всички българи да ни върви по вода…

Писа грешникът покръстеният Цветан Димитров, Спасов ден, 2015.

снимки: Цветан Димитров

Литература:

1. Дякон Владимир Василик, СТРАШНЫЙ СУД КАК ПУТЬ КО СПАСЕНИЮ,Причины крещения князя Бориса Болгарского, православие.ру

2. Борислав Цеков, Църквата трябваше да награди дядо Добри, news.bg

3. Борислав Аврамов, Симфония, archangel.bg

4. Радан Кънев: „Някои ползват НСО, за да им купува кисело мляко от магазина“ – dariknews.bg, mediapool.bg

Забележка: Спасов ден е Възнесение Господно, понеже няма св.Спас 😉

 

Други разкази свързани със Черно море – на картата:

Черно море

 

 

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Турист каза:

    Благодаря за споделените впечатления от Плиска. На мен всяко посещение до базиликата ми действа много зареждащо.

    Поздрави,

    Мартин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.