Виена за 19 чáса (2): MuMoK и един загубен фото-апарат

Днес завършваме пътуването на Комитата до Виена, а така също – завършваме и годината на нашия сайт. Надявам се, миналата година да ви е било интересно с нашия сайт и ви пожелавам Честито Рождество Христово и една щастлива Нова година! 🙂

 

Ще се видим в първите дни на януари. А сега – приятно четене:

Виена за 19 чáса

част втора

MuMoK и един загубен фото-апарат

На следващия ден нямахме задължителна програма, но някои от нашата група, които предвидливо скриха самоличността си (предвидливо, за да не ги очистя!), бяха поискали да се приберем по–рано, тъй че вмето в 15:00 както беше планирано, всички трябваше да потеглим в 13:00 от хотела.

Ами, така де. Два часа във Виена повече – кому са нужни, като човек винаги може да свърши важно нещо в мегаполиса на София след 17:30, за да не му пострада продуктивността 🙂

Уцелихме два невероятни есенни дни. На сутринта слънцето отново грееше, почти нямаше вятър и времето беше прекрасно за разходки. Засякохме се няколко човека от групата на закуска и нямаше как да не поспорим поне малко за политика.

Когато си събирах багажа след това, за да тръгна на любимото ми фотопътешествие по улиците на непознат град, изведнъж ме обля студена пот – нямаше ми големия фотоапарат, с големия зум, с който правех снимки на госпожа Хъфингтън отдалеч. Прерових целия багаж, който хич не беше много – за една нощувка, и да – няма го фотоапарата. Сега да си припомня къде за последно го ползвах – ами да, в залата за конференции. Понеже ми писна да го вадя и слагам нонстоп в раницата, „временно“ го оставих до мен. Поглеждам на картата на града и забелязвам още едно приятно съвпадение – залата, в която се проведе конференцията хич не е далеч от музея, който искам да видя!

 Подлез, Виена

Телефонни кабини, Виена

Още не са измислили какво да сложат на мястото на телефоните в метрото. Банкомати?

Хофбург, Виена

Не знам колко ясно се виждат двете жени с розите в ръце, най вдясно. Разминах се с поне 4–5 такива в една от градинките около Хофбург. Отблизо изглеждат толкова родно, че ми се стори, че ако заговоря на български, сигурно и те биха ми отговорили на български. Обикалят по туристите и им връчват по една роза. И на мен ми предложиха, но отказах. Предполагам, че ако приемеш, искат да им дадеш някакви пари. Безчовечен съм, нали 😉

Мария-Тереза, Виена

Вдясно от паметника има двама ентусиазирани музиканти с маски на коне, които малко след 9 сутринта ентусиазирано разгъват акордеоните. Дали ако свалят маските и те ще ми изглеждат толкова родно, колкото жените с цветята?

Повървях по уличките и, ето ме пред входа на залата. Работници изнасят техниката и кухненското оборудване от снощи. Вратата е отворена. Отказвам се да отвличам работниците от работата им, а решавам да потърся някой отговорен (така е правилно по австрийски – намери шефа).

Виена

Отивам до прозореца на охраната. Зад него седи млад мъж в бяла униформена риза.
– Здравейте.
– Здравейте.
– Аз снощи бях на събитието и мисля, че си забравих фотоапарата тук.
– Фотоапарата ли? Какъв фотоапарат?
– Canon SX 50.
– Момент.

Младежът изчезва зад една преграда и след малко се появява с милото ми фотоапаратче. Ох. Слава Богу! Още повече, че фотоапаратът не е мой, а ми го заеха добри хора, за да не ходя обезфотоапаратен.

Виена

И така, с приятно натежала раница се отправям към

Музея за модерно изкуство (MuMoK),

правейки по пътя  снимки.

mumok, Museumsplatz 1, 1070 Wien, Австрия

Пристигам на входа му в 10 без 5. Я да си купя билет. Хоп – музеят работи от 10:00. Ако бях дошъл по–рано, щях да вися и да се чудя как да си запълвам времето, докато отворят. Съвпадение!

Музей за модерно изкуство (MuMoK), Музей за модерно изкуство (MuMoK),

 Самата сграда на музея е също архитектурно бижу, което си заслужава снимките.

 Музей за модерно изкуство (MuMoK), Музей за модерно изкуство (MuMoK), Музей за модерно изкуство (MuMoK),„School of the savants“ (Училище за знаещи?)
Музей за модерно изкуство (MuMoK) Музей за модерно изкуство (MuMoK)Мултиселфи 😉

Купих си билет, който (съвпадение!) е по-евтин от обикновено, защото в момента експозициите на горните етажи се подменят и работят само подземните. Ами добре, няма проблем.

Музей за модерно изкуство (MuMoK)Инфографика отначалото на 20-ти век

 Музей за модерно изкуство (MuMoK) Музей за модерно изкуство (MuMoK)

 

Сложното устройство отгоре е за подаване на безкрайна лента.

Виена Виена Виена Виена ВиенаВиена

Казах ви, че ми прилича на Бургас 😉

 Виена

След музея тръгнах пеша наобратно. В хотела трябваше да съм в 13 часа. Багажът ми беше приготвен. За последно си бях оставил само ритуалното последно използване на тоалетната.

Пристигнах в 13:00 в хотела и групата вече се посъбираше във фоайето. Усмихнах им се, порадвах си се на точния тайминг и отидох до стаята, където установих че на рецепцията си договорих да освободя по–късно стаята, но картата ми за достъп вече е анулирана. Тъй че слязох до рецепцията, усмихнах се отново на групата, изчаках някакви хора на рецепцията, поисках си нова карта, обясних че освобождавам по–късно стаята по договорка а не просто самоволно, пак се усмихнах на групата, качих се до стаята, взех си багажа и слязох долу.

Точно тогава дойде и превоза (съвпадение!), с който потеглихме към летището. Шофьорът беше турскоезичен, който не спираше на висок глас да говори на турски по телефона. Изглежда му липсва компания.

Летище Швехат, Виена

На летището изпробвах новите кушетки за чакане в легнало състояние. Одобрявам ги! Когато стана време за самолета пак се разбързах и тоя път си забравих върху кушетката другия фотоапарат – малкия, който също ми е предоставен временно от добри хора, за да имам с какво да снимам. Добре че хората около мен не блеят и ми го донесоха в самолета.

 Летище Швехат, Виена

Не можах кат бай Ганя да видя мога ли да заспя в туй положение 😉 Снимката ми я направи Йовко

Прибрахме се в София твърде рано ми се струва, сигурно в най–хубавия есенен следобед тази година – с меко есенно, леко припичащо слънце и съвсем лек ветрец.

Има и хубави неща в България, като климата.

Прибрах се, уж си пуснах компютъра, за да наваксам с интернет абстиненцията, но така ми се доспа, че почти мигновено щях да ударя глава върху клавиатурата. Легнах си и спах около 14 часа. Много освежаващо!

Не вярвам в свръхестествени неща, но всички знаци показваха, че над мен във Виена бдеше свръхестествена сила.

Край

Автор: Комитата

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Виена – на картата:

Виена

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. vladimir1974m2 каза:

    Кажи ми сега дали ти хареса и какво точно видя в музея МуМоК,защото аз като ходих там юни месец,нищо не ме впечатли особено.Иначе прекрасни снимки и добре уплътнено време.Благодаря за разказа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.