Български моряци в либийски затвор

Нямам практиката да публикувам подобни материали, т.к.не представляват пътеписи, но редовният ни автор Цветан Димитров ме помоли да го направя, т.к.става дума за негов близък приятел. (Аз самият избягвам да съдя, и да давам оценки за арести, съдилища, присъди и всичко свързано с тях – който е чел Солженицин, ще ме разбере.) Но тук става дума за близък и всеки опит за „обективност“ и „безпристрастност“ изглежда неуместен – затова: четете:

Български моряци в либийски затвор

    ,, Двама българи, членове на екипажа на малтийския танкер “SUNOIL I”, са задържани в затвор в Триполи, Либия.

Танкер Сънойл I

Последна снимка на 729 тонния танкер ,, SUNOIL I“ напускащ пристанището Валетта на Малта от декември 2014 за да бункерова или зарежда с гориво корабите на рейда. Корабът, плаващ под молдовски флаг, е изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и след като е отправил призив за помощ, е бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи. Екипажът е бил задържан, а прокуратурата е повдигнала обвинения за контрабанда на петролни продукти, предаде БТА на 24 януари 2014, позовавайки се на Министерството на външните работи на България (МВнР).“

Буря

Новата година 2015 започва с „перфектната“ буря в Средиземно море. Два кораба претъпкани с бежанци са напуснати от екипажа и са изоставени срещу бреговете на Италия. В същото време на бункеровчика се поврежда рулевото устройство и той става неуправляем. Капитанът подава сигнал за бедствие на който се отзовава италиянски кораб. Той отвежда бункеровчика в най-близкото пристанище – Триполи, а не към Малта. Италианският спасител, може би е предположил, че корабът е пълен с бежанци, които е по добре да върне в Либия. По време на спасителната операция е трудно да се установи, че бункеровчика реално е празен, няма гориво и бежанци. Съгласно морското право спасеният кораб принадлежи на спасителя т.е. на Италия. Въздъхнали облекчно,че най-лошото е минало и благодарейки на Бога спасеният екипаж слиза на брега., където е арестуван и хвърлен в затвора на Триполи от ислямистите. Претенциите на либийците, че конфискуваният кораб е носел контрабандно гориво са неоснователни. Съгласно морското право бункеровчикът ,,SUNOIL I“ трябва да се предаде на Италия и екипажът (2 българи, 2 украинци и един румънец) незабавно да се освободи.

Sharia as-Sayidi, Tripoli, Libya Какво направи МВнР за 3 седмици? ,,МВнР е сигнализирано за случая на 3 януари от близки на задържаните българи. Българското посолство в Триполи, временно функциониращо в Тунис, е връчило нота на посолството на Либия в Тунис с искане за съдействие за изясняване на случая и освобождаване на българските граждани. МВнР поддържа редовна комуникация по въпроса с посолството на Държавата Либия в София. Има ли такава държава Либия?-Няма както и Нубия! След падането на Кадафи в Либия се вихри гражданска война между четири групировки. Актуалната картинка е на ЦРУ (Wiki) от 23 януари 2015.

Либия

Либия

Либия вече е разделена между враждуващи племена и политически фракции с две правителства които се борят за легитимност, докато въоръжена група от западния град Мисрата превзе столицата Триполи през август, принуждавайки международно признат премиер Абдула ал-Tхинни да се премести на изток в Тобрук. MOHAMED EL-SHEIKHI/AFP/Getty Images

На 17 януари МВнР е успяло да установи връзка със задържаните българи, които са заявили, че са в добро здравословно състояние. Междувременно в координация с посолствата на Италия и Унгария в Триполи, единствените мисии на държави-членки на ЕС, които функционират на място, са предприети всички възможни действия за осигуряването на консулска защита на нашите сънародници. На 17 януари задържаните българи са посетени от консула на Унгария в Триполи, а на 18 януари – от представители на италианското посолство. Потвърдено е, че българските граждани са в добро здравословно състояние и отношението към тях е внимателно.   А дали са доставени лекарства за тях? На 21 януари директорът на дирекция “Консулски отношения” в МВнР се срещна с посланика на Държавата Либия в София – Юсеф Зургани. Пред посланик Зургани настоятелно бе поставен въпросът, че българската страна продължава да очаква официална информация от либийските власти за случая със задържаните български граждани в Триполи и отново настоява за тяхното незабавно освобождаване. Либийският дипломат увери, че посолството ще предаде това искане в Министерството на външните работи на Държавата Либия.

Либийската банка плащаше заплати на войниците от двете правителства, като се надяваше на помирение на преговорите в Женева януари 2015. След фиаското на преговорите тя спря да плаща на воюващите и на консулските служби зад граница. Така, че очаквам либийският посланик в София да поиска скоро политическо убежище у нас. Междувременно докато близките им се уповават на нашето МВнР, пристигнаха следните обезпокоителни новини от ,,The Telegraph”и Libya news от 12 януари 2015: ,,Новият филиал на Ислямска държава в Либия е поел отговорност за отвличането на повече от 20 християнски заложници, предимно египетските копти, които са изчезнали безследно по-рано този месец. “Спешно. Войниците на ислямската държава заловиха 21 християнските кръстоносци,” се казва в изявление на джихадисти от самообявилата се “държава на Триполи” група, публикувано онлайн.“ Либия вече е във вихъра на екстремна политическа криза. Ако условията остават неоспорени и следователно без промяна, тя ще се превърне в още една Сирия или Ирак. Докато ИД е успяла да улови вниманието на международните медии с мощната си пропаганда и тактиката си на насилие, в Европа се пренебрегваха ислямистките групи и движения, които просперираха в Северна Африка в периода след вакуума на Арабската пролет. Това е заплаха дълбоко свързана с възхода на радикалния ислям в Либия. Египет изпрати самолети да бомбандират джихадистите и наскоро бе потвърдена смърта на местния им водач. Италия изрази готовност да изпрати наземни войски, ако правителството в Тобрук я покани. От 2012 г., столицата Триполи, е под контрол на ислямистки доминираният General National Congress и ислямистки милиции. На изток, Ансар ал-Шариат (AS), групата станала скандално известана с участието си в убийството на американския посланик Крис Стивънс в Бенгази през септември 2012 г., и тя е определена от САЩ като терористична организация, с нарастваща военната мощ и политическо влияние. От началото на 2013 г., в град Бенгази е бил подложен на политическо насилие.

Убийства се случват почти всеки ден, и бомбени нападения и отвличания са редовно явление. Двама гръцки моряци загинаха при бомбандировката от бойната авиация на правителството в Тобрук над танкера ,, Araevo“ в либийското пристанище Дерна, контролирано от Ислямска държава. Бедни български моряци, оцеляли след бурята, надявам се сега да сте на по-безопасно място в затвора , докато в Триполи има взривове и улични боеве.

Либия

Дори Турция, която подкрепя ислямистите от Генералния Национален конгрес спря полетите до летище Триполи на 6 януари 2015. Иншалах!

Либийски затвор

А дотогава да се молим   за скорошното освобождаване на моряците ни с помоща на ЕС, имайки пред вид 8 годишния затвор на българските медици в Либия: ,, Министерството на външните работи продължава да полага усилия за оказване на консулска защита на двамата български граждани в Триполи и ще информира при всяко развитие по случая.“.

кап.Цветан Димитров, 25 януари 2015

Други разкази свързани с Либия – на картата:

Либия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. svetlozar каза:

  Текстът е проява на хуманно и граждански отговорно отношение към събитията!

 2. Цветан Димитров каза:

  Ислямският съд в Триполи ще обвини пленените моряци в сряда 11.02.2014. Иншалаах!
  Да се молим за справедлив процес и тяхното освобождаване!

 3. цветан Димитров каза:

  Днес 15 .01.2016 двамата моряци от Варна след една година в либийския затвор без съд и присъда се завърнаха у дома! Благодарим Ти Господи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.