Черна гора (2): Будва

Средиземноморското пътешествие на Роси продължава из Черна гора – предишния път през Бар стигнахме Будва, а днес за завършим Будва

Приятно четене:

Черна гора

част втора

Будва

продължение на голямото пътуване

От Янинското езеро и Метеора до Лаго Маджоре и Сакро Монте ди Орта

автор: Росица Йосифова

Будва

Църквата „Санта Мария ин Пунта” , Будва, Черна гора Църквата „Санта Мария ин Пунта” , Будва, Черна гора

Църквата „Санта Мария ин Пунта” от IX век е принадлежала на бенедиктинския, а после на францисканския католически орден

Църквата „Св.Сава” , Будва, Черна гора

Църквата „Свети Сава” и е XII век. Притежавана е от францисканците; била е ту католическа, ту православна до 1657 г., когато окончателно е ориентирана към православието

Свети Сава Сръбски

е първият архиепископ на сръбската православна църква (1219-1233 г.). По покана на цар Иван Асен II той посещава Търново през 1235 година. Разболява се тежко след участие в богоявленския водосвет на река Янтра и умира в старата ни столица. Погребан е в църквата „Свети 40 мъченици”, но скоро след това е преместен в манастир в Рашка – една от няколкото средновековни сръбски държави – тази на Неманичите, с които той е в близка роднинска връзка (всъщност рожденото име на светията е Растко Неманич и именно той, в качеството си на архиепископ на автокефалната сръбска църква от 1219 година, коронясва брат си Стефан за крал през 1221 г.). В Търново научихме, че сръбски духовници и до днес идват на поклонение пред свети Сава в църквата „Свети 40 мъченици”.

Църквата „Св.Иван” , Будва, Черна гора

Църквата „Свети Иван” е от VII век. Часовниковата кула с камбанарията са достроени през XIX век. Епископската сграда също е строена допълнително. В тази църква е знаковата за Будва икона „Будвенска Мадона”

Църквата „Св.Троица” , Будва, Черна гора

Църквата „Света Троица”, началото на XIX век

Обаче, докато гледах премногото туристи, които си пиеха небрежно бирата или се разхождаха из тесните улички с марковите бутици и галериите, си помислих, че голяма част от малките и сладки ЮНЕСКО-ви градчета в Европа някак си вървят към унисекс. Някак си са започнали да изглеждат сходно – вероятно заради еднаквите брандове и удоволствия за стомаха и тялото, които предлагат/продават. Ударете ми един тупаник, ако не е така, но ми кажете провокира ли ви разходката в Будва да дълбаете с длетото надълбоко в историята? Идва ли ви да питате или да ровите за повече информация за бугарщиците например – песни на западните българи, предадени на народите в Албания Венета; песни, разказващи за славни герои като Крали Марко? Идва ли ви да питате за богомилите или за Цар Самуил в музея (освен, ако не сте с подготвен роден екскурзовод)?

Будва

пици, бутици и народ из малките улички на Будва

Будва

плаж кафене в подножието на крепостта и църквата «Санта Мария ди Пунта»

Преди да напуснем Будва поогледахме яхтеното пристанище, казахме «чао» на цитаделата и спряхме за малко пред огромната камбана, която се мъдри пред крепостната стена. Камбаната стои тук от 1963 година, но всъщност местните не знаят почти нищо за нея. Направена е от дърво и е боядисана в «златно», за да изпълнява ролата на ‘The Mother of Voices’ във филма “The Long Ships”.

Будва

Камбаната е три пъти по-висока от човешки ръст

Будва Будва

Продължението:

Черна гора (3): Котор

Автор: Росица Йосифова

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Черна гора – на картата:

Черна гора
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 15.10.2015

    […] гора – първоначално през Бар стигнахме Будва, послея разгледахме Будва, а за последно бяхме в Котор. Днес сме в […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.