Живоносният извор в Истанбул (Рибният манастир)

Днес Цветан ще ни води до Цариград, на посещение в Рибния манастир, който изглежда сме разрушавали – ние, българите – в един определен момент. Но – спокойно, и папата оживя, и Райхстагът е в прекрасна форма – така че: приятно четене 🙂

Живоносният извор в Истанбул

Рибният манастир на Св.Богородица

Като истински поклоници нека тръгнем на това пътешествие с молитва. Независимо дали то ще е трудно, или лесно ние вярваме, че след дългото 8 часово пътуване от Варна до Истанбул срещата ни с Живоносният източник ще бъде благодатна за душата ни.

 

 

Рибен манастир, Истанбул

 Тук сред зеления цариградски парк, под червения турски байракескрит гръцкият патриаршески манастир „Св.Богородица Живоносен източник“. Лесно можем да преминем покрайвисокия дувар, ако не видим табелата над врата. Червената порта е отворена всеки ден от 08:30 – 16:30

Рибен манастир, Истанбул

 

Тук е Balıklı Meryem Ana Rum Manastiri или по-накратко

Балъклъ манастири – Рибният манастир на Богородица

заедно с

целебния извор Zoödochos Pēgē (Ζωοδόχος Πηγή) Живоносен източник

Някога на местния праздник в първия петък след Великден православният народ се стичал тук „като пчели в кошер“. Към целебния извор пристигал императорът с лодка, а другите поклонници вървяли боси към него…

 Живоносен източник

 

Но къде е този живоносен източник, изобразяван на толкова много икони?

Живоносен източник, Цариград

Цариград

 

 

 

Според тази стара руска поклонническа карта той е в червеното кръгче. Живоносният източник е до западната стена на ТеодосийII срещу Празничната вратаили Gate of Selebria или врата през която е влязлапобедоносната византийска армия през 1261 г. за да изгони латинците. Следователно можем да тръгнем от пъпа на Цариград – Света София към Хиподрума (Султан Ахмет Ат мейдани) и надолу по Виа Егация (авеню Кенеди) покрай Мраморно море докато излезем извън града и завием надясно покрай западната стена докато стигнем до Празничната врата. Точно срещу нея на половин верста е Живоносният източник.

Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı, Seyitnizam Mh., 34015 Zeytinburnu/Истанбул, Турция

 

Лесно ли е било на поклонника да намери тази врата Номер 25 от Цариградската карта?

 Силиври капия (Silivrikapi)

Тази врата отговаря на днешната Mukaddes Kaynak порта или Силиври капия (Silivrikapi) по името на пътя за Силиври, който минава през нея.

Но да не прескачаме в съвременния Истанбул, а първо да разкажем за Чудото на благочестивия воин Лъв (или Лев),

Тази история започва в далечната 401 г. у нас в Тракия, когато в скромно семейство се родил бъдещия благочестив воин Лeв. Обикновен як мъж от тракийското племе беси, който както му е реда се оженил за съпругата си Верина и заедно се преместили в столицата Константинопол, където открили месарски магазин.

Но с частния бизнес не му провървяло и Лeв постъпил на държавна служба в армията, където достигнал до чин комита и длъжност трибун на пеши легион.

Преданието гласи, че на 4 април 450г. Лъв се разхождал в горичката недалеч от крепостните стени на Константинопол. В храстите той видял изнемощял сляп старец, който се лутал и молел за вода.

– Откъде да ти намеря, като вода има в града чак зад градските стени? – помислил си Лев след като настанил стареца да почине на сянка под дърветата, преди да тръгне към града. Изведнъж той чул властен женски глас:„Лев не търси вода на далеко, тя е тук наблизо“. Воинът се учудил, но започнал да търси водата наоколо, но не я открил. Когато се изморил да я търси и спрял, той отново чул същия глас: „Иди до храсталака отсреща и загреби от водата, която ще намериш там и напои жадния. Тинята, която ще намериш в извора, загреби от нея и я положи върху очите на слепия. След това ще разбереш коя съм Аз.”

 Цариград

Лев води за ръка слепеца. Ясно се вижда как над стените на Цариград стърчи куполът на „Света София“ с кръста отгоре, а вдясно са 7 – те кули на форта Йедикуле и корабите плаващи в Мраморно море. Детайл от иконата от малката църква „Успение Богородично“, Варна.

Лев направил всичко както му поръчали. В този момент Богородица направила чудо и слепия прогледнал. След това се обърнала към него и казала: „Император Лев, не забравяй това място!“

Изминали 7 години и след смърта на император Маркиан Лев бил избран от армията за император. Но за да се придаде законост на избора за цар на човек от не знатен произход бил намерено оригиналено решение: На 7 април 457 г. константинополският патриарх Анатолий увенчава с царска диадема новия василевс Лев (Leo).

 Император Лъв

Лев станъл първия император, който главата на църквата венчала за царството. Това станало задъжителен ритуал в целия християнския свят. Днес ние всички трябва да сме му благодарни още за издадения декрет за задължителната почивка в неделя, която трябва да изпълним с молитви къма Бога.
Народът не забравил неговото минало, и освен официално име –Лев I Tракиец, императорът получил и прякора Макела (Месаря). Можем да предположим, че жена му не е изпуснала лъвския пай или възможноста да снабдява армията с Тракийска луканка ;). А Лев не забравил за чудото и издигнал над извора малък храм на Богородица.

Император Юстиниян

Император Юстиниан през последните си години (559 – 560) издигнал църквадо аязмото (ἁγίασμα, hagiasma, тур. yazma) според хрониста Прокопий Кесарийски. По време на лов императорът забелязал малък храм заобиколен от много жени. Попитал ги за какво е тази постройка и те му отговорили, че е това е „извор на чудеса“.

След като се излекувал от пясъка в бъбреците си с тази целебна вода, Юстиниан заповядал да се изгради голяма църква наБогородица. Използвани били материалите останали след изграждането на „Света София“, тази която държи на горната мозайка, вместо да ги употреби за лятна резиденция. В нея имало два образа на Богородица, единия на свода в центъра на тавана и той се отразявал във водната повърхност, така че всеки можел да види като в огледало Богородицата, плаваща в живителната вода, озарена от свръх естествено сияние.

Живоносен източник
Това изображение е основа за иконата „Животоносен источник“, където Богородица е с младенеца във фиала (чаша).

 Рибен манастир, Истанбул

Иконата е вдясно от входа към храма в притвора (предверието, екзонартекс).

 

Много чудеса били записни от хронистите за изцеление – над 47 на брой.

Манастирската сграда многократно се обновявала. Храмът бил издигнат наново след земетресението от императрица Ирина. Тя страдала от болезнено кръвотечение но се изцелила с живата вода от извора и благодарна направила щедри пожертвования. При Василий I църквата отново се обновила с нови мозайки след силното земетресение в 869г.

Тази история няма да бъде пълна без нашето участие. Ето какво е записъл византийския хронист Скилица:

87. “Като разположил стана си близо до Влахерните, той поискал да му изпратят патриарх Николай и някои първенци за да преговаря за мир. ”
“А Симеон пък изпратил хора, които изгорили построения от имп. Юстиниан храм пресвета Богородица при Живоносния източник от което било ясно, че не искал мир, а само мамел императора с празни надежди”..

 Цар Симеон пред Цариград

На 7 септември 924 г. войнолюбивият ни цар Симеон опожарява храма на пресвета Богородица при Живоносния източник според Манасиевата хроника. Но веднага храма се въстановява тъй като традиционно се използва за сватбите на византийските принцеси. В него на 8 октомври 927 г. цар Петър – синът на Симеон Велики, бил венчан от Вселенския патриарх Стефан за внучката на император Роман – Мария Лакапина. По този повод и сключването на 40-годишен мир Мария била прекръстена на Ирина (мир). Тогава българският цар Петър получил титлата „Василевс”, която по ранг била втора в света след тази на византийския император. Пак тогава българската църква била призната за автокефална (самостоятелна) наред с останалите православни църкви.

Поради разположението на манастира извън стените на града, той често е бил използван за заточение на дисиденти:като Георги Мономах през 1078 г или на философа неоплатонист Иоанн Итал през 1084г.

Византийският хронист Никифор Калист съобщава за спиране на чудесата (to synetésthauma), когато там служат неправославни свещенници през годините на завладяването на Константинопол от латиците (1204 – 1261) и Лионската уния с папата (1274). Тяхното възобновяване с нови 15 чудеса става след стъпване на престола направославнияимператор Андроник II Палеолог (1282 – 1328).

Император Андроник III Палеолог използва манастира като база за да атакува Константинопол през 1328г. На умиращият през 1330г. Андроник III Палеолог в Дидимотихон (Димотика) му дали да пие отводата от извора и му помазали челото, след което той оздравял.

 Чудото с Андроник III Палеолог

Чудото с Андроник III Палеолог. Детайл от иконата над аязмото.

Чудото с Андроник III Палеолог

Същото чудо според от иконата от малката църква „Успение Богородично“, Варна.

 

Чудеса ставали и през последните столетия като, един християнин на преклонна възраст тръгнал на поколонение в Цариград. Пътят бил дълъг и труден, като голяма част от него бил по море. Поклонникът помолил своите другари да го докарат до източника на всяка цена. Но се случило, че той починал на път. Верните спътниците, изпълнявайки неговата гореща заръка го донесли до източника, облили го с вода и старецът оживял. Целият си останал живот той посветил на служба на тази църква.

Рибен манастир, Истанбул

Възкресението на починалия поклонник

 

Както се казва, чудеса ще има при искрена молитва скрепена със силна вяра и любов към Бога.

 Продължението:

Манастир Балъклъ (Рибният манастир) в Истанбул

текст: инж. Цветан Димитров, 16 август или Чудото с Лев I, 2009 – 2014

снимки: Цветан Димитров

 

Други разкази свързани с Истанбул – на картата:

Истанбул

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Васил Николаев каза:

  Повече ми прилича на исторически очерк, отколкото на пътепис. Не би било зле да има и малко практическа информация – как се стига до манастира, с какво.

 2. Цветан Димитров каза:

  Рибният манастир е до известната болница Баликли или-Balikli Rum Hastanesi Vakif (“Balikli Greek Hospital Foundation” в квартала Зейтинбурун извън стените на Цариград, до който стига автобус 93T от площад Таксим.
  Или слагаш точния адрес в GPS от продължението и се надявам, че няма да сбъркаш гръцкото гробище с арменското:)

 3. Стойчо каза:

  Ето го, изваден от продължението:
  Balıklı Silivrikapı Sok., No: 3, Seyitnizam Mah., Zeytinburnu, İstanbul, Türkiye. +90 212 582 94 56.

 1. 01.04.2015

  […] Истанбул – в началото Цветан ни разказа историята на Живоносния източник в манастира, а днес ще разгледаме самия манастир. Приятно […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.