Армения (4): Гарни и храмът на Митра

Завършваме пътуването на Цвета до Армения. В първата част от Ереван стигнахме до манастира Гегхард, разгледахме пещерите в самия манастир, а после и самия манастир Гегхард. Днес сме в Гарни, за да посетим храма на Митра.

 

Приятно четене:

Армения

част четвърта

Гарни и храмът на Митра

 

Нашата Лада спря в края на Гарни на малък площад претъпкан с автобуси,шаренисергии, щуращи се туристии бълбукащ поток. Бързо се ориентирахме към входа на крепоста. Платихме 1000 драма като чужденци и влявохме. За местните билета е само 100 драма, но уви ние нямахме арменски физиономии и паспорти ;).

 Храмът на Митра – Гарни, Армения

 

Пред нас се изправи прекрасен древно гръцки храм посветен на бога на Слънцето. Изборът на местото е много удачен – чудесен слънчев бряг и прохладно място за лятна царска резиденция.

 Гарни, Армения

Храмът се издига на края на пропаста върху триъгълния нос на река Азат и посреща слънчевият изгрев. За защитата е необходима само една крепостна стена. От другите останали страни храмът е защитен от бездънна пропаст.

Кой е построил този елегантен европейски храм в Азия, в далечна Армения?

Виновникът затова е арменския цар Трдат или Тиридат I. По това време римляните водели войни срещу персийското царство на партите, като арена на сблъсъка била Армения. Всяка една страна сваляла и коронясвала своя човек за цар, докато накрая в 54 г. Тиридат не свалил римския фаворит. За наказание Рим нахлул в Армения в 57г. и разрушил до основи арменската столица Арташат. Почти цяла Армения била завзета, докато при битката при Харпут в 62 г. Тиридат не обкръжил и победил римската войска. Но спешно бил убеден от своите съюзници партите да не плюе срещу вятъра и да сключи примирие. Поканен бил да замине за Рим за да подпишедоговор за мир и вечна дружба и да получи отново короната си от ръцете на римския император Нерон.

 

,,Господарю,аз дойдох пред теб, боже мой,да се прекланя пред теб както се прекланям пред Митра. Присъдата, която си приготвил за мен ще бъде моя, а в твоите ръце е моята съдба и моя жребий. “

 

 

Тиридат I, Лувъра

Римската статуя на Тиридат I препасан с меч, която днес е в Лувъра.

 

Императорската гвардия зорко следяла никой да не се доближи въоръжен до императора, но достойнството на Тиридат I било запазено като меча му бил здраво вързан за ножницата, така че да не може да го извади.

Тиридат коленичал и Нерон му свалил чалмата и го окичил с царска диадема. Когато новият цар се навел да коленичи отново, Нерон го повдигнал с дясната си ръка и го целунал. След това го накарал да седне до него на малко по нисък трон. Следвали бурни овации от народа на това театрално представление.

Нерон

Нерон

 

 

В памет на това събитие Сенатът увенчал с лавров венец Нерон. Освен огромната сума пръсната за триумфалните тържества, фестивали на поезията и гладиаторски игри, Рим поел всички командировъчни разходи на Тиридат и свитата му до Рим и обратно. Нерон отпуснал на Тиридат тлъста субсидияот 50 милиона сестерции и му изпратил гръцки инженери и майстори, които да въстановят разрушената му столица. Тези пари били усвоени и арменският цар нарекъл новата си столица Нерония. Настъпил 50 годишен мир между двете империи и разцвет за васалното арменско царство.

Храмът на Митра – Гарни, Армения

Храмът на Митра

В Гарни през 66 г. бил издигнат храм в чест на бог Митра (Михрарм.  Միհր),бог на Слънцето, небесната светлина и справедливостта. В пред християнската епоха в тези храмове се провеждал празника Мехекан (25 декември), символизиращ раждането на Митра от скалата. Тези светилища – митрайони били много популярни сред римските легиони набрани от Изтока. Такива има и у нас край с. Крета,Плевенско и с. Термес, до Златоград. В тях при свещенните ритуали на светлината на факлите се поднасяло хляб,вода имед. Любопитният и суеверен Нерон бил въведен в мистериите на Митра от Тиридат. След това култа на Митрастанал популярен и модерен в Римската империя, като в него има елементи от култовете към гръцкия Хелиос и персийския Мхер.

Храмът на Митра – Гарни, Армения

Изчакваме туристите да намалеят и влизаме в храма

 

Храмът на Митра – Гарни, Армения

Във величествена поза, замествам липсващата статуя на императора Нерон

Храмът на Митра – Гарни, Армения

Уви, олтарът е празен

Храмът на Митра – Гарни, Армения

Тавроктония или заколението на бика (световното зло) от Митра

Вероятно подобен барилеф е бил в олтара на храма в Гарни, който е бил натрошен след смяната на религията.

Храмът на Митра – Гарни, Армения

Гръцки надпис

 

Надпис на гръцки на Тиридат, който се нарича слънце (Хелиос) и висш управник на Велика Армения, намерен близо до храма:

 

,,Хелиос! Трдат Велики,на Велика Армения (Μεγαλη Αρμενια) господар, когато владетелят построи агарак(дворец) на царицата (и) тази непристъпна крепост в година единадесета на своето царуване. …“

Храмът на Митра – Гарни, Армения

Мозайка

 

На тази мозайка от дворцовата баня, гръцкият майстор е оставил следния надпис: ΜΗΔΕΝ ΛΑΒΟΝΤΕΣ ΗΡΙΑΣΑΜΕΘΑ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΔΕ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΥΤΕ Ο ΩΚΕΑΝΟΣ  – ,,Ние нищо (даже риба) не получихме от морето или океана“ или казано по друг начин ,,Работихме,но нищо не получихме в замяна“. Антикорупционната комисия не е открила, кой е източил фонда за въстановяване.

Гарни, Армения

 Храмът на Митра – Гарни, Армения

В тази средновековна миниатюра е отразена новата съдба на Гарни след 301г. когато,християнството става официална религия в Армения и храмът се превръща в църква. След това идват арабите и го превръщат в джамия за което оставят надпис върху храма. Но край на всички трансформации слага природата, когато едно мощно земетресение през 1679г. сринало храма.

Храмът на Митра – Гарни, Армения

Развалините на храма в Гарни разкопани в 1909г.

 

Идеята да се въстанови отново храма е на директора на Ермитажа, академик Й.Орбели, който първи изследва руините на храма. Тазинегова мечта се е реализирала практически след смърта му. Следват10 години изпълнени с бавно, внимателно и прецизно подреждане на всеки един намерен детайл от пъзела. Липсващите парчета наново били издялани от базалти сглобени под ръководството на арх. А.Сахинян.

 

 Храмът на Митра – Гарни, Армения

През 1976 г. е завършено въстановяването на храма. 24-те йонийски колони са изправени отново.

 Храмът на Митра – Гарни, Армения

Ясно се отличават новите по-светли детайли в сглобката на тавана.

 Храмът на Митра – Гарни, Армения

 

Страничен изглед на храма. Съветският съюз успява напълно да реставрира този елински храм, а нашият Европейски съюз продължава да налива пари за въстановяването на Атинския Акропол, очаквайки от Британския музей да върне липсващите части от фриза .

 Кибела, Балчик

Това е античния храм на Кибела в Балчик, открит случайно през 2007 г. Той търпеливо очаква да се родят български академик и архитект, които да го реставрират, а Европейският съюз очаква проекта, за да го финансира!

 Храмът на Митра – Гарни, Армения

През 2011 г. прекрасният храм в Гарни бе отличен с наградата на ЮНЕСКО,,М. Меркури“.

 Храмът на Митра – Гарни, Армения

Долу в каньона се крие базалтът или полуготовият материал за крепоста.

 Базалт

Кристалните в каменни пръти висят като тръбите на орган, който сякаш ще засвири „Базалтова симфония“.

 Храмът на Митра – Гарни, Армения

Възхитен се опитах да поема малко от красотата и емоцията на това антично бижу.

Храмът на Митра – Гарни, Армения

Сбогом Гарни! Тръгвам си доволен, че открих къщата на изгряващото слънце.

Армения

Прибрахме се в Ереван с марщрутка, пълна с усмихнатидами и деца.

 

текст: инж.Цветан Димитровян, Преображение, 2014

снимки: Цветан Димитров

 

 

Други разкази свързани с Армения – на картата:

Армения

 

 

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 03.12.2017

    […] главните арменски забележителности Хор Вирап, Гарни, Гегхард и Ечмиаздин, разгледахме различни оферти. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.