До Финландия на Голф (1): Румъния и Украйна (Лвов)

Започваме отново пътепис за Източна Европа – този път ще бъдем голфаджии, крайната ни цел ще бъде Финландия, а наш водач – Иван. Тръгваме за Румъния, а първата ни спирка ще бъде в украинския Лвов.

Приятно четене:

Румъния и Украйна (Лвов)

част първа на

До Финландия на Голф

Кръстих своя пътепис така с хумористична цел, въпреки че заглавието не е коректно (Оригиналното название на пътеписа е „Голфаджия в Русия“, но по редакционни причини решихме да се придържаме към географски и смислово вярното „До Финландия на Голф“ – бел.Ст.) Първо, защото пътувах с моя добър приятел Иван Василев, когото от сега за по-кратко ще наричам „адаша” и второ, защото крайната ни дестинация беше Финландия.

С адаша сме организирали няколко авто-пътешествия през годините до различни балкански или източно-европейски държави, но този път решихме да вдигнем малко летвата. И така…

тръгнахме от Русе с крайна цел град Хелзинки, Финландия

Ето маршрута на нашето пътуване:

Маршрут до Финландия (карта)

Посетихме следните държави/градове:

 • Румъния – Сибиу, Клуж-Напока
 • Украйна – Ужгород, Лвов
 • Беларус – Брест, Минск
 • Русия – Смоленск, Москва, Велики Новгород, Санкт-Петербург, Виборг
 • Финландия – Хелзинки
 • Естония – Талин, Тарту
 • Латвия – Рига
 • Литва – Вилнюс
 • Полша – Варшава, Краков
 • Словакия – Кошице
 • Сърбия – Суботица, Нови Сад

Пътешествието продължи 25 дена, за които изминахме (само аз бях шофьор, така че спокойно мога да кажа „шофирах“) 7000 км. Ще започна да разказвам в хронологичен ред, като ще се опитам хем да ви запозная чрез снимки и текст с въпросното място, хем да не ви наспамвам .
Естествено с радост ще отговоря на всякакви ваши въпрос. И така… нека започна:

Финландия

В началото бе Голф…без да правя излишна реклама, но това е един уникално надежден автомобил. Не скръцна веднъж през целия път…

Румъния-Украйна

Тръгнахме от Русе рано сутринта на 1-ви август. Преминахме Дунав мост, профучахме покрай Букурещ и хванахме магистралата за Питещ.

След това преминахме Карпатите, за да спрем за обедна почивка в град Сибиу:

Румъния-Украйна Румъния-Украйна Румъния-Украйна

Сибиу

е бил център на трансилванските саксонци, които са започнали да се заселват по тези земи през 12-ти век. Преди Първата световна война градът е с предимно немско население, каквото вече почти няма, тъй като след Втората световна война огромната част от тях емигрират към Западна Германия. Любопитното е, че въпреки това и към момента кметът на града е етнически германец. Сибиу е също така европейска столица на културата за 2007-а година. Ето няколко снимки от стария град:

Пешеходната улица:

Румъния-Украйна

Пиаца Маре – Големият площад:

Румъния-Украйна Румъния-Украйна

Още някоя снимка от малките улички в стария град:

Румъния-Украйна Румъния-Украйна Румъния-Украйна

Малкият площад:

Румъния-Украйна

Евангелистката църква, най-известната готическа църква в града:

Румъния-Украйна

Отпочинали, пили кафе, продължихме пътя си към

град Клуж-Напока

Това беше позната дестинация и за двама ни, затова не сме разглеждали забележителности и просто направихме една вечерна разходка по центъра, и се отдадохме на пиене на бира с приятели:

Една снимка от площад “Единство” с готическата катедрала на града и паметника на Матиаш Хуниади – унгарски крал, царувал през 15-ти век Румъния-Украйна

Румъния-Украйна

Във всяка държава си правихме снимка с местна валута:

Румъния-Украйна

На следващия ден продължихме пътешествието си и се отправихме към

Украйна

Минахме през град Сату Маре и от там транзитно през Унгария, за да стигнем до град Ужгород. Направихме такъв избор, тъй като нашите приятели в Румъния силно си посъветваха да избегнем пътя от румъно-украинската граница до град Мукачево и решихме, че може би е по-добре да се набутаме с една унгарска винетка и да си спестим нервите.

На украинската граница:

Румъния-Украйна

Границата се минава сравнително бързо, няма никакви проблеми…
Гиздава църква в едно от селата след границата:

Румъния-Украйна

На влизане в Ужгород:

Румъния-Украйна

Ужгород е бивш унгарски град

Малък и непретенциозен, той се намира точно на границата със Словакия и 15 км от унгарската граница. Носи името си от река Уж, която минава през града.

В града се намират останки от стара крепост, построена през 12-ти век. Пешеходната зона е приятна. Това, което може би е по-любопитното за града е неговия етнически състав. До преди Първата световна война градът е бил предоминантно населен с унгарци. Сега разбира се демографските пропорции са променени. В града се говорят украински, руски, словашки, унгарски, че даже и братята роми са представени. Ето някоя друга снимка от градчето:

Градската катедрала:

Румъния-Украйна Румъния-Украйна Румъния-Украйна Румъния-Украйна

След като си починахме и обменихме пари продължихме своя път към град Лвов, най-големият град в Западна Украйна. Предстоеше ни

да минем Карпатите

още веднъж:

Украйна

По пътя спряхме на едно много приятно местенце. Към момента е санаториум, казва се санаториум “Карпати”, а в миналото това е била територията на

ловния замък на фамилията Шьонборн,

немски аристократи. Замъкът е построен през 17-ти век и се разполага сред разкошен парк. Мястото е много популярно за местните – организират се ежедневно сватби и други тържества.

Украйна Украйна

Още няколко снимки от замъка и парка:

Украйна Украйна Украйна Украйна

Пътуването през украинските Карпати

може да е много живописно:

Украйна Украйна

Следваща спирка на нашето пътуване беше град

Лвов

Град с много богато културно-историческо наследство, както за Украйна, така и за Полша, тъй като дълго време Лвов е бил полски град.

Лвов, Лвивска, Украйна

Влизаме в града. Не се вижда нищо интересно от града, но пък сме ви пуснали малко хубава украинска музика

Някоя друга небрежна снимка от центъра:

Украйна Украйна

Аз на пазарния площад:

Украйна

Не издържахме да не си направим една снимка с тези момичета. Поради събитията в Украйна към момента, много хора, включително и млади, изразяват патриотическите си чувства като носят в ежедневието си традиционни украински дрехи. Особено популярни са ризите с елементи на украинска бродерия, наричани „вишиванка“

Украйна

Качихме се до останките от

стария градски замък, известен като „Високий замок“

Той е бил изграждан и разрушаван многократно през вековете, като през 18-ти век австрийците решават да не го възстановяват повече. От друга страна обаче, от там се разкрива чудесна гледка към града:

Украйна Украйна

Обратно към центъра:

Украйна

Сградата на Националната опера и театър:

Украйна Украйна

Църквата Св. Георги (в града има редици красиви църкви и катедрали):

Украйна

Едно красиво имение в старата част на града: Украйна

В неделя целия център се затваря за автомобили, освен, разбира се, градски транспорт и таксита. Създаваше се една много спокойна и уютна атмосфера. По централните градски улици е пълно с музиканти и улични изпълнители, и в следобедните часове една разходка действа доста приповдигащо на настроението.

Украйна

В града има множество кафета,

които се надпреварват, кое ще бъде по-оригинално. Цели се тези кафета да станат нещо като емблема на града. Има такива, които приличат вътре на фабрика за кафе или за шоколад. Има дори садо – мазо кафе (не е толкова интересно, колкото звучи 😀 Украйна

Изгледът от сградата на общината: Украйна

Патриотична Лада:

Украйна

Пак снимка с парите

Украйна

Предполагам ви е интересно, дали в Лвов се усещат събитията в източната част на страната. Ами…и да, и не.

Пътуването през Западна Украйна е абсолютно безопасно, пребиваването в Лвов също

Животът там си върви с обичайните темпове, но от друга страна се усеща, че хората се вълнуват от случващото се. Споменах за традиционните облекла, но освен това се дочува как хората обсъждат събитията, събират се пари за пострадалите в онези региони, а по кафенетата от време на време по телевизорите показват разни военни лица, които съобщават за действията на украинската армия във въпросния ден и т.н.

В общи линии хората ги боли за случващото се. Другото нещо, което ме впечатли е, че въпреки, че хората там са много анти-руски настроени, по отношение на руския език проблеми няма. Руско-говорящи украинци от други части на страната си общуват съвсем спокойно по улиците, а когато на мен ми се налагаше да използвам руски, за да се разбера с хората, също никой по никакъв начин не показваше негативни чувства.

Въобще Украйна е интересно място.

Ще си позволя да ви разкажа още една история по отношение на езиците там. Бяхме поканени на пикник в една местност близо до града. Седнахме с украинците и те съответно помежду си говореха на украински. Изведнъж чух как едно момче се обърна към другите на руски, те му отговориха на украински, после той пак на руски… една такава абсурдна комуникация в моите очи. Когато го попитах защо така, той отговори просто „Ами така съм свикнал. Знам перфектно украински, но майка ми е от Русия, вкъщи говоря руски и така ми е по-удобно за разговор с приятели. На никой не му пречи“.

Продължението:

До Финландия на Голф (2): Белорусия

Автор: Иван Стоянов

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Другата Украйна – на картата:

Другата Украйна

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

11 Отговори

 1. Mila каза:

  “Във всяка държава си правихме снимка с местна валута…” 😀 и аз обичам. Вълнение си е, сериозна част от атмосферата. Пазете си монетки за спомен. :))

  А снимката с патриотичната Лада е един път! Супер находка. 🙂

 2. vladimir1974m2 каза:

  Ау, прекрасен маршрут.Ще почакам да дойде мястото в разказа, в който ще се появи Финландия и Хелзинки и тогава ще видя какво искам да попитам автора.Двама млади и красиви пътешественика тръгнали с кола …и с един шофьор- какво по-вълнуващо приключение от това.

 3. Nasko каза:

  Страхотно пътешествие! И аз много искам да направя нещо подобно, но уви няма кой да ми се навие на акъла:)

 1. 27.05.2015

  […] по пътя за Финландия с Голфа на Иван. Започнахме с Румъния и Лвов в Украйна, а днес продължаваме през […]

 2. 04.06.2015

  […] по пътя за Финландия с Голфа на Иван. Започнахме с Румъния и Лвов в Украйна, продължихме през Белорусия, а днес ще минем през […]

 3. 11.06.2015

  […] по пътя за Финландия с Голфа на Иван. Започнахме с Румъния и Лвов в Украйна, продължихме през Белорусия, минахме през Москва, а […]

 4. 30.06.2015

  […] по пътя за Финландия с Голфа на Иван. Започнахме с Румъния и Лвов в Украйна, продължихме през Белорусия, минахме през Москва, […]

 5. 09.07.2015

  […] връщането от Финландия с Голфа на Иван. Започнахме с Румъния и Лвов в Украйна, продължихме през Белорусия, минахме през Москва, […]

 6. 29.07.2015

  […] връщането от Финландия с Голфа на Иван. Започнахме с Румъния и Лвов в Украйна, продължихме през Белорусия, минахме през Москва, […]

 7. 11.08.2015

  […] връщането от Финландия с Голфа на Иван. Започнахме с Румъния и Лвов в Украйна, продължихме през Белорусия, минахме през Москва, […]

 8. 17.05.2016

  […] с крайна цел град Киев, като повторихме частично и моя маршрут от 2011-та година. Този път обаче се спряхме за малко по-дълго в […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.