Филипи, Гърция: Апостол Павел и филипяните

Тия се оказа, че съм станал класически консерватор ;), затова днешният ни пътепис ще бъде библейски – за апостол Павел и намиращите се съвсем близо до България град Филипи 😉

 

Приятно четене:

Филипи, Гърция

Апостол Павел и филипяните

 

 

Филипи, Гърция

На поклонение сред руините на величествената църква (Базилика В) издигната в памет на първата християнска църква в Европа създадена от апостол Павел тук във Филипи (Filippi),Северна Гърция през 50 г.сл.Хр.

Филипи, Гърция

Мощно земетресение е разрушило купола на църквата наскоро след като била издигната в 560г. Бурените превзели това свято място, а не българите.

С идването на турците към пейсажа със стърчащите колони (Direkler) се добавили и минаретата в околните помашки села.

 

Но да се опитаме да разкрием

мисията на апостол Павел ( Παυλος) във Филипи

Гръцкият историк Апиан описва Филипи като врата между Изтока и Запада или първият главен град в провинция Македония с пристанище Неаполис . Като римска колония Филипи или Августа Юлия Филипинесис се радвала на специални предимства според David Padfield като:

 1. Libertas или самоуправление.
 2. Immunitas или свобода от неуважение към императора.
 3. Jus Italicum или граждански права на жители на Италия, включително на Римско право, облекло, монети и празници.

Тук естествено във Филипи според проф.дпн Пламен Радев, а не във Филипопол (Пловдив според д-р Асен Чилингиров) през 50 г. сл.Хр. стъпва за пръв път на европейска земя апостол Павел, бивш римски офицер.

Колко е хубаво да си вирнем патриотично носа пловдивчани, но истината ни е по мила и да не се излагаме като комшиите и да спорим за произхода на тракиеца Орфей или Александър Македонски.

Мозайка – Филипи, Гърция

Мозайката с маршрута на мисионерското пътешествие на Апостол Павел, както е описано в Библията, в Деянията на Апостолите, глава 16 цитирана по долу в курсив.

 

Филипи, Гърция

Видението на апостол Павел

 

 

„8. И като отминаха Мисия, слязоха в Троада. (Троя)
9. През нощта се яви на Павла видение: стоеше пред него един мъж, македонец, който го молеше и думаше: мини в Македония и ни помогни!

10. След това видение веднага поискахме да тръгнем за Македония, понеже разумяхме, че Господ ни е повикал да проповядваме там Евангелието.“

Първата стъпка на апостол Павел в Неаполис (Кавала)

Първата стъпка на апостол Павел в Неаполис (Кавала)

 

 

 

 

„11. И тъй, като отплувахме от Троада, стигнахме направо в Самотраки, а на другия ден – в Неапол,
12. а оттам във Филипи, който в тая част на Македония е първи град – римска колония. В тоя град престояхме няколко дни.“

 

Срещата на реката. Стенопис от новата църква.

Срещата на реката. Стенопис от новата църква.

 

 

 

„13. А в съботата излязохме извън града при една река, дето имаха обичай да се молят, и като седнахме, говорихме на събралите се жени.“

 

Апостол Павел, като бивш евреин под име Савел (Саул, ивр. שאול), търсел заедно с другите братя местната синагога, като според обичая си първо там проповядвали благовестието. Очевидно е, че не е имало синагога във Филипи, понеже еврейската общност не е била толкова голяма. При търсенето си обаче четиримата мисионери открили, че извън града е имало място за молитва (ст. 13). То е било до река. По принцип синагогите са били строени близо до източник на вода заради ритуалните умивания, но текстът никъде не споменава, че това е било синагога. Присъстващите на това място са били група жени. В диаспората жени езичници са били доста привлечени от юдейската вяра и такива последователки са били наричали „богобоязливи”.

Кръщението на реката. Стенопис от новата църква.

Кръщението на реката. Стенопис от новата църква.


„14. И една богобоязлива жена от град Тиатир, на име Лидия, която продаваше багрени платове, слушаше; и Господ й отвори сърцето да внимава на това, що говореше Павел.
15. А когато се покръсти тя и домашните й, помоли ни и рече: ако сте ме признали за вярна Господу, влезте и живейте в къщата ми. И ни придума.“

Както често се случва при богобоязливите хора, нейното сърце е било подготвено от Бог за думите на Павел, че Бог приема всички в Исус Христос. Тя отговорила на тези думи с вяра и е била покръстена. И не само тя, но и целият й дом са взели водно кръщение. Това, че целият дом се е кръстил, ни показва, че Ранната църква се е събирала по домовете.

Филипи 640 03, Гърция

Лидия е описана като продавачка на пурпурни платове от Тиатир. Град Тиатир е бил част от областта Лидия, която пък е била част от римската провинция Азия. Лидия най-вероятно не е било нейното истинско име, но името, с което е била позната във Филипи е Лидийката (както ние казваме варненка, софянка и др.). Лидийският регион е бил известен със скъпата пурпурна боя добивана от морски раковини и използвана за багрене (боядисване) на луксозни и царски одежди (багреници). Лидия е била доста богата жена, имала е собствена къща и прислуга. Най-вероятно тя е била един от основните спонсори от църквата във Филипи на служението на Павел.

Филипи, Гърция

Немски пастор

Немският пастор протестант проповядва край реката, където е покръстена първата европейка – св.Лидия. Tова свято място е на 2 км от Форума на Филипи.

Филипи, Гърция

Американските евангелисти пеяха химни наблизо

 

 

Филипи, Гърция

Богородице Дево, радуйся

 

В този импровизиран християнски концерт се включи и нашата православна група с молитвата „Богородице Дево радуйся“.

Богородица

Богородица

 

Богородица животоприемен източник, мозайка над олтара на новата църква.

 Филипи, ГърцияОтец Дончо изнася проповед за първото кръщене в Европа.

 

 

„16. И като отивахме на молитва, срещна ни една слугиня, у която имаше дух да предрича, и докарваше голяма печалба на своите господари с врачуването си.
17. Като вървеше след Павла и след нас, тя викаше и думаше: тия човеци са раби на Бога Всевишний и ни възвестяват път за спасение.
18. Това правеше тя през много дни. А Павел, отегчен, обърна се и рече на духа: в името на Иисуса Христа заповядвам ти да излезеш из нея. И духът излезе в същия час.
19. Тогава господарите й, като видяха, че изчезна надеждата им за печалба, хванаха Павла и Сила и ги завлякоха на тържището при началниците.

Вторият епизод в Деянията е свързан с изгонването на зъл дух от една робиня. Момичето очевидно е било смятано за ценен източник на приходи, понеже е имала много собственици (ст. 19).

Гражданите на Филипи били много суеверни и подвластни на врачки като Ванга. Някои от тях са били готови да дадат много пари, за да чуят предсказанията на момичето. Силите на момичето му дали възможност да прозре истината за Посланието на Павел и тя започнала да ги възвеличава като „раби на Бога Всевишний, които ни възвестяват път за спасение (ст. 17). Явно, омръзнали му тези думи и това свидетелство, Павел изгонва духа в името на Исус. Духът изчезва, с това изчезват и предсказателните способности на момичето,а с това спират парите за нейните господари. Злобната реакция на клевета и отмъщение е неизбежна в тази драма.

 

 


 1. И като ги доведоха пред воеводите, казаха: тия човеци, които са иудеи, бунтуват града ни
  21. и проповядват обичаи, каквито ние, като римляни, не бива нито да приемаме, нито да изпълняваме.
  22. Тогава тълпата налетя върху тях, а воеводите раздраха дрехите им и заповядаха да ги бият с тояги;

Сцената става интересна. В римска колония – малък римски остров сред македонското море, пълен с римски законници, римска полиция и ръководена от римския закон. Иронията се показва във факта, че съдиите са тези, които нарушават закона, като заповядват боя на двама римски гражданина, без дори да бъдат изслушани. Съдебната система е била корумпирана.
Трябва да се обърне особено внимание на обвиненията отправени срещу Павел и Сила (ст. 20–21). Не е имало нищо нелегално в това да си евреин, така че първото обвинение автоматично отпада. Това, което накарало законниците да предприемат действия, били думите проповядват обичаи, каквито ние,като римляни, не бива нито да приемаме, нито да пазим”. По принцип и това не е страшно обвинение, но за горди граждани на римската колония Филипи или националисти това е можело да се счита като патриотична обида от чужденци.

 

Филипи, Гърция

Апостолите в затвора. Стенопис от новата църква.


 1. и като им наложиха много удари, хвърлиха ги в тъмница, па заповядаха на тъмничния стражар добре да ги пази.
  24. Като получи такава заповед, стражарят ги хвърли във вътрешната тъмница, и нозете им стегна в клада.
  25. Посред нощ Павел и Сила се молеха и славеха Бога, а затворниците ги слушаха.“

При римското управление някои от държавните служители са били роби. Най-вероятно такъв е бил и тъмничарят. Споменаването на пеенето на Павел и Сила посред трудностите е важно. Пеенето е един от най-силните начини на свидетелстване за християните.

 Филипи, Гърция

 

Веднага след театъра на Филип е едно от раннохристиянските чудеса на Филипи – гигантската базилика А (позиция 6 на картата) построена около 500г.. Според проф.Румен Овчаров това е огромна трикорабна сграда с размери 130/50 м. В просторния двор са налягали стълбове в коринтски и йонийски стил, част от великолепната колонада.

Филипи, Гърция

След като пресякох отново шосето на връщане в лявата страна до оградата намерих „Затвора на апостол Павел“ или (позиция 8 на картата) на запад от базиликата А.

 Филипи, Гърция

Тъмницата представлява килия, част от изоставена римска цистерна, която по-късно е превърната в параклис.

 

Филипи, Гърция

Освобождението на апостолите. Стенопис от новата църква.

 

 

Когато удря земетресението и оковите на затворниците се развързват, Павел и Сила не избягват. За тях двамата свидетелството за Христос е било по-важно от физическата им безопасност.

 

„26. Изведнъж биде голям трус, тъй че тъмничните основи се поклатиха; веднага всички врати се отвориха, и оковите на всички изпаднаха.
27. А тъмничният стражар, като се събуди и видя, че тъмничните врати са отворени, извади меч и искаше да се убие, понеже мислеше, че затворниците са избягали.
28. Но Павел викна с висок глас и каза: да не си сторил нещо лошо, защото всички сме тук.
29. Той поиска светило, втурна се и разтреперан падна пред Павла и Сила;
30. и като ги изведе вън, каза: господари, какво трябва да правя, за да се спася?
31. А те отговориха: повярвай в Господа Иисуса Христа, и ще се спасиш ти и целият ти дом.“

Отговорът на Павел е единственият, който винаги дава. Спасението зависи от едно нещо само: вяра и доверие в Господ Исус. Във Филипи е имало храмове на много божества римски (Юпитер), египетски (Изис) и тракийски (Кибела) но само един Господ може да спасява – Господ Исус Христос. В тази история виждаме отново, че целият дом взима водно кръщение. Първо, Павел споделя благовестието (ст. 32), второ – всички повярват (ст. 34), и след това всички биват кръстени (ст. 33).

Затворът на Павел

Затворът на Павел

Затворът на Павел

Разрушената стена на цистерната ни разкрива параклиса отвътре.

„32. И възвестиха словото Господне нему и на всички, които бяха в къщата му.
33. Като ги прибра в оня час през нощта, уми им раните и веднага се покръсти сам той и всичките му домашни;
34. и като ги заведе в къщата си, сложи им трапеза и се зарадва с целия си дом, задето повярва в Бога.
35. А когато се съмна, воеводите пратиха градски служители, които казаха: пусни ония човеци.
36. Тъмничният стражар обади за това на Павла: воеводите пратиха да ви освободим; прочее, излезте сега и си идете смиром.

Важно е да отбележим радикалната промяна в отношението на тъмничаря към Павел и Сила. Първо, той им промива раните (ст. 33). Това ни показва, че преди, когато са били вкарани в затвора, той не е направил това. Направо ги е оковал във веригите заедно с непромитите им рани от боя. Разбира се, и той бе измит – измиването на новия живот, което символизира водното кръщение. След това им приготвил да ядат и сега от врагове те са станали братя в Христа.

 

Филипи, Гърция

Авторът

 

Доволен съм,че споделихме радостта да посетим това най- близко до нас библейско място – Филипи.

37.Но Павел им рече: след като ни биха пред народа без съд и хвърлиха в тъмница нас, римски граждани, сега тайно ли ни пускат? Не, нека дойдат и ни изведат сами.

38. Градските служители обадиха на воеводите тия думи; а те се уплашиха, като чуха, че са римски граждани.
39. И дойдоха, та се извиниха пред тях, изведоха ги и помолиха да излязат от града.

Защо съдиите променят присъдата толкова бързо, не е ясно. Вероятно земетресението ги е убедило, че Богът на Павел и Сила трябва да се вземе на сериозно! Павел казва на войниците, изпратени да ги освободят, че със Сила са римски граждани. Това променило всичко. Филипи е бил град, в който гражданите му са се гордеели с това, че са римска колония. Те са злоупотребили с властта си, като са се отнесли с римски граждани така, сякаш не са били такива. Защо Павел споменава гражданството си чак сега? Вероятно предния ден врявата е била толкова голяма, че не се е сетил за това. Може би да е казал, но никой да не му е повярвал. В империята законите са били строги – ако някой излъже, че е римски гражданин, той е бил убиван.

Другият въпрос, който е по-важен, е защо Павел не си е заминал с мир, както го бяха помолили (ст. 36). Защо се заяде? Вярно е, че беше прав – правата му като римски гражданин бяха нарушени. Градските съдии е можело да загазят жестоко заради тази грешка. Павел е бил загрижен за младото християнско общество и неговата репутация. Той е бил затворен като християнин, въпреки че е бил прав. Той не е искал да създава прецеденти в съдебната система. Павел е искал да оправи нещата, а именно че той и християнското послание, което проповядва, са били оневинени и че са получили официално извинение от съдиите. В посланието си Павел напомня на филипяните за страданията и насилието, което той бе преживял при тях (1:29–30). Той ги окуражава да не се страхуват от опонентите си, а напротив, да останат твърди в благовестието (1:27–28).

Апостол Сила и св. Лидия и дяконисата Посилонсия, мозайка от новата църква.

Апостол Сила и св. Лидия и дяконисата Посилонсия, мозайка от новата църква.


„40. А те, като излязоха из тъмницата, отидоха у Лидиини, видяха братята, утешиха ги и си тръгнаха.“

Филипи, Гърция

Новата осмоъгълна църква.

Това е историята за основаването на първата християнска църква в Европа. Апостол Павел е обичал особенно християните във Филипи; и той им пише в посланието си повече като приятел, отколкото като човек, който има духовна власт над тях. Павел посещава Филипи още два пъти. Любовта между тях е взаимна, а покръстените му пратили два пъти пари, за да му помогнат. Амин!

 

текст: инж.Цветан Димитров, Ден на християнското семейство, 2014

снимки:Цветан Димитров

източници:

 1. Лука, Деяния на апостолите.
 2. Павел, Послание към филипяните.
 3. Георги Гърдев, Основаване на църквата във Филипи, 2011
 4. David Padfield, Biblical city of Philippi, 2005
 5. Bozman, Filipi ili Filipopol-kriticeski belezki.

Други разкази свързани с Континентална Гърция – на картата:

Континентална Гърция

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Родолюбец каза:

  Написаното тук е долен фалшификат и подикравка с Божието Слово!
  В словото е писано, че Апостол Павел е ОТПЛУВАЛ ОТ ФИЛИПИ.
  Деяния 20:6
  6 и ние ОТПЛУВАХМЕ ОТ ФЛИПИ подир дните на безквасните хлябове, и за пет дни дойдохме при тях в Троада, гдето преседяхме седем дни.

  А рекичката, която е широка по-малко от 2 метр, дълбока едва 4 пръста и дори пресъхва, Апостол Павел НЯМА КАК ДА ОТПЛУВА.
  Апостол Павел е отплувал от днешен Пловсим, които е основан от Филип МАКЕДОНСКИ за Троада със сал.
  Всичко останало са сатанински измами.
  Да не говорим, че Тиатир не е гръцки, а Тракийски град и Лидия няма никаква вероятност да е наречена с латинското име гъркиня, а е 100% тракийка, понеже в Мала Азия не живеят африкански гърци.

 2. Стойчо каза:

  Ето – най-сетне стиганхме до доводи, взети от Библията!

 1. 22.01.2015

  […] на прорицателката“ – все сцени разиграли се във Филипи, Гърция при второто мисионерско пътешествие на […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.