Малта: Кръстоносен поход за 3 дни

Днес ще отскочим до сравнително рядко посещавания от наши автори остров Малта. Нямам обяснение защо е така, защо очевидно мястото е готино. Приятно четене:

 

 

Кръстоносен поход до Малта за 3 дни

Историята на България и Малта са свързани по странен начин – България е обявила своята независимост на 22.09.1908 г., а Малта е обявила своята независимост от Великобритания един ден по-рано, но 56 год. по-късно (21.09.1964 г.). Също в последните 20 години около 10 хил. българи са избрали средиземноморския остров за своя месторабота и дом, което ни прави една от големите групи на острова с общо население от 423 хил. души.

Ние също решихме да празнуваме празниците на независимостта на двете държави на остров Малта. Благодарение на нискотарифен превозвач с директен полет София- Ла Валета (столицата на Малта), сайт за споделено настаняване и изгоден рент-а-кар направихме обиколка на острова за три дни.

След слизането от самолета веднага ни лъхна лепкавата влага на острова и с колата веднага се насочихме към квартирата ни в

град Гавра (Qawra)

Освен английското движение, недобрите пътища и тежкия трафик спомагат за първоначалните трудности на европейския шофьор. Малта е пренаселен и презастроен остров поради малката си площ от само 316 кв.км. С кола може да се прекоси целия за около 1 час. Принципно има градски транспорт по целия остров, но кола под наем изглежда по-добрата опция. Населените места са слети едно с друго и много трудно можеш да ги различиш самостоятелно. Имената на градовете звучат по-скоро арабски, тъй като са на малтийски език, който е комбинация от арабски, испански и италиански. Местните всички говорят английски, като бивша британска колония, но цялата атмосфера на острова много прилича на средиземноморска Италия (Сицилия, Неапол).

Първия ден още от рано сутринта градусите на въздуха бяха над 25° и много влага, но ние тръгнахме към

столицата Валета (Valetta)

Местните се готвеха за церемониите по случаи независимостта на острова, навсякъде имаше флагове и всички очакваха появата на британския престолонаследник Уилям. Всъщност повечето къщи в Малта имат огромни мачти за флагове, макар че малцина ги използват. Архитектурата е смес между английска и италианска, като се използва много камъни от местните скали (вероятно варовик).Във Валета видяхме плочи, които отбелязваха героизма на малтийците, които в историята отблъскват два силни завоевателя – веднъж побеждават флота на Османската империя при опита им да завладеят Европа през Средиземно море и по време на Втората световна война не се предават при двегодишната обсада на острова от Германия и Италия. Навсякъде има спомени за славните рицарски времена на Малта – острова на кръстоносците, откъдето са тръгвали не един кръстоносен поход.

Малта Malta_003

Оттам отидохме до

Слиема (Sliema)

и направихме плаж там. В Малта стандартните

плажове са скалисти

или с платформи и по стълба се спускаш в дълбокото море. Водата е много солена, но кристално чиста. За съжаление хванахме сезона на медузите и понякога не беше комфортно за плуване. Принципно има няколко пясъчни ивици на острова, но те са пренаселени от туристи. Питейната вода на острова се прави от морска такава и макар и годна за пиене, тя има странен за мен вкус. Електричеството се произвежда от втечнен газ, който се внася от Либия. Всъщност в момента местното правителство се опитва да прави кампания за популяризиране на електромбилите, като предлага субсидия от 5 хил. евро за всеки закупил такова МПС. Обаче, все още почти липсват станции за зареждане на подобни коли.

Малта

Кухнята им е типично средиземноморска –

много риба, зеленчуци, известни са с вината си и ликьора си. Вечерта отидохме до местната парти дестинация –

Пачевил (Paceville). Това е местния Слънчев бряг

и изглежда по същия начин, макар и архитектурно да е няколко десетилетия по-стар и с миниатюрни плажчета.Там се срещнахме с моя състудент Галин, който работи там в международна консултантска компания. Той ни разказа, че местните са приятелски хора, които типично средиземноморски не са много напрегнат в работния процес, но много активни в социалния живот. Икономиката се основава на туризъм (около 2 млн. туристи годишно) и облекчен данъчен режим за чуждестранни компании.

Paceville, St Julian's, Малта

Следващият ден с ферибот за около 30 мин. стигнахме до

остров Гозо

На практика Малта е архипелаг от три острова – Малта (най-големия), Гозо и Комо (ненаселен). Гозо представлява по-неразвита версия на остров Малта. Столицата Виктория е почти незабележима и нямаше смисъл да губим време. Насочихме се към основната забележителност на Гозо –

Синия прозорец (Azure Window)

Гозо има скалист релеф, с високи скали които се спускат отвесно в морето. Именно там природата е създала „прозорец“ към морето в скалите. Морето е пълно с водолази, които твърдят, че Малта и Гозо са едни от най-добрите места за гмуркане в Европа. Направихме кратка разходка с лодка около отвесните скали на Гозо и видяхме няколко баровски яхти скрити между заливите.

Вечерта се върнахме се на „големия“ остров Малта и посетихме градовете

Моста (Моsta) и Мдина (Mdina)

Последният е старата столица на острова и си заслужава посещението, заради красивата средиземноморска архитектура. Също така , той се води „планински“ град и вечерите там са прохладни.

Малта Малта Малта

На третия ни ден от пътешествието в Малта посетихме третия

остров Комино

До него се стига с корабчета (около 20 мин.) и там няма автомобилен трафик. Този ненаселен остров е известен със

Синята лагуна (Blue Lagoon),

плитка част от морето, затворена между няколко скали, с изумрудено синя вода. Разбира се и всички туристи са „накацали“ по скалите около лагуната. Върнахме се обратно на голямия остров и отидохме до

Марсакслок (Marsaxlokk)

като на практика прекосиме острова. Това е рибарско градче, което не препълнено с туристи, но е известно с добрите си рибни ресторанти. Рибарските лодки са боядисани в цветно като наподобяват на скандинавските такива. Всъщност това е традиция останала от времето на викингското владение на Малта. След това видяхме Blue Grotto – скален феномен в морето и основна туристическа атракция. Оттам се разделихме с 30-те градуса и слънце в Малта и след няколко часа се оказахме в 10 градусова, дъждовна и родна София.

 Малта Малта Малта

 

Автор: Стоян

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Малта – на картата:

Малта

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Даниела каза:

  Увлекателен пътепис, както всеки предходен на г-н Димитров, един от предпочитаните ми автори в този мой любим от години сайт.

 2. Стойчо каза:

  Много благодаря, но автор е Стоян, а не аз

 3. Даниела каза:

  Всъщност този мой коментар следва да се отнесе под пътеписа ” Животоносният извор в Истанбул”.

 4. Vili каза:

  Чудесен пътепис! Само една корекция – Qawra се произнася Аура. Аз също се опитах да го транскрибирам и питах шофьора дали автобусът ходи до Кавра, той ме погледна учудено, погледна картата, която държах, и ме поправи – Aura 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.