Замъкът Сигулда (Латвия)

 Цветан ще ни води днес до Латвия, за да ни покаже средноверковния замък край Сигулда. Приятно четене (политическите пристрастия са на автора):

 Замъкът Сигулда (Латвия)

 Зегеволд — Segewold

В балтийските страни лятото трае една седмица. Останалото време е дъжд и вятър и с редки изключения времето става за излет като този слънчев ден в Латвия.

Балтийско море

След краха на родното корабостроене през 2007г. аз и още стотина българи заминахме на гурбет в Корабостроителният завод в Рига, (Rigas Kugu Buvetava). Местните латвийски специалисти бяха отишли да работят на Запад и така се освободиха работни места. Местните руснаци или останалите 49% от населението на Латвия пък чакаха за паспорт, докато положат успешно изпит по латвийски език. Какво биха казали нашите патриоти, ако родните малцинства турци и цигани трябва да положат задължително изпит по български за да получават BG помощи, пенсия и паспорт? (за честта на българските малцинства и правото им да бъдат граждани на родината е достатъчно да погледнете списъка на загиналите в Балканската война по азбучен ред. Изобщо тези, които наричат себе си в днешно време „националисти“ и „патриоти“ съвсем не уточняват на коя страна са „патриоти“ – бел.Ст.)

Корабостроителница, Латвия

Тежък вековен руски артефакт. Този топ бе изваден от дъното на заводската акватория.

Тук като технолог пишех документите на руски, който беше работен език за колегите ни руснаци, украйнци и латвийци. Официалният език-латвийският бе задължителен за входящата и изходящата заводска кореспонденция и затова имахме цял етаж преводачки.

За да подържам на ниво руския си език с романите на Акунин, аз се записах в заводската библиотека. Там на дъската за обяви се появи: „Турпоход на Оперный фестиваль в Сигулду“.

В неделната юлска утрин на касата на рижката гара се събра групата от ентусиасти. Билетът за влака беше 1 лат или 3 лева. На сергията до касата се продаваха сувенири от Латвийската Щвейцария също по 1 лат -празни консерви със свеж въздух от Сигулда ;). Аз обаче предпочетох пълна консерва с шпроти с аромат на пушека от боровите шишарки пак за лат.

 Замък Сигулда, Латвия

Разгънала стара съветска карта нашата проводница Татяна ни показа маршрута: замъка Сигулда – пещерата на Гутман – замъка Турайда. После ни запозна с ролята на граф Николай Д. Кропоткин (основател на местния курорт и имперски автомобилен и аеро-клуб), който прекарал железницата Псков – Рига – Санкт Петербург да мине през неговото имение Зегевалд или днешна латвийска Сигулда. Между другото 10% от колекцията на Ермитажа е взета от семейство Кропоткини, а главният теоретик на анархизма е от техния род.

Оперен фестивал в замъка Сигулда, Латвия

Артистите ни подканяха да посетим оперния фестивал на откритата сцена зад стените на замъка

Оперен фестивал в замъка Сигулда, Латвия

Фигаро тук, Фигаро билетче там!

Оперен фестивал в замъка Сигулда, Латвия

Огледах се, пред мен бе росна поляна със забучени жълти бастуни

Оперен фестивал в замъка Сигулда, Латвия

Наоколо старите дачи (вили) пазеха атмосферата на лежерното минало с чай и бъбрене около самовара

Оперен фестивал в замъка Сигулда, Латвия

От старата гара на Зегеволд, гордоста на графа беше остала малка част, защото нейния алпийски покрив бе изгорял през Втората световна война

Оперен фестивал в замъка Сигулда, Латвия

Сигулда

Но пък в края алеята беше оцелял летният дворец, по- късно превърнат в кардиологична клиника от съветска Латвия. Днес в него се помещава градският съвет или сейма на Сигулда. Вляво е най-старият хотел и информационият и билетен център.

[geo_mashupmap]

Сигулда, Siguldas pilsēta, Латвия

Старият замък Сигулда

е на 53 км от Рига и е разположен на високия бряг на река Гауя зад хотела. Брегът по тези места е действително висок, на места превишава 50 м. Вземайки предвид стръмният наклон на склона, допълнен с дълбоки изкуствени ровове, мястото за замъка било избрано стратегически правилно.

Оперен фестивал в замъка Сигулда, Латвия

Замъкът е много стар, има сведения, че е издигнат в 1212г. Построен е бил по време на кръстоносните походи, когато Христовите воини започнали евагелската си мисия и експанзия на северо-исток. До нахлуването на немците в тези места тук живеели ливите, угро-финско племе. Живеели мирно и тихо, като търгували със съседите си руси, латвийци (латиши) и ести. Ливите се опитали да прогонят пришълците, въстанали през 1198г. и убили Бертолд, епископа на Рига.

 Оперен фестивал в замъка Сигулда, Латвия

Новият епископ Алберт фон Буксгевден (Albert von Buxthoeven) разбрал, че не може да разчита винаги на помощта на обикновенните ,,сезонни“ кръстоноци, които идвали в Прибалтика с цел да изкупят своите грехове с участие в свещенна война против езичниците. Той решил да затвърди власта си като основе Ордена на Меча или Ордена на братята меченосци (Schwertbrüderorden).

Рицари - меченосци

Гербът на меченосците – червен малтийски кръст и меч бил утвърден с була на папа Инокентий III през 1204г.Точното име на този монашески и рицарски орден е:,,Братство на Христовите войни в Ливония“ (fratres Militiae Christi de Livonia).

 Ливонска конфедерация

Меченосците строяли замъци в завладяните територии ( днешните Латвия и Естония)на новата християнска държава Terra Mariana или Страната на Мария Магдалена (Ливония). Съгласно договора от 1207г. 2/3 от завладяните земи оставали под власта на ордена, а останалата част се предавала на съответния епископ на Рига, Дерпт или Курландия.Така единият бряг на река Гауя се паднал на ордена с малко рекет (на карта в зелено), а другия на епископа на Рига (на картата в жълто) със замъка Кремон.

Замък Сигулда, Латвия

В парка са символичните ключове от трите близки замъка на река Гауя – Зегеволд (Сигулда), Фределанд или Турайда и Кремон (Кримулда).

Всеки замък бил център на админастративна единица-кастелатура. С покръстването на куршите и Курландия била присъединена към Ливонската конфедерация.

През 1219г. меченосците повели покръстените вече ливи срещу естите и след като ги победили основали Ревел (Талин), който продали на датчаните.

 Тевтонски рицари

След неуспешния кръстоносен поход през 1236г. срещу езическа Литва Ливонският орден се влял в Тевтонския орден (с черните кръстове) 1237г.

 Александър Невски

През 1242г. руските православни воини водени от св. Александър Невски разбили преследващия ги отряд и пленили пропадналите в пропукалия се лед на Чудското езеро тевтонски рицари.

През 1345г. литовците под предводителството на великия княз Олгерд (Альгирдас) превзели Сигулда. До литовския княз се доближил новоизбраният крал на покръстените ливи и му предложил заедно да воюват.Олгерд го попитал как да постъпи с магистъра на Ливонския орден. Гордият лив отвърнал,че желае да го изгони заедно с всички немци.Тогава великият литовски княз казал:,,Мужик, ти няма да бъдеш крал тук.“ И заповядал да му отсекат главата.

След поражениято при Таненберг (Грюнвалд) от покръстените Полша и Литва в 1440г. монашеският орден повече не се въстановява.

 Замък Сигулда, Латвия

Първият замък извън Рига на Ордена на меченосците бил основан от магистъра на ордена Венно фон Рорбах и довършен от магистъра Фолквин 1212г. Защо ли е кръстен Зегеволд? Може би на името на кръстоносеца Зигвалд или според старонемската дума (Sygewald), означаваща ,,Гора на победата“.

Замък Сигулда, Латвия

Две години прекарал затворен в тази кула рижкия епископ Албрехт докато се съгласи да подпише договор, с който за предаде половината от земите си на меченосците.

 Замък Сигулда, Латвия

Според ревизиония акт от 1451г. зад стените на Зегеволд живеели 12 рицари, 3 свещеника и 3 полубрата, като минимум 5 рицари имали 11 коня и 10 доспехи.

С развитието на огнестрелното оръжие замъкът постепенно губел своето значение. След битката с русите край замъка Ермес войската на Ливонския орден загубила повече от 500 воини. Интересни са словата на покаяние на пленения ландмаршал Шал фон Бел от Сигулда:

„Когато се придържахме към католическата вяра и живеехме умерено и скромно, тогава Господ Бог ни защитаваше от враговете и всячески ни помагаше. Сега, когато ние отстъпихме от истинската вяра, нарушавайки клетвата на светия орден, приемайки новата вяра станахме ненаситни… Затова Господ Бог ни наказва и ни предава в ръцете на врага..“ През 1532г. след битката при Ермес руските войски превзели и изгорили осем замъка-крепости в това число и Сигулда.

През 1562г. замъкът бил завладян от поляците.

В началото на XVII век, замъкът е завладян от шведите (тогава е станала трагичната история с местните Ромео и Джулиета или Виктор и Мая). Поляците не се примирили и отново го превзели.Но шведите не били съгласни и отново го превзели.Така замъка минавал от едни ръце в други, което не способствало за запазването на замъка и от 1629 замъка е разрушен и никой не живеел повече там. По време на Северните войни през XVIIIвек Зегеволд е окончателно разрушен.

Съгласно Ништадския мирен договор Сигулда стала руска частна собственост на фелдмаршал Ласи а после била купена от фон Борх.

Замък Сигулда, Латвия

Фамилният герб на фон Борх е над входната кула на замъка.

Замък Сигулда, Латвия

Последният владетел на крепоста, граф Кропоткин получил имението на Борх като зестра и изградил в него своя дом в 1878г. Той го превърнал в романтично туристическо място като за реклама канел да му гостуват писатели и художници. Как е изглеждал Зегеволд можем да съдим по оцелялата картичка и картината от музея в Горловка в днешната размирна източна Украйна.

Замък Сигулда, Латвия

Гавриил Павлович Кондратенко. Руините на стария замък

Горловка, Украйна

Руините в днешна Горловка. Колко ли време трябва да измине за да може да се забравят ужасите на братоубийствената война, раните да зарастнат и руините да обрастнат?

След Първата световна война в 1918г. Латвийската република национализирала имението и последния собственик граф Кропоткин бил принуден да емигрира в Германия.

 Оперен фестивал в замъка Сигулда, Латвия

За съжаление не останах вечерта в Сигулда за Вагнеровата опера ,,Летящия холандец“. По късно я посетих в немският театър или операта в Рига. Бурята на сцената сякаш бе част от проливният дъжд навън. Рихард Вагнер много точно бе предал впечатленията си от щорма, напускайки Рига, преследван от алчните кредитори, заврян в душния корабен трюм.

Замък Сигулда, Латвия

Дървената надстройка, която латвийците направиха през 2012г. с пари на Европейския съюз, за съжаление не се вписва в средновековната крепостната стена.

 Замък Сигулда, Латвия

Специален трон бе поставен през 2007г. на хълма на художниците в памет на височайшата визита на император Алексадър II Освободител през 1869г. На това място откъдето се разкрива чудесната панорама на долината на река Гауя през 2014г. бяха погребани тленните останки на бившият вице губернатор на Сигулда, граф Кропоткин. Тленните останки на друг емигрант чакат в Кобург, Германия. Последната воля на нашият цар Фердинанд I е да се завърне в Търново. Дали сме узряли като латвийците за да признаем заслугите на един чужденец за нашата държава?

Замък Турайда, Латвия

Замък Турайда

Зад гърба ми на отсрещния бряг е кацнал

червеният замък Турайда

До него можем да стигнем акo се качим в кабинката на въжената линия дълга 1075 м и пострена през 1968г. от СССР или да слезем по криволичещия път, изграден специално за свитата на император Алесандър II.

 Замък Турайда, Латвия

За любителите на адреналина има бънджи скокове от кабинката от 43 м височина над реката Гауя или бясно спускане с шейничка по олимпийската писта за бобслей, ако е зима. Но ние избрахме царския път –надолу по серпентината до моста над реката.

Замък Турайда, Латвия

Други туристи бяха избрали кану за да плават в тихите води на живописната Гауя.

Дяволската пещера, Латвия

На отсрещния бряг се вижда черният вход на пещера. Коя е тя и можем ли отидем до нея?.

Това е

Дяволската пещера

Съгласно местна легенда веднъж един караконджул се прокрадвал нощем от мястото Юдажи към мястото Побажи. Но по някаква причина закъснял с трансфера. Когато настъпило утрото и първи петел пропял, дяволът се уплашил.Той се сврял в най-близката пещера за да не го ослепят слънчевите лъчи.

Дяволската пещера, Латвия

Цял ден гаднярът плашел и дразнел минаващите наблизо туристи. Неговият смрадлив дъх опушил стените на пещерата, които станали черни като покрити със сажди.

Така желанието ни да изследваме смрадливата Дяволска пещера бързо се изпари и я оставихме на археолозите. Но с мерак продължихме нагоре към най-голямата пещера в Латвия, пещерата на Гутман, която е по пътя ни към другия замък Турайда.

 Дяволската пещера, Латвия

Страшно е. Архангел Михаиле помогни! 
Т
oя черeн дявол сам ти прогони!
В отчаяние крещя. Съжали ме ти!
Грешните желания всички опрости!
Вярвам, милостив си ти. Измъкни ме от тук!
Кой ли друг ще ме спаси? Зная — никой друг
!

Амин!

Продължението:

Пещерата Гутман и замъкът Турайда (Латвия)

написал грешний Цветан Димитров-скис, Богоявление, 2007-2015

снимки: Цветан Димитров, АР и Александър Липилин

Литература:

1.Толкователь, Ледовое побоище:реальность и мифология

2. Рената Ришма, Средневековые замки Латвии, Замок Сигулда

Други разкази свързани със Латвия – на картата:

Латвия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. 27.02.2015

    […] с разходката на Цветан иаз района на латвийския град Сигулда – предишния път бяхме ва замъка Сигулда, а днес ще […]

  2. 27.04.2015

    […] и не е похабена от ръцете на реставраторите като Сигулда и Турайда – ми набиват и наливат още в канчето и аз […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.